Осветљење за саднице које треба знати

Чак и ако имате среће са сјеменкама, а они се сигурно спусте и заједно ходају у расту, постоји ризик од недостатка расвјете. Сониа на почетку раста степеница очигледно није довољна, поготово ако се саднице узгајају на сјеверним прозорима. Позадинско осветљење садница је неопходно за правилан раст и развој биљака, не само током почетног периода, већ и током целог периода гајења. Познато је да је домовина већине љепота пламених биљака топлих земаља, гдје су задовољиле становништво разноврсном бојом и мирисом. Како би се створили слични услови у нашим, сјевернијим географским ширинама, методе узгоја садница се користе уз додатну расвјету.

За шта светлост треба?

Позадинско осветљење садница - један од најважнијих услова за ефикасно гајење садница цвећа, раст и правилан развој биљака у великој мери зависи од дужине светлосног дана. У недовољном процесу осветљења фотосинтеза се одвија полако, сејалице не добијају потребну количину хранљивих материја, пате од ње и почињу да се разбољевају. Саднице цвијећа саме дају сигнале својих невоља, блиједе, истежући се на свјетло, као да траже помоћ. Због тога је за квалитетне саднице цвећа потребно правовремено водити рачуна да се створе услови за његову култивацију и да се не купи само хранљиво земљиште и потпуна ђубрива за исхрану, већ и неопходна за осветљење лампе.

Утицај светлости на биљке

Сунчева светлост је темељ свегаживи на земљи. Садржи читав спектар свјетлости и састоји се од различитих валних дуљина различитих боја. За процесе фотосинтезе биљке требају пуни спектар, само у том случају њихов развој се одвија у правом смјеру.

Свака боја у осветљењу садница даје одређене ефекте на биљке, које имају различит утицај на њихов развој:

  • Црвена светлост подстиче бољу клијавост семена, стимулише цветање и формирање семена. Када се вретено појави изнад површине Земље, сигнал промјене увјета постојања добива се помоћу црвених свјетлосних валова. Под њиховим утицајем, изданак се исправља и почиње да расте према горе.

Црвено светло

  • Љубичаста и плава стимулишу раст нових ћелија, биљка је способна да покрене фотосинтезу, интензивну ћелијску поделу. Под утицајем плаве боје ћелија, биљке задржавају компактан облик, не растежу се. Ово доприноси задржавању раста стабљике и њеном згушњавању. Ово је веома важно за биљку у развоју, јер вештачко светло, са свим његовим позитивним квалитетима, не може у потпуности заменити сунчеву светлост, а расад је склон растезању. Још једна карактеристика ефекта плаве на растуће саднице је реакција фототропизма, у којој је раст ћелија биљака са стране доласка плаве светлости инхибиран и узрокује савијање бекства у његовом правцу.

љубичаста светлост

  • Саднице са позадинским осветљењем са зеленим и жутим цветовима готово да и немају користи, од њих се рефлектујебиљке и не апсорбују листове.

Захтеви за осветљењем

Чак и прозори који се налазе на прозорској дасци у периоду од фебруара до априла не добијају довољно светла за комплетан процес фотосинтезе. Због недовољног осветљења, они расту ћелави, слаби, са издуженим стабљикама, стално доживљавајући лагану глад.

За успјешан развој и раст садница, потребно је придржавати се не само захтјева за свјетлом, већ и узети у обзир трајање и интензитет додатног освјетљења. Интензитет се регулише односом снаге лампе и удаљености од објекта осветљења до извора светлости.

Удаљеност на којој се свјетиљке за освјетљавање садница у стакленичким газдинствима израчунавају према одређеним нормама, довољно је користити једноставнију методу уз помоћ руке у кућним условима. Поставите лампу да се осветли на удаљености од биљака тако да рука на овом месту не осети топлоту од светлости. Ако је рука топла, лампа се поставља преблизу садницама и треба је померати више. Да бисте добили бољи ефекат од позадинског осветљења садница, можете применити методе рефлексије уз помоћ сета који рефлектује екран од огледала или фолије. Они су ојачани на раму кроз прозор са нагибом, што вам омогућава да усмерите ток светлости према биљкама. Да бисте то урадили, можете успешно користити и приказивати сунчеву светлост.

Креирајте оптимални ниво осветљења са позадинским осветљењемсаднице у јутарњим, вечерњим и чак дневним, посебно важним у мрачном времену. Осветљење одговарајућег 6000 лука је сасвим у стању да попуни недостатак потребне светлости. Мора се имати на уму да чак и уз поштовање свих правила за повећање светлосног дана, потпуно замењивање живота биљкама неће успети на сунцу. Прозорско стакло не допушта ултраљубичасто зрачење, па ако је могуће у топлом сунчаном времену размазите ваше зелене зјенице директном сунчевом свјетлошћу, кратко отворите прозор.

Светиљке за осветљење

Већина биљака које се узгајају у садницама захтевају додатно осветљење. У ту сврху користе се разне лампе за освјетљавање садница, од којих свака има своје предности и недостатке. Приликом избора средстава за осветљавање помоћу прибора, прво је потребно обратити пажњу на то коју снагу светлосног тока може дати, на могући спектар боја, на коефицијент ефикасности и стабилност рада током целог рада.

Пожељно је да се у светиљци дају рефлектујуће рефлекторске светиљке, јер њихове светлосне карактеристике остају непромењене током читавог животног века.

Обезбеђене су разумне гаранције да ће модерне сијалице за саднице омогућити вашим биљкама да добију додатно осветљење, одговарајуће потребе, у смислу трајања и интензитета, као иу траженом делу спектра. Свака од њих има своје предности, али и недостаци су неопходниЗнајте пре куповине да не бисте погрешили својим избором.

Флуоресцентне лампе ЛБ и ЛБТ (дневне светиљке)

Предност овог типа - приступачна цена, хладне светиљке - не загревају се, лако се користе.

флуоресцентне сијалице

Недостаци - мала снага, потреба да се користи у снопу од неколико комада, троши енергију. Светлосни спектар садржи мали проценат црвеног светла. Удаљеност између биљака треба да буде на граници од 30 центиметара.

Флуоресцентне сијалице типова ЛД и ЛДЦ се не препоручују као осветљење за саднице, њихов спектар зрачења потискује развојне биљке.

Фитолуминисцентне сијалице (фитолампе)

Предности коришћења ове врсте лампи за осветљавање садница у њиховој ефикасности и ефективности. Лампе су компактне, издржљиве и сигурне за употребу. Обогаћено огледало лампе емитује светлост на најмање досадне људске очи, Пхитомат-Д не изазива прегревање биљака, филолампи компаније Паулманн не изазивају прегревање, имају неограничен век трајања.

Енрицх Пхитолуминесцент Ламп

Недостаци се испољавају у емисији лила-розе боје, што је неприродно и може изазвати главобољу. Постоји ограничење њихове употребе у стану без рефлектора.

натријумске сијалице

"Рефлак" натријумске лампе се производе у неколико варијанти, које се разликују по снази и спектру зрачења.

- ДНаза је способна да користи зрцални рефлекторпојачавају светлосни ток и селективно га усмеравају.

Натријумска лампа "Рефлак" ДНаЗ

- ДНаТ - лук натријумске лампе без огледала.

Предности ниске, јефтине, ниске потрошње енергије. Способност стварања свјетлосног тока благотворно дјелује на фотосинтезу, дуги животни вијек.

Свјетиљке овог типа се препоручују за употребу у кућама, јер је њихово зрачење наранчасто-жуте свјетлости сигурно за очи.

ЛЕД лампе

ЛЕД сијалице имају прилично високу цијену, али се брзо исплате. Предности од њих у дугим условима рада, рад лампе је довољан за 10-12 година 24-часовне употребе. Они су веома економични, њихова потрошња енергије је три пута мања од потрошње флуоресцентних сијалица. Такво осветљење се користи у различитим правцима људске активности, тако да ће за развој биљака, посебно, користити као позадинско осветљење за саднице, они ће имати користи.

ЛЕД лампе

ЛЕД диоде које се користе у овим лампама дистрибуирају свијетли и равномјеран ток свјетлости. И што је најважније, они су у могућности да обезбеде биљке својим омиљеним бојама - црвеним и плавим, које су толико потребне за успешну фотосинтезу током читавог вегетационог периода.

Још један плус у корист избора ЛЕД лампице за проширење свјетлосног дана на ваше биљке - у њиховој минијатури. На малом авиону биће могуће поставити десетине таквихили комбиновати неколико равних ЛЕД сијалица у један дизајн. Повезани са једним извором енергије, могу да снабдеју биљке светлим светлом током целог дана, без трошења много енергије. По жељи могуће је купити различите лампе у боји и наизмјенично их мијењати у различитим периодима формирања биљака.

Лампице са осветљењем на сопственом месту

Грешке у употреби конвенционалних сијалица

Вртлари понекад користе властите руке како би уштедјели новац или зато што си не могу приуштити готову расвјетну лампу за саднице индустријске производње. Процес израде ове ставке не траје много времена и не захтева велика финансијска улагања. Једноставна сијалица је замотана у стезну главу и користи се за осветљавање садница. Позитиван резултат у овом случају не може чекати. За правилно осветљење неопходно је разумети које спектралне боје захтева биљка у одређеној фази развоја.

Неопходно је једном заувијек запамтити - користити неучинковите обичне жаруље као расвјету за саднице и не доносити користи. Од укупне количине енергије коју производе, само 5% је свјетлосна енергија. Преосталих 95% се даје производњи топлоте. Најважније је да ових 5% емитоване енергије не задовољавају потребе биљака у спектру боја, као и да могу да спале лишће и осуше нежне клице. Лампа за осветљавање садница цвећа не би требало да се изводиЈедноставне функције осветљења морају да утичу на процесе раста са сопственим зрачењем боје.

Осветљена сопственим рукама

Ако не можете да приуштите комплетну лампу дизајнирану да одржи ваше биљке недостатком светла, можете направити одговарајућу лампу својим рукама. Можда ће бити другачији од изгледа узорака продавница, али са одговорностима које су му дате, способне да се добро носе. За израду ће вам бити потребна четири угла и лепљива трака са неопходним (не мање од 120 ком.) Количина ЛЕД сијалица капацитета 20 В. Остаје само да се залијепи врпца са причвршћивачима на угловима и ЛЕД сијалица је спремна.

ЛЕД трака

Још је лакше направити дизајн двију дрвених шипки и пар флуоресцентних лампи. Сличну расвету треба направити на полицама не мање од 30 цм, боље је направити регале са могућношћу помицања лампе на различитим висинама. Иако луминесцентне лампе немају ефекат загревања, са растом биљака, може бити неопходно имати виши положај лампе.

Сијалице за уштеду енергије

У производњи кућног прибора могуће је користити штедљиве жаруље са жарном нити. То ће вам омогућити да узгојите квалитетне саднице и сачувате финансијска средства. Предности у овој методи - у ниској потрошњи енергије, као иу добијању светлосног спектра, веома близу дана. Ниска температура укључене лампе омогућаваставите га близу биљака и не ризикујте ложење.

Употреба светилки

Положај светлости и растојања

Када узгајате саднице цвећа, морате узети у обзир не само шта је то осветљење, већ и како ће бити лоцирано. Неисправан положај извора светлости неће помоћи у култивацији и може изазвати значајне штете на садницама. Удаљеност између биљака и лампе мора бити најмање 15 центиметара, али процес раста подразумева повећање ове удаљености. Приликом куповине лампе, треба имати на уму да висина подизања лампе не би требала бити ограничена и не смије бити мања од 35 центиметара.

Дозвола

Време потребно за додатно осветљење садница треба да буде дуже од 8 сати, ау зависности од врсте цвећа може да достигне период од 12 сати. Неке биљке неће бити против светлосног дана од 24 сата. У индустријским размјерима, гдје се саднице цвијећа узгајају у великим стакленицима, употреба расвјете за узгој садница цвијећа користи се 24 сата дневно.