Осветљење стамбених просторија: правила и правила инсталације

Расвета у апартманима

Осветљење у унутрашњости било које просторије је један од главних елемената, јер компетентно освјетљење може сакрити недостатке просторије, нагласити његове предности, као и повољно постављене акценте. Да би се то постигло, све мора бити правилно планирано и израчунато.

Како то учинити за собе као што су дјечја соба, спаваћа соба, дневни боравак, кухиња, већ смо их растављали више пута. Али квалитативна расвета је такође неопходна за такве мале просторије као што су тоалет, балкон или, на пример, поткровље. О њима ћемо говорити у нашем чланку.

Како се правилно фокусирати на осветљење у соби

Да би се одредило осветљење било које просторије, пре свега, потребна нам је њена површина, распоред намештаја и, наравно, мора бити одређен главним циљевима креиране расвете.

Ако су циљеви чисто унитарни, онда није потребно гњавити и чинити све у складу са нормативним документима. Ако желите да направите осветљење, које ће бити пријатно за око, онда ћете морати да баците мозак.

У овом видеу налази се 8 савјета за правилно наглашавање расвјете у стамбеним просторијама.

Дизајнерске тоалетне потрепштине

Осветљење за купатило

\ т

Почнимо наш разговор из тоалета. Ово је веома мала соба, у којој се не играју посебно са осветљењем. Међутим, овде можете смислити нешто оригинално.


осветљење купатила

\ т
 • Али пре него што наставимо са избором опција, упознаћемо се са нормама за осветљење ове просторије. Датакви су - на пример, СНиП 11-4-79, који поставља норму осветљења, која чини 50лк. А стр.2.39 ВСН 59-88 препоручује уградњу једне лампе изнад улаза.

Обратите пажњу! Нормативни документи утврђују минимално дозвољено осветљење. То значи да то можете направити и више. Али и овдје није вриједно покушаја. Сувише јака светлост доводи до замора очију и не доприноси исправној перцепцији собе. Обично интензитет сјаја чини 2-3 пута минималну утврђену норму.

 • Али ако то учините, нећете морати да говорите о некој оригиналности. Погледајмо друге опције.


Лампа са супротним зидом од улаза

 • На зиду насупрот улазу, не може се поставити свјетиљка, јер ће њезина свјетлост ударати равно у очи улаза. Ако ставите такву лампу, онда само у мат стаклу. Ако је инсталиран на бочним зидовима, онда само у горњем дијелу. Лустер ће украсти и тако ће слаби волумен собе, а цијена таквог уређаја за освјетљавање малог купатила може бити нешто виша.
 • Испоставља се да избор није тако велик код нас. Можемо да користимо рефлекторе на плафону, сцонце на три зида, поред супротног, и уградјене у под. Али последња варијанта има смисла користити само на зиду супротног улаза, јер, иначе, ми сами осветљавамо ову нијансу.


Укупно горње осветљење у тоалету

 • Као резултат тогаосветљење у тоалету се може постићи на рачун једне светиљке мале снаге, тоталног осветљења и две или три светиљке усмерене луминисценције, постављене испод плафона бочних зидова, или испод плафона или на поду супротног зида. Обично су ова светла усмерена ка зиду.

Дизајнерска решења за балкон


Дизајн осветљења за балкон

Што се тиче осветљавања балкона, онда у већини пројеката уопште нема одредби. Зато је то лична иницијатива становника. На балкону најчешће подразумијевају лођу, односно затворену собу с најмање два глуха зида.

Рефлектор за балкон

Не постоје норме за такво осветљење. Али као референтну тачку можете узети стандард за коридоре, што је 100пц.

Међутим, ако се предвиђа да ће балкон бити кориштен као радионица, онда би освјетљење требало бити прикладно - 300лк.


Осветљење за балкон

Када планирамо осветљење балкона, идемо и од супротног. Испред улазних врата, обично имамо прозор, то јест, лампа није била инсталирана тамо. Има плафон и три зида. Пошто се планира да се простор у потпуности искористи, подне светиљке - нема смисла да се постављају.

На слици изнад општег осветљења за балкон

Као опције, још увек имамо опште осветљење као рефлекторе испод плафона. Лустери се не смију користити, јер они краду итако мала количина балкона.

Бочна расвјета ће дати много сјена. Стога ће у овом случају морати инсталирати више лампи на различитим зидовима. У нашој верзији нема мање од два или три.


Ниже ЛЕД осветљење на балкону

Међутим, освјетљење на балкону може бити лијепо. Прво, можете уредити осветљење дна балкона због приложених трака или усмјерених свјетала. Друго, можете осветлити зид, удаљен од врата, ако га не намјешта намјештај.


Декоративни елементи на балкону

Такође је добродошла употреба украсног прибора. Они могу направити упадљиве промјене у унутрашњости.

Дизајнерска решења за таван

Али осветљење поткровља - много је сложеније, а истовремено и интересантнија сфера. Ево где да се окрене, а кривудава геометрија стропа ће створити много проблема, и представиће много могућности за превазилажење ових неједнакости светлошћу. Али на првом месту све зависи од функционалне сврхе ове просторије.

 • У погледу правила осветљења поткровља, потребно је усвојити правила која су одређена за те просторије . Обично је то поподневна светла соба, која настоји да буде светла и ноћу, тако да је потребно минимално осветљење једнако 300лк.
 • Нећемо се дотакнути свих аспеката дизајнерских рјешења расвјете на тавану, јер ова соба нуди широк спектару великој мери зависи од његове геометрије.Ми само дискутујемо о питању општег осветљења, које може бити компликовано због неједнакости горњег дела.


Одражено и горње осветљење за поткровље

 • Употреба лустера у таквој просторији није увек могућа.Стога, за општу расвету постоје две опције - осветљење тачака и рефлектовано светло. Препоручујемо да прекинете свој избор у другој опцији, као у видеу. Иако могуће комбинације.
 • На крају крајева, компетентно осветљење храпавости плафона и пада рефлектованог светла на под ће дати соби мистерију и оригиналност.Дакле, наше мане ће постати наше предности. Свјетиљке за то могу бити инсталиране на крајњим доњим точкама стропа. Пожељно је да буду усмерене акције и дају светлост највишој тачки на тангенти на косу површину. Тамо ће се светлост рефлектовати и распршити по просторији.


Рефлектовано осветљење са неправилним осветљењем крова на тавану

 • На тај начин ћемо моћи да осветлимо и најудаљеније углове просторије, као и да направимо оригинално позадинско осветљење.Осим тога, можете користити разне декоративне расвјете.

Технички аспекти дизајна осветљења

Али ако се саберете да створите осветљење сопственим рукама, онда само дизајнерске одлуке не можете да урадите. Потребно је раставити и техничке детаље који могу постати озбиљан проблем. Нећемо вам рећи какода бисте ставили кабл или како да га прикључите.

Сва ова питања су већ детаљно обрађена у другим чланцима на нашем сајту. Фокусираћемо се само на карактеристике сваке од ових соба и на детаље који се често заборављају.

Из овог видеа научит ћете како направити исправан израчун освјетљења стамбених просторија.

Монтажа осветљења у чишћење

Осветљење тоалета није тако тешко са техничке тачке гледишта, али има своје нијансе. И већина њих је због чињенице да детерџент припада влажним просторијама.

 • Пре свега, хајде да почнемо са кабловима и производима од жице. Ово би требало да буде жица или кабл без металног омотача. Иначе, забрањено је и полагање проводника у металне цеви у тоалету.

Обратите пажњу! Од 2001. године, све инсталације у стамбеним зградама могу се обавити само бакарним проводницима. Алуминиум је сада забрањен за такве просторије.

 • Још један важан аспект је да је у собама за чишћење, као у купатилу, забрањено опремање разводних ормарића, то јест, треба бити распоређено у суседној соби.

Прекидач за купатило и тоалет мора бити инсталиран изван ових простора

 • \ т Исто важи и за прекидач који се не може налазити у тоалету. Обично се поставља испред улазних врата са ручке врата.


скривено ожичење

\ т
 • Други аспект је да се у упутству препоручује примена тоалетасамо скривено ожичење.А ако није могуће извршити инсталацију у каналима грађевинских конструкција, инсталација би се требала извести у ПВЦ цијевима или наборима.

Технички аспекти осветљења балкона

Као што смо већ рекли, освјетљење се обично не предвиђа за балкон, или како га назвати правим логгама. На њега се не примјењују норме о освјетљавању стамбених просторија и стога за њих не постоје строга правила. Али постоје логички закони који нам говоре следеће.

Опција за повезивање напајања балкона са најближом утичницом

 • Разводна кутија за расвјетну мрежу балкона је боље распоређена у сусједној просторији. Ако немате много електричних апарата, то можете урадити у најближој кутији.
 • Прекидач осветљења је такође најбоље постављен на улазу на балкон. Ако се одлучите да је већ монтирате на лођу, онда то треба урадити у близини врата на ручки врата, на висини од око 70 цм.


Правила за монтажу ожичења на запаљивим површинама

 • Жица на балкону је боље обавити скривено. Ако то не можете урадити, онда је могуће отворити ожичење. Али у овом случају треба имати на уму да је већина завршних материјала направљена од запаљивих материјала. Због тога, ожичење треба монтирати само у металној ребрици или цијеви.
 • Често приликом креирања лође, један зид је причвршћен и нема чврсту везу са главним зидом. Код температурних флуктуација шав је измеђуКапитални зид и ваша префињеност могу се доста разликовати. Стога, ако овај зид осигурава уградњу електричне опреме, вриједно је предвидјети, а жица у овом куту положити са залихама.

Технички аспекти осветљавања тавана

Поткровље је у суштини таванска соба. Али у нашем случају, правила за осветљење за поткровља нису погодна за то, ау процесу инсталације се не може заборавити.


Инсталација ожичења у металним цевима

 • И пре свега то се односи на инсталацију ожичења. Пошто је већина елемената које ћемо инсталирати запаљиви, инсталацију треба обавити у металним цијевима или наборима.
 • Дистрибутивне, инсталационе и друге кутије такође треба да буду металне. Пластичне кутије се могу користити само када су инсталиране на ватросталним конструкцијама.
 • Ако ваши прозори на косом дијелу крова имају функцију вентилације или отварања, онда је боље да се надоградње или прекидачи испод њих не изврше. Уосталом, у овом случају могуће их је преплавити водом на неочекиваном почетку кише.


Диммер

\ т
 • Осветљење тавана се често ствара са могућношћу подешавања осветљења сјаја. У ту сврху се користе пригушивачи. Такав уређај се може инсталирати на погодно мјесто, без обзира на прекидач. Ако желите да контролишете осветљење са више места, боље је да одаберете димер са контролном таблом.

закључак

Расвета балкона, купатила,таване и друге мале просторије имају много заједничког, али још увијек захтијевају индивидуални приступ. А ако је намена купатила тешко променити, сврха лође или поткровља може варирати у зависности од потреба и намера власника. Према томе, треба да примењују иста правила осветљења као и просторије које желе да претворе.