Осветљење приликом снимања: нијансе снимања при снимању људи

Правилно постављање светла у оквир чини га заиста лепим

Видео снимање је недавно узимало све више простора у нашим животима. Скоро сваки дечак може да се осећа као директор и оператер, подучавајући своја бића снимљена на дигиталној видео камери на ИоуТубе-у. Овај портал је једноставно пун садржаја разних врста и тема, веома се разликује по квалитету.

У исто време, аматерски, лоши видео записи су хиљаде пута више него добри радови. Ако сте један од таквих ентузијаста и сањате да направите квалитетан канал са много претплатника, онда знате да нису само интересантни видео записи који нужно повећавају њихов квалитет.

Данашња лекција ће вам рећи како је осветљење правилно подешено приликом снимања, тако да оквир изгледа прелепо.

превиев

Нажалост, постављање данас нећемо бити сјајна девојка са велике фотографије, а момци са сајта «ВидеоСмиле», чији је видео снимљен као основа за креирање овог материјала - линк на њега биће дат на крају чланка. Генерално, овај ресурс ће бити веома користан за почетнике почетнике и инсталаторе - где ћете наћи лекције о раду са звуком, 3Д графику, видео ефекте у тако сјајним програмима као што су Адобе Премиер, Афтер Еффецтс, Адобе Аудитион и још много тога. Генерално, препоручујемо!

Али за почетак, хајде да схватимо шта је то.

Уобичајене грешке у видео снимању

Направимо најнепредвидљивије грешке које често прихватају неспремни почетници. Верујте ми, узимајући у обзир неке од најједноставнијихправила, квалитет видеозаписа ће се повећавати много пута. Причаћемо само о техничким тренуцима, недостајућем сценарију, хитном језику и другом, који се приписују раду глумца.

 1. Неправилно осветљење објекта у оквиру.


Поређење крутог (левог) и меког (десног) осветљења

Овај проблем је најраспрострањенији, јер захтева не само неку опрему, већ и познавање одређених закона ширења светлости у простору - његове дисипације, рефлексије од околних објеката и тако даље.

Понекад предмети у оквиру излазе из светлости или су превише тамни, имају ружне тврде сенке на лицу (на пример, на слици изнад), које наглашавају све недостатке изгледа модела, или обрнуто, слика изгледа превише равна (без волумена) ако осветљење јер је равномерно. Ово питање ће бити посвећено нашем чланку уопште, и док га прескочимо.

 1. Други глобални проблем већине видеа је лош звук.


Рад са звуком у Адобе Аудитиону

 • Какав год да је квалитет слике, гледалац га неће опазити, ако мора слушати ријечи, покушавајући барем нешто раставити. Наравно, да бисте постигли пристојан звук, морате купити посебан микрофон, или чак засебни диктафон, на пример, Зоом Х1 или нове варијанте.


Висококвалитетни уређај за снимање звука Зоом Х1

 • Још једно боље решење је да се купи миксер, али такве мере захтевају значајне трошкове и биће корисне.радије за професионални приступ, али ако нисте ограничени средствима, оно што вас спречава да све радите како треба на правом нивоу.
 • Па, једноставан робот ће морати бити задовољан уграђеним инструментима за снимање у својим дигиталним фотоапаратима.

Савет! Не жалите и наручите са сајта АлиЕкпресс усмерени микрофон, који ће вас коштати од снаге од 1500 рубаља. Ово решење ће вас спасити од звукова трећих лица који долазе из суседних соба или са улице.

 • У сваком случају, без обзира на то како користите микрофон, увек имате могућност да побољшате квалитет звука на добар, програмски начин. Овде је линк на лекцију о раду са звуком, коју је дао Алекандер Карелин, дизајнер звука Еуропа Десигн: хттпс://видеосмиле.ру/лессонс/реад/обработка-голоса-в-адобе-аудитион.хтмл
 1. Недостатак нормалне позадине.

Пуцање, где се то десило, не доприноси исправном опажању оквира

 • Тепих старе баке на зиду је омиљена позадина руских видео блогера. Нема ништа лоше у овом ретком предмету, с обзиром на његов квалитет и животни вијек, не желимо рећи ни на који начин, али је важно одабрати позадину за снимање разумно.
 • Ако нема сликовитих места у вашем стану, боље је да снимите видео на позадини монохроматских тапета, или повуците иза крпе белу, зелену или плаву.
 • Иначе, последње решење ће вам омогућити да лако уградите своје видео записе, али се уверите да је тканина растегнута без набора.
 1. Код снимања из руке се појављује дрхтава слика.


Професионално снимање са статива

\ т

Ако скинете непрофесионалног тужног оператера, али још увијек изван руке, будите сигурни да видео не штеди ни праву свјетлост и звук, јер ће стално тресе слика стално ометати и љутити гледатеља.

Ево неколико савета за решавање проблема:

 • Однесите све видео снимке са статива, што није толико скупо. За статички оквир прилично јефтиног, одрживог кинеског уређаја;
 • У одсуству статива, поставите камеру на било који носач, чак и на књиге;
 • Не скалирати када се руком пуцате;
 • Држите руке што ближе телу како бисте смањили дрмање;
 • Панорама се може уклонити помоћу траке за ношење око врата фотоапарата - одјенути је и затегнути притискањем камере у њено име за максималну удаљеност;
 • Ако желите узети пропусницу, онда купите стабилизатор, који се такођер може наручити из Кине, по релативно ниској цијени.
 1. Неисправна локација објекта у оквиру.

правилна локација

Нећемо ићи у детаље, али рецимо само да постоје непромјењиви закони о локацији предмета унутар картице, које можете разумјети, почевши озбиљно проучавати тему. Добар материјал на интернету је доста.

Додајте себи да приликом пуцања у себе, морате барем осигурати да потпуно паднете у оквир, без одсецања дијела главе и удова дуж зглобова.

 1. Па, и последња ствар коју смо хтели да додирнем је обрада пост видео записа.


ТретманВидео у Адобе Афтер Еффецтс-у

Шта год да не радите добро, увијек постоји нешто што се може побољшати у видеу. Већ тихо о искрено лошем материјалу са светлом и другим чарима. За обични видео није потребно годинама овладати сложеним инсталационим програмима - довољно је основа за рад са ефектима и познавање принципа корекције.

Ваша камера


СЛР фотоапарати су одличан видео решење

\ т

Није тајна да је добар фотоапарат са бољим објективима бољи. Можете да направите већу резолуцију видеа, повећате број кадрова у секунди, снимите добар снимак са недовољним осветљењем и тако даље. Међутим, рецимо вам једну занимљиву ствар. Професионалац ће снимити квалитетнији видео запис него новији за неки скупи Цанон 5Д Марк ИИИ. Наравно, нико не говори о квалитету слике, која ће на доброј камери бити на висини.

Ради се о познавању закона расвјете у оквиру који ће омогућити искусном оператеру да "исциједи све сокове" из било које камере, а његов видео ће изгледати много угодније. Дакле, ми дајемо такве савете.

Не журите да купујете скупу опрему, док не будете сигурни да можете уживати у њеним пуним предностима. За прве кораке као оператер, довољан је аматерски фотоапарат зрцала, као што су Цанон 600Д и други.

У овој лирској ноти, прелазимо на непосредну тему постајања.

Подешавање светла у оквиру

Наше упутство ће утицати на пуцање код куће. Као пример, обична соба саједан прозор и централни извор светлости, који се налази на плафону и додатна светла у кутији.

Није изузетна соба која ће ускоро постати прави студио

Први кораци

За снимање, мораћемо уклонити стропно освјетљење, уопће. Беба је да ствара оштре, ружне сенке на лицу које падају са носа иу неким случајевима од фризуре модела. Таква илуминација је можда добра у дегустацији мишића, али не и по изгледу.


Обратите пажњу на велики број сенки на лицу глумца

То нам се догодило. Као што можете видјети на сљедећој фотографији, сјене су постале мекше, па чак и унаточ недостатку додатног освјетљења, много је лакше разликовати особине особе, посебно у особи која је ближе прозору.


Стропно осветљење искључено

Следећа важна тачка је људска локација у простору у односу на позадину позадине. И ево неких правила.

 • Не можете позиционирати модел близу било које равнине, јер ће кроз њега оквир изгледати раван и досадан.
 • Такође, овај аранжман ће помоћи да уђете у равни сенке глумца, што ће одвратити гледаоца од њега.
 • Биће лепо ако је позадина прилично контрастна. У нашем случају, он ће пасти у полицу за књиге и део постројења, који стоји поред прозора.
 • Ако пустите удаљеност, онда се удаљите од авиона на удаљености од 1,5-2 метра.


Потребно је више природне светлости

Врати нашег глумцавратите се у ормар и отворите завесе, тако да више природног светла продре у собу. Носимо нашу камеру до угла собе тако да се окрене према глумцу, а објектив не добије директне сунчеве зраке из прозора.


Промена положаја камере

Као што можете видјети, слика је сада постала много љепша, али то је само почетак. Ова позиција модела није случајно одабрана, јер ће у овој лекцији бити коришћена класична шема осветљења са три извора светлости, од којих ће једна у нашем случају бити слободна енергија од Сунца.

Светлост укључена у ову шему је три врсте:

 1. драв;
 2. попуњава;
 3. Контролер.

Али будимо у реду. Дравс лигхт - ово је главни извор који осветљава сцену у кадру. Његова је улога да изводи природно светло са прозора, и он је тај који ће формирати главни светло-плави цртеж предмета, кроз који можемо уочити дубину, облик и тип објекта снимљеног у оквиру.

Ако имате лијепу собу, и можете купити нормалну расвјетну опрему, онда можете ставити ову схему у мраку, чак и ако добијете савршене резултате. Водимо причу за почетнике видеографе, тако да разматрамо највише буџетских опција, да знамо који ће бити користан свима.


Блага распршена светлост од облака је одлична за снимање

Обратите пажњу на чињеницу да иза прозора постоји мрачан дан, што значи да ће осветљење у просторији бити благо и хладно. То јест, објекат неће пуцатипостоје оштре сенке, а прелаз између осветљених и осенчених делова особе неће бити превише изражен.


Глумац ће окренути лице ка прозору

Узмите одмах поруку да окренете лице модела према прозору и не исплати се. Чињеница је да ће у овом случају читаво лице глумца бити осветљено на исти начин, а резултирајућа слика ће изгледати равна. Могуће су и ситуације када ће таква свјетлост заслијепити, а особа ће бити неугодна.

Окомити распоред актера у односу на упадну светлост

Такође се не препоручује да се особа распореди за 90 степени према прозору. У овом случају, биће мало светла на његовом лицу. Као резултат тога, дубока ружна сенка на засјењеном дијелу лица.


Тачна локација модела у оквиру

Најбоља опција је да се свјетло постави под косим кутом тако да сјена носа падне на страну кута усана, али не допире до ње. На фотографији, искусни оператер показује ову тачку.

инсталација камере


Локација камере

Следећи корак је да изаберете место за инсталирање камере и да је подесите.

Удаљеност између камере и глумца одређује се у зависности од врсте матрице камере и кориштеног сочива. Да објаснимо. Чињеница је да се као величина референтног оквира снима величина филма, што одговара само матрици зрцалних камера пуног формата.

 • Могуће је уклонити леће са малом жижном даљиномобјекат у непосредној близини.Ако ставите објектив са великом жижном даљином, морат ћете се удаљити од објекта, што није увијек могуће у кућној фотографији.
 • Јефтине камере са огледалима имају мању матрицу - називају се и "КРОП" или "тхумбнаил". Ове матрице имају неки ефекат апроксимације, то јест, користећи исти објектив као и камера пуне величине, добићете бољу слику.


Објекат у центру оквира

 • Дакле, одређујемо удаљеност од објекта тако да се он налази у оквиру и правилно се налази у њему.Да бисте то урадили, померите је на супротну страну од оне у којој он изгледа.


Исправна локација особе у оквиру

Затим морате да подигнете фотоапарат до нивоа очију модела. Уверите се да су вам очи на 2/3 висине оквира и да глава није била обрезана у исто време.


Подешавање експозиције

Следећи корак је подешавање експозиције кадра, то јест, излажемо брзину затварача, осетљивост на светлост и степен отварања отвора. Пре свега, ови параметри зависе од идеје уметника, али у великој већини случајева довољно је користити општеприхваћене норме, које ће се прилагодити помоћу мерача експозиције уграђеног у камеру.

 • У нашем случају, кориштен је добар свијетли објектив.Жижна даљина је 35 мм. Ако је коришћена ЦРОП камера, онда за исту величину која је узетажижна даљина је негде у 24 мм, што зависи, пре свега, од ЦРОП фактора одређене матрице.
 • Прва регулисана тачка је брзина кадрова, пошто ће време експозиције камере зависити од ове вредности.За глатку репродукцију статичне слике особе која говори и гестикулира од стране особе сасвим је довољно 25 у секунди.
 • Следи одломак.За разлику од фотографије, овај параметар подешава количину светлости која улази у матрицу, пошто је ова вредност увек снимљена у двоструком броју кадрова. То је у нашем случају 1/50.

Савет! Ако сте управо почели да управљате фотоапаратом, онда знате да што је нижа вредност, то је слика светлија. Због тога ова овисност намеће одређена ограничења за пуцање са таквих камера на улици у сунчаном времену. Емитовање филтера се користи за решавање проблема.

 • Отвор бленде је отворен на 2.8, тако да добијамо благу замућење позадине. Ако желите, можете сами експериментисати са овом вредношћу.
 • \ т Следећи и последњи параметар је осетљивост на светлост.Показујемо га на експонометру. Код јефтиних камера се не препоручује подизање ове вредности изнад 1200, јер се на слици појављују видљиви артефакти. У конкретном примеру, било је потребно поставити ИСО на 400.

температура боје

Затим подесите баланс белог. Пошто је главни извор осветљења хладно светло из прозора, улазимо у подешавања камере и подешавамо бојутемпература је 6000-6500К.

То је тачно вредност дате боје. За новопридошле који не разумеју, фабрички фирмвер камере има наговештаје, као на слици испод. Професионалци такође воле да користе нумеричке вредности за прецизније подешавање.

Подешавање баланса беле боје

Инсталирање додатног светла


Објекат је прилично добро осветљен.

Дакле, као што видите, успели смо да постигнемо квалитет светла које црпи, што савршено осветљава наш модел. Међутим, други дио особе је још увијек у сјени, што квари оквир. Према томе, следећи корак ћемо мало осветлити.

Да бисмо то урадили, инсталират ћемо додатни извор свјетла, који се назива пуњење. Он не даје сопствене сенке, јер је његов интензитет много мањи од главног (на слици).

Не заборављамо да само учимо и немамо додатну опрему, тако да ћемо као други извор свјетлости користити и сунце. Како? То је врло лако! Довољно је да га исправно прикажете на објекту са десне стране.


Рефлектор - рефлектор

\ т

Прикладније је користити рефлексе за те сврхе, скуп који се може купити у Кини негдје за 600-800 рубаља. Ако не желите да проведете овдје, онда се протегните на готов оквир, који се може склопити за 5 минута од трачнице или греде, бијеле тканине.

Стари лист ће стати што је могуће боље. Генерално, било која глатка површина од беле, жућкасте или сребрне боје, као што је комад пјенасте пластичне плоче илифолија за печење.


Схадов Рефлецтор Рефлецтор

Погледајте фотографију изнад и примјетите како је сијало замрачено лице глумца. Оштре сенке су нестале, а позадинско осветљење постало је мекше и равномерније.

фиксни рефлектор

\ т

Осигурајте рефлектор помоћу алата тако да се налази одмах испод објекта и налази се под њим под углом.


Средњи резултат

Као што можете видјети, оквир је постао много љепши, али још увијек нешто недостаје из њега. А разлог је тај што се глумац стапа са позадином позадине, посебно је добро виђен у пољу скалпа.

Да би се одвојио централни објекат у оквиру од околне позадине, користи се трећи извор светла - позадинско осветљење.

Опрема за осветљење

\ т

Као уређај за осветљење користиће се столна лампа на стези, чија цена у свакој радњи за домаћинство износи 250-300 рубаља. Извор светлости биће луминисцентна лампа снаге 23 В и температуром боје од 6500К. Његова хладна светлост је најближа светлости коју тренутно добијамо из прозора, тако да ће доћи до добре комбинације.

Поставили смо га на обичну преносиву вјешалицу и смјестили иза глумца тако да је била на нивоу главе, отприлике насупрот цртежу. Као резултат тога, светлост из лампе ће пасти на главу и рамена, стварајући одређени сјај контура (хало).


Инсталација трећег извора светлости

\ т

Као резултат тогадобијамо потпуно трансформисан оквир.


Глумац је осветљен са три стране

Као што видите, слика "свира" и особа у кадру изгледа сјајно, поготово ако се упореди са оним што је првобитно било. У принципу, ова лекција се може завршити, јер је шема већ у потпуности изграђена, али имајте на уму да постоји просторија у оквиру која буквално не успева у мрак, што не додаје позадину боја и забаве.


Собна лампа са кружним диспергатором

Дајмо овом малом грму мало свјетла. У илустративном примеру ће се користити ова лампа за спаваћу собу.


додатно осветљење

\ т

Жаруља са жарном нити се налази отприлике на мјесту приказаном на слици изнад. Вратите се нашој камери и видите шта се догодило.


готов оквир

Ево тако лијепог, свијетлог и сочног оквира који смо добили као резултат. Општа шема постављања извора светлости и објеката у оквир изгледа на следећи начин.


Распоред светла

Успут, као што је обећано, ево линка на овај видео: хттпс://видеосмиле.ру/лессонс/реад/кацхественниии-свет-длиа-домасхнеи-видеосиемки.хтмл

У закључку, желимо да кажемо да квалитетно осветљење за видео зависи, пре свега, не од опреме коју користите, већ од ваше способности да видите сцену. Промјеном интензитета освјетљења и његовом локацијом, можете постићи различите ефекте, али за то морате стећи властито искуство. Па, и за почетак, да сам осветлирукама, користите наше савете. Плодан посао за вас!