Осветљавање простора сопственим рукама

Расвета летње резиденције

Осветљење у сеоској кући се донекле разликује од осветљења саме куће. А поента овде није толико у шеми, која је генерално слична, већ у принципу, изградња саме мреже и схема њене инсталације.

Уосталом, питање поузданости, као и исплативост уличног осветљења постаје много релевантније. Уосталом, платити за струју потрошену у празном, нико не жели.

Врсте уличног осветљења за дацхас

Као и код свих других питања, прије свега, морамо јасно дефинирати што желимо! И већ полазећи од тога, размотрите могуће варијанте шема осветљења. Да бисмо то урадили, погледајмо које се врсте уличне расвјете догађају.

типови осветљења

Својом сврхом, осветљење на градилишту може се поделити на неколико типова. Ово је опште осветљење, локално и декоративно. Сваки од ових типова осветљења захтева посебан приступ.


Опште осветљење сусједног подручја

 • Најчешћа је општа расвјета , која је намијењена за освјетљавање периметра, трагова и укупне површине локације. Његов главни циљ је да обезбеди осветљење не само одређеног подручја, већ и околине.

Генерално осветљење се обично врши помоћу прибора постављених дуж периметра парцеле, као и дуж трагова. Има и лампе инсталиране на фасади куће чија је намена да покрије подручје парцеле.

 • локално осветљење , напротив, треба да обезбеди осветљењесамо одређено подручје. И користи се кратко време, обично да би се обавио неки посао.

Локално освјетљење се обично изводи помоћу усмјерених расвјетних тијела. Могу се поставити на стубове и на фасаде сусједних зграда.

Украсно осветљење сусједне територије

 • Декоративно осветљењеје у последње време све популарније. Његова главна сврха је да у свој дом и околину дода атрактиван изглед.

Изводи се помоћу расвјетних тијела зграда, причвршћених трака, кинеских лампиона, заједничких вијенаца и многих других врста прибора, који су у посљедње вријеме све више постајали.

Подела осветљења по принципу инклузије

Прилично важан фактор је подјела расвјете на начело инклузије. Може бити два типа: ручни и аутоматски. Истовремено, сваки аутоматски у складу са правилима ПУЕ мора бити у стању да ручно укључи.

 • Са руком вођеном методом контроле осветљења уопште, све је јасно. Ово је једноставан или пролазни прекидач (види Прекидачи и утичнице напољу: како инсталирати), који пребацује свјетла на одређеном подручју. Ова шема је најједноставнија и цијена њене имплементације је најнижа.

Обратите пажњу! При значајним оптерећењима у мрежи расвјете прелази 16А као прекидач помоћу стартера са дугметом. Уосталом, обичан прекидач није у стању да комуницира такве струје и брзо,ако не одмах, спали. Такав начин управљања једнако важи и за приручник.


Круг осветљења са више потисних стубова

  Што се тиче аутоматске контроле, све је мало компликованије. За то се могу користити сензори покрета или сензори осветљења, тајмери ​​и разне варијације ових уређаја.
 • Такође је важно напоменути да је препоручљиво инсталирати нормалне прекидаче за руке у сваком од ових кругова. И они морају бити инсталирани према логици "или". То значи да ручни прекидач мора укључивати осветљење без обзира на рад сензора. Али понекад и ручни прекидачи стављају логику "и". То значи да ће аутоматизација радити само када је прекидач укључен.
 • Због тога се схема осветљења локације може показати прилично незграпном, али је њена ефикасност знатно повећана. Али хајде да будемо искрени, такве сложене шеме треба да се користе само код значајног оптерећења спољне расвете.

Аутоматизација за различите типове спољашњег осветљења

Најчешћи проблем је употреба не-сензора за овај тип осветљења или инсталацију додатних сензора. То смањује ефикасност и повећава трошкове инсталације.

Дакле, погледајмо које аутоматске системе треба инсталирати за који тип расвјете:

 • Почнимо са општим осветљењем. Обично се напаја преко конвенционалног прекидача или преко сензора светла. У неким случајевима, уместо сензора, осветљење се примењује помоћу тајмера који је подешен наПотребно време за укључивање и искључивање. Међутим, ова опција ће захтевати периодичну реконфигурацију тајмера у зависности од сезоне.

На слици је приказана шема повезивања сензора са и без прекидача

 • Ако се планира инсталирање великог броја уобичајених расвјетних тијела, можете уштедјети инсталирањем тимера у кругу са сензором освјетљења. Да би се то урадило, све лампе општег осветљења су залечене кроз сензор светла. Део светиљки ће бити укључен када се активира, а нека светла су повезана и преко тајмера. У овом случају, они ће радити, на примјер, до 23-00, а затим искључити.
 • Иста шема се може применити на уређаје дуж трагова. Уместо да користите тајмер, можете користити сензор покрета који ће укључивати светла која не светле када ходате путем особе.
 • Нормални прекидачи су преферирани за локално осветљење. На крају крајева, користе их не често и само по потреби.

Методе повезивања сензора покрета и осветљења

\ т
 • Изузетак је само када се локално осветљење користи као чувар. На пример, често имате аутомобил близу дворишта. У овом случају, препоручљиво је поставити сензор покрета, који ће укључивати освјетљење при приближавању аутомобилу особе.
 • Ако инсталирате декоративно осветљење сопственим рукама, онда треба да буде укључено или ручно, или преко сензора светла или тајмера. Коришћење сензора покрета уу овом случају није прикладно.

Шема спољне расвете сеоске куће

Како разумете, примери осветљавања парцеле зависе од области локације, њеног облика, ваше потребе за осветљењем, типова осветљења, контролних шема и многих других параметара.

И многи од њих су прилично субјективни и свака чак и најприсутнија шема ће бити истинита само делимично. Стога ћемо размотрити само основна правила за формирање вањске расвјетне мреже.

 • Као прво, ово је дистрибутивни штит.ПУЕ правила препоручују дијељење терета. Стога је идеалан избор за економске потребе и вањску расвјету организирање властитог разводног ормара, који ће бити спојен директно са шалтера.
 • Број група у мрежи вањског освјетљења израчунава се на исти начин као и за стан или кућу , тако да на ово питање нећемо појачати нашу пажњу. Предност ове теме на нашем сајту није једна инструкција.
 • Ако ваша контролна шема укључује инсталирање тајмера, сензора светла, стартера и друге сличне опреме , најбоље је да се постави унутар разводне табле.

Обратите пажњу! Када говоримо о сензорима светлости, мислимо на уређаје са даљинским сензором и непокретним актуатором. Они су сада широко доступни на тржишту.


Релеј осветљења са даљинским елементом

\ т
 • Поред слот апарата, препоручујемо да се инсталира свака вањска група расвјетеУЗО мацхине.Стандарди ПУЕ га не захтевају, али из безбедносних разлога, неће бити тачни. Ово се посебно односи на линије у којима се, поред мреже расвјете, планира инсталирање утичница.

Сада, што се тиче узгоја. Може се изводити у подземљу или изнад главе, као што је приказано на видеу.

 • Ако се планира постављање довода хране на тло, у складу са тачком 2.2.1.78, ПУЕ се не може вршити у челичним цевима и кутијама. Да би се заштитили од механичких оштећења, у овом случају користимо пластичне цеви или валовити картон (види Како изабрати металну ребро за ожичење).
 • Ако планирате инсталацију ожичења са ваздушном линијом, висина жице у доњем делу њеног спуштања према параграфу 2.1.76 ПУЕ неће бити мања од 3.5 метра. И преко пута и најмање 6 метара.
 • Приликом полагања жице на фасадама зграда треба слиједити правила п.2.1.75 ПУЕ, приказана на фотографији. У том случају, у свим случајевима, полагање жице на крову зграде је забрањено.
 • Разводне кутије, расклопни уређаји и уређаји морају имати класу заштите која је прикладна за спољну инсталацију. Ово је типично ИП44 и више.

закључак

Као што видите, план осветљења подручја је прилично двосмислен. Али са прецизном идејом о томе шта желите, лако је можете имплементирати. Уосталом, овдје је важно бавити се количином расвјете и схемом њеног управљања. Остатак одговора на питања о принципу његове инсталације лако можете наћи на страницама нашег сајта или на Интернету.