Основни захтјеви за вањске степенице: 4 важна правила

Да би спољно степениште било сигурно, потребно га је правилно инсталирати.Вањске љестве не само да морају бити правилно постављене, већ и сигурне, издржљиве, лијепе и усклађене с дизајном куће. До данас постоје многи материјали који су безбедни, имају дуг радни век и могу издржати тешка оптерећења.

Спољашње степенице: захтјеви за СНиП

Захтеви за спољне степенице у кући, према утврђеним стандардима, указују на одређене параметре.

Наиме:

 • Ширина степени и маршева;
 • Висина степеница и нагиб марша - узимају се у обзир слични параметри, како за младе, тако и за старије особе и дјецу;
 • Локација свих распона;
 • Присуство ограде и осветљења.

За брзу и квалитетну монтажу вањских степеница, боље је потражити помоћ стручњака

Инсталацију и монтажу степеница на други спрат треба да обављају специјалисти, јер ће се радови изводити на одређеној висини, споља и уз употребу посебне опреме.

Пројекти сличног дизајна могу се израдити и уз помоћ дизајнера и властитим рукама, узимајући у обзир све захтјеве.

Велике јавне зграде имају ригорознији дизајн степеништа, а за сопствени дом може се дозволити да њихова машта прође около и направе различите варијанте рукохвата, степеница и ограда.

Савјети за третирање вањских степеница до куће

Правилно руковање свим елементима дизајна омогућиће му да задржи оригинални издржљивост и привлачностпотражите много година, као и значајно уштедите новац за поправку или замену.

Дрвене спољашње степенице ће трајати много година ако су правилно обрађене и инсталиране од самог почетка

Препоручује се да сваки бетонски корак буде третиран са материјалом против клизања, у том случају ће доћи до помоћи гумиране подлоге, које се слажу на сваком кораку и спречавају губитак равнотеже у било ком времену.

За друге врсте материјала постоје поузданији начини:

 • Метал - најбоља опција је валовита плоча или перфорација;
 • Камен или керамика - одговарајући алуминијумски профили са гумираним улошцима ће бити прикладни;
 • Ако степенице имају дрвене степенице, онда оне не би требало да буду глатке, већ грубе, такође је боље да им се причврсте гумене облоге.

Постављање спољних степеница: правила за уградњу

Пре инсталирања, морате да разумете какав облик има дизајн, јер имају различите типове.

Възможни съсествуваси видове на въздуха:

 • округли;
 • са или без игралишта;
 • са куком;
 • су правоугаони;
 • ротациони;
 • Трапезоидни.

Лепо и фино, у сеоској кући, изгледају металне степенице са кованим оградама

На захтев власника, могуће је поставити степенице, у непосредној близини дворца, и паралелно са њима. Такође могу бити једноставни или затворени, различитих величина, висине. Суочавање је дозвољено, као сацигле, и једноставно употребом других материјала за тапацирање. Фасада зграде и улазна врата могу бити украшена разним елементима декорације, прикладним откивцима, брвнаре, било ког стабла или врта, направљеног од обојених метала.

Најједноставнија опција за самостално склапање степеница је куповина готових грађевинских сегмената, израђују се брзо и једноставно, само је потребно имати помоћника.

Сложенији начин је да се сваки предмет прикупи појединачно. Она не може без одређених знања или вјештина, али је боље да тај посао повјери специјалистима. Учинит ће све што је потребно у најкраћем могућем року, а власници ће бити сигурни у исправност монтаже. За монтажу цијеле конструкције на зграду, боље је користити челичне цијеви или лагане металне профиле.

Поред ових материјала, које можете користити и комбиновати их, само морате узети у обзир утицај временских услова на одређене елементе. Такође треба да узмете у обзир број корака након којих сајт треба да следи. Често се израђују од 7 до 12 комада, максимални број не може бити већи од 15, након таквог броја потребно је пратити платформу на којој се може одморити старија особа.

Осветљење спољних степеница на другом спрату

Осветљење степеништа није мање важно од саме конструкције. За потпуну усклађеност са нормама, на објекту мора бити уграђен довољан ниво осветљења, тако да не постоји ризик од пада, као и да се изолује и сакрије ожичење од дјечјих знатижељних очију и временских утицаја.

Посебну пажњу треба посветитида обрати пажњу на избор расветних уређаја који се постављају у близини спољног степеништа

Непоштовање ових услова може постати фактор који изазива несрећу.

За правилно осветљење потребно је:

 • познавати основе електричне енергије;
 • да има потребне материјале за скидање, уградњу и изолацију жица;
 • Имају неопходне документе који дозвољавају уградњу такве расвете изван зграде.

Сви захтјеви су наведени у СНиП-у, а свако кршење или одступање од норме подразумијева одговорност власника пред законом, то могу бити и казнене санкције и упозорења.

Композитна правила (СП) за спољашње степенице

Да бисте избегли повреде, морате се придржавати основних стандарда.

:

 • Висина и ширина степеница треба да буду исте по ободу конструкције, чиме се избегавају оштри успони и не оштећују вам ноге приликом ходања или трчања;
 • Ограђивање степеништем је боље користити непрекидно, ово правило диктира дефиницију закона и представља гаранцију сигурности;
 • Нагиб мора бити изграђен на такав начин да штити све оне који се крећу степеницама.

У великим зградама и стамбеним зградама, неопходно је да постоје спољне степенице за пожар и евакуацију које су дизајниране да спасе животе људи у одређеном трагичном тренутку. За такве структуре, надлежни органи такође намећу одређени број строгих захтева и стално проверавају њихову спремност за различите типове.евакуација У ту сврху користи се дизалица и уређај као што је електронски динамометар и витло са теретом.

Правилно одабране величине степени ће учинити љестве сигурним и неусмјереним

Најмање одступање од норме указује на то да је структура у прелазном стању и да не може издржати велико оптерећење у хитном случају.

Често, за стамбене зграде, врста стубишног материјала се користи за такве куће као шупљи лист, то је прилично лак материјал који се састоји од роштиља, а може се и самочистити и не клизати на екстремној хладноћи или након кише. Прешани решеткасти под је материјал који може издржати тешка оптерећења и не деформише се приликом евакуације великог броја људи.

В съответствие с стандарди се забранава съсествување на следните видове на външните степени:

 • Уз присуство напредујућих степена, који је, у случају хитне евакуације, тешко добити ударац;
 • Степенице типа вијка;
 • Са кривинама или поломљеним завојима;
 • Уз присуство неједнаких корака величине.

Након свих радова на монтажи степеница, мора се осигурати да нема оштрих углова, који се могу озлиједити, површина не би требала гледати кроз шавове од заваривања и присуство хрђе, такођер је потребно прегледати метал за присуство пукотина, јер Мали проблем може довести до несреће.

В закону всички пожарни степени се обележени

 • Знакови се морају наносити у бистрој, упијајућој води боји;
 • Указује на произвођача дизајна и његов лого;
 • Комплетан и тачан датум производње;
 • Назив производа, серија, број и величина.

Ознака мора бити смјештена или на десној страни степеница или са стране мјеста.

Поступак и захтјеви за вањске степенице (видео)

Посебно пажљиво треба пратити садржај степеништа и игралишта око њега. Свако кршење може укључивати казне и учинити власника одговорним за њихово непоштовање.

Пројектовање спољних степеница до куће (примери фотографија)


)