Оштрење ланчаних пила на машини

Постоје два типа оштрења ланца - датотека и на машини. Рад са датотеком ће потрајати више времена, али оштрење ланчаних пила на машини брже извлачи зуб за сечење. У свим ланцима модерних произвођача резни зуб има ознаку своје минималне вриједности. За неколико циклуса изоштравања, зуб за резање се одводи до те ознаке, што доводи до тога да ланац постаје непогодан за оштрење и за даљи рад. У просеку, број изоштрених ланаца на машини је приближно 5-7 пута.

Оштрење ланца на машини

  • Поставите ланац на клизну траку и подесите задњу шипку. Он фиксира ланац и гура га ближе точкићу.
  • Затим изаберите кут за брушење ланаца моторне тестере. За попречно сечење (инсталирано на моторне тестере), ланац је утиснут на 30 °, за уздужно пиљење (монтирано на ланчане пиле) испод 10 °. Горњи део машине је електрични мотор, диск за оштрење и сијалица за осветљавање радне површине. Цијели горњи дио је бачен преко клизне шипке и учвршћен опругом.
  • За изоштравање фиксираног зуба резања довољно је да га неколико пута држите оштрим каменом. Дакле, изоштримо једну страну ланца.
  • Ми ослабимо клизну шипку одоздо и окрећемо је на другу страну са правилним степеном оштрине. Поновите радњу описану у претходном параграфу.
  • Овај ланац брушења на машини је завршен. Потпуно је спремна за рад, само је она осталасет ин плаце.За дуги радни век резне слушалице, треба напоменути да:
  1. На контакту ланца са земљом, он се готово тренутно зауставља.
  2. Када користите превише течног уља за подмазивање пнеуматика и ланца, распршује се без проласка кроз цео точак. Из овог ланца се брже загрева и може се сломити.

У складу са овим правилима, продужит ћете вијек трајања ланца и гума.