Опције за гасне котлове

Најбоље рјешење при инсталирању гријања у било којој дневној соби су плински котлови различитих модификација. Њихови измјењивачи топлине израђени су од челика или лијеваног жељеза. Могу бити различитих изведби, овисно о намјени и увјетима рада.

Главне опције за уградњу таквих котлова су двије: инсталација на поду и у стању мировања. Велика предност подне изведбе котлова је њихова проширена палета капацитета у односу на шарке. Када одлучујете о избору котла, морате сами одредити следеће параметре, који ће вам олакшати избор.

Прво морате одабрати тип котла. Стационарни котлови су два типа: димњак и парапет. Разлика је у томе што други тип котлова са запечаћеном комором за сагоревање горива, као и сви производи сагоревања који се дају уз помоћ, улази у комплет мале цеви. Димњачки котлови, пак, имају камеру отвореног типа.

Сљедећи корак би требао бити одабир најбољег од његових моћи. Код котлова са димњацима, он се креће од 7 до 300 киловата. За парапетне котлове нема тако великог избора. Стога, у овом случају, можете бирати само у распону од 5 киловата. Праг снаге не прелази 16. Да би се одредила потребна снага, потребно је израчунати површину загрејане просторије. На пример, један киловат енергије је предвиђен за грејање 10 квадратних метара површине. На уобичајеној висини стропа за гријање простора од 200 квадратних метара, бит ће потребан бојлер капацитета 20 кВ. За гријање таквихпросторија за коришћење парапетног типа котла неће радити.

Даље акције се најбоље поверавају професионалцима. Такође, приликом избора котла потребно је узети у обзир:

  • Подаци о клими одређеног региона.
  • Услови изолације.
  • Количина воде која се користи у систему грејања.
  • Могући губици топлоте.

Следећа тачка коју треба размотрити је сврха њене употребе. Да ли ће се користити само за грејање просторије или за грејање воде. Зависи од тога колико ће кругова гријања бити инсталирано на њему - један или два. Када користите котао само за гријање, то ће бити довољно и котао са једном петљом. Ако је потребно загрејати воду најбоље је одабрати подни плински котао са двије контуре.

Ефикасност изабраног котла мора бити најмање 90%.

Генерално, избор гасног котла заснива се, поред горе наведених параметара, искључиво на жељама и могућностима купца.