Оптималне димензије степеница и 3 критеријума за његово одређивање

Степенице у кући треба да буду не само прелепе, већ и сигурне. стамбени објекат или дуго радно степениште. Важно је напоменути да такве норме као што су СНиП, ГОСТ и СанПин треба да се држе далеко не због удобности, већ због сигурности живота. Постоје одређене организације које постављају стандарде и приликом изградње објеката прате њихову усклађеност.

Који се материјали користе за степенице дужине 2,5 м

Оно што би требало бити дуго и велико степениште о којем ни најбољи инжењери нису сањали.

При избору материјала за степенице, посебну пажњу треба посветити њеном квалитету и карактеристикама

На пример, чија дужина варира од 1200 - 2700, 2800 мм:

 • Лепа.
 • Масивни.
 • Стилски.

Прво, вреди обратити пажњу на чврстоћу конструкције и материјала од којих је направљен. Идеалне степенице сматрају се онима у чијој изради се користи ЗБВ, као и канал и труба. На степеништима која се пружају што је дуже могуће, материјали треба да буду врхунског квалитета и са одличним карактеристикама. Ако се планира степенице на други спрат и распон од 4к4 м (444 мм), а биће дрвене, онда треба изабрати не само штап, већ и масивног дрвета, које има високе техничке карактеристике.

Ласица нашим степеницамарукама је крајње непожељно, јер постоје посебно обучени људи који су способни да раде не само стандардним упутствима, већ и вођени нормама ГОСТ-а.

Високе мердевине су једина јединица са дизајном просторије, прецизније, са носивим зидовима, јер су јаке и имају чврсту ослонац. Да би се накнадно не морале обнављати конструкције, или их уопће уништити због неслагања с подацима као што су стандарди величине лета, треба користити основне стандарде за постављање степеништа.

Шта може бити ширина степеница

Приликом изградње степеништа потребно је позвати се на стандарде СанПиН-а.

Да би степенице биле удобне за све чланове породице, потребно је правилно одредити ширину степена

Они ће помоћи да одговоре на питања као што су:

 • Колика је ширина марширања степеништа;
 • Колико мјеста има степениште у високим зградама;
 • Гдје се може поставити минимална ширина љестве за евакуацију у кући.

Прије свега, треба напоменути да би ширина марширања степеништа требала бити дужа од улазних параметара ћелије стог.

Прецизније, бројање ширине може се пренијети на пропусност степеница, на примјер, према броју особа које се уклапају у један ред у једном кораку. У просеку, ширина степеница унутар стамбених зграда је до 1 метра, ау кућама које носе статус повишене удобности 1,25-1,5 м. За вртну кућу оптимална ширина може се назвати 0.8 м.дати искључиво за обичне љестве које се налазе на зиду.

Врло велико степениште и његове карактеристике

Величина степеница је веома важна, јер зависи од тога како је постављена, као и онога што је потребно за подлогу, понтон или цев за већу крутост.

Лепа и велика дрвена степеница учинит ће ентеријер собе елегантним и елегантним

Велике степенице, ширине неколико метара, требају бити обавезне:

 • јак;
 • постојан;
 • сигурно;
 • са металним оквиром;
 • отпоран на хабање;
 • Опремљен под условима, посебно под улицом или локацијом унутар зграде.

Ако су мердевине, без обзира на дубину, површину и висину стабла и постављене унутар конструкције, морају бити третиране ватросталном композицијом и импрегниране инсектима. То ће спречити паљење, као и трулеж и значајно продужити животни век комплета, иначе ће се коса сагнути, коса ће бити оштећена тако да ниједна фризура неће помоћи код проблема.

Приликом опремања морате се придржавати сваког стандарда, иначе неће бити могуће учинити степенице удобним и сигурним, што је изузетно важно, како у јавној тако иу приватној кући.

Димензије степеница за други спрат

Колика је дозвољена висина и ширина мердевина које воде на други спрат? Да ли је могуће изабрати појединачне величине и да ли је потребно уградити додатне елементе како би се конструкција учврстила?

Пре постављања мердевинана другом спрату, дизајнери прво препоручују да размисле о његовом дизајну и месту где ће бити постављени

Ако желите да поставите мердевине на други спрат, прво морате дефинисати са:

 • величине;
 • Постављање;
 • Висина степеница;
 • ширина;
 • материјал;
 • Тип, на пример, је да направи глуву мердевину са подом у поду или на металном оквиру.

Због чињенице да висина корака треба да буде? од ширине корака (основна формула и правило), онда ће бити око 20 цм, мање смисла није, јер је мало вероватно да се сличан дизајн може назвати удобним. Да, и она ће захтијевати пуно више посла. С обзиром на ширину позорнице, потребно је узети у обзир просјечну величину стопала одрасле особе, чак и ако су степенице опремљене у школи. Да будемо прецизнији, ширина је у основи 30 цм

Ако је ширина мања, онда ће вероватноћа спотицања и повреда бити веома велика, што ће степенице учинити опасним и, сходно томе, неприкладним за захтјеве ГОСТ-а. Дубина и ширина су генерално једна те исте вриједности, односно не разликују се.

Када степенице до другог спрата, морате размотрити да ли има прозора на месту његове инсталације, да ли ће ићи на задња врата, иу коју просторију, на пример, спаваћа соба, купатило или цео спрат ће бити усмерени. То зависи од типа дизајна и стила производа.

Стандардне димензије степеница

Постоје стандардне димензије степеница и степеништа које су вођене изградњом степеницалетове у вишестамбеним зградама, хотелима, болницама и слично. Да би нове степенице биле удобне, удобне и могле би само изазвати најбоље емоције и критике, морате рачунати на оптималну величину.

Лако се могу поставити једноставне дрвене стандардне љестве стандардне ширине

Наиме:

 • подкораци;
 • Ширина пролаза;
 • Пристрасност степеништа маршира, тако да када се спуштају људи не додирују његову главу у плафону.

Постоје одређени нормативни документи, који би требали бити вођени постављањем степеништа.

на пример:

 • Висина степеница подизања треба да буде 150-180 мм.
 • Дубина хода се мора одржавати на 280-320 мм.
 • Под углом нагиба 30-45 °.

Ако је падина више од 45 степени на степеницама, онда је стрма и изузетно опасна.

Дозвољена висина степеница

Степенице могу бити и метро, ​​као Стабило, а највећа у ширини на свијету је 700 м, али морате правилно покупити нагиб, тако да је дизајн погодан за рад и усклађен са ГОСТ-ом. Постоји низ индикатора који су строго забрањени да се инсталирају сами, чак и ако сте власник Ниве 4к4, у којој је 3к10 субверзија, јер сваки критериј зависи од претходног и треба да се рачуна што је могуће пажљивије.

Посебну пажњу треба обратити на висину и нагиб степеница

Веома важно:

 • Дужина степенишног марша.
 • Димензије степеништа.
 • Размак између нивоа чистог пода првог и другог спрата.
 • Број успона.

Важно је напоменути да је за одређивање нагиба степеница за удобно кретање потребно узети као основу дужину степенице особе у правој линији. У просеку, дужина корака је 63 цм

Будући да се при ходу врхом степеница скраћује за половину, онда ће, сходно томе, бити око 31,5 цм. Прекорачење норме се сматра неприхватљивим.

Укупне димензије степеница

Данас је прилично често могуће доћи до правих степеница у Русији, јер је неопходно добити дозволу прије постављања темеља конструкције.

Издаетса на:

  \ т
 • техничког плана;
 • Скица зграде;
 • Инспекција конструкције у складу са стандардима.

Ако одлучите да поставите оригиналне мердевине на други спрат, онда морате да водите рачуна не само о његовом атрактивном изгледу, већ ио безбедности конструкције

.

Поред горе наведених стандарда, још увијек постоји низ критерија које треба узети у обзир.

Конкретно:

 • Ширина марша и игралишта.
 • Висина ограде.
 • Размак између стропа доњег и горњег ката.

Ако су марш и висина стрмине јаснији, шта можемо рећи о оградама? Која ограда треба да штити степенице?

Стандардни материјал је ливено гвожђе или нерђајући челик. Сигурна висина ограда је 0,9 метара. Међутим, овај ниво је намењен искључивоза стамбене вишестамбене зграде.

Ако су степенице постављене у дневној соби, посебно у којој су дјеца, онда ограда треба бити најмање 1,20 м, а највише 1,40 м. Осим тога, постоје одређени захтјеви за лумене између балустера не смије прелазити 0,15 м. Ако је простор већи од ове удаљености, како би се повећала сигурност, препоручљиво је инсталирати додатне заслоне.

Стандардне степенице (видео)

Стручњаци не препоручују да се самостално узму степенице јер то може угрозити многе проблеме, посебно неиспуњавање свих захтјева или недостатак посебних адаптација за јачање дизајна. Квалитативна љестве - сигурне су, издржљиве и издржљиве.

Детаљ: степенице у димензијама (примери фотографија)

\ т)