Опрема за стакленике - типови, правила за избор и уградњу

Данас је једноставно инсталирати стакленик - подједнако је важно да га опремите како би добили максимални учинак од градње. То је било време када је ефекат дрвене остакљене "куће" зависио од временских услова, а филм ниских лукова је морао бити уклоњен да би се испрала или населила садржај стаклене баште. Нико не треба да доказује колико је исплатива опрема за стакленике на приносима, али то је главни циљ за који су инсталирани стакленици.

Али пре него што модификујете стаклену башту са најновијим техничким иновацијама, морате да утврдите која је опрема за коју је намењена и које врсте пластеника треба да имате. Понекад је опрема скупља од саме стаклене баште, тако да би избор требао бити добро осмишљен.

Опрема у стакленицима

више топлоте

Може вам бити корисно не само ако ћете стакленик претворити у тропски стакленик с егзотичним воћним биљкама и цвијећем. Ако у вашем региону не буде само зиме, већ и пролећа, јесени, да бисте наставили са вегетацијом својих ученика у затвореном земљишту, треба да водите рачуна о грејању. Само додатно загревање гарантује потпуно сазревање многих дуготрајних усева као што су паприка, патлиџани, купус, диње и други. Али у регионима са просечним климатским показатељима грејања можда неће бити сувишно. То ће створити најудобнију климу, која је толико важна за биљке, и обезбедиће неопходан ефекат стаклене баште без штетних промена и пауза које ће их одложити.развој

Грејање стакленика током зиме

Опрема за грејање

Савремени свет система грејања стакленика је богат и разнолик. Принципи грејања зависе од опреме која се користи. Дакле, системи имају различите варијанте, међу којима је потребно одабрати прихватљиве карактеристике, ефикасност, цијену. Да бисте то урадили, размотрите све начине.

Размотрите електрични метод

Први на популарност начин који пада на памет свима који размишљају о додатном загријавању стакленика.

Загревање пластеника уз помоћ електричних вентилатора, који се загревају топлим ваздухом

Категорија електричних уређаја за гријање конструкција стакленика укључује бројне уређаје:

 • електрично гријање;
 • тип калорифера;
 • тип конвекције.
Све њих уједињује чињеница да они захтијевају стални извор енергије у облику електричне енергије, која није најјефтиније "гориво" за непрекидни рад. Зато електрични метод грејања стакленика углавном користе власници стаклене баште, што доноси профит.

Напомена! Као алтернативу струји, занатлије могу користити додатне изворе, као што су соларни колектори.

Соларно загревање пластеника

Систем за грејање стакленика

Размотрите инфрацрвену методу

Овај метод за многе туристе у новини и популарности људи још није. Међутим, то је инфрацрвено грејањепомаже да се стварно смањи трошак загревања стаклене баште, а да буде што уједначенији. Инфрацрвени гријачи, инсталирани дуж периметра стакленика, доприносе његовом системском пуњењу једнако загријаним зраком.

Инфрацрвене лампе за загревање стакленика током зиме

Напомена! Принцип рада инфрацрвених грејача је једноставан: они прво загревају објекте, од којих се топлота шири ваздухом. То је економичнији и ефикаснији начин од електричног.

Шема расподеле топлоте из ИР грејача у стакленику

Вхат ис аир хеатинг

Нормални јазавчар вероватно неће инсталирати грејање ваздуха, што је компликован систем вентилације и спада у категорију професионалне опреме. Али за велике приватне фарме, овај систем може постати веома ефикасан и брзо се исплатити захваљујући одличним усевима.

Дистрибуција топлоте у стакленику

Важно! Монтажа вентилационе опреме је неопходна у почетној фази уградње пластеника. Истовремено, осигурајте равномјерни проток зрака. Само то ће штитити биљке од нежељених опекотина.

Анализирати методу гасног загревања

Многи сељани су омиљени начин који вам даје идеалан баланс квалитета и вриједности. Гасна опција укључује присуство генератора гаса, заснованог на принципу сервиса сличне топлине. Предности методе - релативна јефтиност природног гаса и високаефикасност грејања.

гасна пећ

Напомена! Каталитички пропански горионици су оно што је почело да се користи свуда да замени конвенционални гас. Они, чак и са малом запремином (а тиме и ниском потрошњом гаса), показују високу ефикасност.

Још једна могућност је топли гасни гас

Нећемо разматрати парцеле и друге сличне методе грејања јер су оне већ прошле и нису посебно популарне.

више влаге

Залијевање ученика у стакленицима није мање, већ чак и важније од њиховог грејања. Ако се можете ослонити на природу, надати се сунцу и без додатне топлоте, онда без влаге биљке ионако неће преживјети. Због тога су данашњи разни системи наводњавања данас толико популарни да власнику стакленика олакшавају бригу о биљкама. Начини на које се биљкама дају зелени усјеви требају мало влаге. Да бисте одредили оптималну, морате их проучити.

Наводњавање у стакленику

Проучавамо наводњавање у земљи

Овај метод, упркос својој сложености у аранжману, популаран је код власника бунара, бунара, колоне или другог водоводног система директно на локацији. Може се опремити сопственим рукама, користећи јефтине алате.

Шема капиларног заливања у земљи

ће требати:

 • резервоар за воду;
 • лименка за наводњавање;
 • Измерени капацитети;
 • црево потребне дужине.

Интравенозно заливање.Уређај за водовод унутар система

Процес се састоји од снабдевања водом система интравенских бунара, чија дубина и ширина зависе од потребе за влагом у једној или другој култури стаклене баште. Иако метода не изгледа експоненцијално, она се не користи широко, посебно за пластенике (више за отворено тло).

Примјер схеме подземног наводњавања властитим рукама

Интравенозно заливање у стакленику од пластичних боца

Размотрите кап по кап наводнение

Сви су чули за заливање капљицама. И многи људи сањају о томе да га организују, јер је снабдевање водом за капање један од најекономичнијих за власника и погодан је за биљке. Оно што не можете рећи о опреми - овом методом у стакленику је потребно инсталирати комплексан систем цијеви и капљица, који ће се "распитати" за влагу из централизираног водовода или бунара. Поред тога, потребна вам је пумпа.

Напомена! Полиетилен и полипропилен су најбољи материјали за цеви и бочице за дозирање, али такође можете монтирати систем и метал. Метални цевовод ће бити јефтинији.

Капљично наводњавање у стакленику

Али постоји кап залијевања и њихов избор на основу његових варијанти. Као што знате, сваки систем за водоснабдевање почиње са цревом, које доводи воду до капиларних микрозвака. Вртно црево се не може користити - требало би да буде посебно, јер су филтери постављени унутра. Мицрохоундс се завршавају капањем, које хране водунајповољнији за биљке на неки начин - капи. Филтер ће бити неопходан, јер ће нечистоће присутне у води врло брзо уништити микро кисеоник и капи. Али као најновији мајстор, они успешно користе медицинска средства за капљице које су прилично јефтине.

Систем је веома економичан - троши само три литре воде сат времена, а тло око биљака је темељито, дубоко и дуго засићено влагом.

Капљевито наводњавање за стакленике на бази капљица интегрисаних у цев

Могућност избора лежи у изабраном начину управљања. Постоје три таква.

  \ т
 1. Мануал - најједноставнији и најјефтинији. На почетку наводњавања морате напунити резервоар водом, а затим отворити славину и доводити воду до главног цријева.

  Ручно наводњавање кап по кап

 2. Полуаутоматска машина - капацитет ће такође морати да се напуни водом, али аутоматизација се наставља, што ће, према датом програму, отворити затварач и почети да залива. Овај метод управљања добро се користи у одсуству централног водовода и присуству бунара или бунара.
 3. Машина ради све сама: пуни спремник, вјежба и контролира залијевање. Наравно, цијена је виша, али колико је корисног времена пуштено из љетње резиденције за још један дјелотворан посао!

  Схема система за аутоматско наводњавање кап по кап

Наводњавање и просипање

Која врста пасуљ не сања о инсталирању "паметног" система, зна колико и када дати воду биљкама. Истовремено водеслужи принципу наводњавања или прскања. Мала "киша" јако воли биљке. У принципу се овде користе исте капљице и цеви као у претходном поступку, али систем значајно повећава употребу контролне табле. Такође је пожељно имати пумпну станицу и различите сензоре. Све ово чини систем аутоматског наводњавања погоднијим за професионалне стаклене зграде него за аматере.

"Вештачка магла" за микроклиму у стакленику

море лигхт

Да ли биљкама треба додатно светло у стакленику? Дефинитивно неопходно, али само ако ћете расти у расаднику стаклене баште. Са кратким светлосним даном, који се јавља на почетку вегетације, додатно осветљење је хитна потреба, без које се изданци неће моћи развити у комплетне биљке.

Други случај, када је можда потребно додати свјетло - како би се биљке које емитирају свјетлост довеле до максималног приноса и пуног сазревања плодова.

расвета стакленика

Како одабрати расвету у стакленику? Да би се то урадило, потребно је упоредити различите начине осветљавања, да останемо најприхватљивији.

Табела. Врсте расвјетних свјетиљки и њихове карактеристике.

То је радије из категорије скупих хирова. Инсталирајте свјетлеће диоде у зимским вртовима и тропским стакленицима, али за љепоту, јер међу аграримаНе постоји јединствено стручно мишљење о изводљивости кориштења ЛЕД диода у корист постројења.
Наслов опис активности

сијалице са жарном нити

Може се разликовати по врсти зрачења. Можете их користити не за све биљке. На пример, за краставце и парадајз, они су контраиндиковани - доприносе деформацији ћелија, обликуопекотине на листовима за дуљу употребу. Пожељно се користи за узгој раних зеленила.

мерцури лампи

Ови извори светлости високог интензитета се такође користе у пластеницима, али имају значајан недостатак - веома јаку радијацију. УВ зраке нису погодне за близак спектар и могу бити штетније за биљке него за помоћ. Поред тога, лампе су јако загрејане, што такође изазива опекотине.

Луминесцент ламп

Користи се најчешће. Немају никаквих недостатака, а цијена је ниска. Осим тога, лампе су економичне и издржљиве. Од минуса - ниски показатељи топлотне снаге, али са задатком осветљавања лампе се носе.

натријумске светиљке

Ове лампе високог притиска су познате по својој економичности и највишем квалитету осветљења. Они стварају монокроматско светлосно поље, које благотворно делује на биљке у свим фазама развоја. Светлост која потиче из натријумских сијалица је управо оно што је потребно зеленим становницима стакленика за пун и угодан живот.
\ т

металхалогене лампе

Без опреза - идеална опција. Цена је ниска, трајност је висока. Сви индикатори сјаја стварају потпуно природну "природну" позадинску расвету.

ЛЕД лампе

море аир

Ако сте већ ангажовани на уређењу пластеника по најновијој технологији, не заборавите на вентилациони систем. Зашто је то потребно, јер можеш да радиш са руфовима? Комплетна измјена зрака с једноставним отворима неће створити. Поготово ако је стакленик велики.

Специјални вентилатор за стакленику

Потребни су:

:

 • отвори на свим крајевима;
 • додатне кровне шарке;
 • отвори за вентилацију изнад структуре стаклене баште;
 • сензори;
 • командна конзола;
 • циркулациони вентилатор.

Вентилација у стакленику

И све ово је пожељно да се споји у систем присилне вентилације, који ће радити без ваше интервенције. Нећете морати да отварате /затварате вентилационе отворе и контролишете чистоћу и свежину ваздуха - аутоматски процес ће учинити све за вас.

Алтернативно, вентилација пластеника је уврнута филмским завесама

Дрип ирригатион "Беетле"

Овај систем наводњавања коријенских капи добио је своје име није једноставан - чињеница је да локација капљица у њој личи на положај ногу живог кукца. Од главних (главних) цеви разилазе се многе мале. Прочитајте више овде.

Зашто вам је потребна вентилациона машина

Можда ће ова једноставна и јефтина јединица бити ваш најбољи помоћник. Специјални механизамдизајнирани су да аутоматски отварају и затварају закрилце како би одржали температуру и омогућили циркулацију свежег ваздуха.

Аутоматска вентилација у стакленику системом термопроизвода

Уређај ради без батерија - принцип деловања је експанзија и компресија течности која се налази у црном цилиндру, који се јавља под утицајем топлоте сунчеве светлости. Грејање проширује течност, споља избацује клип који отвара прозор. Хлађење хвата и скрива клип назад, затварајући извор хладноће и промаје.

Побољшани аутоматски вентилациони отвор Л 01 и 02

За стакленике од поликарбоната ово је одлична и јефтина опција за прозрачивање. Радни век овог једноставног апарата је 10 година. Он се поставља на бочне (а не на забат) отворе, а подиже се и скида за зиму.

Видео - Термосеттер за стакленик

Нешто о терморегулаторима

Аутоматска регулација температуре стакленика је врло погодна, посебно у случају дуготрајног одсуства власника и оштрих температурних флуктуација изван стакленика. За извођење овог процеса, потребан је термостат (термостат).

Схема терморегулације пластеника

Табела. Типови и својства термостата.

виев десцриптион

Елецтрониц

Високопрецизна верзија са екраном од течног кристала, чија употреба вам омогућава да увек видите поуздане информације о температури у стакленику и да благовремено реагујете на промене.

тоуцх

Не тако добар као електронски, али може поставити програм који ће омогућити стварање температуре у жељено вријеме.

Међутим, максимална инсталација је једноставна, што омогућава довољну контролу температуре тла. За механички термостат, температура се подешава једном, а затим подешава, у зависности од потреба постројења. За мале приватне стакленике ова опција је најприкладнија.

Како одабрати термостат

Регулатори температуре су уређаји који се лако рукују. Постоји дугме за мени. Ручно управљање температуром. Значајка уноса меморије за брзо покретање. Контрола рада система грејања и могућност подешавања параметара грејања. Код модела са екраном можете гледати тренутну температуру.

Корак 1. Прво изаберите изглед. Може бити другачија, и то не само у естетици, већ по величини и лакоћи употребе.

Корак 2. Затим проучавамо моћ. Овај параметар треба посветити посебну пажњу. Увек је боље узети уређај са више снаге него што је потребно за загревање ваше површине земље.

Терморегулатор ТП 600 за систем загревања земљишта стакленика

Корак 3. Изаберите метод инсталације. Инсталација може бити другачија - шарка или скривена, што није лако урадити самостално. Када купујете, обратите пажњу на то.

Корак 4. Изаберите систем управљања. ЈобУређај се контролише помоћу сензора који може бити и спољашњи и скривен. Што је више прикладно за вас, обратите пажњу.

Корак 5. Затим инсталирајте и подесите.

 1. Блок за подешавање и регулација температуре - двије главне компоненте уређаја - изводе се на транзисторима.
 2. Помоћу прекидача на прекидачу прикажите опције температуре.
 3. Спојите релеј на ваш грејни уређај помоћу контаката.
 4. Подесите уређај. Да бисте то урадили, извршите градацију отпорничке скале.

Основна схема терморегулатора стаклене баште

Која опрема треба да се инсталира у стакленику

Овде се приближавате одлуци о важном питању - коју опрему купити и инсталирати, али без чега се може. Пратите једноставна упутства како бисте направили прави избор.

Корак 1. Идентификујте приоритете, сазнајте шта вам је важније:

  \ т
 • аутоматизовање заливања;
 • подешавање температуре;
 • да обезбеди чист ваздух;
 • уреди осветљење.

Избор зависи од многих фактора - типа стаклене баште, природе рада у њему и врсте биљке која се узгаја.

Изградња стаклене баште захтева обавезно побољшање система наводњавања

Корак 2. Изаберите потребну опрему. Упоредите цену и квалитет, једноставност употребе, степен помоћи који ће вам уређај пружити у бризи о биљкама.

Корак 3. Изаберите добављача. Ово је најважнији тренутак -морате пронаћи фирму која продаје управо ону опрему која вас занима, и продаје профил и дуго времена. Већина уређаја захтева пажљив транспорт, професионалну инсталацију и подешавање. Не дозволите да се ове акције скину, контролишу све процесе.

Систем за наводњавање кап по капу

Корак 4. Покушајте да истражите све карактеристике купљене опреме како бисте је што ефикасније користили. Пратите мере безбедности и безбедности које ће вам помоћи да продужите живот стеченог "асистента".

Видео - термостат за контролу температуре у стакленику