ОЛЕД технологија и дисплеји засновани на њој

Електронски уређаји са дисплејима постали су саставни део нашег свакодневног живота, захтевајући све више пажње према себи. Екрани монитора и телевизора, таблета и паметних телефона, фото и видео камера изгледају као милиони људи сваки дан. Неко ради, неко се забавља, али сви желе да виде слику високог квалитета на екрану.

Последњих година, лидерство у производњи матрица поседује ЛЦД технологију са ЛЕД позадинским осветљењем. Међутим, ОЛЕД технологија, заснована на способности органских ЛЕД диода да емитују светлост, не престаје да "ступа на пете". Шта су ОЛЕД дисплеји и шта их спречава да једнако играју на ЛЦД екранима?

Принцип рада и производне технологије

Органска светлећа диода или скраћено ОЛЕД је полупроводнички уређај заснован на органским једињењима који емитују видљиво светло када пролазе кроз електричну струју. У једном случају, органски ЛЕД не представља практични интерес. Због тога се они уједињују у матрицу да би креирали уређаје за приказ информација.

ОЛЕД технологија је процес стварања структуре танког филма, која се наноси на неколико слојева полимера различите проводљивости.Слика у вертикалном делу приказује ОЛЕД структуру у двослојној интерпретацији. Овде се између електрода (анода и катода) налазе два полимерна слоја, на која се примењује напон одговарајућег поларитета. У том случају, горњи (емисиони) слој је испуњен електронима произведеним од катоде, који су усмерени ка граници садоњи (потрошни) слој. Истовремено, проводни слој добија позитиван набој од аноде, усмјеравајући рупе према граници с горњим слојем. Граница два полимера личи на п-н-спој обичног полупроводника, гдје се одвија процес рекомбинације. Али у овом случају, набијене честице се рекомбинују у емисионом слоју, што се постиже на рачун веће брзине рупа у органским структурама. Као и код конвенционалних ЛЕД диода, губитак енергије од стране електрона праћен је емисијом фотона у видљивом спектру таласа. Из тог разлога, горњи слој се назива емисија.

Органско светло које емитује светлост само када је напон на поларитету напајања. Ако су електроде примениле повратни напон, онда се електрони и рупе неће рекомбиновати. Материјал за аноду је, по правилу, филм транспарентног индијумовог оксида, а за катоду алуминијум или калцијум.

Главни правци

Независно истраживање о стварању ОЛЕД матрица међу научницима из различитих земаља допринијело је настанку ЛЕД дисплеја који се разликују по врсти и намјени. Свака технологија има своје практичне предности, а самим тим и перспективу развоја.

ТОЛЕД (Транспарент ОЛЕД) - позициониран као транспарентни органски уређај за емитовање светлости. Технолошки, можете одредити било који правац зрачења, укључујући двосмјерно. ТОЛЕД карактерише слика високог контраста и транспарентност филма у искљученом стању, што увелико проширује обим њихове примене.ФОЛЕД (флексибилни ОЛЕД) - остварује се фиксирањем органског филмаизмеђу флексибилних електрода. Пошто електроде могу да функционишу као најфинија алуминијумска фолија, и транспарентан филм, позајмљен од ТОЛЕД-а. Тако можете креирати флексибилне прозирне заслоне са широким могућностима, постављајући их на ветробран аутомобила и на авионе. Већ сада постоје телевизори са закривљеним ОЛЕД екраном.СОЛЕД (сложени ОЛЕД) - је структура вертикално интегрисаних органских ЛЕД диода. Сваки пиксел (плави, црвени, зелени) је један изнад другог, што вам омогућава да повећате резолуцију екрана неколико пута. Неоспорна особина СОЛЕД-а је фактор попуњавања боје једнак 100%. То значи да када је задатак на екрану црвен, сви пиксели ће засветлити само црвеном бојом. Укључивање сличног режима у екране са хоризонталном структуром ће онемогућити плаве и зелене пикселе. Као резултат, појавит ће се тзв. Празнине које ће постати видљиве на екранима са великом дијагоналом.

Очигледно је да се даљи развој ОЛЕД технологија састоји у укупној имплементацији ових техника и издавању флексибилних, висококонтрастних, транспарентних екрана.

Посебан ред је да се додели ОЛЕД панел белог сјаја. Њихова практична примена је једноставнија, јер елиминише потребу за креирањем појединачних пиксела и контролних матрица. Са фосфором можете да подесите било коју нијансу, и да промените струју - подесите осветљеност. Панели великих димензија могу се користити као економични стропни и зидни елементи.

Главне разлике ОЛЕДдисплеји

Основна разлика између ОЛЕД и ЛЦД екрана је одсуство јединице за позадинско осветљење. Органске светлеће диоде независно емитују светлост и не захтевају додатни извор светлости за формирање слике. Заузврат, квалитет ЛЦД екрана директно зависи од врсте позадинског осветљења и, упркос замени луминесцентних лампи компактнијим ЛЕД, без њега не можете без њега. Чак и најсуптилније ЛЕД позадинско осветљење састоји се од СМД-ЛЕД, оптичких влакана, рефлектора и њихових монтажних чворова, што природно утиче на дебљину, масу, као и на слику и поузданост производа.

Поред тога, ОЛЕД матрице приписују мању потрошњу енергије, опет због недостатка позадинског осветљења. Међутим, ова разлика није толико значајна. Да бисте осветлили сваки органски ЛЕД, кроз њега морате проћи струју. Резултат је ОЛЕД телевизор од 55 инча? троши око 100 вати, што је упоредиво са сличним ЛЦД телевизором.

Важна карактеристика било ког приказа је угао гледања. На ОЛЕД екранима, ова опција је доведена до савршенства, и зато је можете гледати са било које стране, од врха и дна без погоршања квалитета слике. У ЛЦД панелима, овај резултат се постиже на ИПС матрицама. Међутим, није било могуће потпуно уклонити дисторзије.

Контраст ОЛЕД дисплеја је вишеструко већи него код екрана са течним кристалима, због два фактора. Прво, нема додатног позадинског осветљења. Друго, органски ЛЕД искључен не емитује ништа, што значи да се перципираоко као апсолутно црна тачка. Контраст телевизора је 10.000: 1. Према програмерима, ово је далеко од границе.

ОЛЕД екран је 1000 пута бржи од ЛЦД-а. О томе сведочи време одзива, које је приближно 10 μс. Поредећи ову вредност са способностима људског ока, може се са сигурношћу тврдити да нема инерције приликом гледања најдинамичнијих видео снимака.

Осветљеност сваког органског ЛЕД осветљења зависи од вредности једносмерне струје. Контролом струје пиксела можете постићи жељену осветљеност без губитка квалитета, што се не може остварити у ЛЦД технологији. Рад на ОЛЕД монитору је подједнако пријатан ноћу иу сунчаном времену. У теорији, ОЛЕД матрица осветљења може да пређе 100 хиљада Цд /м2. Али у овом режиму, живот ЛЕД диода се нагло смањује. Због тога су у пракси ограничени на осветљење од 1000 цд /м2.

Предности и недостаци ОЛЕД технологије

На основу претходног одељка, може се разликовати неколико позитивних тренутака, захваљујући којима екрани на органским ЛЕД индикаторима надмашују све претходне технологије:

- мање тежине и величине, што се постиже због мале дебљине матрице;
- ниска потрошња енергије, која ће се у будућности смањивати;
савршен угао гледања;
- одсуство осветљења;
- Контраст, осветљеност и време одзива су неколико пута бољи од ЛЦД;
- могућност креирања флексибилних и транспарентних екрана који ће радити стално у широком распону температура.

Као било којиПроцес производње, производња ОЛЕД матрица има недостатке који значајно ометају њихову серијску производњу. А главни фактор спутавања не толико зависи од несавршености технологије, колико је одређена куповном моћи.

Други недостатак је мала количина непрекидних органских светлећих диода неких боја. Али овај проблем је већ успешно решен, о чему сведочи масовна производња лаптопа и ОЛЕД телевизора од стране компанија светске класе.

Недостаци укључују ефекат трептања екрана, који настаје због дуготрајног приказа статичне слике. Ефекат подсећа на појаву лажне слике на ЦРТ и плазма мониторима. Да би се елиминисало паљење ЛЕД диода, нови модели матрица имплементирали су динамички помак обојених пиксела, непримјетних за очи.

ОЛЕД технологија ће се побољшати и побољшати још неколико година, што се данас може назвати и њеном негативном страном.

Перспективе и обим

Нема сумње да ће ОЛЕД технологија доминирати на тржишту електронике. Али док је овај иновативни начин приказивања информација приморан да превазиђе велике тешкоће повезане са потребом за великим комерцијалним инфузијама. Из тог разлога, неке компаније су значајно смањиле трошкове или потпуно зауставиле финансирање истраживања на својим ОЛЕД матрицама. На пример, Сони се кладио на производњу ЛЦД телевизора резолуције 4К, сматрајући овај приступ економски одрживим.

Међу онима који се неће предати и наставити да побољшавају квалитет екрана на органским ЛЕД, фаворити су Јужнокорејски ЛГ и Самсунг. У блиској будућности, ове компаније очекују да смање трошкове ОЛЕД матрица и постану њихови главни добављачи за друге произвођаче електронске опреме.

Већ сада можете гледати активну промоцију "паметних" гаџета са малим екранима. ОЛЕД сатови, паметни телефони, нетбоок рачунари проналазе своје купце, за које се преплаћује 20-30% - ништа у поређењу са супер квалитетним сликама. Малопродајна цена ОЛЕД ТВ 55? за сада 2-2.5 пута веће од ЛЦД телевизора са истим параметрима.

Колико брзо ОЛЕД може да узме горње време ће показати. Једна ствар коју треба рећи са сигурношћу је да ће ОЛЕД тржиште тржишта напредовати сваке године.