Олеандер: савјети за узгој грмља и дрвећа. 50 фотографија је лако за негу биљке

Латинско име - Нериум, односи се на биљку породице кутровових. Најчешћи култивисани типови цвећа су олеандар обични. Биљка се разликује по одличној порозности врело суве климе.

У природним условима, расте у медитеранским земљама, формирајући густе густине у близини водних тијела.

опис

Цвијеће у олеандру је прилично велико, мало налик ружи. Постоје различите: бијела, црвена, ружичаста, жута. Терри или једноставне, засићене нијансе. Фотографије олеандера ће вам помоћи да се упознате са различитим сортама.

Прилично брзо достиже висину од два метра у кратком времену са светлим осветљењем у просторији и правилном негом.


По правилу, цветање ове прелепе природне природе траје цело лето, што је веома драго цвећарима. Поред тога, цветови имају пријатну арому, од светлости до интензивне - у зависности од сорте.

Важно! Олеандер - цвет који је отрован. Доза отрова садржана у једном листу може бити фатална чак и за одраслу особу!

Будите веома опрезни ако у кући постоје животиње или мала дјеца - приступ биљци мора бити строго ограничен.

Фрагменти раста и неге олеандера

За добар раст и сјај, олеандер треба да има светло осветљење. Северна страна ће се највероватније показати недовољно засићеном сунчевом светлошћу, тако да ће јој обезбедити додатно флуоресцентно осветљењелампи


Уз малу количину светлости долази до капи лишћа, а такође треба избегавати хладне пропухе у просторији.

Љети ће цвијет бити угодне температуре у распону од 20-28 ступњева, од рујна поступно смањивати температуру садржаја на 18 ступњева. Доласком зиме, потребна му је јака светлост на температури од 8-15 степени. Затим, од почетка марта, температура је поново подигнута.

Заливање - са меком водом. У јесен и прољеће залијевање се врши одмах након што је горњи слој тла сух, ау топлини није потребно сипати воду из палете.

Олеандер је биљка која воли воду. Ако је хладно, боље је испустити воду из палете. Прскање цвијета је потребно само зими, тако да не пати од сухог зрака у стану.

Хранити биљку само у прољеће и љето. Довољно је 2-4 пута месечно. Неопходно је да се то ради у дану када нема пуно топлоте, пола сата након наводњавања.

Олеандеру је потребно обрезивање, без њега неће цветати. Након цветања, гране се обрезују пола или нешто више. Резани делови биљке су погодни као подлоге.

Репродукција и трансплантација

Младим биљкама је потребна годишња трансплантација у ново тло, цвијеће старије - једном у 2-3 године, када је лонац већ напуњен коријењем. Приликом слијетања, већина њих се пресијеца, посипа се угљеном. Ова култура је повољнаће утицати на касније цветање.

Дренажа биљака захтева веома висок квалитет. Сувише стари и велики примерци, које је због величине тешко трансплантирати, једноставно треба да замене горњи слој земље.


 • Екетер - како се бринути за затворене сукулентне биљке? Заливање и посебности селекције земљишта (55 фотографија + видео)

 • Ецма: биљна цветна биљка. Грооминг анд Узгој (54 пхотос)

 • Циперус - захтјеви за температуру, влагу и тло за брзи раст. 51 фотографија фабрике

Олеандре се могу размножавати семеном, али су погодне за садњу одмах након жетве. Пошто је складиште слично, изгубљено је. Након пола сата намакања сјемена у отопини мангана, они се сије на врху мјешавине тла, а затим излије у танки слој исте земље.

Степенице се појављују у 1-1.5 недеља на температурама које нису ниже од 33 степени. Ако је температура нижа, семе ће почети да трули.

Након степеница, додатно светло је опремљено флуоресцентним сијалицама, периодичним распршивањем. Појавом четвртог летка можете пренијети у засебне посуде.

Оптимално размножити биљку резницама дужине око 15 центиметара. Кришке су посуте угљем, а затим осушене. Након тога резнице се стављају у мешавину песка са угљеном или перлитом.

Док се земља одржава благо влажном да би се спречило труљење биљака,Имају довољно осветљења и температуре од око 20 степени. Месец дана касније, када резнице дају корење, могу се садити у малим посудама.


 • Епипремнум: расплод, врсте, нега, болести и штеточине (52 фотографије)

 • Непентес - биљне врсте, храњење и наводњавање. 69 фотографија неопходне неге

 • Иукка: како посадити у лонац и држати корак с растом. 76 фотографија узгоја биљке

Могуће тешкоће

 • недостатак цветања - олеандер ће бити тешко почети да цвета, ако је током лета доживљавао недостатак сунчеве светлости;
 • испуштање лишћа у биљке - проблем настаје у зимском или јесенском периоду због недостатка расвјете;
 • лоше цветање - нема обрезивања, недовољно залијевање и одијевање цвијета, мало свјетла.

фото олеандра


 • Фиттониа - 66 фотографија о бризи о биљци код куће

 • Циклама - како расти из семена и луковица? Правила за бригу о кући (50 фотографија)
 • \ т
  Дендробиум: корак по корак инструкција за бригу о луксузном затвореном цвету (82 фотографије + видео)