Окови за унутрашња врата: ручке, браве, браве на вратима

На вратима се могу уградити разне врсте арматура, које су широко разноврсне. Окови за унутрашња врата су петље, оловке, браве и многи други елементи који олакшавају свакодневни рад врата. Добар произвођач и квалитетни материјали су кључ успјеха при одабиру намјештаја. У великој разноликости врста лако се губи, али овај чланак ће вам помоћи да разумете све замршености повезане са модерним оковима врата, разумете шта и зашто се користи.

Карактеристике окова за врата

Често људи који су далеко од поправке или изградње не разумеју какву опрему која укључује овај концепт и зашто је потребна? Друга група људи сматра да су додатна опрема само браве и ручке за врата, не схватајући да концепт укључује многе друге елементе који свакодневно поједностављују њихове животе. Такво незнање није повезано са неписменошћу становништва, већ због чињенице да људи не примјећују опрему у свакодневном животу, сматрајући је интегралним дијелом врата.

Међутим, ситни детаљи на вратима знатно олакшавају живот, чине га удобним. Захваљујући арматури врата се могу отворити, затворити, затворити, обављати све функције за које су намијењене.

Приликом одлучивања о куповини окова за врата прво правило - не купујте најјефтиније и приступачније производе. Чињеница је да квалитет конструкцијских елемената зависи од удобности употребе врата, лакоће отварања,могућност појаве таквих негативних појава као што су изобличења дизајна, шкрипа, итд.

Све је међусобно повезано. Добре петље ће моћи да издрже велику тежину крила врата, помогну да се избегну огреботине и потешкоће са отварањем, добро закључавање ће штитити кућу од ломљења, добре ручке врата ће вам омогућити да користите врата са задовољством, не прекидајте ни најмање нетачне перформансе.

Размотрите главне механизме и уређаје који укључују концепт прибора.

Кваке за врата

Свака врата морају имати ручку, у супротном како се може отворити? Подељени су на неколико основних типова:

  • Бурнинг. Брава се отвара притиском на ручку врата. Језичак браве се ослобађа и престаје да омета отварање;
  • Окретни, који се називају и ручице. Такви производи могу бити различитих облика. Најчешћи су сферични, цилиндрични или конусни. Механизам се отвара окретањем кваке на вратима;
  • Стационарни. Такве оловке могу бити различитих облика и величина. Карактеристика овог типа ручке је да немају везу са бравом.

Одабир фазонских комада за унутрашња врата треба да почне од његове поузданости и практичности. Поузданост одређује трајност животног века. Поред тога, оловке би требало да изгледају привлачно, да одговарају изгледу просторије и врата. Све што се не уклапа у унутрашњост, је упечатљиво, тако да треба да приступите избору са умом.

Када купујете оловкетакође треба узети у обзир да они морају у потпуности испуњавати захтјеве који су им наметнути у складу са сврхом просторија.

Масивне оловке нису погодне за врата постављена на улазу у спаваћу собу или купаоницу, али су прикладна за врата у дневну собу. У исто време, ако је купатило поред дневног боравка, оловке су боље одабрати било идентично или слично.

Приликом одабира типа механизма, потребно је обратити пажњу на ротационе ручице, будући да су оне најатрактивније, изгледају скупље од стационарних и грациозних од оних под притиском. Такве оловке су често опремљене бравама, које ће им омогућити да буду смјештене у просторијама, приступу који желите ограничити, као иу купаоницама и купаоницама.

Округле оловке се најбоље налазе у руци, лако се враћају. Ручке су израђене од пластике, месинга, алуминијума, силумина, као и разних легура. Метални производи су скупљи, али поузданији.

затварачи

Затварачи су специјални уређаји који омогућавају да се врата затварају тихо и глатко. Власник аутомобила ће бити упознат са њиховим уређајем - такви механизми се уграђују на аутомобил напредних брендова, што омогућава да се не улаже никакав напор при затварању врата. У аутомобилском свету, затварачи врата су више елемент луксуза, ау свету унутрашњих врата - нужност.

Механизми се постављају свуда - иу канцеларијама, иу продавницама, кућама, становима или било којим другим просторијама. Ови уређаји, обично компактни, мале величине, могу се бојати у различитим бојамабоје уз употребу разних стилских рјешења, што им даје велику популарност. Захваљујући затварању врата, врата су чврсто затворена, спречавајући продирање у просторију различитих мириса, као и заштиту просторија од одвода.

Неки производи омогућавају да се платнена врата закључају у различитим положајима, посебно отвореним или затвореним. То вам омогућава да не постављате браву на вратима, која се у овом случају користи као бравица, односно да минимизирају трошкове фитинга - у ствари добар додатак је јефтинији од доброг закључавања.

затварачи врата

Код овог типа механизма могуће је осигурати да се врата не отварају насумично и да се држе у затвореном положају. Уређај је једноставан - мала квака улази у посебан жлеб, направљен у кутији, фиксирајући тканину. Инсталација је прилично лака и ефикасна за свакога са малим скупом алата.

Приликом одабира, имајте на уму величину резе, њену монтажу на величину механизма за закључавање. Велики број фабрика производи квачице које су погодне за браве по величини. То олакшава избор, а цијена је јефтинија, јер се све купује у једном сету.

Тржиште представља производе како руске тако и европске. Неке руске фабрике не подлежу европском квалитету. Овде треба да се водите ценом производа, јер је јефтино веома ретко.

шарке врата

Прибор је заиста разнолик иЈедан од његових најважнијих типова су шарке на вратима које се уграђују на унутрашња врата. Функционална намјена - могућност отварања и затварања врата.

Ако можете да рукујете без ручки и браве, без шарки, крило врата се не може поставити на кутију, што ће онемогућити коришћење читаве конструкције. У том смислу, петље, као најважнији конструктивни елемент, треба мудро узети у обзир.

Колико је квалитетних петљи инсталираних на вратима у великој мјери зависи од тога како је платно отворено, да ли ће бити могуће избјећи изобличења, како је удобно користити врата.

Боље је изабрати реномиране, доказане произвођаче, јер су се доказали на тржишту и не дозвољавају производњу петљи лошег квалитета.

Шарке долазе у различитим врстама, обично су подељене, у зависности од тога како су инсталиране. Постоје мортисе, одвојиви, надглавни производи. Да бисте направили прави избор, морате знати колико су врата измјерена и које величине. Ако је тежина и величина платна значајна, боље је да престанете да бирате три шарке. Општа препорука је да на сваких 10 килограма тежине врата морају имати једну петљу. У већини случајева за унутрашња врата постоје само два.

браве за врата

Браве на вратима се називају њиховим срцем, иако се таква изјава може примијенити, прије свега, на предња врата. Међутим, унутрашња врата се често надопуњују бравама. По правилу, ово се односи на платна, којапостављене у купатилима, радним собама, купатилима, односно просторијама у којима је неопходно ограничити приступ.

Квалитетна брава - неопходни елементи, заједно са осталим елементима за унутрашња врата. Постоји неколико типова браве у зависности од начина инсталације и карактеристика дизајна:

  • Браве за утикаче;
  • Браве као што је "бравица";
  • браву изнад главе или завесу;
  • Електронска брава.

Најједноставнији, економичнији и истовремено функционални тип дворца је изражајан. Ларва се може уградити директно у ручку врата. Кључ у таквим моделима не фиксира вијак, већ саму ручку, могућност окретања која се при затварању губи. Таква врата се могу лако отворити помоћу конвенционалног ножа једноставним гурањем засуна.

Браве као што је "бравица" су поузданије, теже открити. У брави, постављеној на платно, уметнут је цилиндар, који осигурава фиксирање језика, односно сам запор се користи као брава.
На таквим вратима може се уградити посебан "грамофон", који ће омогућити да се врата затворе изнутра.

Површинске браве се ретко користе за унутрашња врата, јер је неудобно и неетично. Овај тип познат свима, по правилу, користи се на улазним вратима у нестамбеним просторијама.

Електронске браве у становима и кућама често се не користе. Њихови елементи су канцеларијски простори. Браве се откључавају помоћу чипа или магнетне картице, а механизам за закључавање је снажан магнет који држиврата затворена. Уместо магнета може се користити обичан вијак који се отвара уз помоћ јачине струје када се механизам активира.

Најпознатије су урезне браве, као и браве за затварање.

Прибор за клизна врата

Нормалне арматуре за клизна врата нису погодне због њихових карактеристика дизајна. За овај тип врата користе се специјални ваљци како би се осигурало њихово отварање. У овом случају ваљци би требали бити што квалитетнији, а механизам поуздан. Ако се тај услов не испуни, врата ће ускоро престати да се отварају, што ће проузроковати нежељене трошкове за поправку.

Поред тога, за уградњу клизних врата, потребни су блокатори и ормари који фиксирају врата и у затвореним и отвореним условима. Поред тога, уграђени су заптивачи и оловке. Уз помоћ добрих заптивача могуће је постићи добру звучну изолацију просторије.

Према томе, унутрашња врата се могу употпунити различитим структурним елементима. Главно правило је да окови морају бити доброг квалитета, тако да се врата користе годинама, без проблема и брига њихових власника. С обзиром на чињеницу да добра опрема није тако скупа, боље је изабрати квалитет него јефтин. Ако се бавите одабиром са умом, не можете сумњати да ће врата трајати дуго, а процес њиховог рада ће бити што угоднији и угоднији.