Ожичење у кући

Стављање струје у кућу сопственим рукама, по правилу, врши се током великих поправки. И вероватно је најтежи део поправке. Дакле, ако ви сами не можете носити /замијенити ожичење у вашем стану и не желите потрошити на бригаду да замијените постављање, онда је овај чланак за вас. А цијене, у журби да вам кажем, у професионалном тиму су унутар 1000 + - рубаља по квадратном метру, што је врло добро, ако сте ограничени у фондовима. Стога, у наставку је дата упутства за инсталацију корак по корак.

Земља, бакар и дозе

 • Основа за замену ожичења у просторији је: пребацивање са ТН-Ц (Дееп-Еартх-Неутрал) напајања на ТН-Ц-С (са уземљењем потрошача);
 • замена жица (алуминијум на бакру);
 • повезивање група за раздвајање грана, уместо гранања жица.

И сада нека објашњења. Електроинсталације од алуминијума одавно су преживјеле и биле су популарне 30-тих и 60-тих година због јефтине производње и еколошки прихватљиве производње. Међутим, након неког времена испоставило се да је алуминијум као материјал за електричне жице непогодан. Већ 20 година се потпуно мења и са најмањим утицајем пропада. Када погоди влагу, она одмах почиње да кородира до земље, због чега ће доћи до кварова и кратких спојева. Сам алуминијум је метални благ, а при затезању вијака у тракама се деформише.

Шема снабдевања електричном енергијом ТН-Ц је коришћена у СССР-у свуда током масовне дистрибуције електричних мрежа, обојенихније било довољно метала, па су користили ову шему. Од 1997. године у Руској Федерацији су усвојени стандардни ТН-Ц-С системи напајања, који би осигурали сигурност потрошача мреже без обзира на њено стање.

Размножавање је такође коришћено присилно из истих разлога као и ТН-Ц шема. Сада, обично, раде гранање, где свака група каблова има кабл у двострукој или трострукој изолацији.

Фазе рада. Како извршити електрично ожичење

Постављање у стан сопственим рукама са штита, или замена постојећег књижења врши се у 5 фаза:

 1. Развој плана снабдевања електричном енергијом за приватну кућу (стан) независно;
 2. Припрема самог плана и одобрење;
 3. Уређај за поправке;
 4. инсталација ожичења;
 5. Инсталирање ЕЛВ-а, додатних уређаја (топли под, утичнице, итд.) И прекидача са аутоматским машинама.

Прије почетка рада, мора се осигурати да је заштитни уређај за уземљење потпуно постављен или да је направљен размак од тла. Међутим, о томе - у другом чланку. Кабелски сноп на тачкама у стану се изводи у завршној фази, приликом инсталације аутоматизације, прикључних тачака и других механизама.

круг напајања

Погледајте доњи дијаграм. Сада ћемо објаснити неке тренутке.

УЗО - уређај заштитног искључивања;

кВА - бројила електричне енергије.

Схема исхране у једној линији.

Једносмерно напајање

Сада ћемо објаснити овај процес као замјену за постављање у стан. Две опасности које прелазе жицу- то значи да постоје две жице од нуле Н (неутрална) и фаза Л, које се полажу заједно. ПЕ жице (заштитне) неће прећи, што значи да је одвојено од нуле и фазе жице. Ако је улаз био трофазни, онда би ризик на жици био три.

Схема приказује план елитног стана од 200 квадратних метара. За свој стан или кућу, можете нацртати једноставну скицу за себе, за коју ћете даље полагати ожичење, или електричара. Успут, за израду таквог плана узгој узети пуно новца искусни електричари, тако да је вриједно покушати све то направити сами.

размислите о снабдевању електричном енергијом

Приликом инсталирања ожичења у дрвеној кући или стану (дацха) прво треба доћи из потрошње енергије, јер ће у приватној кући бити једна струја (обично 10-20 кВ по кући), стан је потпуно другачији .

Неки тренутни подаци за градски стан од 40 до 100 квадратних метара:

 • на главној машини - од 25 до 32 А (у зависности од подручја);
 • апартман УЗО - 50 А 30 мА дебаланс;
 • кухиња - двије жице од 4 квадратна милиметра (за сваку аутоматску машину при 25 А и УЗО 30 А 30 мА);
 • купатило - услуга кухиње;
 • клима уређај - користи се огранак од 2,5 квадратна милиметра, машина за 16 А, УЗО 20 А 30 мА;
 • утичнице и расвјета - постављамо једну у свакој соби (у купатилу је само расвјета), секција жица 2,5 квадратних милиметара, аутоматика ће бити довољно обзхекватерној.

Испод је схематски дијаграм за видљивост:

Скица схеме

Основа схеме може се узети из оне коју смо дали горе.

Његов врх, гдје бројач досегне, остаје непромијењен, само требамо промијенити нумеричке податке. Ознака заштитног уређаја за искључивање (РЦД) није релевантна. Ако завршите са УЗО-ом другог бренда, то неће кршити никаква правила.

Узмите само једно правило - пратите скалу приликом цртања шеме. Ако је, на пример, кондензатор означен са две линије у дебљини од 0,5 милиметара дужине од 10 милиметара на растојању између линија 2 милиметра једна од друге, то би требало бити на целом цртежу, без обзира на формат, иако је то А0.

припремити план

Сада размотримо пример цртежа, наиме, сам план ожичења, који садржи све ваше просторије, и све жице са механизмима и уређајима су видљиве.

 • Свака соба мора имати најмање 2 ланца - на утичници и кругу освјетљења.
 • Систем додатног изједначавања потенцијала (ДСУ) није потребан, као што је обично једно купатило у стану. По плану, ДСУ огранак је означен тачкастом линијом. О купатилу ћемо разговарати даље.
 • Такође, означите гране на утичницама и непокретним уређајима, као што су топли под и котао.
 • Не покрећите кабл на балкону и лођи јер је то грубо кршење ПТБ-а. Такве собе се обично напајају из других просторија.

Спреман план (кликни)

Неки савети који ће вам помоћи да припремите план:

 1. Узмите у обзир план БТИ или ДЕЕСстан
 2. \ т
 3. Скенирано
 4. У Пхотосхопу или другом уређивачу, стисните комаде (ако су скенирани у деловима) и уклоните старе каблове и тачке повезивања.
 5. Затим додајте свој електрични погон на основу шеме у било којем векторском уређивачу, на пример, ЦорелДрав.
 6. Одштампајте план у жељеној скали.

Након припреме шеме и плана, оне морају бити регистриране и одобрене од ваших енергетских услуга. Поступак је потпуно бесплатан.

Електрична опрема соба

Приликом израде плана треба узети у обзир индивидуалне карактеристике сваке просторије, па је вредно одредити колико ће утичница и стационарних уређаја бити у кући. Испод ћемо погледати неке од савјета за електричну опрему за сваку од соба.

Купатило

Купатило је једна од најопаснијих просторија у смислу електричне сигурносне опреме. И све зато што висока влажност повећава ризик од електричног удара. С друге стране постоји машина за прање веша и котао, који стварају додатни ризик од струјног удара. Према правилима ПУЕ и ПТМ у купатилу, може се инсталирати само водоотпорна лампа.

Струја у купатилу може се обавити на следећи начин:

 • Заменити вентилаторе и жице котла дугачким, како би их могли држати кроз рупу у зиду до утичница следеће просторије.
 • Купите продужни кабл без кабла, са контактима за уземљење (евра), са три дизалице и отворима за зидну уградњу. Такође, мора да постоји кабл са три жице,иначе су све манипулације бескорисне.
 • Ставите све каблове кроз рупе у зиду и однесите их у сусједну просторију док стављате ПВЦ кутију.
 • Котао или утикач вентилатора (ако је "интелигентан") је укључен у константном времену, тј. Није искључен из зидне утичнице. Ово је прихватљиво јер правила не наводе максимално време за укључивање у утичницу.
 • Продужни утикач који укључује машину за прање веша или друге производе (сушило за косу, огледало, итд.) Је укључен у другу просторију само када је то потребно.

Након ових манипулација у купатилу неће бити изложених жица и инструмената који раде на константном напону, што ће смањити ризик од електричног удара на минимум.

ВЦ

За тоалет, као иу купаоници, испоручује се само расвјета. Није забрањено користити једну линију за купатило и тоалет.

У кухињи ћете морати нацртати двије линије ожичења: за властите потребе и за купаоницу. Попречни пресек жице треба да се користи на 4 квадратна милиметра, безбедносна аутоматизација је иста за обе гране. Више детаља је описано горе.

Линија осветљења на кухињи је иста као и свуда.

Ходник и коридор

Већ можете поставити 2 линије - за свјетло и за утичницу. Ако имате дугачак ходник, онда можете повезати сцонце и лампу. Живети исту потребу за грудњак из утичнице.

Деца

Сигурносна правила захтијевају да утичнице и прекидачи у дјечјим собама буду правилно постављенивисине не мање од 180 центиметара од пода. Такође је пожељно инсталирати утикач за додатну заштиту на утичницама.

На којој висини су инсталиране утичнице и прекидачи?

Најбоља висина ће бити 25-35 центиметара од пода. Неће се трести очима, не ометају намјештај и прикладно је повезати их с апаратима.

Које алате и материјале требамо?

И тако, требат ће нам сљедећи алати:

бушаћа бушилица са бушилицом за бетон пречника 16-20 милиметара, крунска бушилица пречника 70-75 милиметара, комад бетона пречника 25-30 милиметара и уобичајен сет бургија за бетон;

 • Бугарски са кругом на камену;
 • 40-60 лемило за памук;
 • Показатељи фазе индикатора;
 • мултиметар;
 • одвијачи, морнари;
 • нож за монтирање;
 • блиц;
 • ниво и кабл који одражава руту;
 • електрична лампа за рад увече;
 • лопатица за маскирање.

Из материјала нам је потребно следеће:

терминали

Терминали потребни за груписање жица на улазном штиту (ВСЦ). Одмах препоручује да се 3-4 секције (у једном дијелу 10 контаката - 5 пари). Затим обратите пажњу на материјал - можете узети било који, осим полиетилена. У рупама за жице треба слободно ући у два кабла промјера 2,5 милиметра. Метода стезања жица је боља са специјалном плочом него вијцима, па је изаберите.

под-носиоци

Изаберите било коју одговарајућу ставку, што је најважније, да постоји спољашњи изгледпричвршћивање на алабастер.

Бренд кабла

Драги кабловски, као НИМ, нема смисла плести, јер су непогодни за полагање у мокром бетону и на улици (а ко гарантује да вода тамо не пролази?). Дакле, узимамо домаће каблове ПУНП или ВВГ. ВВГ је скупљи, али и поузданији у квалитету. Али ПУНП је добар по квалитету за станове, тако да можете одабрати било који.

Видео са избором кабла:

Ентранце схиелд (В))

Ставите уводни штит умјесто старе дозе. Он ће морати да прими 4 машине, 4 УЗО, 4 терминала и све крајеве жица (одаберите ВСС испод скале вашег стана).

Припрема за замену ожичења

Пре почетка рада неопходно је обезбедити све напајање за време поправке. Унапред, на тањиру или комаду добре пластике причврстите утичницу и машину на 16 А са комадом кабла 4 квадратна милиметра. Сада искључујемо саобраћајне гужве, или искључујемо општу апартманску машину и излазимо жице са пулта напољу. За њих на уском заокрету, повежите наше привремено ожичење и почните са радом.

Опрез! Додиривање делова тела и одеће жица са пулта није дозвољено! То може довести до шока и фаталног исхода! Ако нисте сигурни да ћете моћи да повежете привремено ожичење са пултом, вероватно бисте требали позвати искусног електричара.

Резање и подрезивање

\ т

Струтки мора бити строго вертикалан или водораван. Нагиб може довести до несреће. Хоризонтални ударци изнадплафон троши пола метра од стропа. Зидови бумова су потребни од козе, или са мердевина са бочним заустављањем, у супротном ризикујете да паднете са високе висине са ударцем који се ротира великом брзином.

Бушотине за под-носаче се избуше са малим бројем - у бетонским зидовима, са круном у цигли.

полагање жица

Мјеримо потребне комаде ребара и кабела. Затим, повлачимо кабл у ребро на поду. Уз то, морате ставити подлоге на алабастер. Полагање треба извршити одмах са убаченим сифоном са каблом у под-носачу. Али са везањем, под-носачи треба да се наносе на ниво зида, а делове треба исећи на комаде на сваких пола метра.

Уводни крајеви ребра уводе се у улазни штит, прије него што се подмазује пастом. Након тога, ухватите стезаљку вијком, а вијак са сегментом ПЕ проводника је спојен на терминал за уземљење ВСЦХ. Прилагодите улазни штит на његово мјесто, означите мјеста за бушење, бушилицу и уметните типле. Раставите стан и искључите привремено ожичење. Жица са пулта је такође причвршћена за уводни штит.

колоржване на жици

Нула (Н) ће увек бити плаве или плаве цветове, ПЕ жица (заштитна) - жута са зеленом траком дуж. Фазне жице могу бити означене различитим бојама - црвеном, црном, смеђом, бијелом.

Запамтите важно правило - повежите жице са само једном бојом!

гипс

Време је да се раде плакари и сликари. Пре тога, попуните слојевепену или папир тако да су поравнати са зидом. Покријте поклопац филмом тако да прашина не уђе унутра. Затворите кућиште филмом и пажљиво радите с њим како не бисте сломили заптивку. Ако сте га још случајно оштетили, одмах о томе обавијестите енергетског инжењера.

закључак

Након обављања свих малтерисања и фарбања и тапета, потребно је резати подрезиваче дуж контуре заједно са тапетама, и очистити ПВЦ од смећа и распакирати филм. Након тога монтирамо утичнице, котао и лампе са прекидачима. Сада на терминалима у БЦ, сакупљамо струју напајања без повезивања улаза са бројила.

МОНТАЖА ОКА ПРИЈЕ ИНСТАЛАЦИЈЕ У ТЕМПЛЕТЕ УЗИМИТЕ ТЕСТ НА КРАТКЕ ПОВРШИНЕ!

Сада излијечимо стан и нађемо индикатор нула и фазу која долази из пулта. Искључите напајање и подијелите сегменте жице њихових боја на нулу и фазу по терминалу. Поново проверите кратки спој са свим укљученим аутоматима. Сада искључите главну машину и излечите стан, укључите главну машину. Провери светло. Ако се не "мучите", онда је све у реду, можете наставити даље поправљати.