Одлагање отпада је: термичка и биолошка обрада

Одлагање отпада - ово је један од најхитнијих проблема савременог свијета. Уосталом, многе организације, покушавајући да минимизирају своје трошкове, уштедите на мјерама које осигуравају ефикасно постављање и накнадно одлагање отпада. Ово доприноси стварању великих количина отровних материја које се емитују у животну средину.

Методе одлагања отпада

Да би се избегла штета проузрокована отпадом и обезбедило њено рационално одлагање, донет је законски акт "о отпаду производње и потрошње" Савезног закона бр.Он обухвата не само дефиницију листе токсичних супстанци, већ такође намеће одређене одговорности релевантним структурним јединицама и специјализованим организацијама.

Процес одлагања отпада је радно интензиван и материјално скуп процес. Његова организација је један од главних проблема без обзира на врсту индустрије. Стога, дуго времена стручњаци проучавају избор најбезбеднијих и рационалних метода неутрализације токсина у сваком поједином предузећу, у зависности од природе производње. Рециклирање се врши на неколико начина.

спаљивање отпада

Спаљивање се такође назива термални начин одлагања отпада. Ова технологија, у поређењу са другима, има бројне предности:

 • Ова врста одлагања је погодна за готово све врсте отпада
 • Неутрализација токсичних материјала одвија се и гасови се емитујуспецијална опрема и чишћење, престају да буду опасни по животну средину.
 • У тренутку одлагања, ослобађа се топлотна енергија, која се, са своје стране, може користити за генерисање вреле течности, производњу паре или електричне енергије.
 • Почетни обим ствари са овом технологијом је смањен на 96%

Одлагање опасног отпада је регулисано. За обављање таквих активности потребна је лиценца, односно спаљивање је могуће само ако постоји посебна опрема.

Захваљујући њему у тренутку одлагања, температура достиже 1200 степени Целзијуса. На пример, управо је та технологија потребна за сагоревање боја и лакова, кита, смола и лепка. На исти начин се врши одлагање биолошког отпада, производа фармацеутске индустрије, хигијенских, хемијских и лабораторијских супстанци.

Коришћење падавина индустријских пасмина

Дехидрација је главна технологија која се користи за одлагање седимената разних пасмина. Поступак је другачији и укључује двије главне методе.

Једна од њих је механичка дехидрација, за коју се користи специјална опрема: центрифуге, вибро филтери, филтер пресе, вакуумски филтери. Потоњи су постали најраширенији, јер је уз њихову помоћ могуће користити различите врсте падавина.

Дехидрација центрифугирањем је једноставнија и економичнија, а скупа опрема није потребна.

Други метод је дехидрацијаподручја прага. Ова врста одлагања има још ниже трошкове, као и једноставност управљања. Земљине блатине заузимају прилично велике територије, окружене јашцима са земљом. Дехидрација на овај начин је дуготрајан процес.

Заједно са овом методом, постоји и неколико других:

 • Кондиционирање са методама реагенса и не-реагенса. У првом случају долази до коагулације, у другом зрачењу се врши зрачење, замрзавање и даље одмрзавање, термичка обрада и електрокаутер.
 • Пиролиза се користи за угљене материје. Технологија се састоји од јаког загревања, у којем тренутку нема приступа кисеонику. Тако се полупроизвод сакупља из отпада, који се касније успјешно користи као гориво.
 • Биолошка употреба. Неке падавине се могу успјешно користити као ђубриво, као иу облику додатка храни за различите животиње и птице.

Друге методе ликвидације

Технологија и поступци за одлагање отпада нису ограничени на горе наведену листу. Поред ових метода се такође успешно примењују:

 1. Хемијска обрада. Основа ове методе је употреба хемијских реагенса који разграђују отпадне материјале. Произведено у плиновитом или течном медију. Употреба хемикалија омогућава претварање опасних материја у стабилне и релативно безопасне.
 2. Физичко-хемијска деструкција токсичних супстанци. Помоћу утицаја на индустријски чврсти отпад електричне струје заједно са хемијскимреагенсима, постоји деструкција токсина. Тако се стварају безопасна једињења.
 3. Одлагање биолошког отпада је еколошки најприхватљивији начин, заснован на способности живих организама да испуштају супстанце које доприносе преради отровних материја.

Након завршетка поновне обраде отровних отпадних материјала, саставља се акт уништења, који се прати пакетом релевантних докумената.

Практична примјена таквих метода омогућава највећу могућу употребу и одлагање отпада, чиме се смањује њихова концентрација у околишу. Доприноси побољшању животне средине и минимизирању штете коју наноси природа.

Секундарна обрада

Технологија одлагања не укључује само директно уништавање, већ и прераду различитих врста смећа, како домаћих тако и индустријских, у нову врсту сировине. Екологија ове методе је за ред величине већа од пуког уништења, а финансијски трошак овде је за ред величине нижи. На пример, често су могући следећи сценарији:

 • Дробљење и прерада аутомобилских гума, које се затим користе за производњу гумених подова.
 • Избор старих оловних батерија, које се у даљем тексту користе као нови извор аутономне енергије.
 • Прерада отпадног папира за добијање новог типа производа од папира, амбалаже, картона.
 • Поновна употреба органских пречишћених растварача.
 • Према технологији, други пут можете користити метал, дрво, пластику.
 • Слам,Садржај уља, након проласка центрифуге, подијељен је на 3 твари - нафту, воду и тло.
 • Употреба млечних отпадака, ломљених костију, животиња и биљних масти за сточну храну.

Одлагање отпада

Процес смјештања је један од најзначајнијих у цијелом низу мјера усмјерених на одлагање отпада. Ова врста активности треба да се спроводи само од стране лиценцираних организација које су укључене у уништавање и одлагање токсичних супстанци. И за то морају имати не само специјалне полигоне, већ и стручно особље.

Да би се организовао процес сакупљања и накнадног одлагања отпада у предузећима, потребно је проћи сљедеће фазе:

 • Закључити споразум са организацијом која производи одлагање и одлагање отпада.
 • Спровести транспорт токсичних супстанци директно на депонију, како самостално, тако и коришћењем услуга транспортне организације треће стране.
 • Да се ​​договоре и плате трошкови услуге за одлагање отпадних материјала.

Даља дистрибуција отпадних материјала је произведена од стране лиценциране организације за одлагање отпада.У оквиру своје надлежности постоји избор технологије одлагања отпада:

 • Покоп у бунару
 • Постављање токсина у рудник
 • Покоп рељефног материјала, произведен директно у слој тла. Овај метод није применљив за посебно токсичне супстанце.

У складу са претходно закљученим споразумомодлагање отпада, даље власништво над отпадом је или у власништву компаније за збрињавање отпада, или - лиценциране организације која се бави њиховим збрињавањем.

Тада је ријешено питање организације плаћања пореза на животну средину, као и надокнаде трошкова везаних за постављање токсичних супстанци.