Одговоран за медицински отпад: функције и процедуре

Рад у медицинској сфери није шећер, па се не треба чудити да се већина становника суздржава од болница, преферирајући да остану код куће. У окружењу обичних људи, лутају стереотипи о томе да се у болницама све познате болести могу захватити, микроби могу пљувати.

Сви стереотипи немају јасно оправдање, али медицински отпад може заиста постати опасна професија. Поготово ако се тај посао не спроводи систематски. Како запослени треба да се ослони на ово питање? Које су његове квалификације и радне обавезе?

Сваки шеф здравствене установе треба да својим запосленима понуди сигурне услове рада са компензацијом ризика, иначе радници неће бити адекватно мотивисани за рад. Ако није правовремено извршити уништавање отпада, онда може постојати ризик од ширења штетних бактерија.

Медицински отпад је опасан јер садржи велики број микроба. Овдје се могу открити патогени организми, бактерије и вируси.

Превентивне мјере усмјерене на спречавање инфекција људи су активно подржане и активно подржане. Да би се такве мере контролисале у складу са СанПин-ом, управљачко тело институције доноси упутство које регулише рад са медицинским отпадом.

Одговорности одговорне особе

Према наредби, лице је одговорно за прикупљање и коришћење отпада, мора поступати у складу са схемом лијечењаотпада у његовој организацији.Дакле, све мере се спроводе у складу са нормама СанПиН 2.1.7.2790-10.

Налог за именовање одговорног лица обухвата основне дужности, али за сваког члана здравствене установе је потребна индивидуална обука.

Запослени одговоран за сакупљање и одлагање отпада мора добити цертификат којим се потврђују његова права и квалификације потребне за такав рад. Квартално треба упутити да се бави управљањем отпадом. Ако у држави организације нема конкретног лица одговорног за сакупљање и одлагање медицинског отпада, те одговорности могу бити додијељене другом лицу, али је у ту сврху потребно припремити административне документе и издати налог којим се потврђују упутства и одговарајућа доплата.

Шема управљања отпадом

У шеми рада са медицинским отпадом за сваку појединачну установу, потребно је одредити количину и квалитет насталог отпада, који је релевантан за регију и посебно за установу.

Тлоцрт зграде са детаљним приказом начина превоза отпада до мјеста прикупљања треба да се одражава у схеми. Шематски, треба навести приступачне методе дезинфекције материјала. Такође је неопходно упутити запослене на понашање у случају кршења интегритета паковања или расипања отпада.

Одговорна особа треба да прати посјете мјестима здравствене похранеотпада, како би сазнали потребу за додатном опремом. Овај други фактор треба да се одреди, на основу потребе да се промене једнократни пакети и контејнери једном у смени. Подношење захтева за неопходне материјале треба да буде менаџер у економском делу.

Класификација отпада

Према одредбама СанПиН-а 2.1.7.2790-10, класификовано је пет категорија отпада, које су класификоване као опасне.

  • Класа А се не сматра опасном. У контакту са инфективним пацијентима, они се не налазе, не постају складиште биолошких флуида. То су отпад од хране, намештај, покварени инвентар и канцеларијски материјал.
  • Класа Б се може класификовати као опасна. То су материјали са траговима рада, који могу бити узрок инфекција. То укључује отпад хране од заразних болести, лабораторијски материјал, оперативни отпад и неприкладне живе вакцине.
  • Класа Б се сматра изузетно опасном. Они остају након третмана за пацијенте са тешким инфекцијама. Такође, ова група обухвата производе медицинских лабораторија, диспанзера и одељења за туберкулозу.
  • Класа Г је такође опасна. По саставу су близу индустријским. То су доспели лекови, супстанце које садрже живу. Такође, овде су отпад од рада опреме, транспортних и расветних уређаја. Непажљиво руковање може довести до непоправљивих посљедица.
  • Класа Д се сматра радиоактивном. Могу се одложити у било ком агрегатном стању, ако је садржајрадионуклида изнад дозвољених индикатора постављених стандардима опасности од зрачења.