Одабир енергетски штедљивих гријача за дом и дом

Потреба за гријањем у Русији се не разматра - зими, чак иу јужним дијеловима земље, температура пада испод нуле. Од рјешавања овог проблема нема куда отићи, па жеља власника куће да ријеши овај проблем уз минималне трошкове природно.

За гријање станова и кућа, произвођачи опреме за гријање данас производе више врста и врста домаћих гријача, крутог и текућег горива, плина и електричне енергије, константно побољшавајући перформансе, које купац даје предност избору модела, укључујући и количину потрошње горива или струје.

При увођењу апарата за грејање у трговачку мрежу, пажња купца, наравно, покушава да привуче најтраженије заслуге јединица, па се често сви предложени уређаји најављују као енергетски ефикасни гријачи.

У таквој ситуацији, без објективних информација о пројектним карактеристикама главних типова електричних уређаја за гријање, тешко је направити прави избор приликом куповине.

Размотрити неколико типова домаћих грејача у смислу усклађености са захтевима који одређују профитабилност и разумно их приписати групи "економични грејачи".

Критеријуми за економичност уређаја за грејање

Гријач се сматра економичним, са малом потрошњом енергије. Штавише, висока потрошња енергије уређаја не чини је аутоматски економичном.

Трошкови грејањаусловљен је не само његовим високим техничким карактеристикама, већ и утицајем више фактора, како појединачно тако иу комбинацији једних са другима:

 • сигурност опреме је директно и првенствено везана за економску ефикасност, јер посљедице незгода нису предвидљиве ни на степен оштећења здравља становника нити на финансијски план;
 • тип гријача - мора одговарати својој намјени, односно уређају који се користи као главно или секундарно средство за гријање;
 • енергија - потрошено гориво мора бити доступно у региону, а стварање њених залиха - не би требало да ствара проблеме;
 • израчунава се потрошња енергије грејача, у зависности од намјене јединице и гријане површине куће, узимајући у обзир измјене подручја, ступањ вањске изолације заштитних конструкција, оријентацију прозорских отвора на странама хоризонта, површину остакљења итд. (Мала снага ће смањити ефикасност грејача, вишак - ће изазвати неразумне трошкове енергије);
 • калорична вредност - зависи од дизајна грејача и увек је мања од потрошње енергије (што је та количина ближа количини потрошене енергије, то је већа ефикасност уређаја);
 • класа гријача - треба да одговара намјени просторије, глупо је, на примјер, опремити гријач са сложеним системом програмирања викендице, који се користи за периодично краткорочно боравиште;
 • цена грејног уређаја- треба да буду приступачне и оправдане, односно да задовоље трајност, функционалност и квалитет јединице;
 • уградња јединице - трошкови инсталације гријача требају бити прихватљиви, сразмјерни цијени уређаја и оправдати сврсисходност кориштења одабраног уређаја.

Гријачи који задовољавају специфичне захтјеве свих горе наведених захтјева су идеални у смислу исплативости, али то је теоретски. У пракси, приближавање идеалима доводи до виших цијена, дужег периода поврата и, као посљедице, парадокса - смањења профитабилности.

Па ипак, различити типови уређаја троше на загревање 1 квадратног метра квадратног или кубичног метра волумена различитих количина енергије и времена, тако да питање који је гријач економичнији није бесмислено.

електрични грејачи

Електрична енергија - стамбени простор који је еколошки најприхватљивији и енергетски најучинковитији за гријање, чија употреба има сљедеће предности:

 • одсуство фактора у формирању продуката сагоревања и потребе да се предузму одговарајуће мере (димњак, вентилација);
 • не постоји проблем стварања резерви горива и опреме за његово складиштење - фактор ризика;
 • апсолутно нулта бука процеса претварања електричне енергије у топлотну енергију;
 • одсуство отвореног пламена смањује ризик од пожара.

Ове предности су биле карактеристичне чак и за прве произведене електричне грејаче - примитивне уређаје, и нису изгубиле значај након свих побољшањаопрема за грејање.

Одабиром економичног гријача за електричну енергију, погрешно би било ограничити избор оквира само на нове генерације електричних гријача, међу познатим јединицама за гријање, постоје и уређаји с прихватљивом потрошњом енергије.

Не улазећи у израчуне топлотног инжењеринга, узмите у обзир три најефикаснија електрична грејача у циљу повећања потрошње енергије (под условом да се правилно израчуна потребна снага).

Микротермални грејачи

Ова врста грејне опреме припада новој генерацији инфрацрвеног кућног електричног грејача, али је принцип рада остао непромењен - грејање просторија се врши помоћу утицаја на затворене конструкције и унутрашњост ИР таласа које генерише радијатор.

Уређај за озрачивање је раван мицанит грејач направљен на бази отпорних грејних елемената смештених у мица папир и пресован у облику плоче. Температура таквог емитера од лискуна не прелази 400 степени, док је у ТЕН или хелик грејачима, она је 800 степени и више. Стога, да би се повећао интензитет инфрацрвеног зрачења, на једној страни плоче са отпорницима додају се два додатна слоја - рефлектира и фокусира, који мијењају смјер зрачења на једној страни гријача у супротном смјеру.

Површина ове "сендвич" плоче је са две стране прекривена слојевима лискуна - материјала-диелектрика, који је високкоефицијенти термичке стабилности и топлотне проводљивости. Штавише, пролазећи кроз црвено таласа мица ствара спектар емисија, идеалан за исхрану.

Така структура слојева плоча тако да после својих топлоте зрачења инфрацрвене таласе само једна странка - ради као билатерални микатермицхеских грејача су инсталирани паралелно једни другима, емитујући странама изван две плоче од Треллис металним кућиштем, не спречава пролазак инфрацрвених зрака.

инфрацрвено зрачење достизање препреке у свом путу, повећава Бровново кретање молекула на њиховој површини, што изазива површну грејање објеката на одређеној дубини. Загрејан десигн елементс дају унутрашњост топлота околног ваздуха, чиме се загрева собу и тамо.

стоји у микатермицхеским грејач загреје удио енергија зрачења рачуна за око 80%, на конвекционим струје - 20%.

је уређај претходно описана типична грејачи пода локације, зрачи у оба смера. Постављањем грејач у случају микатермицхескохо само један стан миканитовии грејач Уређај за пријем једнострана акција које се користе као зидне гријалице - апарате једнако ефикасни, али да их ефикасније прими, без угрожавања корисне запремине просторије.


Микатермицхеские грејачи за изградњу зида рад уз уштеду нека врста језгра групеАгрегати и, кроз опрему, само један мицанит плоснати гријач обично карактеризира мања снага.

Производња топлотних измењивача топлоте са спољне стране радне површине омогућава стварање грејних јединица цилиндричног облика, компактније, равномерно генерисање инфрацрвеног зрачења око њих са свих страна.

На основу емитера у облику полукугла направљене су и јединице са овалним тијелима, и то једносмјерним и двосмјерним гријањем.

Упркос чињеници да су микатермички грејачи инфрацрвени грејни апарати, њихов рад прати загревање кућишта до 60 степени, што иницира појаву у просторији и конвекционим струјама, чији је удио у укупној количини генерисане топлоте, иако не велики, али у потражњи.

Одабир најекономичнијег електричног гријача за кућу, прије свега треба обратити пажњу на микатермицхеские уређаје за гријање. Разлика у потрошњи електричне енергије за гријање ових јединица од 1 квадратног метра површине у односу на остале типове електричних гријача је до 35%.

Поред тога, ови електрични грејачи нове генерације, због плоче лампе грејача, имају релативно ниску површинску температуру кућишта, што их чини безбедним за рад и економичним на дужи рок.

Вентилатори митеротермалног дејства

Модели микатермичких грејача, опремљени сафан, називају се митатермичким вентилаторским гријачима. Ова опција убрзава конвективни проток и скраћује време достизања у просторији у угодном температурном режиму. Снага микатерермицхеских топлотних вентилатора је у распону од 0,7 до 2 кВ, што чини њихову употребу ефикасном за гријање како пространих тако и малих површина простора.

Грејач овакве конструкције мале и средње снаге веома је погодан као грејач за давање, јер уз помоћ вентилатора предгрупа ваздуха у затвореном простору пре загревања затворених конструкција.


Најекономичнији за грејање викендице биће грејачи, чија је снага у опсегу од 1 до 1,5 кВ - са умереном потрошњом енергије, ови уређаји обезбедити жељени температурни режим у кратком времену.

Керамички грејачи за електричну енергију

Керамички грејачи - велика група грејних јединица, које се комбинују са присуством у конструкцији грејача, покривеног слојем порозне керамике од пресованог стаклокерамичког праха. Ова облога има површинску температуру не више од 150 степени, што је значајно ниже од температуре грејног елемента (600 степени и више), што чини уређај безбеднијим. Ако керамички слој има значајну дебљину, он такође акумулира топлоту, повећавајући инерцију грејача након гашења.

Али када је у питању исплативост, потребно је сузити сектор гријања у категорију "Керамички гријачи за кућу"штедња енергије “, јер је велика челична пећ, опека (керамика) такође керамичка јединица за обогаћивање.

Керамички емитер за загревање, у зависности од типа јединице, снабдева се електричном енергијом или пламеном. За гријање куће боље је керамички уређаји који штеде електричну енергију, сигурнији, укључујући и зато што не стварају производе изгарања горива.

Електрични керамички грејачи имају и друге предности:

 • компактност и мала тежина;
 • присуство више нивоа безбедности и безбедне температуре површине тела, што омогућава коришћење грејача чак иу дечијим собама; ;
 • одсуство утицаја на влажност ваздуха у затвореном простору.

Потрошња електричне енергије ових уређаја не може се назвати ниском, али брзина пуштања у рад и кратко вријеме за постизање тог учинка чине керамичке уређаје једним од најекономичнијих за кућно гријање електрични гријачи .

Важно! Економичност керамичког електричног грејача са вентилатором треба да буде подржана правилним избором уређаја за напајање, начином његовог рада и ефективном спољашњом изолацијом оградних објеката просторије.

Неки модели кварцних гријача за дом такођер се производе уграђеним вентилатором, али ова врста гријача на трошак другог типа гријача троши много више електричне енергије.

Гасни керамички грејачи

Јединице овог типа се састоје од тела, укоји је балон са течним гасом (обичним или универзалним домаћинством), са којим је спојен цревом преко редукционог горионика, уређаја за аутоматско сагоревање, керамичког емитера и уређаја безбедносног система.

Принцип рада гријача заснива се на инфрацрвеном зрачењу које генерира керамички емитер, који се загријава пламеником за вријеме сагоријевања плина који му се испоручује.

С обзиром да су плински грејачи класификовани као високоризична опрема, сигурност рада ових инфрацрвених уређаја осигурава се системима за аутоматско заустављање снабдевања гасним горивом када је уређај нагнут, пламеник се испере и одступања притиска гаса од нормалне вредности прелазе дозвољену вредност Значење.

Ефикасност ових гријача је посљедица ниске потрошње енергије, али релативне јефтиности плинског горива, али одабира керамичке јединице за гријање на плин за кориштење у сеоској кући или сеоској кући - одлука је рационална, будући да не захтијева инсталацију унутарњег плиновода, те замјену цилиндара - процедура није честа и једноставна.

Важно! Испуштање неких супстанци у ваздух током сагоревања укапљеног домаћег гаса (пропан, бутан) је минимално, тако да гасни грејачи овог пројекта не захтевају прикључивање на вентилациони систем, али потрошња кисеоника у просторији током процеса сагоревања горива треба да се компензује периодичном вентилацијом простора за грејање.

Да зарадите новацна плинском гориву што је могуће ниже, изаберите гас са сидром за сезону - у јесен и прољеће боље је користити бутан, чији је калоријски садржај нижи, а зими у мразу - пропан.

закључак

Избор система грејања који је најефикаснији у уштеди енергије не може имати универзално решење. Одговор на питање који гријачи су најекономичнији не зависи само од дизајна уређаја, који одређује потрошњу енергије, већ и од многих фактора који се могу мијењати у истом кућишту тијеком времена, сезонске промјене или промјене у расположивости горива. Дакле, не треба се бринути о уштеди сваког новчића - жеља да се то учини може коштати више.

Основна тачка чланка

 1. Жеља за смањењем трошкова гријања кућа је природна, али за постизање разумног резултата може се само уредити гријање, узимајући у обзир све факторе који утјечу на економичност.
 2. Висок трошак електричне енергије одређен је не само трошковима коштања овог носиоца енергије, већ и многим његовим предностима - пријатељство према околишу, доступност, недостатак потребе за стварањем резерви итд. Због тога, електрични гријачи су често често исплативији од гријача који троше јефтиније гориво, али захтијевају додатне мјере како би осигурали њихов рад - вентилацију, цјевоводе, протуексплозијску и протупожарну опрему, складишне објекте итд. .
 3. Микротермални инфрацрвени уређаји за грејање -модерна ефикасна опрема, у кратком времену добро успостављена у руским условима.
 4. Разноврсни микатермички гријачи, опремљени вентилатором, су уређаји са још већим потенцијалом за уштеду енергије.
 5. Микротермални електрични гријачи су најбољи за рјешавање питања уштеде енергије у гријању стамбених простора било које дестинације.
 6. Гасни грејачи са микатермичким зрачењем само на први поглед су економичнији уређаји - због релативне јефтиности гаса. Али потреба за периодичном вентилацијом загрејане просторије узрокује велике губитке топлоте.
 7. При избору јединице за уштеду енергије треба знати да чак и уређај са повећаном потрошњом енергије под одређеним условима може бити економичнији од најављиваног уређаја - универзална рјешења не постоје за све ситуације.