Обујмице и терминали за повезивање жица

Они који се сами поправљају кућне инсталације, морају стално да се баве таквим концептима као што су жичне везе. Постоји много начина да се то уради - од методе превртања старог деде до модерних терминалних блокова. Без обзира на то шта сада радите - главни ремонт кућне електричне мреже или прикључење новог елемента (прекидач, лампа или утичница), прикључак мора увек бити поуздан. Сигурност вашег дома директно зависи од тога. Хајде да причамо о томе шта је још јаче и профитабилније - користити квачице за жице или их окретати и лемити?

Не излази из обртног режима

Модерно тржиште у таквој разноликости представља терминале за повезивање електричних жица, које, чини се, већ дуго времена треба заборавити на увијање. Али у случају електричара, овај метод упорно наставља да буде популаран, упркос чињеници да фабрички конектори обезбеђују сигурност и поузданост. Поред тога, терминали су много практичнији за употребу и изгледају естетскији од смањења жица превучених изолационом траком.

Увијање је још један веома значајан недостатак. Ако овај метод посматрамо објективно, он није погодан ни за један концепт - подељену везу или недељиву. По логици је јасно да се на крају конектора може више пута искључити. Али, обрат се може назвати комплетном спојницом, јер се сваки пут након промоције и понављањазавојити крајеви жица ће бити покварени. Под појмом недељиве увртне везе, такође, не одговара, јер нема потребну стабилност, трајност и поузданост.

Како се прави добар обрт испричан је у овом видеу:

Али ако се не навикнете да увијате жице живих, онда користите барем уместо изолационе траке са удобним и сигурним везним капама.

ППЕ капе

Капе се називају и спојне изолационе обујмице (скраћено ОЗО).

конструктивно извршење

Извана, кућиште поклопца се изводи из малтера. Овај материјал има више позитивних страна:

 • не подржава процес сагоревања под утицајем отвореног пламена;
 • способан да издржи радни напон до 600 В;
 • има добра изолациона својства.

Пластично кућиште, поред изолације мјеста спајања, такођер га штити од механичких оштећења.

Унутар поклопца налази се опружна опруга од челика и конусног облика. Када се жица увуче у поклопац, завојнице овог опруге додатно га компримирају.

Када користите капе, веома је важно правилно завршити крајеве за увијање. Изолациони слој се мора толико резати да изложени метал није изван поклопца, већ потпуно извучен на опругу.

Припрема жица за капе

Сада се у електричном свету већ сматра грешком, да се жица или кабл из изолационог слоја покаже ножем. Професионални електричари користеспецијални уређаји - стриптизери изолације.

Овај уређај има калибриране рупе за сваки стандардни пречник језгра (у рупама на резној ивици). Изолатор не нарушава водљиви површински слој, који задржава своју чврстоћу.

И Монтереи нож, нико не откаже. Главна ствар је да је имате на располагању када уклањате изолацију у правцу резања под углом како не бисте оштетили металну жицу. Положај ножа током уклањања изолационог слоја под правим углом није дозвољен, јер постоји велика вероватноћа да ћете направити кружни рез, што ће резултирати да се живот може сломити.

Приликом одабира ППЕ капе, посебну пажњу треба обратити на димензије опруга за компресију. Главни контакт је створен у најмањој стожастом дијелу. Веома је важно да одговара жицама за повезивање. Ако ће живот бити танак, компресија са конусом неће бити густа, а густе контракције живе, напротив, неће ући у капу до краја.

веза вена

Повезивање жица са заштитним клештама у пракси се спроводи на два начина:

 1. Без претходног увртања. Два су живела, исти у пречнику, са силом која би се убацила у опругу. Затим затегните поклопац у смеру казаљке на сату. Тако се праве обриси на дужини жица од голих металних жица.
 2. Ако је потребно спојити три или четири жива, они морају прво бити искривљени са пинцетом, угризати тучени врх, а затим ставити на капу, уз напор окретањау смјеру казаљке на сату.

Запамти! Да би се осигурало да ППЕ капа буде затегнута, треба је ротирати само у смеру казаљке на сату, али не у супротном смеру.

Ставите поклопац напором тако да се, услед тога, жице опружне опруге склизну и сигурно повежу жице.

Никада немојте користити ППЕ капице за повезивање вена из различитих материјала. То се у већој мјери односи на бакар и алуминиј, између којих пролаз електричне струје узрокује галвански процес.

Како повезати капе приказано је у овом видеу:

типови капа

Многе електричне енергије су негативно повезане са ограничењима ППЕ. Али овај став може бити из два разлога. Или су капе погрешно одабране, или су нехотице постављене на спојне жице.

Да би се правилно изабрали поклопци за величину жице, произвођачи су увели посебну ознаку боје:

 • ПЗЗ-1 - повезује две вене попречног пресека од 1,5 мм 2 (сива);
 • ПЗЗ-2 - повезује три жиле попречног пресјека 1,5 мм 2 (плава);
 • ПИТ-3 - повезује две вене попречног пресека од 2,5 мм 2 (наранџаста);
 • ПЗЗ-4 - повезује четири вена попречног пресјека 2,5 мм 2 (жута);
 • ПИТ-5 - комбинује осам живих делова од 2,5 мм 2 (црвено).

Међутим, не постоје јединствени међународни стандарди за такво означавање боја. Стога произвођачи из различитих земаља могу варирати. Будите опрезни приликом куповине, наведите величину консултанта продавца.

стезаљке

Терминали за повезивањеЖице дају неоспорну предност, у њима је могуће спојити вене из различитих метала. И овдје, иу другим чланцима, више пута смо нас подсјећали да је забрањено увијати између њих жице од алуминија и бакра. Образовани галвански пар ће резултирати корозивним процесима и уништавањем једињења. И није важно колико велика струја тече на мјесту повезивања. Касно или рано, увијање ће се још загрејати. Излаз из ове ситуације су управо терминали.

Терминал Блоцк

Најједноставније и најјефтиније решење - полиетиленски терминални блокови. Не разликују се по цијени и продају се у свакој трговини електричном робом.

Полиетиленски оквир је дизајниран за неколико ћелија, а свака је од месингане цијеви (рукав). Крајеви који спајају живу површину морају бити уметнути у ову чахуру и притиснути са два вијка. Веома је погодно да постоји толико много ћелија које су исечене из подлоге, као неопходне за повезивање парова жица, на пример, у једној разводној кутији.

Али није све тако глатко, постоје недостаци. У собним условима, алуминијум под притиском завртња почиње да тече. Морат ћемо повремено ревидирати прикључне блокове и затегнути контакте, гдје су алуминијске жице фиксиране. Ако то не урадите правовремено, алуминијумска жица у стезаљки ће се трести, изгубити поуздан контакт, као резултат искрења, загревања, које се може завршити ватром. Код бакарних проводника такви проблеми се не јављају, али неће бити потребно вршити периодичну ревизију и њихове контакте.

Терминали за повезивање жица са више проводника нису предвиђени. Ако ови прикључни стезаљки спајају вишежилне жице, онда се за вријеме увртања испод притиска вијка, танке жиле могу дјеломично разбити, што ће довести до прегријавања.

У случају када постоји потреба за стезањем жица са више проводника у Цламонту, неопходно је користити помоћне игле. Веома је важно правилно подићи пречник тако да жица не искочи. Жичана жица треба уметнути у врх, притиснути клијештима и учврстити у терминал.

Као резултат горе наведеног, терминални блок је идеална опција за једносмерне бакарне жице. Са алуминијумом и вишеструким људима ће се морати придржавати низа додатних мјера и захтјева.

Како користити терминале приказане у овом видеу:

Терминали на пластичним кабинама

Још један врло погодан конектор жица - игла на пластичним подметачима. Од терминалних блокова, ова варијанта је једнака металној стезаљци. Зидна стезаљка има утор за жицу, тако да нема никаквог притиска на жицу од завојног вијка. Због тога су такви терминали погодни за повезивање свих жица.

У овим клиповима све је веома једноставно. Крајеви жица су забртвљени и постављени између плоча - контакта и стезања.

Ове стезаљке су додатно опремљене чак и прозирним пластичним поклопцем, ако је потребно, може се уклонити.

самокочне терминале

Инсталација ожичења саКоришћење таквих терминала је једноставно и брзо.

Жицу треба уметнути у рупу до краја. Ту је аутоматско причвршћивање са стезном плочом, која жицу притишће на лимену шунку. Захваљујући материјалу од којег је направљена стезна плоча, сила стезања не слаби и одржава се све време.

Унутрашња обложена шунка је направљена у облику бакрене плоче. Фиксирани у самонукленим клиновима могу да носе и бакарне и алуминијумске жице. Такви терминали су за једнократну употребу.

Ако желите спојнице за спајање вишекратних жица, онда користите терминале са полугама. Полуга је била подигнута и жица је била отргнута у рупи, а затим је тамо фиксирана обрнутим притиском. Ако је потребно, полуга се поново подиже и жица истурена.

Покушајте да одаберете стезаљке од произвођача који су се добро показали. Стезаљке фирме "ВАГО" су посебно позитивне и одзивне.

Предности и недостаци су описани у овом видеу:

Љепљива трака

Спојнице овог типа - једнократне употребе. Користе се за жице са малим радним струјама (телефонске линије или жице за ЛЕД диоде мале снаге).

Такве стезне спојнице спајају спојницу помоћу контакта за спајање. Провођење чак и не треба чистити прије спајања. Равно у изолационом слоју, они су уметнути у траку-браве и стиснуту пасатизхами. Плоча, која има резне контакте, сече у изолацијуслој, због којег долази до судара вена.

Поред чињенице да није потребно скидање, тракавице имају низ предности:

 • ниски трошкови;
 • свестраност;
 • не требају специјални уређаји, компресија се врши обичним клијештима;
 • водоотпоран (унутар муфова је хидрофобни гел који штити контактно средство од влаге и корозије).
 • Ако се трака квачила треба замијенити, она се једноставно изрезује и на њу се монтира нова.

рукави

Када су потребне снажне стезаљке за више жица користити рукавце. Они представљају калајисану цев од бакра, или раван врх направљен са рупом за монтажу.

У рукаву је потребно уметнути све спојене жице и савити уз помоћ посебног уређаја за друге (компресивне гриње). Ова стезна жица има више позитивних страна:

 1. Веома је погодно користити млазнице са рупама, када је потребно причврстити чворове жица на кућишта помоћу вијака.
 2. Компресија на споју не доприноси повећаној отпорности.

Као што видите, постоје многе стезаљке за жице, свака са својим предностима и недостацима. Изаберите на основу које жице морате да се повежете, где ће се лоцирати локација везе. Али не заборавите да је најважнија ствар у струји поузданост и сигурност.