Обрезивање шљиве у јесенском узорку

Обрезивање шљива у јесен је поступак који је дизајниран да повећа његов принос. Ми усмеравамо раст младих у правом смеру, а старија стабла - лече. Резултат обрезивања ће бити складан развој круне и формирање гранчица. Као резултат, минерали ће бити равномјерно распоређени на правим мјестима. А шљиве које су расле у сезони постаће укусније и сочније.

Када се пресијече шљива?

Трим шљиве могу бити пролеће (март-април), лето (јун-јул) и јесен (септембар-октобар). Све зависи од врсте исецања које ћете радити, климатских услова у вашем региону и старости дрвета. У свакој сезони се у току резања шљиве обављају различити задаци.

Циљеви култивације шљиве

Стварајући хаотично испреплетање грана, одвод постаје осетљив на прехладе. На гранама се може формирати полија, која на крају разбија гране.

Поред тога, формирајући различите гране, биљка снажно згусне своју круну. Наиме, формира се сенка, која не само да спречава нормално формирање плода, већ и не дозвољава да се узгајају нове воћне гране. Касније, дрво плеше и чак може пропасти. Без обзира на врсту усјева, језик не иде.

Редовно и тачно обрезивање дрвета, усмерено углавном на формирање круне. Препоручује се да се ова мера спроводи од садње биљке и током читавог животног века постројења. На овај начин можете добити правилно растуће гране. Ово не само да ће олакшати жетву, већ ће и додати вашој башти естетику ињегован изглед.

Карактеристике обрезивања шљива

Живот шљиве, као трешње, није трајао толико - може донети плод око 20 година, у неким случајевима било је плодоносних примерака до 50 година. Да би се воће правилно обрезало, потребно је размотрити у коју скупину сорти припада растућа сила, тип крунице, степен гранања, тип плодоносности, будући да је могућност гранања у различитим типовима шљива различита.

Обрезивање младе шљиве и старе

Дрво мора почети да се сече у фази садница. Како млада стабла имају имовину да брзо расту и развијају се. Зато вам је у одређено време потребно пажљиво бринути о дрвету. Правовремена резидба шљиве приликом садње се врши како би се створиле исправне формировке крунице. Коријени стабла су трајни и брзо обновљени. Обрезивање старе шљиве се врши како би се максимизирао експлоатациони период дрвета, а да се не мијења величина, изглед и окус плодова. У таквом стаблу, исеците круну, трљајте трљање, разбијене, болесне и осушене гране, као и гране које расту унутар круне. Ако је дрво карактеристично по дугом повећању (више од 70 цм), избојци се морају скратити за трећину дужине.

Предлажемо вам да се упознате са видео снимком о томе како правилно изрезати младе шљиве:

Подмлађивање резидбе шљиве

Чим стабла показују знаке пропадања раста - подмлађивање резидбе шљива. Током првог подмлађивањасече гране које су расле у протеклих 3-4 године. Следећа резидба ове врсте може се направити након 4 године. На другом подмлађивању гране је могуће скратити у већој мјери на дрвету старом 5-6 година. Одсечени део се чисти ножем и премазује уљаном бојом на уљу за сушење.

Обрезивање колонијалне шљиве

Ако је ваша област мала и нема места за садњу дрвећа, а било би пожељно да се узгаја шљива - излаз је тамо. Најбоље рјешење за овај проблем је да одаберете колонијални облик шљиве. Ово је тип шљиве са малом круном. Захваљујући овом облику дрвета, можете користити свој вртни простор на рационалан начин. У колонијалној олуји плодови ће расти не на широким гранама, већ дуж цеви. Испоставља се да бочне гране за плодове постају потпуно непотребне. Правилно подрезивање колонијалне шљиве врши се на посебан начин. Централни проводник се не може одрезати на било који начин, како се не би добиле гране. Обрезане су само бочне гране. Али овде су изузеци. Ако централни проводник не расте јако добро, потребно га је одрезати на 2-3 бубрега. С друге стране, орезивање на колонијалном тушу се готово не користи. Са здравим бубрегом изнад сваке године наставља се један главни бијег, који наставља диригент. Ако је након зимске прехладе пао замрзнут и био оштећен мразом - на дрвету се настављају додатни изданци. Обично расту до три. Треба оставити онај који је најразвијенији, а остецен. Непотребно за квалитетне изданке биљака,Када њихова дужина досегне 15-20 цм могу се користити за вакцинацију.

Јесенско подрезивање стабала шљива, главни аспекти овог периода

Обрезивање у овом тренутку је друго након значаја тек након пролећа. Све неопходне мјере треба подузети након пада свих листова дрвећа, завршетка сезоне раста и припреме одвода за зиму.

Углавном се све ради средином септембра. Али, ипак, не би требало дуго да претјеривамо са прерадом ове културе, јер иначе прве мразеве можда не утичу на дрво.

Прва мера бриге у овом периоду је уклањање суве или оштећене болести или инсекта грана, и оних грана које су пробијене обилном жетвом. Такође, у јесен, можете уклонити врх стабла, ако је изненада прерастао предуго.

Након свих ових манипулација, можете прећи на сљедеће. То укључује уклањање брзорастућих изданака, који ће у будућности згуснути круну, као и бијег конкурената. У јесенском периоду сече око трећине укупне дужине.

У основи, цела процедура за јесенско подрезивање је следећа:

  • Ако је ово први усев, након што је шљива посађена, прво се главно дебло исече за једну трећину, а онда све преостале пуцају за двије трећине, ова разлика је направљена како се не би створила конкуренција између њих.
  • За њихово подмлађивање врши се јесенско подрезивање старих или трчаних стабала, уклањају се све лоше гране.
  • Треће обрезивање се назива регулацијапотрошити за сва стабла. Покупљају све јаче растуће гране како би одмрзнуле круну.

Након свих неопходних мера, све сечене гране се спаљују, да не би умножили паразите.

Треба имати на уму да је јесенско подрезивање најбоље обавити у јужним регионима, ау централном и сјеверном, све ове мјере се проводе у прољеће.

Шема обрезивања шљиве

Да би се детаљније упознали са процесом, представљена вам је схема орезивања орања на фотографији

У закључку, желио бих напоменути да ако требате квалитативно, без икаквих непотребних невоља и проучавања специјалне књижевности, прибјећи обрезивању шљива - препоручујемо да нас контактирате. Увек радо помажемо нашим купцима у вртларству.

Летње орање орање

У суштини, ова врста подрезивања шљиве је наставак пролећне формације круне. Ефикасност летњег обрезивања лежи у чињеници да је стабло већ обрасло лишћем, што доприноси чињеници да можете видети превише згуснуте круне, као и оне гране које могу бити захваћене болешћу. По правилу, годишње се обрезивање врши у јуну. Али вреди знати да се санитација може обавити током читавог лета.

Обрезивање оплодних опруга

Један од најбољих периода, према мишљењу стручњака и искусних вртлара, је пролећни период за обрезивање шљива, као што су трешње. Обрезивање шљива треба да се одржава једном годишње, тако да се не само бори са згуснутим круницама, већ и да се обезбеди пунокрвно дрвораст и развој. Како правилно провести ову процедуру у прољеће?

Најбољи услови за уклањање непотребних грана су крај марта - почетак априла. У овом тренутку, дрво не улази у вегетацијски период, а мраз је већ далеко иза. Пролећна култура и трешње и шљиве састоје се од неколико делова - у почетку се врши принудно сечење, при чему не расту само гране дрвета, већ и непотребне младице. Онда морате уклонити добитке који су остали на клизању од прошле године. То се ради како би се добила прилика да се у наредној сезони појаве нове гране.

За орезивање, потребно је припремити алате који ће морати да раде уредно како не би оштетили воћно дрво. Добро успостављена ретка, букална форма круне. Да бисте то учинили, потребно је оставити на одводу до седам снажних здравих грана, које ће бити у односу на цијев под кутом од око 50 ступњева. Идеално се сматра опцијом у којој се не налазе само главне, већ и скелетне гране на удаљености од 20 цм између себе. У формирању круница на другом нивоу постоје две главне гране.