Обрезивање шљива за почетнике

Сваки вртлар који узгаја воћке жели добити пристојну бербу воћа. Готово сваки врт има шљиве. Да бисте добили високе приносе за њих морате правилно бринути. Обрезивање шљиве је једна од најважнијих фаза у узгоју ове културе, а ова процедура се изводи на исти начин као и резање трешања.

Код природног раста, шљиве имају тенденцију да формирају велики број грана које снажно згусну круну, разбијају се и оштећују мраз. Као резултат тога, принос дрвећа је нагло смањен. Због тога су калупљење и санитарно обрезивање саставни део не само шљиве, већ и трешања, стабала јабука и других воћака, нарочито у првим годинама живота.

Увјети обрезивања шљива

Шљива може да се реже у било које доба године, осим зиме.

  • Летње обрезивање се обично обавља у јуну.
  • У јесен, резнице се завршавају са завршетком вегетативног процеса, након пада листова. Затезање процедуре се не препоручује - с почетком мраза, свјеже резане гране су замрзнуте и наредне године на мјесту исјечка настају камодетики и морозобин.
  • Најповољнији тренутак за резање шљива - у пролеће, што је пре могуће, док се не појаве интензивни процеси раста. У овом тренутку се види, које гране су старе, и више неће доносити плодове, али које су нове, али сувишне.

Шема опружног опруга за шљиве

Основна шема обрезивања је следећа:

1. Схватите коју врсту круне желите да формирате хаотичнолоциране гране:
· Рузинскаиа палметта (идеално за полупрозорне и средње велике шљиве).
· Талијански стан (погодан за тешка стабла).
· Верееновиднаиа крона (близу природног и погодног за новородјене баште).
2. Круна шљиве формирана је печатом од 50-60 цм
. 3. Главни костур бора је изграђен од 5-6 грана једног реда.
4. Међу редовима грана са интервалом од 40-50 цм
5. При обрезивању се чува само један централни проводник.
6. Користимо закон: боље је уклонити једну густу грану од двије танке.
7. Не остављајте гране смјештене под кутом мањим од 40 ступњева према цијеви. Ово последње је посебно важно за шљиву, јер је подложно цепању, а „оштре“ гране се лако разбијају.
8.Тонкие флексибилне гране такође уклањају, јер у формирању шупљег, они се лако разбијају са комадима коре, остављајући на телу дрвене ране, кроз које лако зарази инфекцију.

Како резати пролећну шљиву - почетничке шеме

Ако су младице шљиве нарасле дуже време, а ви никада нисте резали орезивање, мораћете да уложите мало више напора да своје дрво претворите у најбоље. Најбоље је започети овај процес пре него што се лишће надува, док се не почне процес кретања тањира. Дрво је већ одрасло и може умрети.

Припремите оштре резаче и прашину и можете почети.

  • У првој фази, обрезивање младе шљиве се састоји у десалинизацији круне. Потребно је уклонити све додатне изданке и оне које расту усправно.
  • У другој фази, обрезивањеОдрасла шљива је намијењена да скрати гране. Неопходно је исећи све добитке прошле године. Овај процес промовише појаву нових воћних гранчица.

Савет. Обавезно уклоните оне гране шљиве на којима су птице оштетиле бубреге.

На крају тримовања дрво мора имати 5-7 грана, које се налазе под углом од 45 степени према цеви. Након правилног обрезивања шљиве, баштован мора само да уклони старе гране годишње, болесне и оне који не дају плодове.

Како пресјећи старо дрво шљиве

Која је схема резања старог дрвета у прољеће? Морате уклонити све оне гране које додирују углове других. Зато што не притискају само суседне гране, већ и не дозвољавају нормално снабдевање хранљивим састојцима. Прихвата се иу шљивама, као у трешњама, да се одсече и оне гране које расту у погрешном смеру - у круни која је формирана. Неопходно је чистити не само старе, већ и суве, коване гране. Такође је неопходно скратити изданке - да би се одлучило колико треба да се уради, можете, ако знате, просечно повећање годишње за свако воћно стабло.

Када одвод престане да расте и стари, потребно је подмлађивање подружница. За почетак, одлучено је да се уклоне све гране које су се појавиле у року од четири године. Коришћена је горе описана схема обрезивања. Овај поступак се најбоље спроводи три године након првог подрезивања. Уклањање сувишних грана старог стабла шљиве, као трешње, усмерено је на оне гране које су достиглешест година. Тачке сечења треба да буду добро упоређене, јер стара воћка није у стању да излечи ране у кратком времену, као и да расте нове гране. Најбоље мјесто за резање је рад с ножем, а затим прекривање посебним црвеним уљем, на чијој основи се налази уље за сушење. За то, секције на гранама су густо подмазане овом бојом, тако да дрво може затегнути ране што је брже могуће.

Обрезивање младих пролећних шљива

Прво обрезивање младе шљиве врши се у фази садница. Одмах након садње шљиве је потребно правилно подрезати, тако да је дрво првобитно порасло у правом смеру и није бацало сокове на екстра гране. Младе шљиве могу брзо повратити оштећења и даље расти. Исто се може рећи и за корене биљке, које у младости показују добру регенерацију. Подрезивање грана да би се формирала правилна круна се такође врши у пролеће.

Обрезивање младих пролећних шљива (редослед акција):

  • Скратите доњу грану до нивоа доброг бубрега, одсеците горњи део неразвијеним бубрезима;
  • Остатак гране, поред проводника, скраћује се до нивоа реза доње гране;
  • Орезати проводник тако да буде око 25 центиметара виши (да би се круници дала пирамидални облик) или нижа (да се формира прелом круне) других грана;
  • Наставите да формирате скелетну круну: гране које расту у погрешном смеру, или се затежу снажније, или нагнете тако да заузимају полу-скелетни положај;
  • Поновите овај алгоритам предок се не положе све гране шљиве.

Подмлађивање резидбе шљиве

Чим стабла покажу знаке пропадања раста - подмлађивање резидбе шљиве. Још један знак потребе за помлађивањем је смањење приноса и плодоношења у горњим дијеловима круне дрвета.

Током првог подмлађивања изрезали су гране које су расле у протеклих 3-4 године. Следеће обрезивање ове врсте може се обавити за 4-5 година.

Будући да су у овом случају кришке велике, потребно је посветити дужну пажњу њиховој обради. Одсечени део се чисти ножем и премазује уљаном бојом на уљу за сушење.

Посебно велике гране прво разбијају одоздо, а затим га скраћују одозго - то ће спасити дрво од непотребне штете. Грана је одсечена на бочној грани. Добивши сигнал ране, шљива шаље велики проток хранљивих материја, што ће проузроковати буђење бубрега и постепено затезање ране. Од нових изданака, формираних на мјесту резања, остављајући само 4 најјача, друга су изрезана у јулу. Мале гране у старим шљивама се не додирују, одсецају само оштећене гране годишње или их усмеравају ка центру круне копра.

Не подмлађивати резидбу за годину дана - стара шљива може лоше носити тако велику количину рана. Све манипулације је боље распоредити 2-3 године, током којих ће се дрво додатно напајати и сипати.

Пролећне шљиве: видео