Обрезивање купина у пролеће

На нашим локацијама расте близак рођак дивље купине, која се може наћи у шуми у близини мочваре или језера. Љети су његови грмови врло сликовити - велика и врло густа, свијетло лиснато лишће савршено се издваја на позадини густих смеђих грана, готово бијелих тучених и црних изумрлих старих изданака. Прекрасно гледајте у грмље нежно цвеће и сазрећете јагодичасто воће, али није лако проћи кроз трновите трновите гране до зрелих бобица. Да се ​​не би десило у нашим баштама, пролећни урод купине треба да буде годишње и да се правилно узгаја.

Зашто резати купине у пролеће

Озхина је двогодишња биљка, што значи да њени изданци расту и расту у првој години живота, а воћни пупољци се полажу на њих, али само у другој години цветају и производе плодове. После плодова, изданци постају старији, више плодова неће бити на њима, али биљка још увек троши снагу да подржи њихове животе. Потребно је уклонити ове старе изданке грожђа како се не би исцрпела снага грма да би се формирале велике укусне бобице, чија ће се количина и квалитет неумитно смањити без подрезивања. Управо обична кукурузна култура омогућава биљци да ефикасно троши своје силе, усмерава хранљиве материје у нове растуће клице.

Већина сорти купина обезбеђује много коренских усева које треба уклонити. Превише густ грм, ако се не реже у пролеће или јесен, постаје непроходан за сунчеву светлост, оштећује квалитет усева, слаби целу биљку, ствара опасностболести и зимско замрзавање. Што су гране мање, лакше их је покрити за зиму. Потребно је темељито исећи грм тако да је добро прекомерно залеђен.

Чак и уз најбољу негу, неминовно долази до трауме грана, могу покварити глодаре, разбити вјетар, могу бити погођени неком болешћу, озеблинама. За здравље целе биљке важно је да се одмах уклоне.

Усјеви купина су пресудни за квалитет усева. Не само да стимулира цвјетање и плодност сљедећег прољећа, већ чини цијели грм много јачим.

Шта треба тражити када се обрезује купина

Обрезивање треба обавити два пута годишње. Први пут у јесен, када се морате ријешити старог бича и скратити младе. Други - у прољеће, за уклањање изумрлих изданака.

У пролеће: када опасност од јаких мраза прође, можете почети да прегледате грм купине. Живо или бич може бити визуелно и тактилно: еластично је, смеђе боје са здравим сјајем. Ако је грана црна, груба и мека, онда је изумрла и треба је уклонити.

Имајте на уму: све сумњиве снимке које сумњате боље је избрисати одједном. "Мали", али здрав грм доноси више јагодичастог и густог трулог дрвета.

Према броју изданих лековитих изданака, може се проценити потенцијална снага и плодност биљке. Добар индикатор - 6 здравих бичева, 4 - такође ништа, али овдје су 3 и мање - прогноза је разочаравајућа.

Како направити калемљење купине у прољеће?

Сви који су видели грмКупина, слажем се да има доста флексибилне стабљике, које без посебне неге расту неуредно. Зато је за давање одређеног облика биљке неопходно орезивање:

  • У првој години раста у купинама једноставно сече врх и бочне гране, остављајући висину са површине земље око 25-30 цм
  • .
  • У другој години раста у грму појављују се нови изданци, а на бочним клице појављују се прве бобице. У овој фази, у прољеће, проводите редовно санитарно подрезивање грма и стисните пупољке бочних изданака, одрежите 10-15 цм
  • У трећој години раста у бочним изданцима врхова треба скратити за 30-50 цм
  • Коначно формирање купина требало би да се спроведе већ четврту годину раста биљака. Ова процедура се може појавити у било којој шеми купине: валовима, конопцима или вентилаторима. Главно правило је грана младих младица из плодних бичова. Када се вентилатор формира, грмови плодоносних грана усмеравају се на бочне стране - на десно и на лево, а млади изданци одлазе у средину.

Ако волите формирање таласа до грмља, онда млади изданци треба да буду усмерени таласасти у горњим редовима, а воћне чизме - на доњем.

Када се формирају каблови, млади избојци напуштају центар, а воћни - смештени у жичане групе.

За ову врсту купина као куманика, користи се метода жбуња. У близини грма постављен је двометарски отпор на који су бичеви везани на висини од 50 цм и 150 цм, ау другој години висина врха бијега, одрезана за 15 цм, а трећа за 40 цм.

Обрезивање популарних купина сада без шиљака врши се помоћу једне од горе наведених метода за гашене сорте.

ејевика
ејевика

купина дуња

Ово је један од обавезних метода за обрезивање купина у пролеће. У суштини, то је уклањање младих изданака да би се повећао принос. У овом случају, постоје правила као што је резање купина - избојци прве године се режу на 10 центиметара након што одрасту више од 1 метра. После догађаја, активни бочни процеси почињу да расту. Када се формирају, главни излаз се скраћује на 0,5 метара. Ако слиједите ове једноставне савјете, како правилно изрезати купине у прољеће, на вашој локацији растеће величанствене жбуње и донијети богату жетву. Сличан је и обрезивање купина без трња.

Зимовање и брига о купини у пролеће

У јесен, ти пужеви који доносе плодове треба да буду одсечени близу тла, јер више неће доносити плодове, већ ће покупити храњиве сокове. Када се припрема грм за зиму, потребно га је ставити на земљу. Ако посадите биљку на тапете, да бисте избегли оштећење, боље је да скинете носач и ставите цео ред у уредност. Жбуње купине у подножју посути сухом вегетацијом у мјешавини с тресетом. Када падне снијег, сипа се одозго. Правилно одржавање у пролеће у башти након купине након зимовања подразумева правовремено поравнавање грмља. Поступак треба обавити до великог отока бубрега. Одмах се формира орезивање. Ако нађете избојке усмјерене на непожељну страну, они их требајуто пинцх