Обрезивање крушака у пролеће је почетнички видео

Обрезивање крушака у прољеће је скуп активности, обавезних за сваког вјештог јазавичара. Тешко је наћи особу која не воли плодове крушке. Сочне и слатке, конзумирају се у природном облику и широко се користе у домаћој кухињи. Да би дрво редовно доносило плод, потребно је да се брине о њему. Због тога је потребно не само залијевати и оплодити, него и резати крушку. Сазнаћете како да урадите ово право и временски распоред поступка.

ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО НАСТАВИТИ КАЗНУ?

Крушка, као што је већ поменуто, карактерише спор раст. Прва берба може бити само 12 година од тренутка садње крушке. Да ли је могуће постићи ранију плодну крушку, која ће је резати?

Прва ствар коју треба урадити је да се крушка сијече сваке године са почетком прољећа. Ако је крушка правилно разређена, дрво ће добити довољан проток ваздуха и светлости. Нови изданци успоравају плодност крушке. Да би се крушка добро развила, потребно је на младим изданцима направити подјелу бодова раста, што ће помоћи да се убрза период плодних крушака.

Време обрезивања крушака у пролеће

Најбоље време за сечење - рано пролеће (март - април). Вањска температура би требала бити плус. Али немојте чекати да пупољци набрекну и почне период сока. Крушка јако воли свјетлост, па је у процесу подрезивања потребно постићи да зраке сунца и топлине буду равномјерно распоређене по свим дијеловима дрвета.

Основномјере за резање крушака у прољеће

Главне мере за обрезивање крушака морају се одвијати у фазама:

 • обрезивање облика - врши се за формирање правилне круне, како у младом тако иу воћарству, а не у првој години стабала;
 • санитарна резидба - за уклањање сувих грана и инфицираних разним болестима;
 • подупирање усјева - користи се за скраћивање дебљих грана које спашавају од прекомјерног преоптерећења дрвета током зрења плода.

Искусни вртлари режу дрвеће на два начина: скраћивање изданака - скраћује горњи део грана и изданака. Ово помаже бржем буђењу бочних изданака испод нивоа резања, стварајући мање сенке; стањивање - уклањање вишка грана на самом дну, дајући више светлости бочним изданцима. Приликом сечења важно је да не остане никакав пањ.

Алат за орезивање крушке у пролеће

Главни задатак код извођења исецања грана крушке је да се не оштети само стабло, тако да постројење није морало да потроши максимално време да га обнови.

Могуће је почети прољетно облачење одраслих крушака у рано прољеће, након топљења снијега, када бубрези још нису почели да се отварају. Алати за резање:

 • Секатери.
 • Сав.
 • Резни нож.
 • Гарден вар.

Да би се инструмент дезинфиковао, потребно је користити алкохолна и алкохолна рјешења.

Правилно обрезивање крушке у пролеће: шема

Опружно опрање крушке има за циљ правилно формирање круне дрвета. Морате завршити операцију пре него што почнетес првим загријавањем и почетком топљења сњежног покривача. Оптимум за почетак резидбе крушке је температура ваздуха + 5 ° С

Правила за сечење младе крушке у пролеће

Саднице младих крушака захтевају орезивање од друге године живота. Неки неопходни услови при формирању сечења младих стабала:

 1. Централни труп мора бити скраћен за четвртину дужине.
 2. Снажне бочне гране младих крушака (не више од 4), које касније формирају главни костур круне, скраћују се, друге гране потпуно изрезују. Важно је формирати "прстен" од осталих грана дрвећа, тако да се не могу скратити на истој удаљености.
 3. Годину дана касније, младе крушке са почетком пролећа треба поново резати. У другој години се смањују изданци другог реда, који ометају раст главних грана, као и расту унутар круне и спречавају продирање сунчевих зрака.

Погледајте фотографије зимских крушака - зарасле круне, подцртане и испуцане. Каотично узгојени дивљи живот затвара приступ сунчевим зрацима, који не могу продријети дубоко у круну. Управо зато да би се обезбедила светлост и ваздух пролећни усеви крушака.

Правила за обрезивање одраслих крушака у пролеће

Како правилно обрезати:

 1. Први изданци који излазе из дебла се уклањају. Угао сечења треба да буде 90 °. Након овог рада, можете почети да враћате ред у изданке лоциране паралелно са главним стаблом, које одрастају.
 2. Према правилима обрезивања, потребно је одрезати екстрагране тако да нема пањева. Али то није све - не хватајте додатне гране, иначе ће дубоки рез бити дугачак лек.
 3. Ако конац прелази пречник од 3 цм, онда га прво треба лагано нахранити са дна, а затим на врх. Тако ће кора дрвета остати цијела (ако пијете само с врха, онда ће под вашом тежином грана пасти и кора ће се оштетити), а ви ћете се брже носити с послом.
 4. Места резања обрађујемо вртне сорте. Ако то не урадите, стабло раздваја сок, постаје слабо, а сок мами инсекте.
 5. Храњење је могуће извршити непосредно након сечења грана, као и све потребне хранљиве материје које дрво прима са снажним системом корена.
 6. Немојте журити да рано орезујете, сачекајте док се време не загреје, да не оштетите воћно дрво.

Приликом стварања крошње одраслог дрвета, потребно је уклонити вишак килограма сваке године тако да дрво добије довољно зрака и свјетла. Када се овај део посла заврши, можете прећи на обрезивање младих грана које расту паралелно са деблом. У принципу, принцип обрезивања младог стабла и одраслог је сличан. У зависности од броја младих избојака, потребно је да се њихово обрезивање укључи за 1/3, тако да нова грана почне да расте брже и да се развија.

Први род крушака, у зависности од сорте, може се добити за трећу годину, али постоји и дрво ове врсте, почетник који доноси плодове само за 12. годину живота. Замислите колико морамо чекати да вртлар процени резултат напорног рада?

Препоручујемо читање наших других чланака

Приближити терминеплодоносно, потребно је извршити копање круне, затим гране крушке ће почети да примају више ваздуха и допиру до извора светлости. Тако ће се дрво "пребацити" на плодне и неће усмерити све силе на раст младих изданака. Да би се то постигло, можете вршити штипање тачке раста на младом бекству и тако приближити формирање нових плодова. Како се носити с овим послом и обрезати крушку у прољеће, погледајте видео:

Подмлађивање резидбе старе крушке у пролеће

Посебан начин за подрезивање крушке је употреба ако је потребно за подмлађивање плантажа воћа. Овај догађај је веома релевантан за дрвеће старије од 15 година. За ефикасну обнову способности формирања плода у старој крушци препоручује се придржавање следеће технологије сечења:

 • Најбоље је извршити подмлађивање усјева у неколико корака, задржавајући временски размак између мјера које се подузимају за неколико година;
 • У првој фази треба уклонити изданке распоређене под оштрим углом до стабљике;
 • такође уклонити све изданке који се налазе у паралелном правцу са стаблом воћног стабла;
 • Приликом резања грана, немогуће је напустити конопљу или извршити снажну депресију резања, јер је у овом случају процес зарастања јако одложен;
 • компетентно сечење врши се на начин на прстену, што доприноси максималном брзом зарастању секција;
 • са дебљином грана већом од 3 цм потребно је прво направити дно и врх, што биљци неће дозволити датешка оштећења;
 • Сва подручја ражња морају се обавезно обрадити помоћу вртне вазе.

Важно је напоменути да се годишњи прираст дрвећа крушке, за разлику од стабала јабуке, не препоручује да подвргну врло јакој култури. Оптимална се скраћује за четвртину од оригиналне дужине. Након главног помлађивања, врши се стањивање крунице и уклањање изданака, који се усмјеравају дубоко у круну или се међусобно укрштају.