Обрезивање кајсије у прољеће за почетнике

Кајсија - омиљена од многих плодова, која привлачи њену арому и необичан укус. У нашем крају, кајсије се користе не само у сировом облику, често се прави џем, џем, џем, мармелада, а такође се припрема сушење. Плод стабла кајсије позитивно утиче на здравље људи, испуњавајући га витаминима и елементима у траговима. Али да би марелица снажно расла и дала великодушан принос, потребна јој је одређена нега, што укључује и резидбу кајсије у пролеће. Шема акција ће помоћи сваком јазавчару да исправно подеша, чувајући интегритет стабла.

Услови за обрезивање кајсије

Најпогодније вријеме за резидбу је прољеће, када се дрво још није пробудило, и није започело никакво активно размножавање. Али журба такође није исплатива, неопходно је да температура ваздуха буде стабилна, а вероватноћа обрнутог мраза је прошла.

Како се носити са штеточинама?

 • Направите најбоље резање пролећне кајсије на почетку или средином априла.
 • Почетком љета (у првим данима јуна) потребно је пресјећи младо дрвеће, чија је круна још формирана. Летње подрезивање промовише формирање великог броја младих грана воћа. Резови направљени у јуну су веома лако излечити.
 • Резидба кајсије у јесен је прилично опасна за дрво, јер ниске температуре доприносе формирању морозобина на резаним гранама. Најбоље је спровести процедуру средином октобра, када температура није прениска.

Карактеристике пролећне облоге кајсије

Да стабло буде бољеПрипремљена за зиму, најбоље је време да се убоде кајсије пролеће и почетак лета. Обрезивање кајсије је боље када је време већ на улици. Прва резидба кајсије се врши наредне године након садње.

Усјеви такође захтевају изданке које карактерише брз раст, наставак скелетних грана. Треба их скратити за пола, али само ако је марелица јако разграната. Са слабим гранањем, гране кајсије треба скратити за 1/3.

Објекти обрезивања кајсије

Онда подрежите кајсију како бисте формирали његову круну. Због тога се од садње садница препоручује да се формира обрезивање грана. Обично је такво подрезивање естетске природе.

Смисао ове методе је да дрвеће које се узгаја не затвара једна другу. У случају кајсије, формирање резидбе стимулише рано сазревање плодова и повећава укупни принос дрвета.

Кајсија је обично веома плодна, али за висок принос биљка, по правилу, исплаћује своју дуговечност. Према томе, одраслом дрвету је потребно редовно обнављање. То вам омогућава да се ослободите старих и непотребних грана, стимулишући раст младих изданака.

Поред тога, ова јужна биљка веома слабо подноси хладноћу. Стога, чак и релативно топле зиме могу изазвати залеђивање грана. Посебно пате од једногодишњих изданака. Због тога се препоручује да се врши годишње обрезивање санитарне санације.

Укратко, могућа је сва тримица кајсијеформулисати на следећи начин: плодност и дуговечност.

Врсте обрезивања садница и воћака

Гледајући на плодоносне кајсије, може се примијетити да постоје дрвеће различитих облика, али све оне имају ријетку круну коју чине посебне технике обрезивања марелица.

Дрво добија неколико врста подрезивања по сезони:

 • обрасци;
 • регулисање;
 • ресторативни;
 • санитарни;
 • подмлађивање.

Корисни производи за баштованске и баштованске вртове

Шеме обрезивања кајсије

Дрво кајсије је формирано тако да је потпуно осветљено и равномерно подмлађује. Такође је дошло до годишњег повећања од 30-50 цм.

Основне схеме обрезивања:

 • слојевито;
 • испражњена бисексуална (у облику чаше).

Испуштена двослојна шема је присуство 5-7 скелетних грана које се налазе на удаљености од 40 цм. Формирање садница почиње одмах након садње. Ако дрво има само дебло, онда се реже на висини од 1 м изнад тла.

Ако кајсија има бочне клице, онда оставите 2 основна, редукујући их на половину дужине, и уклоните преостале клице потпуно у трупу без пања. У овом случају, средишњи труп се реже тако да се налази изнад бочних изданака за 30 цм

.

За време раста кајсије потребно је поставити још најмање 4 главне гране, а затим уклонити централни труп. Све бочне гране на одраслом стаблу се режу након 4-7 пупова до око 50 цм дужине.

Проводници бочних грана се не скраћују. Пречник крошње одраслог дрвета можедо 4 метра.

Формирање цупрел круне доприноси обилном плодоносењу, као и повећању отпорности дрвета на болести и мразеве. Шема тродимензионалног резања се такође користи за формирање крунице кајсије.

Основа - присуство централног дебла, из којег се формирају слојеви скелетних грана. У сваком нивоу 4-5 процеса. Удаљеност између слојева је око 30 цм, између грана је 40 цм, а њена бочна грана је слична претходној методи.

Видеоклипи: Априцот Прунинг фор Бегиннерс

Упутство за резање кајсије

Круна жељеног облика формира се од прве године након садње. У раној доби, гране расту брзо, а ипак, без подрезивања, нема довољно грана.

 • Гране кајсије причвршћене за централни проводник су крхке, тако да би требало положити појединачне гране, које иду до великог угла. Да бисте то учинили, 30-45 цм одвојено једни од других на садницама оставите двије гране, и оне гранчице које су између њих, савијати и везати на бачву.
 • Средишњи проводник је скраћен за 25-30 цм, а будуће скелетне гране - пола. У мају, добици се уклањају, остављајући их под углом мањим од 90 ° Ц и повећавајући на пању, док други изданци штипају преко 5-8 листова. Сљедеће године оставити још 1-3 гране више од оних које су одабране у претходној години за 35-45 цм.Ове гране су скраћене по принципу субординације.
 • Секундарне гране, које одступају од скелета, имају на супротним странама цеви 30-40 цм једна од друге.Коцке су одсечене између њих.
 • Раст на крајевима двају доњих главних грана је одсечен узимајући у обзир разгранате сорте (снажно загушљива половина, слабоветвијаше 2/3 дужине). Проводник је обрезан ретракцијом од 55-75 цм од последње скраћене скелетне гране.
 • Прошлогодишњи раст је краћи него? Када дужина изданака постане 6-8 цм, такмичари се уклањају (који расту усправно), у другој половини маја се ваљане.
 • Пета главна грана се формира 3-4 године. Од њега је уклоњен проводник, јер је пожељно да дрво буде компактно, уредно.
 • Једногодишњи прираст се прекида. На секундарним огранцима леже секундарне гране; на најнижем - трећи ред. Наредне године на истој грани, формирајући гране другог реда, и једногодишњи прираст док се скраћују, прореде.
 • Скраћивање стимулише развој младих избојака, али плодоносно као резултат тога трпи губитке. Због тога се у наредне 2-4 године врши само прореда, уклањањем обољелих, сломљених, вертикално усмјерених и затварајућих круница круница.

Углавном плодови кајсија са стране 25-30 цм. Након скраћивања наредне године, формира се повећање од 40-90 цм.Ако гране не одсеку другу годину, могу цвасти, али неће дати плодове.

Обрезивање старог дрвета кајсија

 • да очисти здраве гране старије од 5 година;
 • скратити лет стабла, стварајући услове за раст младих израслина;
 • дио старих грана мора бити остављен,док се ране од првог кардиналног сечења не залече.

Према томе, без обзира на оно што се зове резидба, она има за циљ да повећа одрживост и плодност дрвета.

Зато је важно да се одржи било какво обрезивање, слиједећи правила:

 • бар да повреде дрво, затварајући сваки по врту;
 • користити годишњу резање кајсије, уклањање танких изданака, ковање, штипање, како би се смањили трауматични дијелови периреесневсхеи гране;
 • не може се орезати у рано прољеће, али вријеме је да се стигне до соколарства;
 • Јесенско обрезивање се врши само за ране и средње класе;
 • да зна технике исправног обрезивања и да има вртни алат;
 • потребно је узети у обзир буђење бубрега, способност смањивања марелице.