Обрезивање грмља у пролеће

Брига о грмљу и дрвећу укључује један од важних елемената - обрезивање. Ово је прилично компликован посао који захтијева познавање пољопривредне механизације одговарајуће врсте дрвеног или бобичастог грма.

Наравно, приликом резања дају грму жељени облик, уклањају сломљене или болесне гране, али његова главна сврха није ово. У грмовима, ако се не обрезују у времену, временом се смањује принос, погоршава квалитет плодова, мијења периодичност плодова, смањује зимска отпорност.

Потреба за резањем грмља

Одговор је недвосмислен: не само потреба, већ је и неопходна. Резидба снажно утиче на све животне процесе грмља. Међутим, главни принцип у овом случају није да се повриједи. А почевши од посла, треба јасно да замислите да ћете бити исечени и за шта. Прије свега, ова процедура ће помоћи у лијечењу биљака - таква резидба се назива санитарна. Резидба је неопходна за регулацију раста, као и за формирање плодова.

И постоји много техника за постизање жељеног резултата. Интервенција у раст крошње је једноставно неопходна за подмлађивање грмља. Као да нисмо подржали грм у добром стању, све биљке су старе, њихова љепота и облик су изгубљени, а развој успорава.

А ако све урадите како треба, помоћи ће вам да вратите некадашњи изглед омиљене сорте јоргована, чубушника, спиреа. Важна и естетска страна у овом питању. Крунско крунисање ће дати биљци праву величину и облик круне, понекад прилично удаљено од природног. Таква резидба се зове топиариарт И најједноставније технике могу савладати сваки баштован. Прије таквог обрезивања често је потребно започети прве дане живота биљке у врту како би се "навикли" на трајно шишање, а не на шок, јер може уништити грм. У будућности, они подржавају форму тако да биљка задржава "фризуру". У супротном, настојат ће се вратити природан изглед. Међутим, након интервенције, ова биљка неће моћи у потпуности.

Када је боље одрезати плодове

Правилна резидба обликује грм тако да свака грана добија и светло и ваздух за нормално плодоношење. Јесенско подрезивање ослобађа грм из заражених избојака и лишава биљку потребу да их се храни током периода одмора. Међутим, ако из неког разлога не бисте могли да га посечете у октобру или новембру, пребаците га у касну зиму или рано пролеће - за период од краја јануара до почетка априла, када ће се снег и температура ваздуха подићи на најмање -8? Ц ће трајати неколико дана на овом нивоу. Немојте резати грм на нижим температурама, као ни на дан када је снег или киша, и покушајте да завршите процедуру док грмови не почну да расипају бубреге.

Врсте алата за обрезивање грмља

Да би се одрезали вртни дрвеће и грмови бобичастог воћа НИСУ изазвали озбиљну штету на вашем усјеву и били су вам што угоднији, користите квалитетан алат за резање. Главна ствар за исправно сечење је секуратор. Ако сте власник младог врта, онда ће у почетку бити довољно и то. Да би помладили дрвеће игрмље, потапање гране дебљине више од 50 милиметара, препоручујемо да купите вртну тестеру. Друго њено име је вртни нож. Да би се планиране акције изводиле на неприступачним мјестима, унутар грмља, препоручујемо да на фарми имате ракове.

Захтеви за радне алате, који ће бити обрезани са воћним грмљем, нису компликовани. Они су обавезни да буду довољно оштри да би се смањили. Важна сигурност и удобност током рада. Ножић или глодало би требало да имају сужене крајеве, који ће помоћи да дођете до грана које су предалеко и високо. Уз малу тежину, алати морају издржати сваки напор. Ручка не треба да буде клизава, пожељно је.

Секеатери режу грану до 25 милиметара. Постоје два типа - замашњак има конвексну оштрицу која клизи дуж конкавне површине, секуратор са ановленкои има клинасту радну оштрицу са двосмерним оштрењем, која ради по принципу секира. Препоручује се да се први тип секача користи за сечење живог дрвета, а други за сушене гране. Захваљујући дугим ручкама, формирана је полуга која вам омогућава да сечите високе гране без степеница.

Обрезивање и формирање грмља: правила и савети\ т

 1. Бубрези, од којих касније расту гране младог грма, налазе се на дну трупа, на његовој укоријењеној зони. Када се сади биљка на месту, врат корена треба да се пече 5-8 цм у земљишту.
 2. Да би се узгајали високи грмови дрвећа, они се режу у фази слетања.Најдужи и снажнији изданци се скраћују по дужини осталих, обољеле гране се потпуно уклањају, разбијени комади се режу до живог бубрега.
 3. Касне биљке се такође прекидају приликом садње, али у овом случају гране се скраћују на скоро базу, остављајући само мале кокошке са неколико бубрега. Ова процедура ће помоћи усјевима да узгаја снажан корен и јаке изданке.
 4. Превише развијено и згуснуто грмље не мора нужно бити искоријењено. Они се могу мљети, али пошто морате изрезати велики број грана, боље је да прекинете ову процедуру неколико година.
 5. Формирати уредну круну неопходно је у првој години живота културе, без чекања на њено сазревање. Иначе, можете пропустити тренутак, а биљка никада неће добити жељени изглед.
 6. Размак од бубрега до резања мора бити око 5 мм. Ако оштетите грану ближе, бубрег ће умрети, ако настави - пањ ће остати, што може бити опасно за грм. Сама рез се мора урадити под малим углом.
 7. Постављање шишања на локацији пожељно сваке године. Ако се то не уради, штеточине и болести ће бити исушене у претјерано згуснутој круници.
 8. Резнице у изданцима не би требало да се раздвајају. У ту сврху важно је користити добро наоштрен и нужно чист алат, као и мјеста оштећења за обраду врта. Исправно изведен рез ће бити глатка, без испупчених фрагмената и влакана. Ако се то појави, могу бити опремљени вртним ножем. За гране чија дебљина прелази 3 цм, умјесто вртне вазе је боље користитиоил паинт
 9. Све болесне и осушене гране морају бити елиминисане.
 10. Лоше жбуње је пожељно резати што је могуће краће - то ће стимулисати њихов развој. Снажни усеви се не скраћују превише.
 11. Што ћете мање оштетити грм током подрезивања - то боље. Мало је драго: правовремени скокови не морају бити скраћени.
 12. Било који алат за сечење врта треба да ради са великом прецизношћу, покушавајући да не оштети суседне процесе.
 13. Густе гране које расту хоризонтално резане на посебан начин. За почетак, направите резнице, што је отприлике? пречник чвора. Полазећи од цеви од 2 цм, са врха изводите друго пиће, иде према првом. Грану се обрађује док се сама не пробије дуж влакана. После тога се пањеви секу ножем.

Обрезивање малине у пролеће

Сорте малина, плодене једном годишње, се секу како следи:

 • двогодишње гране, које више неће доносити плодове, резане до базе;
 • из 10 година старих изданака оставити 10-12 најразвијенијих, други су уклоњени;
 • све слабе избојке секу;
 • ивице остају након скраћивања изданака на 2,2-2,5 м, а ако је грмић низак, врхови се режу на 10-15 цм

Грмови поправке малине се исеку потпуно испод корена, и боље је то урадити на јесен.

Обрезивање црне рибизле у пролеће

Сечење грана црне рибизле је мало тврђе од орезивања малине, јер се грм састоји од грана различитих узраста, а свака гранаможе активно да доноси плод до пет година. Црну рибизу се пререже према следећој шеми:

 • број старих резница годишње треба да буде једнак броју нових грана које остају од подлоге: одсечен је 3-5 старих грана, треба да замени 3-5 нових грана;
 • сваке године је неопходно исећи оне огранке чије су године достигле пет година;
 • Приликом уклањања старих и непотребних нових грана, побрините се да преостале гране не ометају једна другу, да се не крижају, да не леже на земљи и да се налазе на погодној локацији.

Обрезивање црвене и беле рибизле у пролеће

Гране црвене рибизле могу донети плодове 7-8 година, али главни усјев се формира на гранама од 2 до 5 година. Неопходно је осигурати да се на грмљу, формираном од 12 до 15 грана, налазе гране различите старости, иначе може доћи годину дана када морате исећи све гране. Од нових изданака годишње се 3-4 најразвијенија издвајају у удаљене седмогодишње гране.

Украсне или не декоративне грмове

Украсно грмље са својим богатим цветањем, са величанственим листовима или грациозним иглицама играју важну улогу у уређењу баште било ког стила. Информације о правилима орезивања украсног грмља су помало, за разлику од воћног сегмента. За чишћење болесних и мртвих избојака, за обуздавање претјерано снажног раста круне, за пружање бујне и дуге цватње потребно је мукотрпно и озбиљно радити на резању. За сваку сорту развијају сопствене методе, које узимају у обзир особитости биљке. Условно биљке су подељене напрекрасне шарене грмове и украсно лиснато грмље.

Цветне биљке

Грмље лијепо обојено засађено само ради величанствених, дивних цвијећа. Стога је главна сврха обрезивања постизање дугог, обилног цвјетања.

Прекрасне обојене грмље се састоје од три групе:

 • формирају нове избојке само по ободу горњег дијела (фецес, јорговани, трешње, обични барбери, магнолије, дуње, хибискус, итд.)
 • цветање на изданцима прошле године (Хидрангеа, Веигела, Тамарис, Бадеми, Цолцхивиа, Спиреа, итд.);
 • цветање на новим годишњим изданцима (метелцхатаиа хидрангеа, спиреа андволистиц и Јапанесе, пендулум).

Грмови прве групе могу обавити чисто "козметичко" минимално обрезивање. Рано у пролеће, чак иу периоду одмора, млади грмови уклањају слабе, искривљене или укрштене изданке. Код одраслих грмова се сече болесне и сушене гране.