Облога ожичења расвјете: правила и прописи

Монтажа ожичења расвјете

Постављање жица на задатак расвјете није тако једноставно као што се чини многима. Овдје ваља споменути само чињеницу да се више од половине пожара у нашој земљи десило због кратких спојева у књижењу.

Ако не желите да сами запалите кућу, онда требате попунити неколико правила инсталације. Али не плашите се. Већина њих није толико компликована и неће захтијевати обавезно учешће стручњака у процесу инсталације.

типови ожичења

Пре него што пређете директно на процес инсталације, морамо одредити врсту ожичења коју ћемо монтирати у свакој просторији. Постоје две врсте укупних: отворено и скривено ожичење. Сваки од ових типова има своје предности и недостатке.

Било која од њих се може примијенити у свакој просторији, разликује се само по цијени и трошковима рада, потребним за извођење радова. Пређимо детаљније на правила инсталације за сваки од ових типова.

Опен пост типе

Отворени тип ожичења укључује инсталацију проводника на површину зидова, плафона или подова. У овом случају, жице се могу полагати како на површину тако и унутар посебних заштитних елемената као што су кутија или цијеви. У неким случајевима, потребна је подлога од посебних материјала између жице и зида. Али хајде да се вратимо на ред.


Тип постављања на отвореном

 • Да би се то урадило, пре свега, одлучимо о површинама које треба саставити.Можеда буду спаљене, тврде и ватроотпорне површине. Могуће је носити запаљиво обично дрво. Отпорна на ватру - дрво са специјалном импрегнацијом. Непечене површине укључују бетон, циглу и друге материјале сличних својстава.


Отворено ожичење у посебним кутијама

\ т
 • Жице су такође подељене на сагоревање, тешко сагоревање и ватросталне.Овај параметар можете дефинисати од означавања жице.
 • Други параметар који утиче на начин инсталације су карактеристике самог објекта.Уосталом, слажете се, није могуће положити жицу у парну собу или туш, као иу обичну собу. Дакле, постоје параметри као што су мокри, сирови, прашни, вањски и сухи простори.
 • На крају, испоставља се да метода бртвљења зависи од тога која је жица и на којој површини положена.У нашем чланку ћемо говорити само о најчешће коришћеним варијантама. Прегледајте себе као кућно ожичење у сваком појединачном случају можете у табели. 2.1.2 и 2.1.3 ПУЕ.


Унутрашњи отвори из негоривих материјала

 • Ако имамо обичан стан са зидовима од бетона или цигле, онда постоји неколико опција за отворено ожичење.Незаштићене жице могу бити постављене на изолаторе, ваљке или жице. Може се полагати у запаљиве кутије и посуде са отворима поклопца. Може се монтирати у специјалне љуске од тешких или запаљивих материјала, директно на површинузидови од стропа или пода. У овом случају, обично се ради о употреби пластичног ребра.


Отварање просторија у запаљивим материјалима

 • Ако је инсталирана инсталација за приватну кућу од дрвета, све је мало компликованије.У овом случају, ако користите ваљке, изолаторе или жице, ватростални материјал треба да буде постављен између жице и зида.
 • Ако се користи кутија или цев, онда она мора бити обавезно од ватросталног материјала.Ово је обично метал. Ако то није случај, требат ће вам и облога од ватросталних материјала.

Обратите пажњу! Као супстрат се обично користи или коситар, или азбестно платно. Мора бити затворена на такав начин да рубови дјелују најмање 1 цм од руба жице.

Скривени тип ожичења

Скривено ожичење се назива проводником, постављеним у канале зграде, или испод слоја жбуке у посебним сферама - штаповима. Са естетске тачке гледишта, ова метода се чини привлачнијом, али ево и финансијске - то није увијек случај.

скривено ожичење

 • Као иу случају отвореног ожичења, табеле су пресудне приликом доношења одлуке. 2.1.2 и 2.1.3 ПУЕ.Стога фактори који утичу на избор објављивања остају исти.
 • Погледајмо неколико опција. За почетак, као у првом случају, узмите циглу или бетонски зид. Као што је речено у упутству, можемоположити чак и незаштићену жицу, ако је монолитно скривен испод слоја жбуке. Да бисте повећали поправљивост ожичења, можете користити инсталацију у запаљивим цевима - ребрастим.

Скривено постављање у соби са негоривим материјалом

Обратите пажњу! На влажним и влажним просторима забрањено је користити челичне цијеви, кутије или кутије за монтажу. Исто важи и за кабловске производе са металним плаштом.

 • Али ако је потребно инсталирати на запаљиве или тешке запаљиве површине, онда је све много компликованије.Оптимална опција у овом случају је употреба неинфициране љуске у којој се жица може монтирати директно на зид, плафон или под.

Скривено постављање у просторијама запаљивих материјала

 • Али ако се инсталација врши уз употребу запаљивих или тешких запаљивих материјала, у овом случају је потребна облога од ватросталних материјала.Шкољке саме морају бити прекривене слојем малтера или другог незапаљивог материјала са свих страна.

Обратите пажњу! Дебљина слоја жбуке у овом случају не смије бити мања од 10 мм. Сам слој ватроотпорног материјала треба да буде равномеран по целој површини омотача.

Ожичење

Откривен типом књижења, можете ићи на схему његове инсталације.

Уосталом, пре него што наставите директно са инсталацијом, морате имати јасан план за расподелу терета и ожичења:


Ми верујемоукупно оптерећење свих електричних уређаја

Да бисте направили такав план, морате знати тачну количину и снагу свих електричних инсталација у свакој соби. Како израчунати ове параметре које смо више пута рекли на страницама нашег сајта, тако да се више нећемо враћати на ово питање.


На слици је приказана схема снабдијевања електричном енергијом стана

Тада би сви потрошачи електричне енергије требали бити подијељени у групе. Једна таква група храни се једним групним аутоматом. Да би се смањила цијена жица и поједноставила инсталација, било би прикладније да једна група има једну, двије или три сусједне просторије. Ова жица из машине за груписање, до разводне кутије се зове група.


Број жица у једном комаду или кутији

Следећи важан фактор је дистрибуција групних жица. Уосталом, уз заједничко полагање више од 5 жица, оне ће се међусобно загријавати, па ће за постизање номиналних струјних параметара морати повећати њихово сјециште. Стога, често покушавајући да распоредимо групне жице на такав начин да не више од пет комада може проћи кроз један канал.


Шема за напајање више утичница са једне жице

Следећи важан параметар је дијаграм ожичења од разводне кутије до места потрошње и дистрибуције. Идеална опција је прилаз свакој тачки одвојене жице. Али можете смањити трошкове ваших жица својим, ако храните неколико електричних тачака по једандиригент. Само у том случају не заборавите да пресек жице која напаја две или више тачака мора да одговара њиховом максималном могућем оптерећењу струје.

Правила инсталације ожичења

Па, дошли смо до питања како треба изводити ожичење расвјете у кући. Постоје и обавезна правила за имплементацију и општеприхваћена правила која се не морају спроводити. Причаћемо о свим овим нијансама.


Где ставити дистрибутивну кутију?

 • Ожичење започињемо са групном жицом, која иде од машине до разводне кутије. Од разводне кутије, жице иду до сваког појединца или групе електричних тачака.
 • На тој основи, пре свега, требало би да одредимо локацију дистрибутивне кутије. Обично се планира на врху прекидача изнад општег осветљења просторије на удаљености од 10-30 цм од плафона. Ова удаљеност је због практичности рада у разводној кутији.

Типови и стандардне величине разводних кутија

 • Али то није норма и можете инсталирати разводну кутију на било ком месту које вам одговара. То може бити концентрација електричних тачака или само центар просторије, или можда мјесто које можете само сакрити иза намјештаја.

Обратите пажњу! Често се поставља питање величине кутије и њеног облика. Овај параметар није фундаменталан и одабран је на основу практичности рада и броја веза.

Локација инсталације неколикопрекидачи осветљења

\ т
 • Ако одлучите да инсталирате прекидач као што би требало, преко прекидача, онда питање аутоматски постаје, и где би требало да се налази? Према члану 12.29 ВСН 59-88, прекидач мора бити инсталиран на зиду на улазу у просторију.
 • Размак од врата до прекидача мора бити 10-20 цм и мора се налазити са стране ручке врата. Према старим грађевинским стандардима, висина инсталације би требала бити 1,5 метара, али сада се обично поставља на висину од 70-80 цм
 • .


Како поставити прекидач?

 • Изузетак су само прекидачи за влажне просторије. То су купатила, купатила и друге сличне просторије. За њих, прекидач за светло би требао бити изван собе - прије улаза. Ово је исто, али сада је обавезно, односи се и на дистрибутивне кутије.
 • Ако је у затвореном простору инсталирано неколико заједничких прекидача за освјетљење, сви морају бити инсталирани у складу са овим стандардима. Што се тиче локалних прекидача за осветљење, они се могу инсталирати у било којој погодној тачки коришћења.


Дистрибуција електричних тачака по соби

 • Следећа заједничка утичница је утичница. Према правилима, може се инсталирати на било којем погодном мјесту. Обично је та висина 20-30 цм од пода, али то није обавезна обавеза, а утичницу је сасвим могуће инсталирати и на висини од 20-30 цм од стропа као на видеу.
 • Једини обавезни услов је забрана утичница,ближе од 20 цм од гасовода, и ближе од 60 цм од шкољки или туш кабина.
Остала правила која се могу појавити приликом инсталирања утичница су препоручљива.

закључак

Могуће је да се постави кућа за стан без учешћа специјалиста. Али у исто време треба да се упознате са свим правилима и прописима.

Уосталом, описивање свих нијанси инсталације у једном чланку је прилично компликовано и боље је прегледати правила и правила за сваку собу посебно. То је неопходно урадити пре поправке, а да би се одабрао дизајн будућих просторија, као иу модерним реалностима, електрична енергија је један од најважнијих елемената удобности.