Ојачавамо зидове сухозида, спречавамо деформације

Гипсани картон у савременом поправку је редован гост. Идеалан је материјал за изравнавање зидова, склопова сложених стропних конструкција, монтажних зидова, ниша и других декоративних елемената.

Али упркос многим предностима, гипсане плоче имају низ нијанси, које треба узети у обзир ако се жели да се на зид овог материјала објеси тешки предмети: кухињски ормари, слике, бојлери, итд. О свим овим нијансама рећи ће овај чланак.

Зашто велики интерес за јачање зидова

Проблем уградње тешких и димензионалних објеката на зид гипсаних плоча заснива се на чињеници да овај материјал, када утиче на тежину, почиње да се деформише и распада.

Пукотине се могу појавити дуж зида, што увелике оштети изглед простора. Осим тога, могуће је чак и одломити комад материјала када предмет падне, што угрожава изглед рупе на мјесту постављања ормара или других елемената намјештаја.
Стога, да би се ојачали било који предмети на зидовима сухозида, потребно је знати низ нијанси, као и технологију монтаже која се користи у овој конкретној ситуацији.

Начини за спречавање деформација

Да би се објесио објект од сухозида до бојлера, потребно је ојачати саму структуру. У овој ситуацији потребно је водити јачање зида. Иако се следеће методе могу користити за стабилизацију лажних зидова и преграда.
Начини јачања могу се поделити у две варијанте:

 • пре монтажедривалл
 • након инсталације.

Размотрите сваку опцију детаљније и одвојено.

Кораци инсталације

Јачање зида све док се не формира омотач сухозидних плоча након формирања оквира. Штавише, метода стабилизације структуре не зависи од тога који материјал је коришћен за конструкцију скелета: дрво или метал.

Обратите пажњу! Ова метода није могућа при уградњи сухозида на лијепљене отопине ​​без употребе оквира.

Јачање се врши путем хипотеке. Улога обећања је често дрвена грађа. Али може бити заузет ОСБ-ом или шперплочом. Специјалисти препоручују да се користе као слова ОСБ, јер овај материјал има одређену пропорцију отпорности на влагу.

Одређујемо дебљину будуће хипотеке на основу тежине предмета који ће бити инсталиран на зиду. За малу полицу, дебљина може бити мала, али за бојлер је потребна дебела греда је задовољна, може издржати тежину производа. У просеку се могу користити греде дебљине 8-12 мм.
Овај метод се сматра најбољим, јер вам омогућава да ојачате неопходно место у структури оквира додатним елементима и сакријете га све испод листова материјала. Главни проблем овде је избор тачне локације елемента, који ће у будућности морати да виси на зиду. Најлакше је инсталирати кухињске елементе, као што је обично и зидкухиње су потпуно посвећене слушалицама како би соби дали више функционалности и практичности.
У овој ситуацији постоје два начина за јачање хипотеке:

 • унутар оквира. Сматра се да је то најраспрострањенији начин, јер је много лакше имплементирати;
 • преко ношене врпце. Мање коришћена метода, која има одређене потешкоће у даљем малтерисању сухозидним плочама и укључује непотребно дјеловање.

Размотрите сваку од метода одвојено.

Монтажа унутар оквира

Да би се осигурала сигурна хипотека у оквиру, потребно је извршити сљедеће манипулације:

 • носимо оквир оквира дуж његовог периметра према стандардној шеми;
 • уметнути попречне профиле или дрвене греде унутар конструкција;
 • одредити висину на којој ће се хипотека налазити;
 • Вертикални носачи на месту причвршћивања хипотеке причвршћују се тако да постоје размаци од 1-2 цм између регала и ојачају његов елемент;
 • поставили у празнине хипотеке. Причвршћујемо га на вијке или чавле (ако је оквир израђен од дрвета).

Након тога радимо оквир оквира помоћу сухозидних плоча према уобичајеној схеми. Слова се причвршћују на вијке.
Запамтите, на ком месту је било под хипотеком, тако да се може инсталирати на поду потребним унутрашњим уређењем или кухињским сетом.​​

Монтажа преко калдрме

Суштина ове методе лежи у чињеници да ми првобитно исклесамо каркасу металних профила, а тек ондаНа његовом периметру производимо монтажу ОСБ плоча.

Иста инсталација сухозида се врши не на елементима оквира, већ на плочама које служе као колатерал.
С једне стране, нема потребе да се мери величина дрвене бурсе, али с друге стране - потребно је носити комплетан зидни фурнир. А то ће коштати много више и дуже од куповине и монтаже једног снопа. Управо кроз ову методу која се веома ретко користи у пракси, иако вам омогућава да распоредите терет на цео оквир, а не на његове појединачне елементе.
Ова метода се више користи у павиљонима него код куће.

Монтажа након облагања

Могућност јачања зида сухозида након завршетка решетке оквира је сложеније предузеће од инсталирања хипотеке испод плахте. Тешкоћа је у томе што све акције морају бити спроведене веома пажљиво, како не би оштетиле већ успостављене листове материјала.

Обично се ова метода користи када је потреба за уградњом кухињских ормара и других слушалица настала након завршетка радова на наношењу зидова коначног изгледа. Овдје је једини излаз из тренутне ситуације формирање рупа у зиду.
За инсталирање обележивача на овај начин потребно је извршити следеће манипулације:

 • обележавање будућег места постављања зглобног објекта;
 • благо изрезао рупу у зиду сухозида;
 • у коју је рупа гурнута хипотеком. Гурамо је тако да гледа постранце на задњу странудривалл
 • завијте завртње за заваривање или чекиће.

Након уградње арматуре из сухозидне плоче, изрежите комад који потпуно уклања обрађену рупу у зиду. Ставите штапиће са серпианком, поспите и очистите га савршено глатким брусним папиром. Након тога изводимо сликарске радове.

Више опција

Горе наведене методе јачања су најчешће и најпоузданије. Али на зидовима сухозида можете објесити ствари без употребе хипотеке. Уместо тога, потребна је употреба специјалних причврсних елемената: лептир-кола, сидрених вијака и конзола.

Ове методе се разликују по тежини предмета који треба да се постави на зид сувог зида.
У зависности од тежине и димензија производа, разликују се следеће методе:

 • за лаке предмете;
 • за тешке предмете.

Метода за лаке предмете омогућава уградњу производа на зид сухозида без специјалних направа. Овде се користе само специјални причвршћивачи: лептирасти или анкер вијци.

Уз њихову помоћ, лако гипсани листови. Да би се прецизно причврстио светли објекат на зид, елементи за причвршћивање треба да буду уграђени у метални профил или у дрвене елементе оквира. То су елементи оквира који ће дјеловати као аналог хипотекарног обвезника.

Лако је лако детектовати метални профил испод листа помоћу магнета. За дрвени оквир можете или израчунатиположај трачница на плану инсталационих радова, или једноставно тапкање зида.
Следеће радње су следеће:

 • држимо се на месту увијања двостране траке лептирасте типле како бисмо избегли накупљање грађевинских остатака на поду;
 • правимо бушотину за рупе;

Обратите пажњу! Пречник рупе треба да се поклопи са пречником колчића.

 • убацује лептирицу у отвор и окреће је док није потпуно изложена.

Ова фиксација ће омогућити чврсто фиксирање малог и лаког објекта на зиду без употребе хипотеке.
Метода за тешке и димензионалне предмете укључује инсталацију посебне полице или конзоле. На овај начин можете једноставно инсталирати на зид ЛЦД ТВ, бојлер или тешки кухињски елемент.

Овде треба да направите посебну полицу тако да се савршено уклопи у унутрашњост просторије. А ако је потребно увести инсталацију електричних апарата, можете користити посебне заграде. Доступни су под одређеним моделима. Према томе, по њиховом избору, одговорни су тако да систем за монтажу тачно одговара купљеном моделу уређаја.
Монтажни носачи и полице треба да се изводе само у металном профилу. Елементи дрвеног оквира неће увек моћи да издрже оптерећење уређаја. Зато је боље користити овај метод за метални оквир. Упутства за јачање зида у овој ситуацији укључују следеће:

 • детектовање металних профила помоћу магнета;
 • \ тцртање марака. Запамтите да они морају бити поравнати на нивоу зграде тако да су полица или носачи тачно постављени;
 • Поставите двострану љепљиву траку око трагова тако да се за вријеме бушења све смеће залијепи на њу, а не да се излије на под;
 • избушите рупе и поставите анкер вијке у њих. Они су поузданији од лептир пачића и могу издржати велико оптерећење;

Обратите пажњу! Сидро, као лутка лептир, мора да седи чврсто у избушеној рупи. Само на тај начин он ће чврсто држати зид, преузимајући већину терета.

 • након уградње сидрених вијака потребно их је објесити на полицу или причвршћиваче.

Само тада ће зид бити спреман да издржи чак и врло велико оптерећење. На тај начин се уграђују котлови, бојлери и телевизори.
Уз правилно обављене радове за ојачавање зида, можете украсити зидове вашег дома гипсаним огледалима, ормариће на шаркама или једноставно инсталирати ТВ с текућим кристалима.
Извођење горе описаних радњи ће вам омогућити да на зиду на сувом зиду објесите чак и тешке електричне уређаје као бојлер. То ће учинити ваш дом практичнијим и функционалнијим.