Ојачајте зидове од гипсаних плоча под напетим строповима

У модерном дизајну просторија, главну улогу имају суви зидови. Најчешће се користи за поравнавање зидова по кући. Истовремено се савршено комбинира са таквим плафонима као и влачни.

Уградња затезног плафона на зид од гипсаног картона подразумева прелиминарну припрему самог зида до одређеног оптерећења. Као што знате, зид сухозида не може издржати снажан притисак без посебне ојачане конструкције. Као резултат, може доћи до пуцања или чак стварања рупа. Поготово ово питање је релевантно када инсталирате напетост строп, јер је главни вод изградње ће пасти точно на зид. У овом чланку, хајде да погледамо све о уградњи затезног стропа на зид сухозида.

Растезање у моди

Данас је напетост стропа врло модеран. Користи се у затвореном простору како би се добио више простора, формирање занимљивих облика и дизајна, као и игра светлости и боје.
Овде из сухозида формира се главни облик будућег дизајна, а све остало је испуњено винилом. Резултат је веома лепа површина огледала, која ће уз додатну, посебно скривену расвету, додати соби романтизму и бајкама.
Истовремено, уградња такве врсте стропних конструкција не захтијева пуно времена и чак оставља особу која се не бави грађевинским радовима на професионалном нивоу.

нијансе инсталације

Пре него што пређе на формирање тензионог плафона, потребно је узети у обзир следеће нијансе:

 • ојачавање зида, ако је монтирано из сухозида;
 • тип дизајна. Да бисте то урадили, морате да направите цртеже уређаја на плафону и израчунате све величине;
 • висину на којој ће се спустити плафон напона;
 • постављање расвете да би се створила лагана игра.

Узимајући у обзир све горе наведене нијансе, можете исправно инсталирати напонски плафон и уживати у њему дуги низ година.

Припрема у раду

Уградња затезне тканине врши се само на идеалном нивоу зида. Стога ће сува градња у овој ситуацији бити једна од најпожељнијих основа, јер је њеној инсталацији дозвољено да постигне савршен ниво површине. Припрема треба почети чак иу фази обраде зидова. Само тако да их можете довољно ојачати и спријечити оштећење плашта.
Припрема за рад у овој ситуацији подразумева следеће манипулације:

 • развој плана плафона;
 • прављење ознака на радној површини;
 • врши се монтажа зидног оквира по ободу, а затим унутрашње летве.

Технологија склапања оквирне конструкције изводи се према стандардној шеми, гдје је ширина између вертикалних водилица 60 цм, а између хоризонталних профила 50 цм
Да би се обезбедио оквир додатне крутости, потребан је попречни премосник направљен од стоечних профила. Они ће помоћи да оквир буде крути и издржљивији, као и да побољша његову способност да нормално функционишеиздржати оптерећења која се очекују постављањем сложеног вишеслојног плафона.

припремити комплет алата

У будућности ће вам бити потребни следећи алати:

 • одвијач;
 • мердевине;
 • лопатица;
 • план;
 • ласерски ниво;
 • метални угао;
 • брусни папир;
 • него за сухозид.

Поред алата, потребно је да набавите следеће материјале из грађевинске радње:

 • дрвене греде или згуснути метални профили;
 • причвршћивање у облику вијака и типла.

инсталација хипотека

Да би се постигао идеалан коначни резултат приликом постављања затезне тканине, потребна је нека врста припреме, посебно ако се морате носити са зидовима сухозида.
Овде, у фази уоквиривања оквирне структуре, неопходно је успоставити хипотеке на одговарајућем нивоу. Они ће и даље преузети главни терет дизајна привјеске и равномјерно га расподијелити дуж цијелог зида.У овом случају, сам суви зид неће осјетити значајан притисак и деформирати се.Као резултат тога, лепота зидова ће бити допуњена неуобичајеношћу стропа.

У овој ситуацији, у улози хипотеке, потребно је користити дрвене греде. Њена дебљина треба да се одреди у зависности од тога које оптерећење ће бити на зидовима. Ако планирате једну равну конструкцију, можете узети просјечну дебљину. Ако се, међутим, изврши уградња вишеслојне композитне конструкције, онда је потребно узети дебљину снопа. Обично се користи сноп дебљине 10 цмвећ прецизно издржати сва оптерећења.
Иако на малим оптерећењима, умјесто дрвене греде можете користити метални профил. Само његова дебљина треба да буде нешто шира (не мање од 10 цм) од оних водилица и стоичких профила.

Обратите пажњу! Са безначајним оптерећењима на зиду, можете користити горњи водилни профил уместо хипотекарног обвезника. Али овде је потребно да буде дебљи од водича, који се налазе иза периметра просторије.

Оброк хипотеке се врши на следећи начин:

 • носимо оквирни склоп дуж периметра, вођен стандардном схемом за конструкцију зидова од гипсаних плоча;
 • на врху, на нивоу приземља стропа, по ободу просторија обављамо монтажу;
 • дрвена греда или профил причвршћује се на крај цоснетворк лежаја;
 • Дрвени или метални профил треба да се фиксира помоћу вијака и типлова.

Ниво испуштања затезног платна одређен је присуством уграђених рефлектора.
Ако су правилно постављени, носиоци хипотеке ће моћи да издрже прилично висок притисак, без оштећења зида сухозида. Неће извлачити елементе за причвршћивање из својих жљебова, савијати металне профиле, као и довести до слијегања таванског уређаја.
Присуство хипотеке као и укрштених веза омогућиће вам да користите разне типове уређаја за напрезање на стропу без страха од оштећења или деформисања сувих плоча.
По завршетку радова на монтажи оквира могуће јепређите на његове облоге са сувим плочама.

Плахте за облагање

Прије помицања на строп како би се створила конструкција спуштеног стропа, потребно је завршити радове са зидовима. За то, готов оквир мора бити прекривен плочама сухозида.
Плахте се изводе према сљедећој схеми:

 • У почетку се бавимо инсталацијом интегралних листова. Вијцима се причвршћују на оквир. Боље је направити неколико корака (10-15 цм). Ово ће додати додатну снагу;

Обратите пажњу! Дебљина која се користи у раду плоча треба да буде 12,5 мм.

 • након што су сва интегрална слова постављена, можете наставити са уклапањем преосталих шупљина;
 • за ову намену нанесемо на листове потребне величине и изрежемо их помоћу ножа за суву градњу;
 • Ако су ивице јако подеране, морате користити план.

Сви листови су причвршћени на такав начин да између њих постоји минималан простор у воденом размаку. Покушајте завршити плочу на средини профила.
Након инсталације последњег листа, све пукотине између листова третирају се серпианком. Након тога нанесите танак слој кита на њега. Такође заспулкули неопходно и самотапање.
По завршетку горе наведених радова могуће је наставити са уградњом затезног плафона, јер ће зидови сухозида бити довољно утврђени. Сада је спреман за инсталацију.

Обратите пажњу! Уградња затезног стропа треба обавити прије фарбања. Умјесто тога, фарбање може бити и даљеомотати тапете или украсити површину декоративном штукатуром.

Као што видимо, јачање сухозида испод спуштених плафона је прилично лако. Главна ствар је управо да следимо технологију јачања и све ће изаћи из вас.