Нови живот старе традиције: плафон кесона

Цеисонови плафони изгледају модерно у модерном ентеријеру, иако њихова старост није један век.Дрвени дрвени стропови постоје већ неколико векова - ако мислите, чак је изненађујуће и мало промењено архитектонско и унутрашње решење. И тако, ако желите користити класичне мотиве у дизајну стропа, вриједи погледати опцију дизајна кесона.

Кесонска конструкција плафона

Цеононски плафон - то је првенствено декоративни дизајн. Обухвата многе ћелије и депресије, а направљене су од дрвених греда. Ова одлука изгледа веома елегантно, необично лепо, поготово ако стилски одговара соби.

Инсталација кесонских плафона подразумева примену:

 • вијенци;
 • профилисане утичнице;
 • рубници;
 • орнаменти;
 • сликање;
 • Посебни профили за кретање до зидова.

Међутим, није сваки дом могућ са таквим дизајном. Висина плафона не би требало да буде мања од два и по метра, а површина просторије не би требало да буде мала.

Мода на плафону настала је пре неколико векова, али сада се њихова функција променила. Сада су дрвене греде намењене за визуелну декорацију, а не за јачање структуре куће

.

Цаесуна се такођер може прилагодити архитектонском стилу који се осјећа у облику вашег дома. Боја, стил и облик кесона могу варирати у том погледу.

Типови кесонских плафона: шта су они

Кесонски плафони имају величанствену некретнину -усклађују пропорције собе. А то се дешава чак иу старим кућама са трослојним плафонима. И ипак, плафонски плафони савршено прикривају недостатке основног плафона.

Типови конструкциј кесонских стропова:

 • Дрвени строп. Ово је потпуно еколошки дизајн. Обично се за ове намјене користе гуме, храст и орах. Ово је из буџетских опција, можете користити материјале и скупље. И то је важно, јер је јединствена текстура кесонских плафона створена лепотом резања дрвета.
 • МДФ плафон. Ови панели, наравно, неће толико погодити џеп, а ако их правилно обрадите, строп неће бити гори од природног дрвета. Инсталација таквог плафона ће бити врло једноставна. Истина, постоје недостаци - МДФ се боји влаге, склон механичким деформацијама и запаљивим.
 • Строп од гипс картона. Користе се у барокном и емпиријском стилу. Израђује се оквир од гипсаног картона, који краси гипсани вијенац.
 • Полиуретански кесонски плафон. Опција је скупа, али врло погодна - направљена су према величини просторије, не морате се подешавати /подрезивати, можете додати било какву хладовину кесону. Ватроотпорна својства су веома висока.

Дрво и суви зид савршено су комбиновани у модерном дизајну кесона

Као што видите, постоји нешто за изабрати. Када купујете материјал, побрините се за његов квалитет, затражите цертификат, итд.

Карактеристике кесонских плафона од дрвета

Ово је удобан и естетски дизајн. Истина, својим властитим рукама, то ће бити довољноПроблематично је - потребна су вам посебна израчунавања, мјерења и искуство у раду са стаблом.

Али ова опција је више него достојна, јер су дрвене конструкције са штукатурама, украсима одувек сматране одличном опцијом за плафон.

Такав плафон се идеално може комбиновати са намештајем у соби, са отворима за врата и самим вратима.

Ако већ радите дрвени строп, онда им добро дрво и руке професионалаца. Величанствена варијанта ће изаћи, елегантна, необрезана. Понекад се наручи чак и опција посебно пропалог стропа, а то је већ тврдња неке аристократије у унутрашњости.

Видео инсталација

Полиуретански кесонски плафон

Полиуретански кесонски плафон је обично распоређен у високим кулама, гдје плафон није нижи од 2,6 м. Предност у овом случају су панели од свијетлих и топлих боја, који се складно уклапају у цјелокупну унутрашњост и визуално не нарушавају пропорције просторије.

У кесону полиуретана само декоративна функција. Али свака компонента има малу тежину, па се инсталација таквог плафона може обавити независно без икаквих потешкоћа.

Цеисон строп од полиуретана се не боји ни воде ни ватре. По жељи можете одабрати било које рјешење или цртеж

Обично се полиуретански кесони израђују у стандардним величинама, а ако их исправно покупите, не морате се подешавати и обрезивати, а то није скупо.

Полиуретански кесонски плафони сугеришу унутрашње осветљење: изгледају једноставно величанственоуграђени извори светлости, а неки елементи унутрашњости изгледају најбоље у разбијању зрака.

Плафонски плафони властитим рукама: план рада

Цеисон строп је направљен од разних материјала, тако да је посао ишао брже, лакше, наравно, наручити готове дрвене модуле. Стога, као иу фази производње, њихова инсталација је добро осмишљена.

Сличица - важан дио радова на уградњи плафона

Главне фазе вградње стропа кесона:

 • Формирање пројекта;
 • Извођење скице;
 • Припремни рад;
 • Инсталација обраде.

Веома је важно прво нацртати простор, одредити његову величину и, наравно, висину плафона. Детаљна сличица такође поједностављује рад и координира вас у даљим акцијама. Чак је и вјештина цртања на нивоу школе довољна да се направи нормална скица.

Алгоритам за креирање кесонских плафона

Дакле, након пројектовања пројекта и израде скице, започињете припремне радове. За то се провјерава стање испод површине. Веома је важно да његова површина нема недостатака. Само ако је спреман за обраду, можете започети поправку. Ако не, поравнајте плафон са китом, пустите га да се осуши.

Материјали који се користе у стварању плафона су релативно високог квалитета, иначе су греде деформисане због температурне разлике у просторији.

Даље, стандардни радови се промовишу на следећи начин:

 • Површина се заснива.
 • Глеаминг валлпаперс. Да бисте посебно креирали захрђалу површину, лист тапетаистегните се од зида до зида, ставите руке на неколико мјеста, затим поравнајте плочу са заобљеним крајем.
 • Направите маркуп.
 • Из грађевинског картона исећи траку и глутен.
 • На плафону, кесони се лијепе монтажним љепилом. Само урадите ово веома пажљиво како не бисте покварили тапете.
 • Картица ће запечатити све зглобове и зглобове, тако да ћете добити главни оквир. Кломпе су обојене самољепљивом траком - може бити само бијела самољепљива, или испод коже, мрамора, дрва итд.
 • На припремљене греде, лијепљене елементе декор, по жељи, могу се бојати.

Ово је начин планирања кесона. Али постоје и скупљи, елегантни начини за украшавање површине таванице.

Цаисонс - бразде, одвојене гредама или летвицама, практично никада нису изашле из моде. И данас, са невероватном количином грађевинског материјала, тема плафона се може играти у различитим варијацијама.

Монтажа кесонског плафона (видео)

Успешна трансформација вашег дома!

Дрвени кесонски плафони у унутрашњости (фото)

)