Ностуртиумс ниског раста сјемена

Обљетнице годишњице у врту и на балкону увијек стварају свијетлу атмосферу, побољшавају расположење. Данас ћемо се фокусирати на узгој настуртиума из семена.

Опис ниског настуртиума

Настуртиум (Тропаеолум) је ниско-растућа - вишегодишња или вишегодишња биљка настуртиум породице, може бити зељаста или полу-грм. Настуртиумска породица - Централна и Јужна Америка, дакле, наша клима за њу је хладна и не може нас наручити из ње, не може, односно, и узгаја се само као једногодишња.

Древни назив ове биљке "капуцин" је врло карактеристичан, јер цвијеће подсјећа на монашке напе.

У Европи, настуртиуми су дошли у КСВИ вијеку и освојили срца многих љубитеља цвијећа. Лијеп не само облик цвијета - свијетла шалица са шиљком на дну, која укључује пет наранџасто-жуто-црвених великих латица, врло декоративне и лишће. Они се наизменично налазе на меснатим стабљикама, имају заобљени облик и као да су благо покривени воском угризом. У групном слетању, они формирају слатко отворено зеленило. Замагљен настуртиум од јула до првих мраза. Плод се састоји од три заобљена сјемена наборана, која задржавају сличност већ 5 година.

Сада је око 90 врста настуртиума забележено од стране научника, али у нашој клими само неколико се користи за украсно цветање.

Припрема семена настуртиум за садњу

Пре садње, сортирати семена, уклањати размажене, неисправне, болесне, слабе узорке. За култивацију су погодни само најбољи: ово је ваш догађајОбезбедити већи проценат материјалне сличности. Да би се уклониле штетне микробе и патогене бактерије са површине семена, потребно је накратко ставити семена у раствор мангана (слабог), загрејаног до 60 степени. Можете ставити сјеме у обичну воду, загријати до 40 ступњева, али на први начин учинковитије дезинфицирати. После поступка дезинфекције, промена је намочена на један дан у обичној води за бубрење.

После тога, следећег дана треба да посадите материјал за сетву у земљу, а земљиште следећег састава је погодно за узгој насута: семе (1 део); речни фини песак (1 део); тресет (1 дио). Све компоненте се мешају, уклањају се грудвице, након чега се земљиште ставља у врели раствор мангана. Ова процедура ће елиминисати штетне микроорганизме који су нужно присутни у сваком тлу. У одсуству мангана са својом улогом у потпуности се носи са фитоспирином. После третмана, мешавину земље треба оставити на миру два дана, а онда можете почети да га садите. Сјеме је дубље за неколико центиметара, посуто земљом и залијено. Имајте на уму да у свакој бушотини морате ставити два или три семена: то ће повећати њихове шансе за сличност. Залијевање семена је најбоље урадити спрејом или млазницом са специјалном млазницом. Такво штедљиво наводњавање ће бити још уједначеније и не еродира земљу.

Узгој семена настуртиума

Одрасти боље од семена директно у отвореном тлу, јер се саднице јако слабо апсорбују,ако у тренутку слијетања поремети коријене. Сјеме за сјеменке за 2 ствари у бунару у истом периоду када су посађене саднице парадајза: то је обично средином маја. Затим одмјерите слабију клицу.

Следеће функције ће вам помоћи да одредите како и када се гнијезде у отвореном терену:

  1. Потребно је извршити засијавање када прође опасност од ротирајућих мраза. Биљка не толерише ни кратко смањење температуре. Треба да изаберете место које је заштићено од сунца, заштићено од ветра.
  2. Прије сијања тло распоредити топлом водом. Ова техника ће помоћи биљци да проклија раније и уђе у фазу цветања.
  3. Саднице садјене у земљишту само претоварањем - деликатна биљка се преноси са земљом у бунару, без разбијања корена.

Сјеме се скрива у филму или нетканом материјалу да би се одржала топлота и изданци. Материјал за прекривање се уклања почетком јуна.

Сјеме у земљишту се полаже на 2 центиметра. Размак између јама је 25-30 центиметара. Температура ваздуха за време култивације не сме пасти испод 16 степени.

Први изданци се појављују након 15 дана. Ова садња омогућава узгој биљака које су отпорније на болести и прилагођене условима локалне климе и тла. Цветање долази касније од садње узгојених биљака.

Култивирање сјеменке настуртиум кроз саднице

Догађа се да дуготрајне пролећне кише не дозвољавају директно гајење у отвореном тлу, а можете покушати да растетепреко садница У тресетним таблетама или шалицама саднице могу бити сјајне. Иако, наравно, мало се извлачи, али пресађивање је потпуно нормално.

Семе треба одмах сијати у отечене пилуле, без претходног намакања. Степенице се појављују трећег дана и одмах се протежу до светла. Стога, буквално за 3 дана треба их извадити на улицу ради отврдњавања и слетјети у земљу након још 3 дана.

Брига за лепоту ниских

Главна брига за цаппуццино - наводњавање и плијевљење. Ако се подручје са биљкама омекша, плијевљење можда неће бити потребно. На почетку раста изнимно је важно и редовно наводњавање, али након почетка цвјетања потребно је мање залијевање. На стално влажној земљи настуртиум ће бити величанствена зелена, али ће одбити цветање. Уклоните суво цвијеће, а за сијање довољно је оставити неколико цвасти.

Сваког тједна до почетка цвјетања храните грицкалице с калцијем и фосфором. Душична ђубрива нису потребна за настуртиум.

Болести и штеточине ниског раста

Корозија ниских усјева не оштећује свеједобне штеточине (купус, лисне уши, бели штапићи, колорадо).

Из тог разлога, ова корисна биљка је засађена између кревета с пашњацима и купусом. Ово слијетање може смањити број штеточина.

За друге инсекте, настуртиум је дивна медна маса.

Од настуртиум болести, бактерицидни вилтинг утјече. Доњи листови на почетку постају слаби, а затим биљка умире.

Црно илипрљаве смеђе ломове, мрље на биљци карактеришу хрђа. Када се ротација сиве трулежи, на листовима лишћа појављују се смеђе лишће. Мозаик се манифестује у живописним, живописним разводима. Такође на цветовима можете видети место вируса, мрљасте листове. У случају било које од болести, захваћене биљке морају бити уклоњене из тог подручја и спаљене. Рупа се третира врућим раствором мангана. Здраве цветове третирају се инсектицидима (родомил, топаз, оксихем).

Прекомерна влага и горње прскање оштећују биљку и доводе до болести.

Одстрањивање и пражњење тла помаже да се избјегне контаминација и задржи садња.

Како сакупити семење настуртиума

Семе настуртиума може се сакупити независно. Цвеће ће временом избледети, а семе почиње да сазрева. Сакупљајте семена пре мраза, са изузетком канарских насуртиума. Зрела семена могу се разликовати по изгледу. Они мењају боју из зелене у беличасту, лако се одвајају од биљке и падају на земљу. Мораш их покупити пре него што падне. Сјеменке канарског ђурђевца се бере незреле, и сазревају код куће. Сјеменски материјал се може складиштити у обичну картонску кутију.

Када биљка цвета, залијевање се може зауставити. Као иу нашим условима, настуртиум се узгаја као једногодишња биљка, а након жетве може се спалити семе петељке.