Неклизајућа плочица за купање на поду (38 фотографија): како ставити плочицу на дрвени под са нагибом, избор љепила и стилинг

Руско купатило карактерише посебна атмосфера, јер су влажност ваздуха и промена температурног режима од велике важности. Избор материјала за облагање је веома тежак. Одлично решење за креирање подне облоге у купатилу је неклизајући цријеп.

Керамика се одликује отпорношћу на влагу, савршено издржава високе температуре и лако се чисти. Безбедан је за људско здравље, јер не емитује штетне материје приликом загревања.
7 фотографија

родне карактеристике

Купање за руске људе је увијек екстреман начин опуштања.

Под у парници пада под утицај различитих фактора агресије:

 • вода стално пада на подну облогу;
 • на поду се не сакупља само пара, већ се сакупља и кондензација, па је површина стално влажна;
 • температура ваздуха испод просторије је приближно 40 до 45 степени;
 • јака механичка дејства.

Ако изаберете плочицу за собу за прање, вреди напоменути да у овој просторији нема високих температура паре, али вода на високој температури улива се на подну облогу. Због тога је потребно пажљиво приступити избору грађевинског материјала како би се створио издржљив и противклизни премаз.

Многи преферирају керамичке плочице, јер овај грађевински материјал карактерише отпорност на воду, отпорност на хабање и савршено издржавају високе температуреваздух


бетон

Бетонски подови се често налазе у парној соби или у перионици, јер се одликују бољим квалитетом од дрвеног покривача. Састав отопине ​​бетона укључује адитиве који позитивно утјечу на водоотпорност премаза. Чврсто је заштићен од трулежи и савршено супротан високој влажности.

Постављање керамичких плочица у купатилу може се вршити на бетонским подовима. Међутим, пре него што се почне са стварањем бетонског темеља, треба обратити пажњу на стварање система за одводњавање, који је одговоран за уклањање воде са пода изван конструкције купатила.


  Изградња система за одводњавање треба да се врши у следећем редоследу:

  • потребно је извршити намјештање тла;
  • направите јастук од дробљеног камена или песка, можете користити мало цигле. Образовани јастук треба да има дебљину од 12 до 18 цм;
  • напунити слој бетона, а његова дебљина мора бити од 5 до 7 цм;
  • направити слој за топлотну изолацију од филца, експандиране глине или минералне вуне;
  • да се направи хидроизолација дебелим слојем полиетилена или да се користи рубероид;
  • за арматуру користити жичани челик или решетку од висококвалитетног метала;
  • попунити следећи слој бетона чија дебљина треба да буде од 10 до 15 цм, при чему треба формирати нагиб у правцу одвода;
  • за покривање бетонског пода прајмером, направљеним на основи љепила, који ће побољшати приањање на керамику.  Приликом креирањаБетонски подови треба да унапред размисле где ће се налазити одводни отвор. Ово утиче на локацију система одводње у целини.

  дрвени

  Дрвени под је класична опција у руском купатилу, јер је традиционално читава зграда направљена од природног дрвета. Дрвени под може се користити за даљње полагање керамичких плочица, ако је прописно припремљен.

  Треба узети у обзир да је природно дрво органски материјал, тако да га не карактерише повећана отпорност на различите факторе. Као што знате, дрво може да се набубри у просторијама са високом влажношћу или влагом, ако нема довољно влаге у ваздуху.

  Нови дрвени под обично има имовину за потонуће двије године, а након тог периода може се наставити кретати. Одступања су невидљива оку, али ово својство негативно утиче на јачину површине површине. Ако постављате плочице на под стабла, ускоро ће почети да се ломи и истиче из главног слоја.

  Да бисте избегли ову неугодну ситуацију, сачувајте снагу, време и новац, потребно је да направите амортизер пре употребе. Он је тај који ће омогућити депрецијацију кретања природног дрвета. Амортизер треба поставити тако да еластична страна буде у контакту са дрветом, јер је она та која ће узети потицај, а вањски тврди дио може се примијенити на полагање плочице.

  Слој пригушењамора дозволити ваздуху да дозволи да дрво дише. Ако ово правило буде сломљено, онда ће се на дрвеном поду појавити плијесни и гљивице, што ће довести до његовог труљења.


  Захтеви за плочице

   Да бисте правилно одабрали керамичке плочице да бисте направили анти-клизну и издржљиву подну облогу у кади, морате обратити пажњу на захтеве за плочице:

   • Да би се постигао ефекат против клизања, керамика треба да има жљебасту површину. Ова опција спречава могућност пада и повреда. Неклизајућа плочица је идеална за све просторије у кади, будући да тапкање воде на глаткој плочици чини га врло клизавим.
   • Задњу страну треба карактерисати ниска порозност. Ова опција је најбоља за креирање подне облоге у кади, јер облога неће упијати влагу, а плочица ће трајати много година.
   • Важан критеријум при избору плочица је трајност и трајност. Боље је преферирати двоструку глазуру, која има остакљену површину. Ова верзија се одликује повећаном трајношћу.
   • Избор величине обложене плочице зависи од конфигурације нагиба пода. Што је комплекснија, мања је величина за наношење плочице. Ово правило поједностављује процес постављања керамике. Добар избор је керамички мозаик, али кошта више од нормалног цријепа. Избор остаје за сваког власника купатила.   избор облоге

    Многи су модерниПроизвођачи плочица нуде колекције за израду чврсте, неклизајуће подне облоге за сауну или сауну. Да се ​​не бисте изгубили у предложеној варијанти, али да бисте изабрали праву верзију плочице на поду, обратите пажњу на неколико тренутака.

    • Ниво апсорпције влаге. Боље је купити плочицу са минималним индексом апсорпције влаге, јер ће често доћи у контакт са водом. Порозност плочица је важан показатељ, јер утиче на апсорпцију плочица. Овај критеријум зависи од састава глине и начина производње. Плочице означене АИ и БИ су погодне за подне облоге у купатилу. Слово "А" означава да је плочица направљена методом екструзије (машина за калупљење истискује масу теста). Слово "У" означава методу прешања (за формирање плочице се користи преса).

    Исто тако, вреди обратити пажњу на избор лепка, јер треба да буде отпоран на влагу и поуздан.


    • Отпорност на хабање. Овај индикатор зависи од ознаке. За купање је потребно купити плочицу са повећаном отпорношћу на хабање.
    • Квалитет. Да бисте одредили квалитет плочице, пажљиво погледајте његов изглед. Требало би да има правилне углове облика и нивоа. Неопходно је узети двије плочице и направити их једна са другом лисицама тако да се чврсто држе једна за другу, с тим да се углови морају подударати. Ово показује одличан квалитет производа.
    • Дизајн. Приликом избора плочица, важну улогу игра дизајн, јер ће текстура, боја и штампа помоћи у декорацијипросторије, створити удобан ентеријер.
    • Сврха. Подне плочице морају бити отпорне на механичке утјецаје и издржати повећану пропусност.    керамика

     Модерни произвођачи керамике нуде широку палету производа. Да би се направио висококвалитетан и издржљив под у парцели или другим купатилима, треба обратити пажњу на следеће критеријуме:

     • Површина керамике треба да буде таква да искључује могућност клизања, ако ходате босим ногама са мокрим ногама на њој. Потребно је одабрати плочу грубу или жљебасту.
     • Коефицијент апсорпције влаге треба да буде већи од 10%. Керамички гранит са коефицијентом од 3,2 до 3,8 одсто је што ефикаснији.
     • Снага плочице треба да буде висока. Добар избор је кераморанит, јер се производи технологијом двоструког сагоревања.
     • За стварање секса у купатилу боље је купити плочицу мале величине. Одличан формат ће бити 10к10 цм, што ће створити потребну косину за одвод воде.


     Термоелемент

     Топлински отпорна плочица је уобичајен материјал за израду подних облога у купатилу, јер је главна карактеристика да је способан да издржи високе температуре и пружа сигурност од пожара.

     Производња плочица отпорних на топлоту за употребу у купатилу на поду треба да буде високе чврстоће, еколошки прихватљива. Треба да обезбеди добру топлотну снагу и да има добре резултатепоказатељ термичке стабилности.

     При избору обратите пажњу на отпорност на механичка оштећења. Требало би да има ниску порозност, јер ова опција спречава њено ширење при високим температурама. Термоелемент се разликује у повећаној дебљини, ако га упоредите са аналогима.


     Думпинг модулес

     Данашња велика потражња је да се користе децкинг модели како би се створила чврста и елегантна подна облога у кади. Модули плочица омогућују вам да створите влажну и тврду подну облогу. Изгледају као паркет.

     За купатило се исплати изабрати моделе за справљање од чврстог дрвета. Они се морају разликовати по валовитој површини како би се искључила могућност пада.


     Савети за полагање

     Специјалисти препоручују да се поштују одређена правила како би се правилно држала керамика:

     • Полагање плочица које не клижу може се извести на различите начине: дијагонално, у шаву или шав. Погодан је за бетонске или дрвене подове.
     • Потребно је претходно залијепити плочице за постоље, уз употребу зидног причвршћивања.
     • Приликом полагања керамике треба посматрати нагиб, посебно у просторији за прање. Приликом рачунања нагиба потребно је користити однос 1: 100. Треба га извршити у смјеру одвода, тако да вода неће стагнирати на поду.
     • Да бисте равномерно ставили плочицу, морате користити сталак или везицу. Она ће помоћивизуелни преглед.
     • Приликом полагања малтера или лепка на сваку плочицу треба нанети цементни малтер.
     • Површина пода такође треба третирати глутинираним раствором, а затим поравнати са назубљеном лопатицом. Да би се створио неопходни хоризонт, користе се грађевински ниво и гума Кијев.


      \ т
     • Након слагања, уклоните вишак лепка шпатулом.
     • За контролу величине спојних спојева користите специјалне крижеве.
     • Полагање плочица на поду захтева употребу шава. Његова дебљина може бити од 2 до 4 милиметара. У зависности од жељене ширине шава, треба одабрати величину крстова.
     • Подрезивање плочице се може обавити помоћу резача плочица. Плочице које су подвргнуте одузимању треба користити у нејасним подручјима.     О томе како правилно положити плочице на поду у кади, погледајте сљедећи видео.