Наношење водене емулзије на бјелило: Да ли је могуће наносити водено-емулзиону боју на креду, како се наноси, како се наноси

Тротоари плафони и зидови - најјефтинија врста унутрашњег уређења. Прибегавају томе када желе да уштеде на поправкама. Раме уз раме у модерним апартманима је ријеткост, јер таква обрада има бројне недостатке. Најбоља алтернатива за кречну или креду је водена боја. Приликом одлучивања о обнови дизајна просторије, може се поставити питање да ли је могуће примијенити самулзију воде на бјелило.

Да ли уклањате стару белу косу?

Уклоните стари слој креча или креде пре наношења боје на боју, зависиће од почетног стања третмана.

Стари слој се ни у ком случају не може изоставити ако:

 • Раствор се наноси у неколико слојева. Наношење водене емулзије ће негативно утицати на дебљину премаза. Без обзира на то колико добро слој није задржан, под утицајем влаге бубри и почиње постепено да се љушти са новом завршном обрадом.
 • Пукотине, надутост или други дефекти су видљиви на површини зида. Ако наносите боју на ову завршну обраду, поправак неће бити дуготрајан. За 1-2 месеца, нови премаз ће бити "бачен" са деловима заједно са старим.

Да бисте одмах добили добар резултат, немојте га ризиковати. Боље је потрошити време и напор да се уклони креч, него да се плати за куповину нових завршних материјала за нови козметички поправак у стану.


припрема површине

Дакле, на визуалном прегледу зида, утврдили сте да се стари поклопац мора уклонити.

За обављање припремних радова, дјеловатитакав план:

 • Уклоните непоуздане површине са површине. Ови радови се практично изводе уз помоћ грађевинске лопатице или стругача. Узмите само она подручја која се лако "заостају" од зида. Ако је слој танак, можете га уклонити помоћу ваљка или четке.
 • Извуците слојеве вапненца без пепела користећи воду са сапуном. Ово је најефикаснији метод избељивања. Да бисте уклонили премаз, зид навлажите меком, влажном крпом. Обрадите површину све док креда или креч не почну да "одлазе".
 • Уклоните остатке слојева лопатицом.
 • Након сушења зида, затворите пукотине китом и поравнајте базу.
 • Покрити површину прајмером.


Међутим, сви ови радови (осим задње фазе) могу се избјећи ако је при визуалном прегледу слој танак, а на његовој површини нема видљивих пукотина и отечених подручја.

Ако одлучите да оставите бељење, немојте занемарити први слој. Ово је једна од најважнијих фаза технолошког процеса, коју треба третирати одговорно. Специјалисти препоручују куповину пода са дубоким продирањем на акрилној основи. Користећи прајмер, ојачавате површину и смањујете њене апсорпционе особине. Примјеном висококвалитетних складишта од провјерених произвођача могуће је смањити цијену боје.

Алати и материјали

За бојење зида или стропа бојом на бази воде, требаће вам:

 1. Воденица. Погодна је било која врста композиције: акрил,силикат, минерал. Најважнија ствар је да покупите композицију према типу просторије. На пример, неприкладно је користити боје са лошом отпорношћу на воду у купаоницама или купаоницама. Било које опције обраде за спаваће собе или дневне собе биће погодне.
 2. Кохлер. Препоручује се да се одмах нанесе што више боје како би се обрадила површина, јер ће бити тешко добити исту боју приликом бојења.
 3. Ваљак и четка за наношење боје на површину.
 4. Капацитет (кивета).Ако желите, можете користити паинтбалл (ако знате како га користити).

Ако нема искуства са употребом прскалице, најбоље је радити у "старој" ​​четки и ваљку.

Иначе постоји висок ризик од неједнаког бојења зидова или плафона.

технологија сликања

Дакле, након припреме зида за бојење и његовог потпуног сушења могуће је започети. Отворите посуду и пажљиво је помешајте. Да бисте то урадили, можете користити штап или миксер са специјалном млазницом. Ако је потребно, боја се може обојити у боју или разриједити водом до жељене конзистенције.

После припреме боје, сипати раствор у посуду и боју:

 1. Уроните четкицу у одељак за емулзију воде и благо уклоните вишак боје на ребрастом делу контејнера.
 2. Третирајте углове, нише и друга подручја која су тешко доступна.
 3. Обојите површину ваљком или спрејом за боју. ВажноПроверите да ли боја остаје равномерно. Ако приметите закрпе, одмах их се отарасите.
 4. Причекајте 6-8 сати да се боја осуши и нанесе следећи слој аналогно претходном.


Неке врсте боја захтевају специјално цртање. Типично, информације о употреби композиције су назначене од стране произвођача на паковању или на посебном листу инструкција. Да бисте избегли грешке, прочитајте ове информације пре сликања зидова.

Заједничке грешке домаћих мајстора

Бојење зидова или плафона воденом емулзијом је дјело које захтијева да се правилно проведу бројна правила. Резултат може бити разочаравајући због погрешно одабраних алата или слојева који се не примјењују на вријеме. Да бисте направили добру козметичку поправку, требало би да сазнате о честим грешкама "домаћих занатлија" и избегавате их приликом сликања.

Честе "пропуштања" укључују:

 • Бојење необучених зидова. На неопраној и незаштићеној основи вапна често је присутна прашина, гомила из четкице од претходног испирања, мрље од масноћа и други недостаци. Испод слоја боје све мане се "манифестују", што на најбољи начин неће утицати на естетику зидова. Морат ћете или прихватити нискоквалитетну опрему, или се ријешити боје и припремити површину за "сва правила".
 • Грешке у избору алата. Неправилно одабрана четка или ваљак може узроковати неједнако обојење површине. Да би резултат био савршен, градитељи препоручујуКористите ваљак са дугачким најлоном (6-7 мм) при наношењу главног слоја. Код поновљеног бојења препоручује се употреба кратког кружног ваљка (1,5 мм). Он ће "помоћи" економски трошити композицију и неће оставити никакве напетости.
 • Цртање хаотичних потеза четком. Ако складиште ставите у усправан положај, а затим у хоризонталан положај, не очекујте равномјерно бојање површине. Када су суви, постоји висок ризик од размазивања. Да бисте обавили висококвалитетну козметичку поправку, изаберите један правац - тако да ће боја бити равномерно постављена кроз читав темељ.


 • Бојење површине у 1 слоју. Не покушавајте убрзати поправку на овај начин и уштедите на материјалним трошковима. За глатку и интензивну нијансу нанесите 2 или 3 слоја. На рачун првог ћете моћи да дистрибуирате композицију, захваљујући другом, добро је исечен. Трећи слој ће направити боју чак и.
 • Сликање непримјетних слојева. Свако од нас жели да брзо заврши зидове, стави на страну ваљак и четку и ужива у резултатима рада. Да би се процес убрзао, неки мајстори цртају потпуно сух зид. Резултат тога је одвајање несавршеног слоја, при чему се комад боје наноси на алат. Да би резултат третмана био разочаравајући, морате бити стрпљиви. Сачекајте да се сваки слој не осуши. Обратите пажњу на упутства. Често произвођачи истичу колико је времена потребно да се слој потпуно осуши.

Посљедња и најчешћа грешка је погрешан избор времена за рад. Не примјењиватибоје у љето у подне на јаком сунцу. Тако ће се слојеви осушити пре него што погодите цело складиште. Резултат је неуједначена боја. Ако бојите зидове при слабом свјетлу, можете прескочити погрешке.

Најбоље је да се сликате током дана, када директни сунчеви зраци не падају у прозор.

Корисни савети

Приликом уклањања слоја вапна и употребе боје на бази воде, морате се придржавати основних сигурносних правила.

Не заборавите да припремите:

 • специјализовани костим који спречава формирање композиције на отвореним површинама коже;
 • респиратор који штити респираторни систем од гутања прашине креча или креде и ситних честица боје;
 • наочаре за заштиту очију.


Пратећи све сигурносне препоруке и правила, зидове можете обојити за 2-3 дана, узимајући у обзир вријеме потребно за потпуно сушење сваког слоја.

Ако желите направити квалитетну козметичку поправку, ријешите се старог слоја вапна, као да то не би било добро. Када влага удари, бијељење се често деформира и доводи до оштећења новог материјала. Не будите лењи, а пре бојења пожељно је да се потпуно ослободите старог третмана, а посебну пажњу посветите припреми зидова. Тако можете постићи 100% резултата и нећете морати размишљати о куповини нових материјала и надолазећим поправкама у блиској будућности.Савјети за наношење водене емулзије на бјелило види сљедећи видео.