Најекономичнији гасни котао је грејање: ефикасност, радни век, гориво

Када је у питању економска употреба опреме, важно је узети у обзир животни вијек плинског котла, јер што се више може промијенити, скупљи ће бити коначни рад цијелог сустава. Модерно тржиште таквих агрегата може понудити многе варијанте различитих дизајна. Сви они су ефикасни у одређеним условима. У исто време, да би се одредили најекономичнији гасни котао за специфичне околности, мораћете да се упознате са њиховом разноликошћу.

 • Рок трајања агрегата
 • оперативне нијансе
 • Класификација уређаја

  Основни критеријум за избор котла је његова способност да загрева одређено подручје. Да би машина радила не на граничним оптерећењима, потребно је да изаберете гасни котао са резервом малог капацитета.

  Стручњаци препоручују да се при одабиру пловидбе приближи вриједност од 1 кВ, која је предвиђена за гријање 30 м2. Истовремено, за оријентир је прихваћена изолована зграда са прозорима са двоструким стаклом и изолована улазна врата. У одсуству било којег од елемената треба додати 10-15% на израчунату вриједност.

  Такав индикатор је услован, али ће уз његову помоћ бити могуће одабрати потребну опрему.

  Вриједи изабрати поједностављену могућност смјештаја, јер постоје двије велике групе:

  • подни котлови;
  • зидни котлови.

  подне облоге

  Прва опција се тражи за грејне просторе чија је површина већа од 200 м2. Ови агрегати се не користесамо за директно гријање дома, али и за стварање посебне микроклиме у просторији. Треба напоменути да ће ефикасност таквог гасног котла бити нижа од њихових аналогних зидова. Међутим, то је компензовано знатно дужим периодом одржавања, који, уз одговарајућу негу, достиже неколико деценија.

  Такви индикатори се постижу употребом оптималних материјала који су укључени у производњу измјењивача топлине. Као резултат тога, због ниских оперативних трошкова за велике површине, подне машине припадају економским гасним котловима за гријање приватне куће.

  У већини њих користе се измењивачи топлоте од ливеног гвожђа. Захваљујући физичким и хемијским карактеристикама, брендови од ливеног гвожђа се користе да издрже утицај већине негативних унутрашњих фактора. Добар помагач је употреба антикорозивних материјала који имају ефективне адитиве који смањују појаву рђе.

  зидни

  Котао на гасно грејање има знатно мању масу и мање димензије, тако да се лако може поставити на вертикалну површину. Такав модул мора бити истовремено повезан са неколико система:

  • довод гаса за довод горива у комору за сагоревање;
  • напајање за почетак аутоматизације и циркулације водене пумпе;
  • систем грејања са експанзионим резервоаром и потребан број потрошача.

  Сви економски гасни котлови имају концентровани чвор за контролу процеса на једном месту. Можете га поставити овдетемпературе, добити податке о тренутном притиску или потпуно искључити машину.

  За зидне котлове је карактеристично да се користе два типа газа:

  • природно;
  • присилно.

  Већина економских гасних котлова има инсталиран систем принуде. За његову примену користе се вентилатор и шупљина са присилном спиралом.

  Основни оперативни процеси су регулисани аутоматизацијом. Позитивни фактори зидних котлова су следећи:

  • спремање корисне површине у соби;
  • минимална маса која не оптерећује зид;
  • у неким случајевима се могу претворити у експлоатацију укапљеног плина.

  ВИДЕО: Шта изабрати котао - зид или под

  Рок трајања агрегата

  Већина модерних економских гасних котлова служи око 7-12 година. На њихов радни век утиче квалитет радних елемената који долазе у директан контакт са водом, као што су измењивачи топлоте и пумпе.

  Систем за повезивање гасних котлова

  Квалитет воде у многим аспектима зависи од трајања гасног котла.

  У присуству високе крутости воде постоје наслаге соли. Полифосфатни филтери се користе за побољшање квалитета носача топлоте. Због употребе полимерних соли у њима, могуће је смањити вредности крутости на прихватљиве параметре. Ово смањује трошкове грејања носиоца топлоте и тиме доприноси економичности потрошње горива.

  Утиче се на период операцијеинтензитет рада механичких елемената, на пример, у пумпи. У том смислу биће потребно редовно одржавати сервис, мијењати бртве, бртве и гумене елементе.

  Такође, на животни век економичног гасног котла утиче квалитет електричне енергије. Слаб или претерано јак напон је једнако штетан за рад следећих чворова:

  • аутоматизација;
  • гасни вентил;
  • модул убрзања, итд.

  Можете исправити ситуацију помоћу регулатора напона. Они су у стању да издрже параметре до 3-5%, што ће спасити котао од кварова.

  Исто тако, није сувишно купити непрекидно напајање или, барем, мрежни филтер. И уређај и други уређај су дизајнирани тако да електронски део котла одржавају кварове при значајном паду напона преко мреже или изненадном искључењу.

  оперативне нијансе

  У систему грејања је потребно уклонити центре корозије. Ово је олакшано уклањањем ваздуха са аутопутева и радијатора. Ово је посебно важно за отворене системе грејања. Да се ​​елиминишу већ постојећа места са довољно хрђе да се користе специјални инхибитори (адитиви који улазе у хемијску реакцију у проблемској зони).

  У љето, потребно је пратити систем на тему заозводушиванија. Често је корисно користити методу детекције за затворене системе и Маевскијеве дизалице за отворене.

  Ако систем често падне под притиском, неопходно је одмах препознати проблем, јер можепретворити у поремећаје агрегата. Разлози за ову ситуацију често постају:

  • неправилна уградња система без потребних одступања, што доводи до заоздузхиванииу радијатора;
  • Погрешне тачке монтаже за аутоматске вентиле.

  Обезбедите стабилан притисак у систему који омогућава правилан избор експанзионе посуде. За запремину од 60 литара расхладне течности у систему, потребан је резервоар од 6 литара. Ако има више воде, тада се могу појавити очигледни притисци хлађења у циклусима хлађења /грејања, што негативно утиче на карактеристике елемената укључених у систем.

  Пажљиво пратите притисак воде у водоводном систему куће. Ако сте суочени са ситуацијом када хладна вода почне да излази из дизалице изненада када се туширате или пере судове, а затим вруће, након неког времена опет хладно, каже да притисак није довољан. Запремина није довољна за загревање воде, због чега се горионик искључује и укључује. Притиснути притисак и онда ће котао радити глатко.

  ВИДЕО: Зидни котловски уређај


  Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4