Монтажа радијатора: 4 фазе инсталације

Инсталација радијатора за гријање укључује неколико узастопних фаза. Инсталација гријаћих уређаја - процес је одговоран и дуготрајан. Важно је знати не само саму процедуру за извођење радова, већ и такве нијансе као што је далеко да се вјешају радијатори. Много зависи од материјала који се користи за израду батерија. Али ако желите да изградите структуру може бити сама.

Како изабрати радијатор за инсталацију властитим рукама

Радијатори су класификовани према производном материјалу. Тако се издвајају гвожђе, алуминијум и бакарне батерије. Свака опција има своје предности и мане.

Лијевано гвожђе карактерише висока топлотна снага. За материјал је потребно више времена да се загреје, али топлота се задржава дуже. Производи су тешки, само један део може тежити 10 кг. Поред тога, периодично батерије морају бити обојене.

Главна предност ливеног гвожђа - способност да издржи температуру расхладног средства до 150 степени. У овом случају, састав течности није веома важан.

Алуминијум се сматра најпопуларнијим материјалом за радијаторе. Разлог за то је добар пренос топлоте, ниска цена и флексибилност. Тако је из алуминијума могуће направити батерију било које конфигурације.

Радијатори грејања су класификовани према производном материјалу

Цонс оф алуминиум радиаторс:

 1. Лоше уочавају разлике у притиску. Код великих одступања, структура може пукнути.
 2. Захтева стање расхладног средства. Због лошег квалитета воде, материјал је кородиран.

Челичне батерије се производе у облику монолитних блокова, а не секција. Ове опције су погодније за индивидуални систем грејања. Предности и недостаци челичних радијатора су у једнаким количинама. Међу предностима високе топлинске снаге. Али челик брзо хрђа.

Металне легуре се све више користе за батерије. Тако је алуминијум повезан са челиком или бакром. Тиме се повећавају термичке карактеристике материјала. У овом случају, снага, лакоћа и стабилност производа. Од минуса је само висока цена.

Методе инсталације радијатора за грејање

Поправите радијаторе свима, јер је систем прилично једноставан. Али, иако је важно придржавати се правила и прописа о изградњи. Према њима, постоји неколико начина инсталације.

Методе инсталације батерије:

 • бочно;
 • Ниже;
 • Дијагонала.

Бочна веза је много чешћа. Увођење и уклањање цеви се монтира на једној страни радијатора. Истинска веза са конекторима је другачија, тако да је улаз прикључен на горњи, а дериват - на дно.

Ова опција укључује одређени интервал између прикључака. У супротном, батерија се неће потпуно загрејати. Ако сам радијатор има много секција, онда ћете морати да користите продужни кабл.

Процес уградње радијатора

Доњи склоп претпоставља прикључак улазне цеви са доњом спојницом на једној страни, а излаз - са дном на другој страни.

Понекад се оба прикључка налазе на дну. У овом случају, он је монтираннижа веза Али ова опција смањује топлотну снагу.

дијагонална варијанта се сматра најбољом. Отворна цев је повезана са млазницом одозго, а дериват је одоздо. Тамо је губитак топлоте сведен на минимум.

Веза је подељена на секвенцијални и паралелни. Прва опција подразумева излаз једне цеви за улаз за другу. Ово је затворени систем који захтева инсталацију заштитног зида. Ово је посебна цијев која повезује улазну и излазну цијев. Паралелно повезивање обезбеђује различито олово за сваку цев.

Схема и правила за инсталације за гријање

Свака опција спајања се може користити у једноцевној и двоцевној изведби. Прва опција укључује уградњу радијатора са једним системом, где течност дренира од врха до дна. У приватној кући такав систем је непрофитабилан, јер се доњи радијатори слабо греју.

Двоцевни круг има више предности. Врућа течност улази у један успон и излази у други. Такво ожичење се често налази у домовима, јер је у стању да греје све просторије.

Процес уградње радијатора грејања састоји се од неколико фаза

Правила за независна вградба на батерије:

 1. Радијатор треба да буде постављен хоризонтално, без изобличења;
 2. Између горњег и прозорског прага треба да буде 5-10 цм;
 3. Интервал од 8-12 цм предвиђен је од пода до акумулатора;
 4. Од опреме радијатора до зида обезбеђује се отвор од 2-5 цм;
 5. Затегните вентил са максималним напором од 12 кг, радите бољеизвршите момент кључ.

Процес инсталације се састоји од неколико фаза. Прво морате раставити стари радијатор. Затим одредите место, фиксирајте носаче и обесите батерије. Затим уградите запорне вентиле и спојите цеви. У теорији, све је једноставно, али пракса има много нијанси.

Избор места за инсталацију батерија за грејање у приватној кући

Да бисте уређај објесили својим рукама, вриједи упамтити да су цијеви за напајање батерија монтиране с малим одступањем према расхладном средству. У случају изобличења и строго вертикалног постављања у акумулатору може доћи до накупљања зрака.

Средишња осовина радијатора мора да се подудара са централном осом прозора.

Мала одступања су дозвољена у неколико центиметара. Визуелно све треба да буде тачно. Али то није предуслов за постављање радијатора.

Да би се повечала топлотна снага уређаја, могу се извршити неке манипулације пре инсталације

Предложениа за определане на мести:

 1. Померање подводних цеви треба да буде 0,005-0,01. То значи да се сваки радни метар цевовода нагиње за пола инча.
 2. Од пода до радијатора, посматра се интервал од 6-10 цм, од прозорског прага - 5-10 цм, од зида - 2-5 цм.
 3. Хоризонтални и вертикални смер је обавезан.

Да би се повећала топлотна снага уређаја, прије монтаже могу се извести неке манипулације. Поставите штит од материјала који рефлектује топлоту. Или да покријете уређајсличне особине.

Уградња радијатора: Припремни радови

Прво је потребно да извадите стару батерију. Да бисте то урадили, пресекли довод воде. Такође се може само блокирати стоп вентил. Када је повезан са системом аутопута покривене вертикала. У приватној кући утврђивања оптималног радним временом у потпуности зависи од жеље власника.

Пре постављања батерије, неопходно је да се припремни рад

припремни радови пре замене радијатора

 1. Да би се одредио трајање рада;
 2. брине о свим алатима и материјалима;
 3. Гет дозволу да прекинем сервисну компанију, морају да плате за то;
 4. Угаси дијагоналу у дозвољеном периоду.

Секвенца операција изводи током загревања. Током лета, нема течности у цевима. Ова информација се може одредити као водоинсталатер који служи кућу. Стога, стварни замена батерије у топлијим месецима.

Уградња радијатора у стану са рукама

За почетак да бисте видели листу потребних алата. Потребно је да залихе победитовим Дрилл Дрилл. Листа алата укључује момент кључем, шрафцигер, клешта, рулет, ниво, оловка линију. У принципу, Типичан препарат Тоолбок.

Фазе уградње:

 1. За почетак, угасите систем грејања и сипа течност. Приватни градилишта за ове сврхе пумпа и станови требајуобратити се стамбеним и комуналним службама. Онда одспојите старе дизајне.
 2. Потом направите ознаке испод заграда. За исправну и равномерну инсталацију, морате применити ниво зграде. Хоризонтална инсталација елиминише садржај гаса у систему и потпуно ће испразнити воду.
 3. Затим монтирајте заграде. Важно је проверити да ли су уређаји издржљиви, тако што ћете их стиснути својом тежином. За гвоздене и алуминијумске радијаторе користе се само 2 прикључка. Пластика треба више предмета. Зидови треба да буду чисти, чак и ожбукани.
 4. Затим је уграђен запорни вентил. Сви прикључци су сигурно затворени. Затим повежите цеви. Да бисте повезали структуру са цевоводом, потребно је направити навој на одводу. Сада се за загревање користе метал-пластичне цеви.

Инсталирање батерија у стану може се обавити властитим рукама

Да бисте избегли цурење помоћу момент кључа. Ово је обавезан елемент приликом уградње алуминијумских цеви, што нужно подразумева инсталацију ваздушног вентила. У овом случају напор на алату не би требало да пређе 12 кг.

Током монтаже није потребно уклонити заштитну фолију са радијатора.

За заптивање спојева користи се паковање или било која друга заптивна маса. Након инсталације, морате бити притиснути. Ове радове треба повјерити професионалцу. Он има посебан алат и потребне вештине. Када детектујете цурење, морате подесити брадавицу.

Како инсталирати радијатор за гријањесам (видео)

Не захтева посебне вештине за постављање батерија у стан. Довољно је да добијете одговарајуће дозволе. Инсталирање радијатора би требало, на основу грађевинских прописа и досљедне инструкције. За причвршћивање уређаја на висину, користе се амерички и носачи. Под се користи за подну инсталацију. Редослед монтаже уређаја је исти, карактеристике израде материјала за љуљање.

Примери радијаторских грејних инсталација (фото)

)