МГТФ жица: спецификације

Вире МГТФ

МГТФ жице су постале широко распрострањене у свим областима енергетике. Захваљујући својим јединственим својствима и широком спектру производа, таква жица се може користити у било којој електричној инсталацији напона до 250В.

Ограничења су само висока влажност и брзе варијације температуре, али хајде да се вратимо на ред.

Декодирање и конструкција жица МГТФ

Прије свега, погледајмо типове и одговарајуће ознаке жица МГТФ-а. Посебно зато што не само један ГОСТ не оцењује ову врсту жице. Произведен је у складу са ТУ 16.505.185-71.

Декодирање назива жица МГТФ-а

Означавање жице МГТФ може много рећи људима о свом дизајну и основним техничким карактеристикама. Стога, наш преглед овог типа производа треба почети са њим.


жица МГТП

 • Прво слово у ознаци недостаје, што указује да је жица направљена од бакра . Ако би био алуминијум, онда би прво била скраћеница "А".
 • Друго слово в скраћеница "М" . Ово показује да се жица монтира. Поред инсталације постоје и даљње инсталационе жице.
 • Симбол "Г"повезује овај тип жице са флексибилним. И то је истина, јер практично све врсте жица спадају у пету или шесту класу флексибилности према ГОСТ 22483 - 2012.

Класа флексибилности проводљивости

Обратите пажњу! Можете видјети слово "А" између другог и трећег слова скраћенице. Каже нам да су све жице уљуљкане. То је тознатно олакшава даље лемљење жица. Поред тога, ту се налази и слово "Ц". Каже да жица има вену од сребра.

 • Треће слово "Т"сугерише да изолација наше жице има својства отпорна на топлоту. То значи да се може нормално користити у условима када температура околине прелази 100 ° Ц.
 • Четврто слово "Ф"указује нам на врсту изолације жице. То је флуоропласт. Овај материјал има добре диелектричне особине, које се не мењају са променом температуре.


МГТФИ жични екран

Поред ова четири знака, постоје и одређене врсте жица које су означене додатним симболима. На пример, симбол "Е" означава да жица има заштитни премаз.

Ово штити жицу од електромагнетног зрачења. Екран је направљен од бакарне жице, због чињенице да се цена таквог производа значајно повећава.

Поред тога, можете пронаћи жице са скраћеницом "ЕФ". То нам говори да поред заштитног сита, таква жица има и љуску од флуоропластике, која знатно побољшава њене механичке карактеристике.

У неким случајевима, љуска се може применити на жице са више проводника и без екрана. У овом случају, означавање жице једноставно садржи још једно слово "Ф".


жица МГТЕФ

Жице МГТФ могу садржати скраћеницу "МС". Пише да флуоропласти нису само намотани на проводника, већ и додатно синтеровани. Овај метод производње увелико повећава карактеристике отпорне на влагужице.

Након ових скраћеница, обично је потребно имати дигитални знак. Пре свега, број је жив. Ако неко живи онда то не утиче. Ако живите два, три или четири, онда су означени одговарајућим бројем.

Номенклатура МГТФ жица различитих модификација

Последња вредност је попречни пресек жице. Може бити од 0,03 мм 2 до 2,5 мм. И овде много тога зависи од броја живих жица. Као што можете видјети на видеу за жице различитих бројева, живио је другачији максимални дио једног живог.

Пројектовање жица МГТП-а

Погледајмо сада дизајн жице.

Као што знате, то увелико зависи од модификације, па размотримо један од најсложенијих у дизајну жица МГТФЕФ-а:


На фотографији је број појединачних жица у жицама различитих класа флексибилности

Прије свега, да се задржимо на самом диригенту.

Састоји се од неколико уплетених жица мањег пресека.

Пречник ових жица је строго регулисан у зависности од класе флексибилности жице.


Табела пречника појединачних жица за проводнике 5. класе флексибилности

На пример, за попречни пресек од 0,5 мм2 пете класе флексибилности, максимални пречник појединачне жице не сме бити већи од 0,33 мм.

За исту жицу, али за шести разред флексибилности, овај стандард је 0,31 мм.

Уосталом, логично је да што је мањи пречник сваке појединачне жице и што је већи број ових жица, то је проводник флексибилнији.


Структурни тип жице МГТФ

Ако се узме у обзир МГТФ жица и карактеристике овог производа, један од одлучујућих фактора за његову употребу је његова изолација.

Као што смо већ споменули, направљен је од флуоропластике. Овај материјал је ухваћен на диригенту.


Алат за обраду жице МГТФ

Управо у истраживању изолацијских жица тај тип жице се не може користити у влажним просторијама.

Поред тога, постоји још једна опасност у кешу. При инсталирању жица постоји опасност да се изолација одмотава.

Због тога, за обраду жице, упутства саветују да користите специјални алат.


Дебљина изолације МГТФ

Што се тиче дебљине изолације, овај параметар зависи директно од пресека жице.

На пример, за жице попречног пресека од 0,05 мм2, дебљина изолације је 0,12 мм, за жице у пресеку до 0,35 мм2 дебљина изолације ће бити 0,18 мм, а за жице са синтерованом изолацијом овај параметар ће се разликовати већа страна

У борби против овог недостатка и развио синтерирани тип жице. За њега је изолација након кавитације изложена посебном температурном ефекту. То вам омогућава да боље осигурате ивицу изолације између себе.


Структура жице МГТП са екраном

Фолија или сито је направљено од бакарних жица. Њихов пречник није строго стандардизован, тако да сваки произвођач сам одређује овај параметар. Типично, пречник жице за екран је 0.1, 0.12мм, а коефицијент површинског оплета прелази 70%. Да би се искључила корозија жице, она је изложена алкалијама.


Структура жице МГТФЕФ

Посљедњи елемент конструкције жице је љуска. Изводи се и од флуоропластике. Његова дебљина одговара дебљини флуоропластичне основне изолације.

Спецификације за МГТФ жицу

Ако узмете жицу МГТФ и техничке карактеристике овог производа, онда се оне могу поделити на механичке и електричне карактеристике. Погледајмо их одвојено.

Механичке карактеристике МГТП жице

Главне предности МГТФ жица односе се на његове механичке карактеристике, али главни недостаци се односе на овај параметар. Дакле, за почетак, хајде да се осврнемо на овај критеријум избора жица.

 • За сваку жицу, један од најважнијих параметара је његова флексибилност. Овај параметар је одређен класом флексибилности, која за жице МГТФ је 5 или 6. Жице са класом флексибилности више од 6 не постоје, што нам омогућава да направимо одговарајући закључак.


Флексибилност МГТФ жице

 • Други важан аспект у корист ове врсте жице треба да буде распон температура у којима жица МГТФ може нормално да ради. Она варира од - 60 ° Ц до +220 ° Ц. Што за исте жице од винила са њиховом максималном температуром од +70 ° Ц? Ц је једноставно недостижан резултат.

Обратите пажњу! Иако је максимална радна температура наведена у +220? Пошто се може загрејати довише температуре. Дакле, температура самозапаљења је 520 ° Ц. Чињеница је да на температурама изнад 260 ° Ц, МГТФ жица почиње да издваја токсична једињења као што су перфлуорозибутилен, тетрафлуороетилен, угљен моноксид и флуороводик.

 • Још једна важна предност у корист МГТФ жице је отпорност материјала флуоропласт-4, из којег се израђује изолација и омотач жице, на агресивне средине. Оне укључују киселине, алкалије, масти и раствараче. Поред тога, отпорна је на хладноћу, ватростална и има добру отпорност на ударна оптерећења. То вам омогућава да монтирате жицу изван просторија.


Карактеристике МГТФ жице

  \ т
 • Али постоје значајни недостаци у том смислу. Прије свега, то је отпорност на влагу, што смо већ споменули. Жице могу радити при влажности не већој од 80%.
 • Још један велики недостатак је немогућност коришћења жице у просторијама са оштрим температурним променама. То може довести до продирања влаге у изолациони слој и смањења његовог изолационог капацитета.


МГТФ изолација изолације каблова

 • Па, последњи али не мање значајан негативни фактор је флуидност изолације. То значи да ако постоји оптерећење на изолацији жице, она ће се истегнути. То може довести до смањења његове дебљине, а понекад и до изолације изолације.
 • Не заборавите да ако желите да инсталацију обавите сопственим рукама, онда треба да користите специјални алат за обраду жице.Не може се приписати недостацима МГТП-а, али је то сасвим могуће као додатни ограничавајући фактор.
 • Што се тиче схеме боја живих жица, постоји само једна опција - бијела и ружичаста. То је боја флуоропластике и на њу се не наноси додатни премаз. Трајање такве жице је најмање 20 година.

Електричне карактеристике МГТФ жице

Али не само да су механичке карактеристике жице важне за нас при избору. Прво, свака жица је проводник електричне струје, па су нам електрични параметри за нас једнако важни.

 • Али прије разматрања основних електричних карактеристика, хајде да детаљније размотримо његове номиналне параметре. Због тога је МГТФ жица намењена за пренос електричне енергије са номиналним напоном од 250 В АЦ и до 350 ВДЦ. Наизменична струја може бити до 5кХз.


Унутрашњи отпор МГТФ жице различитих модификација

 • Један од главних параметара било које жице је њен унутрашњи отпор. Овај параметар одређује колики ће бити губитак струје у проводнику и наравно он директно зависи од пресека жице. На пример, постоји жица од МГТП-а, а пречник 14 жица је 0,08 мм. Ова жица има попречни пресек од 0,07 мм 2 и отпор од 271 Ом /км, а жица попречног пресека 0,5 мм2 има отпор од 39 Ом /км. Слажем се, разлика је значајна.


Техничке карактеристике жице МГТФИ

 • Следећи важан параметар је отпор изолације жице. За МГТФ датаиндикатор је у великој мери зависан од влажности и много мање од осталих жица од температуре. Дакле, под нормалним условима, отпор изолације жице од 1 метра дужине је 100000МΩ. На температури од 220 ° Ц, овај параметар ће бити 10000МΩ. Али при влажности ваздуха од 98%, у одсуству кондензације влаге, биће само 100мОхм. Иако је ово одличан показатељ.

Код пуштања у рад, жица МГТП мора бити подвргнута електричним тестовима са високим напоном. Тако да МГТФ жица треба да буде најмање 1,5 минута да одржи напон од 1,5 кВ. Али за опремљени екран, овај индикатор се спушта. За њега је испитни напон 1 кВ.

закључак

МГТФЕ жица и њен аналог без сита могу бити одлично решење за електричне инсталације пројектоване да раде у посебно врућим климатским условима, као и за грејне уређаје. У већини случајева користи се за електричне прикључке у електричним уређајима, у авио-инжењерингу, бродоградњи и мрежном осветљењу. Главна ствар је да се избегне механичка оптерећења на жици и да се спречи његова влага.