Металне цеви за грејање: димензије, карактеристике које су боље

Металне цеви за грејање су традиционални материјали који се користе за уградњу система грејања. Због својих физичких карактеристика, један од главних је висока механичка чврстоћа, материјал није изгубио своју досадашњу релевантност. Чак и међу различитим модерним материјалима, челичне цеви за грејање се не губе, и даље се активно користе у стварању термалних јединица, чак и узимајући у обзир ризик од корозије.

питање терминологије

Под појмом челичне цеви подразумевају се производи произведени коришћењем различитих технологија. У овом случају се користи неколико врста челика са различитим премазима спољне површине.

Следећи материјали се активно користе:

 • бешавне металне цеви за грејање (топло и хладно ваљане);
 • заварене челичне цијеви за гријање (електричним заваривањем, равним или спиралним шавом, итд.);
 • без антикорозивног премаза;
 • са спољашњим и унутрашњим антикорозивним премазом (хромирање, галванизација, итд.).

Повезивање разводних цеви може се извршити следећим методама:

 • заварени шавови;
 • арматуре за челичне цеви;
 • резнице;
 • употреба квачила.

Позитивна /Негативна

Употреба челичне цеви за грејање подразумева значајан број позитивних својстава. У овом случају, главни позитивни параметри постављени у производњи су у фабрици.Примењене модерне технологије производње обезбеђују следеће плусе материјала:

 • Механичка чврстоћа. Приликом уградње система са високим унутрашњим радним притиском тешко је наћи квалитетну алтернативу челичним главним цјевоводима.
 • Незнатна топлотна експанзија. Захваљујући овом квалитету могуће је не користити у уградњи дебелих материјала.
 • Максимална непропусност за гас. Осигурајте да се затворена петља са високо квалитетном изолацијом може користити само са поузданим металним цевима.
 • Повећана топлотна проводљивост. Ово својство на аутопутевима има важну улогу у облику експандиране површине, за враћање топлоте додатне топлоте из расхладног средства. Ова некретнина је релевантна за вишестамбене зграде.
 • Повољна цена. Осим што ова челична цијев за гријање кошта мање од ултрамодерних технолошких цјевовода, она омогућава да се учинковито монтира поуздан сустав гријања.

Вриједи споменути недостатке метала:

 • На нетретираној површини загревања од металних цеви, корозивне пене могу бити изложене у агресивном окружењу, јер отворени метал, без даље обраде или легирајућих елемената, брзо хрђа.
 • Способност проласка струје. Код уградње грејања уз употребу електричних апарата постоји мали ризик од негативне употребе електричне проводљивости цеви. Стога се радови прикључени на кућну електричну опрему морају периодично пратити.
 • Висок степен крутости.Добра отпорност на вањске деформације у неким случајевима има негативну улогу, јер је за монтажу потребно користити велики асортиман алата, укључујући и апарат за заваривање. Да би се утицај овог фактора свео на најмању могућу меру, могуће је користити челичне арматуре за цеви или различите монтиране компоненте.
 • Највећи део готовог производа. Приликом монтажних радова потребно је уложити значајне напоре за помицање металних елемената. Такође повећава оптерећење на елементима за фиксирање конзоле.

Без одрицања од предности метала, наглашавамо да се савремени материјали, посебно полипропилен, чешће и ефикасније користе за организацију система гријања и облоге котла.

заварени спојеви

Најпопуларнији метод повезивања металних цеви је употреба заваривања. У приватној кући се користе следећи типови:

 • гасно заваривање;
 • електролучно заваривање;
 • комбинација опција.

Плински пламеник се често користи за постизање правог облика, као да се гњечи на хладноћу, па може значајно оштетити радни предмет, или ће морати уложити велике напоре како би осигурао жељени облик.

Када се користе електрични заваривачи пожељно је одабрати јединице са широким распоном тренутне регулације. Биће тражена за различите операције, укључујући и заваривање танких зидних гредица.

Да би се постигао успешан резултат, успеће да испуни одређененијансе:

 • , површине цеви морају бити очишћене, осушене и одмашћене;
 • ивица сваке цеви мора бити равномерна и добро прилагођена одговарајућој површини;
 • спој мора да формира просторни угао за постављање шава око 60 степени;
 • при наношењу шава потребно је претходно подесити стари шав, ослобађајући га од шљаке.

Након заваривања треба очистити фуге и површину за грундирање. То је неопходно да би се избегао развој процеса корозије. Поред чињенице да је место заваривања, у принципу, слабија карика од целе цеви, током операције овде се акумулирају наслаге кречњака, што даље катализира корозију.

ВИДЕО: Као заваривачи брзо и квалитетно заварују челичне цеви у свим положајима

Урезивање навоја

Употреба спојница са навојем је важна и за монтажу мреже, и за повезивање периферних уређаја, као и за радијаторе. Такво повезивање могуће је обезбедити само помоћу две супротне млазнице са навојем са навојем. Може се резати матрицама или другим елементима, а често се заварује комад са већ готовим резбаријама на крају.

Навојни спојеви су широко заступљени у готовом облику у грађевинским радњама. Постоје углови, Т-комади и обичне спојнице за савијање различитих пречника. Стезна навртка у потоњем обезбеђује поуздано заптивање споја.

примењени материјали

Три врсте челичних цеви су популарнегријање:

 • челик без обраде (члан 3);
 • поцинковани челик (обложени челик 3);
 • нерђајући челик (АИСИ 430, АИСИ 321 или 08Х18НТ).

Добро направљена цев која је у складу са оперативним стандардима може трајати дуго, чак и без површинске обраде. Међутим, нестабилно снабдевање расхладним средством и коришћење контаминиране воде доводи до брзог испуштања таквог квара система. Појављују се џепови корозије, а затим пролази цурење система. Такође акумулирају остатке соли на зидовима, сужавајући пролазе и смањујући топлотну проводљивост материјала.

Модерно тржиште нуди велики број котлова, који раде на различитим врстама горива, моно- и комбинационим типовима, дво- и једносмерним. Без обзира који је котао изабран, пресек металне цеви за грејање треба да буде потпуно идентичан излазној цеви. Само у овом случају, оптерећење цијелог система је сведено на минимум, количина седимента ће бити нижа и неће бити тако интензивно смјештена на радијаторима и цијевима, као што је то случај са разликом у дионици.

Примена галванизованих површина делимично решава овај проблем. Истовремено минимизира таложење соли. Међутим, овај приступ има своје недостатке, на пример, неће бити могуће користити заваривање које уништава заштиту, или је навој конца компликован.

Примена нерђајућих челика значајно повећава век трајања целог система. Негативна страна је висока цијена завршене инсталације.

ВИДЕО: Грејање челичних цеви

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4