Материјали и калкулације степеница властитим рукама са дрвета: 3 важна корака

Можете направити и поставити међу степенице степенице са дрвета које могу бити различите - од дрвета, гвожђа, бетона или комбинације ових материјала. Најчешће користе дрво за изградњу степеница.

Прорачун дрвених степеница за приватну кућу

Свака конструкција мора бити сигурна за кретање по њој. Да би се то урадило, пре изградње мердевина потребно је извршити његове прорачуне, на основу које врсте грађевинских љестава се претпоставља.

При израчунавању степеница потребно је узети у обзир величину просторије и висину међукатног простора

Да би се израчунале дрвене степенице, треба урадити следеће:

 1. Одредити висину међукатног простора, од пода до стропа, узимајући у обзир преклапање међу подовима, и одредити површину која ће бити додијељена степеницама.
 2. Одредите број степеница у степеницама, полазећи од њихове дубине избочења, висине подвожњака и угла нагиба степеница. Обично је висина подвожњака 150-200 мм, а оптимална ширина кампа је обично 250 - 320 мм.
 3. Узмите у обзир и висину лумена између хоризонталне равнине степеница и доњег дијела конструкције стропа, што је неопходно да особа не додирује стропне конструкције главом, пењући се или се спушта низ степенице.

Требало би такође израчунати ширину степеница тако да је можете удобно померити, оптимално ширина степеница треба да буде једнака 120 цм

.

Општи примерицртежи за дрвене степенице

Прије извођења цртежа у формату двг, морате одабрати врсту степеница.

Пре израцунавања, струцњаци препоруцују прво да се изабере врста степеница за зграду

Потребно је извршити одређена мјерења и израчуне, те одредити опће параметре степеница:

 1. Угао подизања мердевина, овај параметар је обично у опсегу од 23 - 37 степени.
 2. Минимална висина између плафона и степеница мора бити најмање 2 м.
 3. Ширина самих степеница треба да буде најмање 1 метар.

Након дефинисања свих параметара, потребно је нацртати план просторије, у којем је потребно одредити локацију степеница и свих њених димензија са сидрењем према плану просторије. Одвојено, треба направити општи цртеж свих степеница за боље разумевање свих потребних параметара.

Сви цртежи се могу направити ручно, али да би се избегле грешке, најбоље је цртање свих цртежа на мрежи помоћу посебног калкулатора.

Ако је особи тешко да самостално направи цртеж степеница, можете користити готове цртеже и схеме степеница, одштампати их и покупити најоптималнију варијанту. Али, то је потребно урадити чак иу фази изградње куће, јер ће под спремном структуром доћи до потешкоћа.

Детаљан и општи опис онлине калкулације дрвених степеница

Да би се израчунали сви потребни параметри за стварање дрвених степеница властитим рукама, потребно је уклонити све димензије, као што је висина између преклапања, површина,који ће бити додељени испод степеница, угао његовог нагиба, дужина рупе, број степеница.

Можете самостално израчунати степенице користећи специјалне онлине калкулаторе

Да бисте израчунали степенице са дрвета, најбоље је користити специјалне онлине калкулаторе или специјалне алате:

 1. Разни програми вам такође дозвољавају да бројите, прегледате, укључујући у 3Д формату, и, ако је потребно, уредите све и прерадите све шеме и цртеже. Могуће је чак иу таквим услужним програмима направити схему цијеле куће, као и нацртати степениште и видјети како ће све изгледати у виртуалном распореду.
 2. Приликом рачунања онлине, потребно је одредити врсту степеница, то може бити једно-мочварно, дво-мочварно, спирално, степениште са окретном платформом од 180 степени итд. и за сваку врсту степеништа потребно је извршити израчунавање.

Зато треба користити специјалне онлине калкулаторе или специјалне алате, који су много профитабилнији и лакши чак и за почетнике.

Основни цртежи за дрвене степенице

Главна предност дрвених степеница је његова релативна лакоћа, еколошки прихватљива, поред тога, дрво је лако руковати, а дрвене степенице изгледају оптимално у дрвеној дрвеној кући.

Многи више воле да бирају дрвено степениште, јер га карактерише екологија и безбедност здравља

.

Али пре него што направимо мердевине на другом спрату куће, потребно је нацртати степениште на којем се цртасви параметри ће се узети у обзир:

 1. На основу цртежа направљена је ознака дрвених трупаца из које ће се касније монтирати степенице. Све величине, које ће бити на папиру, преносе се на радни комад, а прскају се према означеним ознакама.
 2. Али прије израде цртежа и укључивања у прскање материјала и накнадног склапања степеница, ваља процијенити њихове снаге, као и исправно нацртати цртеж и не прскати материјал на свакога.

Пре израде цртежа, потребно је измерити место у просторији у којој ће се степенице налазити. Ова висина од пода до стропа, ширина стропа, такођер треба узети у обзир врсту степеница, кут нагиба, монтажни сустав, итд.

Без ових података, цртежи степеница, а још више, да би се направили, биће практично нереални.

Принцип цртежа дрвених степеница на други спрат

Зграде су двоетажне, троспратне, а за кретање између етажа потребно је опремити степениште.

Да бисте добили практичне и удобне степенице, прво морате направити детаљан цртеж

Производствие на какво стубието започнува с определението на његов тип, моʻе да биде:

 • Вретено или спирално степениште, класично класично степениште, двокрако са окретом и сл.
 • Исто тако, уз главну функцију успона или спуштања, успон може бити практично невидљив у просторији и може, напротив, да се истиче у унутрашњости и служи чак и украсу.

Стога, пре него што почнете да дизајнирате мердевине, морате изабрати њен тип, онда је потребно нацртати шематски приказ плана куће, саме степенице и видети како ће овај или онај тип степеница изгледати на дијаграму. Ако особа одговара свему, можете почети са израдом детаљних цртежа степеница.

Приликом израде цртежа треба узети у обзир све раније израђене мерења, угао нагиба, ширину и висину степеница, ширину самих степеница, ако би требало да се направи ограда, онда би то требало да буде приказано на цртежу.

Схеме и цртежи за производњу дрвених степеница властитим рукама

Лестве, то је обавезан елемент зграда, обезбеђује везу између спратова, као и степенице треба да обезбеде удобно кретање по њој, да буду безбедне и уклапају се у унутрашњост просторије. Планови и изградња љестви требају бити засновани на грађевинским стандардима, као и на точном прорачуну и цртању, јер ако то не учините, онда касније, током производње, могу се пронаћи грешке.

Правилно нацртани цртеж ће вам омогућити да брзо и лако изградите и инсталирате дрвене степенице

Нијансе које ће помоћи да се спријечи читав дизајн, прекомјерна потрошња материјала и вријеме:

 1. Прије израде цртежа, потребно је одредити врсту степеништа, видјети разне примјере и одабрати ону која највише испуњава све захтјеве. Након тога, можете почети да правите цртеже и планирате уређење степеница у једном или другом месту куће.
 2. Прије креирања цртежа, морате прво измјерити, ову висину од пода до стропа, узимајући у обзир мезанинску преграду. Такође израчунајте број корака, њихову ширину, висину и угао нагиба, итд.
 3. Цртеж не треба само да приказује све димензије степеница, већ и да одреди ограде, њихову висину.

Такође је вредно нацртати општу шему куће, која ће приказати локацију степеница, указујући на окупирано подручје.

Таква шема ће вам омогућити да боље разумете како ће изгледати готове степенице и омогућити вам да још једном проверите све израчуне пре него што направите степенице.

Почевши од градитеља на основу цртежа, најбоље је започети најједноставније степениште уз употребу носача - коосура. Њихов број у степеницама може бити од 1 до 3.

Степенице сопственим рукама са дрвета: прорачуни (видео)

Приликом изградње вишеспратне зграде, потребно је опремити степенице тако да се може сигурно и сигурно приступити од пода до пода ради здравља становника.