Малина поправља садњу и негу узгоја

Поправка малина - група сорти културе, које се разликују у способности да дају плодове на једногодишњим и двогодишњим изданцима. Поправљање сорти је познато у башти око 200 година. Са таквим малинама, можете узети једну жетву годишње, али можете имати два, али квалитет бербе другог грожђа ће бити мање висок. Узгојни радови на уклањању климе прилагођене средњој линији поправке малина почели су 70-их година прошлог вијека, а од тада је било много поузданих сорти које су већ постале популарне. Међу њима посебно мјесто заузимају сорте тзв. Јагода малине, које карактерише посебна чврстоћа стабљика, које се не савијају под тежином бобица. У нашем чланку ћемо вам испричати о искрцавању поправке малина, о његовој репродукцији и њези.

Главне предности поправке малина

Поправка малина има бројне предности. Међутим, да би уживали у укусној жетви, ово захтева посебну садњу и пажљиву бригу на отвореном терену. Међутим, сада ћемо рећи достојанство ове биљке.

  • Поправљање малине може дати своју прву жетву већ у години када је посађено у земљу. Ако сте је спустили у јесен или прољеће, онда можете прво скупљати плодове већ крајем коловоза.
  • Ова култура практично није оштећена разним штеточинама и болестима. Главна тајна је да су практично сви инсекти који воле малину прилагођени животном циклусу обичних сорти. Обично доносе другу годину након садње. Једноставно реченоинсекти отпадају из уобичајеног ритма, а болести малина не могу се проширити на малине, јер је у касну јесен оне избојке који су већ испрани, очишћени и тако уништени заједно са различитим гљивицама, вирусима и спорама.
  • Такође, не брините о зимском поправку малине. Пошто су стари изданци очишћени, онда постоје само мале кокошке у висини до 4-5цм.

Сорти малина за поправке

Због своје популарности у малинама, било је много сорти које су узгајивачи узгајали. Разликују се по висини изданака, климатским условима и, наравно, периоду зрења и величини бобица.

Најпопуларније сорте за поправку малине су:

  • пингвин;
  • златна јесен;
  • Хераклес;
  • носорога;
  • под;
  • рубинска огрлица и друге.

Приликом садње малина

Малина воли лагано али добро оплођено и влажно тло. Подземна вода треба да лежи на подручју са малинама на дубини не већој од 1 м. Поправка малине је захтевнија за осветљење, плодност тла, влагу и топлоту. Парцела треба да буде заштићена од ветра и веома добро осветљена јер се период глади помера у хладу, а жетва можда неће бити тако обилна као што бисте очекивали. Оптимално тло за малине поправке сорти - хранљиве супстанце са пХ водоником од 5,8-6,7. Кисело земљиште мора бити вапно, додајући у њих доломите, лапорце или мљевени кречњак. Пожељно је да је подручје прије искрцаја малине било под црним трајектомили под таквим сетвама као што су сенф, раж, лупин, које треба полагати у земљу пола месеца пре садње. Не планирајте поправку малина на месту где је гајен паприком, кромпиром, парадајзом или малином, јер ови усјеви могу да изазову замор тла - осиромашење тла елементима у траговима и минералима. Поправљене малине засађују се иу рано пролеће иу јесен, али најбоље време за слетање на отвореном терену је крај септембра или почетак октобра.

Како засадити поправке малина

Прво, морате одлучити о одабиру мјеста за означавање садница трешње. Пожељно је да се налази на јужној страни парцеле. Још боље, ако ће садња малине бити заштићена са севера од зграда, или високих биљака. Овај део парцеле треба да буде осветљен током целог дана, иако у јужним регионима малина толерише светлост. Подземне воде не би требале бити ближе 1,2 - 2 м од површине тла, малине не подносе високе разине подземних вода.

Приликом садње малина, треба водити рачуна да је земља лагана, богата органском твари. Ако је земља тешка, може се побољшати увођењем органских ђубрива (8-10 кг по квадратном метру). Може бити надвишење, компостна земља. Најчешће се бира тракасти начин слијетања, за то копају дубоку траку земљишта, истовремено уводи органска и минерална ђубрива: суперфосфат (60 г /м2), сумпорна киселина калиј (30-40 г). Калијумова ђубрива се могу заменити пепелом или 100 г суве пилетинелегло Удаљеност између садница у траци - 60-90 цм, између пруга - око метар. Фосса за слетање не треба да буде дубока (25-30 цм), у сваком случају није неопходно додавати ђубрива, како се не би заштитили деликатни корени. Они су пуни воде (запамтите стару изреку "Сајјад у прљавштини - ви ћете бити принц"?), Спустите саднице малине, и чврсто је стисните са земљом, покушавајући да не продубите. Било би добро умочити корење у шкољку, земљу и кравља уста прије садње садница. Земљу можете привремено сијати за 10-15 цм, док се у јесенској садњи вјешање чува до прољећа, а у прољеће - 2 тједна, док млада биљка не преживи.

Репродукција малина

Посебност поправке малина је релативна сложеност њене репродукције на традиционалне начине. С једне стране, умерен број изданака замене и изданка корена знатно поједностављује збрињавање садница, с друге стране ствара недостатак садног материјала. Међутим, постоји неколико агротехничких метода, којима можете убрзати репродукцију сорти поправака. У ту сврху у рано прољеће или јесен, двије или три године након садње садница малина, потребно је пажљиво уклонити дио грма у средини, промјера 0,1-0,2 м, а затим ће за сљедећу сезону из његових коријена расти нови потомци. Бит ће их двадесетак, али су ипак дивни садни материјал.

Такође је могуће репродуковати поправке малине са зеленим резницама, које се бере крајем пролећа од надземних годишњих изданака, али неке од њихморао је да расте под земљом. Ова зона се назива бељена или етиолирана. Зелене младице имају добре резерве хранљивих састојака и имају добре квалитете раста. Операција њиховог сакупљања и укорјењивања врши се више пута, у зависности од формирања бубрега на корену и периода њиховог буђења (од краја пролећа до почетка лета). Најбоље за употребу као зелене резнице сматрају се изданци са малим дијелом изнад главе (3-5 цм) у вријеме када још не расту, већ су листови већ формирани. Избоји с вишим надземним дијелом су лошији јер су већ почели расти. Нестали потомци за узгој нису прикладни, слабо се апсорбују чак иу стакленицима. Потребно за репродукцију полирање се пажљиво скида на малој дубини и извлачи са земље. Пре засађивања поспите угљем, не можете ставити петељке у воду за укорјењивање. Семе треба да буде добро навлажено и земљиште пропустљиво за кисеоник. После 2 недеље петељчице ће дати корење, али се пресађивање препоручује не раније од месец дана након успешног укорењивања.

Како резати грмље за поправку малине у пролеће и јесен

Обрезивање се може обавити два пута годишње. Први пут у пролеће, пре цветања, а други у касну јесен. То се ради у таквој шеми. Препоручује се да се жбуње скрати на 3 цм од тла у касну јесен. Резултујућа ватра треба спалити. Овакав приступ елиминише штеточине које су спремне за хибернацију на гранама, те ће дати подстицај брзом развоју младих изданака у прољеће. Јесенможете поправити малине и обичне сорте, када се уклоне само врхови грмља. То ће омогућити младим изданцима и двогодишњацима, који ће се протезати у време сазревања плодова, наредне сезоне.

Обрезивање пролећа подразумева уклањање сувих делова грмља који нису преживели зиму. Ово санитарно обрезивање се врши на први здрави бубрег. Најлакше га је спровести у априлу, када фабрика почиње да активно враћа средства за живот. Тада је одмах видљиво који су бубрези здрави и који су мртви. Санитарна резидба у овом тренутку не траје много времена, али не морате одлагати са стартом, јер ако почнете радити када се појаве први листови, можете их оштетити. У пролеће се контролише густина слијетања. Потребно је уклонити вишак изданака на такав начин да на 1 квадрат. м оставили су 10-15 комада. Ако то не учините, биљке ће се међусобно надметати, а њихови плодови ће постати мањи и мање слатки. Ако су у јесен сва жбуња исечена испод корена, онда ће у пролеће бити само мало расутих младица ако су превише.

Брига за поправљање малина

Брига за поправљање малина није ограничена на редовну примјену гнојива. Поред адекватне исхране и доброг осветљења, потребно је редовно наводњавање. Чува влагу. Немојте надјачати слијетање. Међутим, немојте дозволити исушивање земље. Тло око грмља би требало да буде прилично лабаво. За то се врши константно уклањање корова и уклањање корова.

Заштита од штеточина малина

Упркос доброј отпорности на болести и штеточине, брига о поправљању малине не искључује превентивне мјере. У неким годинама, листови биљака могу бити оштећени гусеницама или лисним ушима, као и патуљастим грињама. У овом случају, користе се традиционална средства заштите. Биљке се третирају специјалним лијековима који су намијењени убијању штеточина. Често се за такву сврху користе лекови као што су "Карате" или "Фуфанон". Треба имати на уму да се контрола штеточина не спроводи током цветања. Једна од превентивних мера, на коју утиче поправка малине, - брига у јесен. Обрезивање свих изданака савршено штити биљке од болести и штеточина.

Како стегнути поправке малина

Ако је од прољећа компетентна брига за малине, берба обично излази у изобиљу. У том случају, избојци можда неће бити у стању да издрже тежину бобичастог воћа и лупају. Да би се ово спречило, стабљике су везане. То раде средином лета, када раст биљака завршава и долази у време цветања. Избојци су везани за ослонац (нпр. Таписерију) када досегну око 50 цм.То је прва подвезица. Други се троши када расту до 1-1,5 м. Затим, током навијања грана, бобице трпе мање. Важно! Важно је осигурати да се трешња не згусне. У густој грани која није довољно проветрена, гљиве се почињу множити. Због тога су грмови обично засађени тракама са растојањем од једног метра. Када користите тапете, ширина може бити 20-35 цм

Жетвапоправке малина

\ т

Што ће избојци расти и расти, пре ће се жетва појавити. Неки убрзавају овај процес, покривајући оцат у рано пролеће посебним склоништем. Направљен је од перфорираног филма или нетканог материјала. Када изданке расту око 15 цм, уклањају се. На овај начин можете постићи жетву пре две недеље. Малине ове врсте могуће је сакупљати једном недељно или нешто мање, по потреби.