Мања прерада поврћа и сточног отпада

Одлука о проблему секундарне употребе индустријских и домаћих отпада има посебан значај у последњих неколико деценија - ресурси се постепено троше, пре него што се човечанство суочи са задатком потпуног и свеобухватног коришћења свих врста.

Посебно се издвајају отпад који садржи вриједне компоненте, агро-индустријски комплекс. Сваке године, хиљаде тона отпада сакупља се у комплексу усјева, стоке и прераде, од којих се може добити више од 60 милијарди кубних метара. метара биогаса и више од 100 милијарди кВ електричне енергије. Тако цео агроиндустријски комплекс наше земље може постати енергетски независан од централизованог снабдијевања од стране државе.

Тренутно у Русији постоје озбиљни проблеми који ометају примјену савремених метода за прераду и рециклирање отпада.

Међу њима су:

 1. Недостатак научно утемељене систематизације пољопривредног отпада.
 2. Употреба сировина за прераду скупих технологија и опреме од западних произвођача.
 3. Недостатак економске оправданости за одређена пољопривредна предузећа.
 4. Недостатак државне подршке за мала предузећа.

У развијеним земљама употреба отпада из пољопривредних предузећа и прехрамбене индустрије је поплављена. У погонима за прераду меса врши се прикупљање крвних угрушака и делова црева који улазе у производњу хране за животиње. Перје птица, коже, рогова и копитакористе се за производњу робе широке потрошње, као и за производњу аминокиселинских препарата.

Етилни алкохол за индустријску употребу, концентрати квасца, млеко, лимунска, сирћетна и глутаминска киселина, фурфурал, сува храна за стоку и домаће животиње се добијају из отпада биљног материјала. Не-рециклабилни отпад иде у производњу топлотне и електричне енергије, за компост и ђубрива за поља.

Дакле, пољопривредни отпад је вриједна сировина за производњу кемикалија, витамина, хране за животиње, адитива и других биолошки активних лијекова. Задаци њихове комплексне употребе могу се ријешити малом примарном обрадом.

Шта је рециклирање?

Уништавање пољопривредног отпада:

 • Механичко дробљење и разблаживање водом за дренажу.
 • Складиштење и уклањање сировина на депоније за одлагање.
 • Дробљење и прерада за производњу концентрата и адитива сирове хране.
 • Трансфер и постављање у компостне јаме за ђубриво.
 • Резање сировина и просторија живих организама - калифорнијских црва, што убрзава процес претварања отпада у компост.
 • Трљање сировина са накнадном контаминацијом анаеробним микроорганизмима за квалитативну ферментацију.
 • Раздвајање сировина на фракције - чврсте материје се транспортују за укоп, течне се спајају у седиментне баре.
 • Пиролиза са производњом биогорива.

Све начинеКоришћење, које је повезано са укопавањем, не доноси економске користи и загађује простор штетним елементима и гасовима. Свијет се креће ка напредним методама које смањују површину депонија за укоп и користе вриједне фракције отпада у различитим индустријама и пољопривреди.

Секундарна прерада биљног отпада

Следећи отпад се може користити у преради:

 • Делови пољопривредних култура - стабљике биљке, семена сунцокрета, празни клипа кукуруза, винова лоза.
 • Отпад комплекса за прераду - љуска, пулпа, мекиње, нестандардно зрно, мешавина корова усјева.
 • Остаци винарства и производња сокова - кора, камење, комади лишћа.
 • Отпад постројења за конзервирање.
 • Остаци производње шећера - репина репа и кљунови, остаци меласе која није услов.
 • Прекиди од пиварства - јечамова љуска и слама, под, гранит и др.
 • Остаци производње чаја - делови петељчића, листна прашина, длаке.
 • Отпад од оловно-киселинске-битуменске производње.
 • Индустрија отпадног уља и масти и кондиторске индустрије.

Биљни отпади су углавном чврсте фракције, али постоје и течни, на пример сок од кромпира, отпадна вода од прања.Сви остаци биљних сировина могу се користити за производњу хране и адитива, као и за производњу пелета за гориво и биоплина.

 1. Биоконверзија биљног отпада у храну и вриједне хранљиве материјесуплементи У јединицама за биоконверзију уништавају се све врсте патогених микроорганизама, јаја црвоточина, ларве инсеката. Као резултат тога, вриједност сировине је обновљена, чак и ако је била изложена неправилном складиштењу. У ствари, биоконверзија у процесу је слична првој фази варења хране у желуцу животиња и птица, тако да се концентрати угљених хидрата - протеина разликују у високој сварљивости, смањујући ниво енергије и ензима потребних за варење. Технологија биоконверзије вам омогућава да добијете храну богату храном и богату витаминима. Производња је безбедна за животну средину. Линије биоконверзије могу радити током цијеле године, лако се одржавају и не захтијевају посебне вјештине радника.
 2. Производња енергетских пелета - пелета. У развијеним земљама, из године у годину, производња пелета из биљног отпада расте. У Русији, ово је ресурс који није тражен, већином се оре у земљу. Пелети могу значајно смањити трошкове куповине угља и других врста енергетских ресурса, високо су калоријски и јефтини у производњи. Добијање пелета из производње усева - прогресивни правац за развој малог бизниса у селу и мала прерада.
 3. Биогас постројења. Они омогућавају рециклирање отпада да би се добио метан. Плин се може користити за потребе самог предузећа или за гријање зграда и хладне воде. Недостатак методе је висока цијена инсталације, потреба за сталним транспортомвелике количине отпада. Биогас постројења се ефикасно користе у великим процесним постројењима.

Секундарна прерада отпада од стоке

Секундарне сточне сировине су органског порекла.

Ово укључује:

 • Стајско гнојиво и пудинзи са сточних фарми, фарме свиња, штале.
 • Пилетина и други птичји измет.
 • Постељина - слама, тресет, трава.

Тренутно се ђубриво и друге секундарне сировине са фарми извозе у поља и оре у земљу. Међутим, постоје напредније технологије обраде, укључујући компостирање, производњу биогорива, висококвалитетна ђубрива и протеинско-витамински концентрат.

Примарна обрада стајњака - важан правац у потрази за новим технологијама. С једне стране, то је вриједан извор витамина, елемената у траговима, метана, с друге стране, идеално окружење за развој патогених микроба, јаја паразита, бактерија трулежи и ферментације.Тренутно постоје комплексне биљке које вам омогућују да добијете вриједна ђубрива, биогас и протеинске - концентрате витамина за храњење животиња.

 • У првој фази прераде, отпад се ставља у пријемну комору и загрева до оптималне вредности на којој почиње ферментација бактерија. Када се загреју, умиру сви микроорганизми и биолошки објекти, комплексни спојеви се разлажу на једноставне.
 • У другој фази инсталације, ферментација се врши у не-кисеоничном медију. У овом случају користи се метан за који се користигрејање воде или грејање зграде. Сировина добија хранљиву вредност - сва хемијска једињења фосфора, азота и калијума прелазе у облик који добро апсорбују биљке. Анаеробне бактерије у процесу живота изолују једињења која стимулишу раст и принос пољопривредних култура.
 • У трећој фази сировина је подељена на чврсте и течне фракције.
 • На четвртом и петом ступњу производе се гранулирана ђубрива и суше.
 • У шестој фази, бактерије у течној фракцији отпада се уводе, чиме се сировина обогаћује протеинима. Затим се издваја и изолује концентрат.

Примарна прерада пољопривредног отпада - ефикасна биотехнологија, са циљем рационалног коришћења вриједних компоненти.