Мјеста у стакленику 3 до 6 - најбоље опције, како направити властите руке

Кревети у стакленику од 3 до 6 метара имају своје нијансе уређаја. Данас ћемо детаљније размотрити све специфичности, обратити пажњу на уређај кревета у два и три реда, њихову локацију у стакленику. Тада, узимајући у обзир све напојнице, баштован ће моћи да слети на најуспешнији начин. У стакленику ће радити удобно.

Ложе у стакленику 3 на 6

Распоред кревета у пластеницима 3 до 6

Обично су компактни пластеници од 3к6 м широко тражени у приградским, сеоским кућама. Ево кључних карактеристика таквих стакленика.

 1. Ставите стакленик у отворени простор. Важно је организовати прикладан приступ.
 2. Слетање обично иде дуж дугих страна, дуж зидова.
 3. Да би расвјета била квалитетнија и дуготрајнија, дуга страна мора бити окренута према западу.
 4. Важно је створити услове за удобно збрињавање кревета. Висина гребена на стази обично није већа од 40 цм
 5. Пожељно је оставити трагове ширине најмање 45 цм, али само под таквим условима може се остварити ефикасан рад.
 6. Боље је то урадити за 60 или 90 цм. Шири кревети се користе са стазама на обе стране, а када се приближавају са једне стране кревети са ширином од 60 цм ће се уклопити.

Оптимална ширина кревета у стакленику

Важно је! Потребно је водити рачуна о правилној ширини трачница. Ако су сувише уске, неугодно им је да ходају, нигде да означе потребну опрему, инвентар, црева за заливање, а интегритет кревета ће се стално ометати. Много је прикладније радити на широким стазама.

Стакленик поликарбоната 3 на 6

Држимо кревете рационално

Постоји неколико једноставних тајни правилног распореда кревета.

 1. На пример, пожељно је засадити сорте високог раста у два реда. Формирају се у неколико стабљика, а између редова остављају размак од 80 цм
 2. .
 3. Добро рјешење је комбинирати различите сорте. У средини стакленика су посађене високе, а са стране - високе културе. Одлично када поврће стигне у различита времена. Тада можете жетву више свјежег воћа на дужи период.
 4. Ако стакленик није поликарбонат, већ двоструки балон, са ојачаним филмом, можете постићи и висок принос. Да бисте то урадили, биће вам потребне нискоквалитетне сорте, ако говорите, рецимо, о парадајзу. Редови формирају два и три стабла која не пролазе. Врло квалитетне сорте расту под таквим условима најефикасније. Најбоље решење је да се биљке шаховски засаде. Потребно је оставити слободан простор између редова (приближно 50 цм).

  Шема за формирање парадајза у стакленику.

 5. Када постоје само два кревета у стакленику, метода шаха са два шаха и један ред ће се добро уклопити. Све ово ће зависити од одређене врсте биљака.
 6. Ако у стакленику постоје три кревета, али са скромним величинама од 3 до 6, потребно је посадити усјеве у један ред на боковима, ау централном кревету направити два реда. Ово је оптимално решење за максималну компактност и удобност. У овом случају, биљке треба да буду удобне у стакленику, да добију потребну површину и храну.

Опција одтри кревета (у центру)

Ово је важно! Запамтите кључне принципе одабира оптималне схеме слијетања. Потребно је рационално користити цијелу површину стакленика, нужно осигурати слободан приступ сваком грму, биљци, грани. Поред тога, за саме биљке, услови треба да буду најбољи - да имају довољно светла, исхрану.

Стационарни кревети на нивоу ремена

Посађени парадајз у стакленику величине 3 к 6 метара

У консолидованој табели размотрићемо кључне карактеристике садње усева. Као пример, узмемо садњу грмља парадајза у стакленику поликарбоната. Обратимо пажњу на карактеристике, кључне карактеристике слијетања, као и на начин слијетања. Напомињемо и приближне израчуне за два и три кревета у стакленику од 3 до 6 метара.

Узгој парадајза у стакленику од 3к6 метара

Табела. Значајке слијетања парадајза у стакленику од поликарбоната.

индикатор два кревета три кревета
\ т Боље је лећи дуж дугих страна. Тада ће ширина кревета бити око 100 цм, а остатак трга ће бити потребан испод стазе. Прикладнија опција за ефикасно коришћење простора. Стазе можете направити мало шире због сужења тркача.
начин слетања Најбоље је користити методу у два реда и квадратно гнездо. Понекад, за већу удобност, грмови се налазе у шаху. Шаховски аранжман грмља је најпогоднији. Мало мањекористите метод квадратног гнезда.
Прорачун Укупно можете засадити 60 грмова, остављајући размак између редова од 60 цм, а растојање између грмља је само 40 цм, а затим 15 грмова може заузети 1 ред. Препоручује се да се зазор запечати до 30 цм, а затим можете у једном реду посадити 20 грмова.

Двосмерна плантажа трака за садњу парадајза

Сада ћемо се фокусирати мало више на важне тачке.

Одвајање у стакленику у два кревета

Многи вртлари и стручњаци наводе да је прикладније и лакше поставити кревете по цијелој дужини стакленика, дуж зидова. За стандардне подне даске, традиционална висина је 30-40 цм.Важно је водити рачуна о потребној ширини стазе, иначе ће бити неугодно користити и поставити алате, ходати с колицима, залијевати биљке.

Два кревета у стакленику

За висок квалитет и брзину, важно је имати одговарајући слободни простор. Често су грмови смјештени у гнијезда у облику квадрата или правокутника, те у два реда.

Три кревета у стакленику

Овај метод је популарнији, јер вам омогућава да читаву област користите компетентно и рационално. Могуће је постићи довољну ширину колосијека, чинећи кревете на рубовима компактнијим.

Три кревета у стакленику

За оне који планирају да планирају грмље рајчице, постоји посебан савјет: боље је засадити детерминистичке сорте парадајза у екстремним редовима, јер стакленик има низаквисина близу зидова, ако се упореди са централним делом. Препоручљиво је покупити сорте средње висине, убрзати.

Размислите о искрцавању рајчица у стакленику 3 до 6 са три кревета у више детаља. Екстремни редови су бољи да се формирају у два стабла, док истовремено повећавају јаз између њих. У просеку, требало би да буде око 40 цм, јер грмови са великим количинама захтевају повећану снагу. Лако је израчунати број грмља у низу: само 600 подијелите на 40. Као резултат тога, испада да у реду можете посадити 15 грмова рајчица. Уопштено говорећи, у једном стакленику са таквим параметрима сасвим је могуће слободно смјестити свих 90 грмова са парадајзом, док ће они имати проширено вријеме сакупљања.

Распоред три слоја

За лењост, такође можете покупити кревете на посебан начин. У центру је пожељно да се узгајају средње зрнате сорте средњих година. Али за бочне тркаче ће стати погоднији рани парадајз.

Оптимално решење је да се парадајз сазри један по један. Веома је важно правилно одабрати сорте у складу са буџетом, укусним преференцијама, карактеристикама земљишта. Онда ће сви рајчице зрели, а на столу ће увек бити свежих, укусних парадајза.

Основни принципи постељине у стакленику

Сада је вријеме за разматрање формирања кревета у стакленицима димензија 3 к 6 метара.

Фокусирање на свет

Прије свега, потребно је запамтити стране свјетлости када су плантаже засађене различитим културама. Можешкористити кутије, полице, како би се кревети директно на земљи. У сваком случају, локација биљака у односу на стране света биће од великог значаја. Биљке треба да добију максималну топлоту и светлост, соларну енергију.

Оптимално распоређивање пластеника широм света

За прецизну оријентацију, потребан вам је компас. Најбоље је поставити кревете у правцу сјевер-југ. Тада ће биљке моћи да добију више сунчеве светлости током дана.

Важно је запамтити: без обзира на културу, врсте, у зависности од топлоте и светлости, свака биљка мора бити лоцирана у кревету, с обзиром на максимални могући раст пре жетве. Касне биљке ни на који начин не би требале бити у сјени високе.

Касне биљке у стакленику не би требале бити у сјени високог раста

.

Постављање у висину

Стручњаци примећују: веома високе биљке захтевају посебан приступ. Велики раст, присуство листова одређује значајну нијансу кревета. Као резултат, друге биљке могу патити од недостатка топлоте и свјетлости. Најбоље рјешење је постављање високих биљака дуж линије "исток-запад". Тада ће доњи редови лишћа бити савршено покривени јутарњим сунчевим зракама.

Съгласно това схема, парадижники се посадат в зеленото. Са сјеверне стране налази се низ неодређених сорти парадајза до висине до 2,5 метра.

Понекад се догоди да се стакленици морају инсталиратиуслови неравног терена. У овом случају пожељно је зауставити избор на падини са јужном експозицијом. На овом подручју би требало да постоји падина оријентирана према југу. Плоче се постављају преко нагиба, полица, кревета. Идеална варијанта, т. К. Максимална количина биљака ће се појавити под директним сунчевим зракама, јер ће пасти на стакленик под углом.

Важно је! Можете наићи на различите препреке, проблеме са оријентацијом према странама свјетла. Ако не можете правилно инсталирати стакленик, морате одабрати најбољу могућу опцију.

Постоје и њихове замке. На пример, ако је падина јужна, али падне сенка са круна дрвећа, најбоља опција би била локација стакленика на северу, али без падина.

Узети у обзир карактеристике дизајна стаклене баште

Карактеристике дизајна такође утичу на редослед засађивања на свој начин. Ево шта треба узети у обзир.

 1. За узгој ниских стабала и високих усева, најпогоднији је стакленик који клизи. Простор можете користити што је могуће рационалније ако креирате директно у центру, испод траве, односно на мјесту гдје је највиши строп. Тада се могу засадити највиши усеви.

  Двокрилни стакленик 3 на 6 метара

 2. Универзални тип пластеника - правоугаоне структуре. На примјер, у стакленику од 3 до 6 метара могуће је поставити три кревета, остављајући између њих врло уске пролазе - двије стазе. Окдимензије: две стазе од 0,4 метра, три кревета од 0,7 метара.
 3. Ако стакленик има лучну конфигурацију, погодан је за ниско и средње растуће биљке. Можете направити само два кревета, садити све усјеве са стране, близу зидова. Онда ће бити један пут-пролаз - у центру стакленика.

Савет! Стручњаци и искусни вртлари истичу да је немогуће уштедјети на пролазима. Стазе морају бити удобне. Оптимални минимум је 40 цм.Да ли сте одлучили да користите колица? Тада је боље оставити у средини пролаза на 80 цм, а биљке су посађене са стране на два кревета.

Паметна употреба вертикале

Није неопходно да се кревети у потпуности постављају у једној равни. Имате сјајну прилику да уредите структуру за одлагање у стакленику. Вертикални распоред кревета омогућава вам да искористите цијели слободни простор врло учинковито. Међутим, постоје и њихова сложеност. Изузетно је важно да се све биљке и капацитети распореде на тло тако да нижи нивои нису у сенци горњег дела.

Полица за пластенике

Ево три једноставна правила за постављање полица.

 1. Директно испод полица, можете направити нишу по врсти складишта за похрану потребних направа.
 2. Дно, средњи нивои су идеални за одрасле биљке. Такође, могу се поставити контејнери са плодним земљиштем, које су засађене младим грмљем. На пример, то је добро решење када се узгајају јагоде у холандској техници.
 3. Највећи капацитет са садницаматреба топлоту и светлост. Због тога их треба поставити на горње нивое са распоредом полица. Према расту, развоју, они се могу постепено померити испод.

Полице и лонци за биљке у распореду стакленика

\ т

Ово је важно! Пратите одређени стандард. Дубина полице не би требала бити већа од 50 цм, а затим полица неће засјенити биљке.

Вертикала се такође може користити у распореду тераса. Ово је добар избор за оне који желе да постепено пређу на рацкинг. У стакленику с једне стране кревети напуштају традиционално. Да би се то постигло, југоисточна или јужна страна ће бити прикладније. Али тераса се може направити са супротне стране стакленика.

Пример терасастих кревета

Треба напоменути да су такви експериментални пројекти прикладни у оним случајевима када се врши комбинована култивација различитих култура у оквиру једног стакленика. Ако узгајате једну културу, морате створити хомогене услове у цијелој области.

Планирање планирања стакленика за митлидер

Традиционално се користи распоред кревета у два и три реда. Обе варијанте су у потпуности имплементиране у пластеницима димензија 3 к 6 метара. Приближни прорачуни су дати горе. Међутим, још један познати метод, иновативни метод, је метода Јацоба Митландера.

Схема стакленика Митландер са три кревета

Када је стакленик планиран за Митлидер, предвиђа се садња усјева у креветимаширина 45 цм, подсећа на традиционалну верзију. Међутим, препоручује се да направите најшире могуће путеве између кревета. На пример, добра ширина пролаза је 90 цм, што ће омогућити добар прилив ваздуха, довољно осветљење.

Распоред слојева на Миттладдеру.

Методологија предвиђа стварање удобних услова за вртлара. Препоручује се садња биљака у два уска реда, остављајући слободно земљиште између њих. Ово ће имати добру размјену зрака, а људи неће морати ићи далеко до грмља на посао.

Схема раста вегетације у митлидер кутијама

Најоригиналнија метода је постављање кревета на полице, које су распоређене у спиралу. Може се израђивати од цијеви које се користе за комуникације, водовода. Идеалан за узгој бујних усева као што су зеленило и јагоде.

Ми правимо најбоље кревете у стакленику 3 на 6

Време је да се размотре упутства корак по корак за уређење кревета у стакленику. Важно је обезбедити максималну ефикасност, створити боље услове за биљке.

Требаће вам плодно тло. Тло се припрема посебно или се припрема у готовом облику. Осим тога, потребно је залихати се на даске, пиљевину или сламу. То ће такође захтевати гној као главни слој за непрозирност. Радимо по алгоритму.

Корак 1. Прво, ископан је ров на месту кревета.

Прво морате ископати ров

Корак 2. Затим морате инсталирати ограду- оплата од дрвених дасака.

Варијанте причвршћивања дасака у дрвеним оградама за кревете и гредице

\ т

Пример шеме дрвених ограда за кревете

Корак 3. Затим се излије слој сламе или пиљевине. Његова дебљина треба да буде 10-15 цм. Корак 4. Затим следи ред гноја. Неопходно је узети гној који већ почиње да трули. Кугле су запечаћене. Висина - 20 цм

Користити стајњак који је већ почео да трули

Корак 5. Створени јастук се залијева кипућом водом, тако да се гној и доњи слој исцуре. Након тога кревете треба оставити на миру два дана.

Низине су испуњене стајским гнојем, а сада морају бити прокуване водом

Корак 6. Затим можете сипати слој плодног тла. Треба да има висину од 30 цм

Низине спавају са слојем земље од 30 центиметара

Вишеслојно ђубриво можете направити помоћу пилетине и стимуланса за разградњу. Када је распад интензиван, додељује се максимална топлотна енергија. Управо је то неопходно за бољи раст засађених усева. Могуће је оставити органско ђубриво под црним филмом на недељу дана, тако да се добро загреје, а затим излити земљу и посадити биљке.

Органско ђубриво може бити покривено црним филмом на недељу дана (на фотографији - мини-стакленик)

Да би се саднице заштитиле од глодара, доњи слој можете ставити у посебну решетку. Такође, понекад уместо пиљевине спуштају труле даске, коре и конопљу. Стајњак се може заменити биљним хумусом. Све је потребноДобро је овати и залити кипућом водом, обавезно је дати тим слојевима "убод" пре него што заспете до земље.

Како направити кревете у стакленику од поликарбоната

Да бисте сазнали како направити кревете у стакленику поликарбоната, као и који су распони погодни, прочитајте овај чланак! Такође препоручујемо читање о цреву за заливање.

Чак и на мочварним, стјеновитим или пјесковитим тлима, можете организирати добре увјете за узгој различитих култура. Једноставно поставите кутије и напуните их плодним земљиштем. Кутије су топлије, штите од штеточина. Висина кутије је око 40 цм.

Пример алтернативне опције: узгој парадајза у кантама

Погодно је за одржавање биљака у кантама

Видео - Распоред кревета у стакленику и припрема тла за сјетву