Лишће паркет плоча: за и против масивних премаза, влакана, рецензије

Без обзира на разноликост тржишта подних облога, природни паркет је и даље најтраженији међу њима. Овај материјал је незаменљив, јединствен и релевантан без обзира на модне струје. Многе врсте дрвета се користе за израду паркетне даске, али ариш заузима водећу позицију. За овај материјал карактеристичне су одређене особине, оне ће посветити наш разговор.


варијације боја

Лацтебоард из ариша доступан је у 12 нијанси. Главни део заузимају златно-црвене варијанте, светло жуте и медне боје, као и смеђе и црвенкастосмеђе.

За сваку нијансу карактерише мекоћа, дубина боје, посебна, без неупоредиве љепоте.

Ова палета боја вам омогућава да користите паркет у свим стиловима ентеријера, од строгих класика до слободне земље.


Да би се очувала природна нијанса паркетне даске, у будућности је потребно користити уље и восак. Ако желите да промените постојећу боју, морате одабрати боје одговарајућих нијанси.


Позитивни аспекти

Плоча од ариша има много предности:

 • Снага овог материјала је тако висока да се може упоредити са карактеристикама храста. Познато је да ово дрво припада најтрајнијим материјалима.
 • Отпорност на воду, ватру и живе микроорганизме који имају штетан утицај на стање дрвета.Бор није само страшан влажна средина, чак и када се потопи у воду постаје још јача.


 • Естетска компонента паркета игра важну улогу у дизајну просторије. Ариш је врло лијеп, пресјек је јасно видљив на паркету. Подстава ариша изгледа племенито и скупо, чак иу поређењу са црвеним храстом.

 • Широк асортиман проширује изборе и омогућава вам да креирате јединствене ентеријере. Годишњи прстенови због своје изражајности дају паркету посебну атракцију. Данас се све више користи лакирани ариш. Ово је нова реч у свету подова.


 • испарљивих присутан у дрвету, што значи да ће ићи од суптилног мириса борових иглица. Такође, нестабилно одржава повољну климу и не развијају штетних организама. У другим речима, паркет се неће појавити гљивице и то је идеална за куће са децом и алергија.

 • Трајност премаза, укључујући његове особине, вањске карактеристике и естетску привлачност. Чак и са високом пропустљивошћу и интензивном употребом паркета дуго ће задржати своја својства у потпуности.


 • Добар изолација може спасити топлоту, чак иу ће екстремне хладноће у соби буде угодно.

 • Очување облика и недостатка скупљања - важне карактеристике које су својствене овом дрвету.

 • Масивни ариш у облику паркета не боји се утицаја хемикалија које се користе у чишћењу куће.Негативне стране

Нема их много, али су присутни:

 • Високи трошкови, у детаљном проучавању карактеристика, већ су недоступни. Ако копате дубље и анализирате професионалце, онда дрво са таквим скупом функција треба да кошта много више. Сви трошкови ће бити исплаћени и убудуће неће бити жаљења за преузете инвестиције.

 • Масивне паркетне плоче од ариша морају се прерадити и сушити на посебан начин, у складу са правилима и технологијама. Свака грешка ће довести до смањења карактеристика и квалитета дрвета. Третман захтева употребу специјалног алата и употребу специјалне технологије, јер ариш садржи смолу и има велику густину.


 • Нежељена употреба у регионима са високим температурним варијацијама током године (зимско и летње време).

 • Посебни захтјеви су наметнути на основу. Ако постоје недостаци, онда полагање паркета није могуће. Сви фосили, пукотине и чак те ствари ће морати да буду елиминисани.

 • Паркет након полагања мора бити направљен од уља или воска. Ниједна подна облога није строго забрањена.

 • Вероватноћа формирања одреда, иако мала, је и даље присутна.


 • Подстава, којастворени су да заштите поклопац од масивног намештаја, морају бити обавезно присутни. Иначе скупи паркет може бити озбиљно оштећен.

 • Велика величина паркетне даске утјече на формирање вриједности, она постаје скупља у односу на друге врсте покривености. Монтажа је слична ламинату.


Обим примене

Аришни паркет је универзални поклопац који има врло мало ограничења. Његова својства омогућавају стављање паркета у стамбене и јавне просторије са великим оптерећењем.

Спортски објекти често имају под у теретанама са таквим покрићем. Познато је да таква места имају високу пропустљивост и велико оптерећење на поду.

У овом случају препоручује се употреба само аришног паркета, јер је јак, способан да омекша пад, није покварен влагом и карактерише га висока отпорност на хабање.

За било који спортски објекат ово дрво се препоручује за третман пода.

Други станови се често третирају паркетом од ариша. Таква покривеност је изван моде и времена. Паркет се може користити не само унутар просторија, већ иу видиковцу, веранди, балкону.


Класификација

Плоча од аришног паркета је подељена на типове према различитим карактеристикама.

Следователни сорти се одликује с число бендов:

 • у једном смјеру;

 • двосмјерна;

 • троструко.Постоји и класификација за дрво:

 • највиши степен броја 0 је идеалан материјал са уједначеним узорком, одсуство чак и најмањих недостатака и, сходно томе, он је најскупљи;
 • да прву сорту карактерише присуство дефеката - не више од 30% укупне површине, прихватљиво је присуство малих чворова;


  \ т
 • доступан је други разред, али ће морати да се толерише уз присуство дефеката равномерно распоређених по паркету;
 • Трећи разред је најприступачнији од свих варијанти, али у њему има превише недостатака.


Правила бриге

Аришни паркет, као и свака табла, захтева посебну пажњу. Без обзира на трајност и трајност овог дрвета, само правилна њега ће омогућити да дуго времена уживате у његовој нетакнутој лепоти. Правила за негу зависе од врсте заштитног премаза.

Лакирани паркет треба да се осуши како треба и да добије потребну снагу. До сада се не може користити и мокро чишћење. У овом броју потребно је строго поштовати препоруке произвођача одабраног лака. Свако кршење ових захтева ће смањити квалитет заштите.

Лакови ће се морати периодично мењати. Због тога се стари премаз уклања брушењем. Непоштовање технологије може довести до промене боје дрвета.

Паркет, покривен уљем, захтијева употребу специјалних средстава за чишћење. Можете их купитиу продавницама специјализованим за дрвене подове. Обнова заштитног премаза мора се обављати једном годишње. За то није потребно полирање, за разлику од лакираног паркета.Упркос високим трошковима, таква покривеност је тражена. Генерално гледано, прегледи су позитивни. Присутни и незадовољни корисници, али њихова куповина одвијала се на непровјереним продајним мјестима, у којима асортиман производа не сјаји посебним квалитетом.

Препоручујемо да купите аришни паркет у специјализованим продавницама које пружају гаранцију на купљену робу, имају добру репутацију на тржишту и званични су дистрибутери познатих произвођача. Само на овај начин можете се заштитити и сигурно знати да купљени паркет испуњава све захтјеве.

У видеу испод, можете видјети како изгледа остатак лишћа.