Лемљење за полипропиленске цеви: 3 правила за избор

Лемилица за полипропиленске цеви може се купити у било којој продавници. Због ниских цијена и једноставности материјала лемљење полипропиленских цијеви може практицирати готово сваки власник куће самостално. За такве спојеве цеви морате имати неке вештине и неопходан алат. Али прво, морате смислити како да изаберете праву технику како бисте избегли плаћање веће суме за то или, обратно, не купите јефтину фалсификат.

Лемилица за пластичне цеви: како купити висококвалитетну робу

Главни задатак таквог лемилице је да одржава потребну температуру за повезивање полипропиленске цеви са прикључком, а температура загревања је око 260 степени.

Приликом куповине лемилице за пластичне цеви потребно је тражити од продавца потврду о његовом квалитету

По жељи купца, жељезо за лемљење треба одабрати према 3 критеријума:

 • облик грејног елемента;
 • топлотна снага;
 • Цена машине.
 • Трошкови лемљења се могу поделити у 3 групе:
 • Руски и кинески произвођачи лемилица су јефтинији;
 • Салтерс турске производње најчешће ће бити вредан просјечне цијене;
 • Скупи лемилице ће бити модели европских произвођача, а међу њима ће бити популаран немачки и чешки лемилица.

Лемилица је погодна за лемљење кућног грејног системаза кинеске произвођаче цеви. Стручњаци кажу да ће такав систем лемљења бити довољан за два система, а то је довољно за први рад особе која се одлучила за гријање, користећи полипропиленске цијеви, али и некоме можете дати неку корист.

За комерцијалне наруџбе не треба користити лемилицу произведену на кинеском. Читав разлог није у томе што није квалитативан, већ зато што није у стању да одржи тачну температуру. Грешка у јефтиној бакљи досеже 10 степени или више, што доприноси неквалитативној вези и не можете је визуално контролисати. Оштећења ове врсте нису прихватљива приликом извршења налога.

За почетнике, лемилица за цеви турске производње савршено ће се уклопити. Погрешка турског лемилице је веома мала и поузданост таквог лемилица је одлична. Просечна цена израде турског лемилица је популарна чак и код фирми које раде на инсталацији грејања од пластичних цеви. Да би сачували фирму, увјерите се да је исплативије купити 3 турска лемилица него један њемачки или чешки. Мајстори, који се већ неколико година баве овим послом, знају да ће чешко и немачко лемило дуго служити и да ће обезбедити квалитет спужве.

Само-припремљено лемило за полипропиленске цеви

Лемилица је намијењена за лијепљење цијеви које су загријане на жељену температуру. Не мора увек да се преврне или поправиполовина система ожичења за гријање и снабдијевање водом у кући. Често постоји потреба за радом да се замене два три једињења. И у овом случају није потребно купити лемилица, али то можете и сами.

Да би направили лемилицу за цеви од полипропилена, треба да гледате видео видео

За електричара који има вјештину бравара, за производњу таквог лемљења потребно је неколико сати.

Водоводне цеви су често скривене од очију, због тога се поправљају у каналима и зато не треба да бринете о лепоти и естетици. Али то није важно, важно је погрешно подесити температуру грејања и прегревања цеви или фитинга, чак и ако прегревање неће бити много степени, то ће довести до брака. У таквом лемљењу главни проблем ће бити квалитет делова који пљују. Ако се при лемљењу са лемљењем направљеним за лемљење дозвољава лагана неконзистентност изгледа лемљених елемената, онда када се користи купљено лемило, све треба да буде савршено.

За производњу лемилки за пропиленске цеви, потребни су сљедећи материјали властитим рукама:

 • грејни елемент;
 • Потребна је монтажа за величину цеви и прикључак за лемљење;
 • Никл вијци и матице М8, служе за причвршћивање млазница на гријач;
 • На основу термоелемента;
 • Причвршћивачи за сигурно причвршћивање лемилице на помоћну површину.

Поред температуре, много важне снаге и брзине загревања површине цеви за повезивање. У случају дазагревање спојних елемената је дугачко, затим се загрејани делови губе у облику и геометријским димензијама.

Из тог разлога материјал треба бити у пречнику од 15 до 30 милиметара, а снага уређаја је од 700 до 900 јединица. Ова врста снаге одговара загревању гвожђа.

Шема рада за водовод, врло једноставна, потребна вам је утичница, равна, ПВЦ цијев, коју морате претходно очистити и, наравно, жељу чаробњака. Сав посао не траје много времена, јер то није тешко.

Савети и трикови: како изабрати лемило за полипропиленске цеви

Након дефинисања облика грејне платформе, наставите са избором техничких параметара. Једна од првих и најважнијих ствари је да изаберете моћ. Приликом избора моћи не треба бирати највеће, ако више, онда не значи боље. Као снажан лемилица намијењени су за лемљење цијеви великог промјера. У случају да вам је потребна цијев за цијеви, чија је величина око 50 мм, то јест, то је стандардни сустав гријања, тада ће се за такве намјене појавити лемилица снаге 600-800 В. Уопштено, амбалажа означава број млазница и пречник за који су намењени. Пратећи ове смернице можете се кретати.

Избор лемилки за пластичне цеви мора бити заснован на обиму рада и финансијском капацитету

Важно је напоменути термостат, колико је прецизно подешен, колико се температура задржава, јер зависи од квалитета спужве. Ово посебно важи за почетнике.

У недостатку искуства и праксеу овој врсти посла вреди, на основу норми и норми.

И због тога је потребно изабрати лемило за цеви са глатком поставком температуре и пре рада проучити упутства за коришћење лемилица. Штавише, потребно је проучити не само упутства за употребу лемилице, већ и цеви и компоненте које сте купили, где се не пише само компонента цеви и друга, већ се одређује и оптимална температура приањања. Затим ставите жељену температуру на лемило. Ако то није случај, немојте да добијете упутства онда можете користити просечну брзину затварача, али пре покретања лемљења, морате пробати своје силе на деловима цеви, а не једном.

Приликом тестирања цеви, такође разумете довољно времена да се загрејете или треба да се додају или смање. Ове цеви нису скупе, тако да можете купити са залихама за тренинг. Такође је потребно обратити пажњу на млазнице. Млазнице треба прекрити тефлоном, због тефлонског премаза, загрејани елементи полипропиленских цеви се веома лако скидају. Квалитетни премаз треба да има зелено-плавичасту боју.

За заваривање пропилена, боље је изабрати машину чији рејтинг заслужује поверење. На пример, одличан квалитет је електрични штедњак произведен у Турској. Турски полипропиленски лак за полирање је добар избор ако вам је потребан професионалан приступ и поуздан уређај. Поред тога, изгледа као пиштољ за лемљење и привлачи пажњу ваших послодаваца. Ако једном радите са ППР-ом, можете купити руске марке.Алат за лемљење вам може обезбедити санитарну радњу која се зове Касторама или Ставр. Осим тога, можете купити такав производ на ОЛКС-у, гдје можете наћи потпуни преглед и видјети фотографију.

Млазнице за лемљење за полипропиленске цеви

Минимални број прикључака треба да буде 3, они су најтраженији, а пречник њихових 20, 25 и 32 милиметара. Али након одређеног периода употребе, додани у комплет млазнице, истрошени су и потребно их је заменити.

Млазнице имају цилиндрични облик од алуминијумске легуре или бакра који је премазан слојем тефлона који се не лијепи. Када купујете млазнице, обратите пажњу на квалитет слоја и немојте то превише коштати.

Млазнице су најчешће укључене у комплет за лемљење, али се могу купити одвојено

Слој премаза зависи од цене млазнице, тј. Мањег слоја, а цена и радни век су много мањи од скупих.

Трошење млазнице се манифестује на следећи начин: изглед дима, пластични остаци на млазници, лепљење делова и појава тешкоћа у уклањању цеви.

Како се користи гвожђе за полипропиленске цеви

Сам поступак спајања цијеви је врло једноставан и због тога привлачи многе домаће мајсторе.

Дела се морају извести в следећем редоследу:

 • Припремите цев за лемљење на овај начин: она мора бити исечена и очишћена на одговарајући начин, и ако је потребно уклонити слој фолије;
 • Окрените лемилицу у утичницу и подесите температуру;
 • Након што се лемилица загреје до изабраногтемпература ће показивати светлосни индикатор, носићемо цев и спојити са различитих страна на десну млазницу;
 • Задржавамо одређено време без одлагања и нежно извадимо делове из лемилице;
 • Спојите цијев с арматуром без ротације и све везе су спремне.

Време одржавања зависи од пречника цеви.

Шта изгледа као лемилица за полипропиленске цеви (видео)

При избору лемилице за полипропиленске цеви треба се ослонити на сврху куповине. Јефтини модели су погодни само за једнократну употребу код куће. Ова лемилица се може купити по врло ниској цијени. Али да бисте започели професионалну каријеру и активности, морате купити скупље и боље. И не заборавите да се клијент увек фокусира на алатку са којом радите.

Лемилица за полипропилен (примери фотографија)

)