ЛЕД улична расвјета: избор и уградња

Изабрали смо ЛЕД расвјету за вањску расвјету

Свјетла за ЛЕД расвјетна тијела у посљедње вријеме постају све популарнија. Ово није изненађујуће јер су прилично економичне, имају велики избор модификација и извршавање боја.

Такво осветљење може се сигурно назвати модерним. Зато смо одлучили да се фокусирамо на ово питање и да раставимо аспекте везане за процес одабира и инсталирања таквих уређаја.

избор уређаја

Процес одабира лампе може се поделити у неколико фаза - то је дефиниција номиналних параметара потребних склопова и њихов директан избор. Размотримо сваки од ових аспеката.

У овом видеу, стручњак ће подијелити савјете о томе како одабрати улично свјетло.

Одређивање номиналних параметара уличних светиљки

ЛЕД светла за уличну расвету нису само изабрана. Пре него што одемо у продавницу, морамо одредити њихову количину, снагу светлости, температуру боје и врсту рефлектора.

И одговори на сва ова питања се узимају не само са плафона, већ и на основу пројекта уличне расвјете. Чак и ако желите да направите само осветљење ваше куће, и даље вам је потребан пројекат. И за адресирање дизајнерских организација за ово није потребно. Пројекат можете направити својим рукама.

стандарди осветљења

 • Да бисмо то учинили, морамо прије свега слиједитиОдредите површину и врсту површине коју ћемо покрити.Ово је неопходно за израчунавање светлосне снаге уређаја и одређивање њихове количине.

Норме осветљавања болница, санаторијума и дечјих установа

 • Почнимо са дефиницијом типа површине.Зашто је то тако важно. Постоји нормативни документ као што је СНиП 23-05-95, који минимизира минималну и просјечну расвјету за различите просторије, као и за објекте изван објеката. То ће нам помоћи да одредимо минимално неопходно осветљење нашег објекта.


Стандарди за осветљење рекреативних подручја

\ т
 • Наравно, ови стандарди су погоднији за индустријске и јавне објекте, али појединац може наћи одговоре на многа питања у њему.На пример, треба да истакнемо дечије игралиште у дворишту за то можете усвојити стандард који постоји за образовне институције и који је 10к. А за осветљавање степеница на стази, можете узети одговарајући стандард за пешачке тунеле, који је 20км. Ако само треба да истакнемо пут у башти, онда можете прихватити стандардно осветљење уличица паркова, које варирају од 2 до 6лк.


Стандарди за осветљење путева

 • Одређивање нормативне вредности која нам је потребна да би се одредила укупна вредност светлосног тока свих уређаја за овај објекат.За ово, само подручје које желите да осветлите помножите са нормализованом вредношћу.


Стандарди за осветљење пешачких светала

Обратите пажњу!Наравно, већина наших суграђана одређује потребну снагу свјетлосног флукса "на око". Али у овом случају, ви стварате или недовољно осветљава, што лоше утиче на експедитивност ове расвете као такве, или стварају превише светлу расвету, што значи да се цена за њен рад и инсталацију може значајно повећати. Стога је боље користити израчуне истраживачких центара, који су израчунали оптималне параметре освјетљења за различите објекте.

 • Сада морамо одредити број уређаја, за које морате знати локацију њихове локације.Овде постоје две опције: прва је да се користи више лампи, али мање енергије или да се користи мање чворова, али више снаге.

Уједначеност спољашњег осветљења

 • Али у потрази за мањим бројем чворова, не може се заборавити такав параметар као што је униформност расвете.Параграф 5.13 от СНиП 23-05-95 се регулира лочено. Дакле, разлика између максималне и просјечне освијетљености за објекте с нормом већом од 6кк износи 1 до 3, а за објекте с нормом од 4 до 6 лук омјер не смије бити већи од 1 до 5, а за објекте с нижим нормама не више од 1 до 10.
 • Детектовано са бројем инсталација, можемо разумети која је сијалица потребна за наше ЛЕД уличне расвете.Да би се то урадило, довољно је поделити укупну снагу светлосног тока на број прикључака.

Фотографија показује калибрацију на температури светла

 • Сада морамо одлучити о температури боје лампе.Ова опција је изабрана на основу ваших дизајнерских преференција. Он се мери у Келвину (К). Што је већа вредност, ближа је боја плавом спектру. Топла светлост је око 2200 К, таква светлост емитује конвенционална сијалица са жарном нити. Вриједности у подручју од 6500К и више сматрају се хладним. Природно дневно светло је око 4000К.


Компоненте уличне лампе

 • Па, и на крају, одредите врсту рефлектора, о чему смо говорили на самом почетку овог одељка. Он је важан за нас у контексту врсте осветљења - он ће дати усмерено или дифузно светло. Свјетла усмјереног свјетла се обично користе у архитектонском освјетљењу зграда. Ако изаберемо ЛЕД светло уличног светла, онда би требало да престанемо да бирамо рефлектор, који распршује светлост.

Избор ЛЕД расвјетних тијела

\ т

Након што смо одредили број прикључака, можемо ићи у радњу са њиховом снагом свјетлости и температуром боје. Сада морамо узети добру лампу. Али како то дефинишете?

Тренутно постоје дваГлавни типови управљачких програма су кондензаторски и електронски. Прва наруџба је јефтинија, али када се користи, ЛЕД диоде могу дати пулсирајући свјетлосни ток који негативно утјече на очи особе.

Ово је посебно уочљиво код возача ниског капацитета или чак без кондензатора. Електронски возачи у овом погледу су бољи по наруџби, али имају један али велики недостатак - они су много скупљи. Јефтинији модели дају вам значајне препреке. Више о томе можете прочитати у видеу.


Број ЛЕД диода у Стреет Лигхтингу

За почетак, морате схватити да је ЛЕД улично свјетло плоча с одређеним бројем свјетлећих диода.

Број ЛЕД диода у свакојОдвојена лампа се обично бира на такав начин да се постигне одређени интензитет светлосног флукса. Међутим, могуће је креирати уређаје и појединачне наруџбе.


Одељак ЛЕД лампице

Главна карактеристика ЛЕД светала је да се загревају и да им је потребан посебан радијатор за одвођење топлоте.

Ако обичне ЛЕД лампе за кућу нису јако уочљиве, онда у много моћнијим уличним расвјетним тијелима то треба посветити највећу пажњу.


Кућиште радијатора ЛЕД лампа

Да би се уклонила топлота из ЛЕД диода, ове лампе имају посебан радијатор. Али ако га не видите, то не значи да није.

Недавно се за уклањање топлоте из ЛЕД диода све више користи тело светиљке, које је направљено од алуминијума, који има већа својства топлотне проводљивости.


Шема ЛЕД осветљења кондензатора

Поред радијатора у прибору, потребно је обратити пажњу и на тзв. Возача. Такозвани уређај који претвара измјеничну струју у константу и ограничава струју на сваку појединачну диоду.

Граница струје је један од најважнијих параметара дугог вијека трајања сваке поједине диоде и лампе у цјелини.


Шематски приказ електронског драјвера за ЛЕД лампу


Степен ИП заштите

Не мање важан фактор и степен заштите лампе од прашине и влаге. На крају крајева, он ће бити под нашим атмосферским утицајем.

Према ГОСТ Р МЕК 60598 - 2 - 3 -99 овај степен заштите не би требао бити мањи од ИП33. Али у пракси је боље користити уређаје са ИП44 и изнад.


Причвршћивање ЛЕД расвете за уличну расвету

Такође, при одабиру техничких карактеристика лампе, обратите пажњу на њено причвршћивање. Мора бити у складу са својим начином уградње.

Вањска расвјетна тијела могу се монтирати не само на ступ, већ и на кабел, зид, ступ ступа или цијеви. Прибор за фењер такође мора да одговара одабраној опцији инсталације. Али о томе ћемо говорити у следећем одељку.

Инсталација уличних светиљки

ЛЕД улична расвјета има низ инсталацијских правила која се често превиђају. У међувремену, за њих је направљен ГОСТ Р МЕК 60598 - 2 - 3-99, о чему смо већ помињали и ГОСТ 8045 - 82. На њима се треба ослањати на инсталацију.

  \ т
 • Прво, треба да одлучите о опцији инсталације и да подигнете држач на лампи која одговара овој опцији.Затезач мора дуго да издржи оптерећење и не може да разбије подлогу. Ово је посебно важно са осветљењем лампи на ужету.


Причвршћивачи\ т

 • Спојни елементи у причвршћивачима морају бити најмање два. Ово је неопходно у случају да је један од њих неисправан или оштећен током рада, јер се уличне лампе обично инсталирају на висини, а њихов пад угрожава не само оштећење лампе, већ и повреде људи.

Инсталација ЛЕД лампи

Причвршћење ЛЕД уличне светиљке у складу са тачком 1.4.4 ГОСТ 8045 - 82 мора да издржи момент савијања једнак пет пута већу од тежине лампе, помножено са дужином његовог изласка из стуба.

Ово је неопходно да би лампа трајала дуже време да издржи утицај ветра. Норма је брзина ветра до 150 км /х.

\ т

Обратите пажњу! Ако је дужина лета лампе већа од 8 метара, онда је потребно да израчуна максималну површину изложену ветру.

 • Приликом уградње учвршћења, треба имати на уму и такав параметар као што је намотавање лампе под утицајем оптерећења ветра.Причвршћивање треба да обезбеди поуздану фиксацију. Лампе за овопроћи специјални тест.
 • Суштина овог теста је да се провери да ли се лампа пали када се на њу примени сила на 1,5 кН /м2 током 10 минута.Ако је висина прибора већа од 8 метара, онда би напор требао бити 2,0 кН /м2. Ако је, међутим, ЛЕД осветљење за улично осветљење постављено на надморској висини изнад 15 метара, онда тестирање за њих треба да буде не мање од 2,4 кН /м2.


уградња расвјетних тијела

\ т
 • Што се тиче електричног дијела прикључка таквог прибора, инструкција упућује да се користи бакарна жица промјера најмање 1 мм2.
 • Што се тиче средстава за аутоматизацију контроле расвете, постоји само једна норма.То захтева обезбеђивање ручне контроле сваког или групе уређаја за њихово одржавање. То јест, паралелно са контактом аутоматизованог система, мора се уградити регуларни прекидач који омогућава да се осветљење укључи или искључи без обзира на рад аутоматизације.

закључак

ЛЕД диоде уличне расвјете су одлична алтернатива замјени застарјелих флуоресцентних свјетиљки и расвјетних тијела с обичним жаруљама са жарном нити. Једини важан аспект је исправна расвета и њена инсталација. И надамо се да вам је наш чланак помогао да разумете ово питање.