ЛЕД траке за осветљење: Правила инсталације

Осветљење купатила са лед-траком

Данас је на нама са читачем да сазнамо да ли се ЛЕД трака може користити као главно осветљење. Упознаћемо се са класификацијом ових расветних уређаја, са правилима избора траке и са карактеристикама њене инсталације. Почнимо.

Зашто лед трака

Ево главних аргумената у корист ове врсте расвете:

 • Исплативост. Модерне ЛЕД диоде дају 10 В снаге у ватима у поређењу са сијалицама са жарном нити;


Снага коју троше различити извори светлости са истим светлосним флуксом

 • Велики ресурс (до 50000 сати континуираног рада);
 • Недостатак повезаности између ресурса и броја укључења /изузећа. За поређење, жаруље са жарном нити и халогене жаруље често не раде када се укључе;
 • Изузетно безначајно загревање, што је обрнута страна ефикасности. Жаруља са жарном нити претвара топлоту на 98% потрошене електричне енергије, а ЛЕД - око 50% (са много мањом апсолутном потрошњом енергије);
 • Одсуство сенки. За разлику од точкастих извора светлости, постављених дуж периметра плафона, трака осветљава објекте у просторији са свих страна. Одсуство сенки је веома корисно за мале радове у кућном студију, за читање и куцање текстова, као и за фризере и визажисте.


Ако не поседујете сет за слепе, сенке приметно ометају укуцавање текста

избор траке

Које знакове треба узетиЛЕД риббон?

Видео прилог уз чланак омогућиће вам да се боље упознате с темом одабира филмова.

Напајање

Под този параметр, траки се разделат в две основни категории:

.
 1. Са напајањем од 12 (ретко - 24) волта. Да би се повезали на мрежу, потребна је инсталација засебног напајања;


50-волтно напајање

Међутим: 12 волтних трака се може повезати са постојећим нисконапонским уређајем. На пример, често се користе за осветљавање кућишта рачунара: жуте и црне жице на било ком конектору напајања дају нам напетост.


Светлећа гаражна ЛЕД трака, напајање напајањем за рачунаре

 1. Са напајањем од 220 волти. У овом случају, трака је потребна за спајање само компактног исправљача - кутије са причвршћеним мостом, инсталираног на каблу за напајање.


Високонапонска трака на каблу са исправљачем

Која опција је најбоља?

Овде можете дати сасвим недвосмислен одговор: ЛЕД трака за осветљење просторије треба да буде ниског напона. Поента

Који је разлог за тако чудну инструкцију? Уосталом, снабдијевање електричном енергијом ће постати извор додатних проблема за нас: треба бити скривен и неприступачан кућним љубимцима и дјеци. Такође морате да обезбедите вентилацију (БП за храњење лед-трака које раде са пасивним хлађењем) и да растворите жице од њега до утичнице и саме траке.

Кључна реч -толеранција грешке

Апсолутно поуздана опрема не постоји. Било који ЛЕД или рибон отпорник у било којем тренутку може ићи у Валгалло (или гдје ће смд дијелови бити послани). Али у 12-волтној траци, одсек са 3 ЛЕД-а изумире, ау високом напону један - његов метар (за жељено напајање велика група ЛЕД-ова је повезана у серију).

Када је квар траке ниског напона, дио од 3 диоде

Поред тога: трака ниског напона се може исећи дуж дужине злогласних дијелова 3 ЛЕД диоде, високог напона - само метар се протеже.

ниво заштите

Траке са заштитним степеном ИП20 (без заштитних премаза) и ИП67 (у силиконској љусци). Коју опцију треба да зауставите?

Ако планирате организовати осветљење акваријума помоћу ЛЕД траке или позадинског осветљења у купатилу, одговор је јасан и јасан: наш избор је извор светлости заштићен од влаге.

позадинско осветљење акваријума

Када инсталирате осветљење у сувим просторијама, чини се да можете да користите ИП20 траку.

Међутим, ево неколико нијанси:

 1. Касније, ЛЕД трака ће бити покривена прашином, што смањује њен излаз светлости. Периодично мокро чишћење није толико корисно за отворено ожичење као флексибилна плоча и сам ЛЕД: поред изузетно непожељног контакта електронике са влагом, увијек постоји ризик од ломљења једног или више дијелова са сједишта. Заштитна љуска искључујеКонтактирајте детаље детаља и трагова влажном крпом;

Напомена: алтернативно решење - профил са дифузором - кошта много више од разлике између трака са истом осветљеношћу и заштите ИП20 и ИП67. Поред тога, распршивач ће апсорбовати око трећине глобалног протока, а силиконска љуска на луминозност практично не утиче.

 1. Када се инсталирају нише за освјетљавање, столови и други предмети на тракици доступној дјеци која су доступна дјеци неизбјежно ће се проучавати тактилно. Низак напон је безбедан за бебу, али додир влажног и често само додир са храном малих руку није потпуно безопасан за извор светлости.


Осветљење нише у ауторовој кући монтирано је на приступачном детету висине

За осветљење трака која се користи у силиконској љусци

Тип ЛЕД диода

Тренутно, средином 2017. године, најпопуларнија трака на смд 3528, 5050, 5630 и 5730 је ЛЕД, а осветљеност једне ЛЕД у овој серији повећава се с лева на десно; У исто време не расте само светлост лумена на ватима, већ и снага коју трака троши.


Изглед СМД дијелова. Број означава величину случаја у десетинама милиметра

Међутим: пар смд 5630 и смд 5730 су изузетак. Други тип ЛЕД диода је еволуцијски развој 5630: излаз свјетлости је порастао за 5% без повећања потрошње енергије.


Компаративне карактеристике четири генерације ЛЕД диода

Занимљиво: цијена линеарног мјерила траке напромјене у генерацијама ЛЕД-а се благо повећавају или се уопће не мијењају. Чињеница је да са развојем технологије не само да се побољшавају карактеристике производа, већ се и њихова производња смањује. Вештачко усклађивање цена последица је маркетиншке политике произвођача и продаваца: они желе да се ослободе залиха застарелих ЛЕД-ова и, због тога, прецењују цене нових производа.

Отуда - практичне препоруке о областима употребе различитих трака:

имаге десцриптион


Скривена ЛЕД расвјета расвјета напетост строп

3528 - скривено и отворено осветљење ормара, плафона, ниша и полица. Траке овог типа пружају мали излаз светлости (око 300 лм /м) уз минималну потрошњу енергије (5-7 В /м). Низак ниво топлоте може се инсталирати у близини топлотно-изолационих површина (укључујући плафоне)
\ т


Позадинско осветљење кухињског простора

5050 - осветљење радних површина и столова, осветљење просторија са ниским захтевима до нивоа осветљености. Потрошња енергије траке достиже 13-15 вати по метру са светлосном снагом од 600-800 лумена.


Главно осветљење на тракама

5630 и 5730 могу да обезбеде главно осветљење просторије са ЛЕД траком. Мерна трака даје 1500 - 1800 лумена при потрошњи енергије од 18-20 вати.

Важно: трака која троши више од 15 ватиметар, захтева монтажу на профилу који расипа топлоту или на било којој другој површини са високом топлотном проводљивошћу. Недостатак дисипације топлоте доводи до прегревања и брзог пропадања ЛЕД диода.


Још једна илуминација у ауторовој кући: сегмент траке на смд 5630 лепљен је на алуминијумски дифузор

Да ли има довољно трака за осветљење на смд 5630 или 5730 за потпуно осветљење дневних и помоћних просторија? Више него

Тренутни стандарди осветљења су следећи:

\ т \ т \ т
Тип комнати Осветление, лк (лумени на м2)


Кућни уред, пословни простор

300


Дечија играоница

200


Кухиња или дневни боравак

150


брисање

75
\ т

\ т
Купатило, када

50


Ходник, ходник

50

Како је лако израчунати, за пуну расвјету довољна је 12-метарска канцеларија довољна 12 * 300/1800 = трака од 2 метра на смд 5730 са освјетљењем 1800 лм /м. /1800 = 0.33 м

Међутим: на великој површини простора боље је користити изворе свјетлости мале снаге, равномјерно распоређене по плафону. У овом случају, ослободићемо се сенки и подручја са слабим осветљењем.

Број ЛЕДс по метру

Она варира од 30 до 240 комада. У исто време са тракамаГустина инсталације од 120 /м или више је углавном морално застарела смд 3528: у супротном, потрошња енергије траке ће се појавити у свим разумним границама.


Густина монтаже - 240 ЛЕД по метру

Ако има смисла купити траку са повећаном густином инсталације?

Нико. Добијате опрему за осветљење са:

 • Смањена поузданост (ако један ЛЕД или отпорник не успе, одсек са 6 извора светла блиједи);

Величина сегмента повећана на 6 ЛЕД-ова

  \ т
 • Ниска излазна снага по вату снаге (будући да се користе ЛЕД диоде старијих генерација);
 • Велика потрошња енергије (због њиховог броја).
Једина предност трака са великом густином инсталације је униформност осветљења: одвојени извори светлости су мање уочљиви. Међутим, исти ефекат се може постићи затварањем модерније траке на дисплеју смд 5730.


Дифузор скрива тачкасте изворе светлости, чинећи осветљење чак и

.

температура боје

Температура боје лед-светла се мери у келвину и одговара спектру сјаја објекта загрејаног на наведену температуру.

Субјективно, различите вредности овог параметра се процењују као:

имаге десцриптион

\ т
2700-3200К

Топло светло, које одговара западном сунцу или лампи са жарном нити. Ова свјетлост је најудобнија за очи, али значајно искривљује боје.


4000 - 4500К

Неутрална светлост која одговара сунчевом спектру у подне у одсуству замућености. Пружа најпрецизнији пренос боја.


6500К

Хладно светло (Даилигхт Спецтрум). Најбоље за вид.

Мишљење аутора: Оптимално осветљење са температуром од 4000К. Након кратког периода адаптације, свјетло престаје да иритира хладноћу у односу на жаруље са жарном нити. Све боје изгледају исто као и сунчан дан.

Правила за монтажу

Како правилно уредити сопствену ЛЕД расвету за расвету?

Ово су основна правила за његову инсталацију:

 • Трака се по правилу испоручује са слојем лепка који се наноси на његову задњу површину. За своју налепницу можете користити било коју чисту, глатку и глатку површину;


Задња страна траке са слојем лепка од 3М - познатог произвођача квалитетне лепљиве траке

 • \ т Изрежите траку само на ознаци (попречни ризик са сликом маказа).Иначе, рез се неће успјети у екстремном дијелу;


цут лине

  \ т
 • Не заборавите на расипање топлоте.У улози расипања топлоте профил се може користити не само за ту намјену, већ и за обичан алуминијски (при малој снази свјетло - пластични) кут;

Трака је залијепљена унутар винил кабловских канала

 • \ т Никада не комбинујте траку секвенцијално.Са дужином траке од 5 метараСа потрошњом од око 18 В /м, приметно се загрева на крају напајања због малог дела проводника који носе струју. Повећање оптерећења на проводнику ће проузроковати загревање (и припадајуће деградације ЛЕД диода);


Неколико извора светлости је повезано са БП само паралелно

  \ т
 • \ т Обавезно обезбедите вентилациону нишу са БП и заштитите је од инсеката. Дуго прегревање електролитских кондензатора и кратких спојева узрокованих мушицама и жохарима главни су узроци смрти импулсних енергетских јединица;


Ниша за напајање је заштићена решеткама за инсекте

 • \ т Ако желите да лемите кабл за напајање на прикључке скраћене траке - користите лемилицу снаге која не прелази 40 вати.Како је дошло до прегријавања ЛЕД диода, већ смо споменули. Осим тога, дијелови у смд-случајевима могу се једноставно распакирати из прегријане подлоге с врло топлински проводљивим бакром;


На фотографији - лемљење жица за напајање до терминала

  \ т
 • \ т Приликом уградње стропне свјетиљке најлакше је поставити траку на плафонску подлогу са широком вертикалном полицом (за лијепљење за зид) или широким калупом.За већу крутост, појединачне плоче постоља се лијепе на крајеве. Штапови могу бити појачани импровизованим шибицама.


Трака се залијепи на багету, фиксира се повлачењем од 5 центиметара од плафона

закључак

Као што видите, схватите осветљењеЛЕД траке су лаке. Сретно!