ЛЕД свјетла за кампирање: избор и употреба

Камп ЛЕД лампа је одличан избор за путнике

Са развојем туризма, постоји све већи број сродних производа који вам омогућују да путујете удобно. Одлични пратиоци у кампањама, излетима за пикнике, у летњим колибама биће камповање ЛЕД светла.

Опрема за расвјету туриста је веома разнолика. Нема изузетака и лампиона за камповање. Да бисте разумели шта је најбоље изабрати, морате знати њихове главне типове и карактеристике.

Где користити лампу за камповање

Аутономни извор осветљења, који је ЛЕД лампа за камповање, је веома погодан и користан уређај у многим ситуацијама.

Може се користити:

 • Осветлити териториј кампа у сезони планинарења, риболова или лова.
 • Као извор расвете у шаторима или под шаторима.
 • У сеоској кући у сјеницама, кућној градњи, одмах испред.
 • У кући као додатно осветљење или у случају нестанка струје.

Овај осветљивач ће постати незаобилазни помагач у одсуству стационарног осветљења, немогућност паљења ватре у логору. У случају нестанка струје у кући или у земљи, свјетла за кампирање могу бити извор расвјете у случају нужде.

Правила за избор светала за камповање

Приликом избора извора светлости за камповање, није потребно заустављати се на моделима са веома ниским цијенама. Најчешће јефтини лантерниједноставно неће квалитетно обављати своје функције. У тежим случајевима, они могу представљати опасност за ваше здравље.

Постоје неке кључне тачке које треба узети у обзир приликом куповине фењера за камповање:

 • Поузданост целе конструкције, њена трајностгарантира дуготрајан рад уређаја за осветљавање у екстремним условима оригиналног. Добро познати бренд произвођача може постати добар избор за висококвалитетне уређаје за осветљење.
 • Значајну улогу у избору фењера играју параметри његове економије.У недостатку струје за пуњење батерија, вриједи посветити више пажње моделима у којима можете подесити снагу свјетла. Још је боље изабрати фењере са могућношћу само-пуњења (са уграђеном машином за динамо).
 • За осветљавање веће површине потребан је велики угао светлосног тока . Из тог разлога вреди изабрати расветни уређај са специјалном оптиком која може да обавља функцију стварања широког светлосног тока.
 • Уједначеност емитованог светластвара мање оптерећење вида и боље осветљава све око себе.
 • ЛЕД лампа за камповање мора имати довољну заштиту од влаге која улази у конструкцију , јер мора да ради у различитим временским условима. Степен отпорности конструкције на влагу може бити најразличитији. Одвојени модели могу се користити само у условима високе влажности, други могу издржати падање под воду. Упутства за производ треба да будусадрже ознаку на ИП - степен заштите од пропусности влаге и заштите од прашине дизајна фењера (од ИПКС4 до ИПКС8).

Овај уређај за осветљавање може бити у потпуности направљен сопственим рукама. У потпуности ће задовољити све ваше захтјеве. Али естетска компонента таквог фењера често је јако погођена.

Да би се осигурала квалитетна и непрекидна расвјета на потребној површини, потребно је одабрати модел који је прикладан за одговарајуће параметре.

Типови светиљки за камповање

Различита ЛЕД светла за камповање за многе параметре. У основи то је:

 • облик фењера- може бити најразличитијег облика. Ријеч је о малим правокутним или округлим моделима, у облику керозинске свјетиљке и других облика.
 • Даје се нека врста светлости- равна или расута.
 • Број и осветљеност ЛЕД диода.
 • Тип напајања.

Постоје разне врсте једноставних лампи за шаторе или надстрешнице које се могу разградити, чиме се повећава површина расвјете.

Тренутно постоје веома мале ЛЕД лампице за камповање. У исто време, они су прилично снажни и имају дуго радно време. Такви извори свјетлости су прикладни за освјетљавање малог дијела шатора или тенде, спот освјетљење изнад здјеле или стола.

Мини модел лампа за камповање Нитецоре ЛА10

Моделе кампинг светала можете пронаћи са мноштвом додатних функција.На пример, комбинација јединице за осветљење и радија, вентилатора. Неки фењери такође имају могућност уградње одбијача инсеката, што је веома згодна карактеристика у природи.

Додатне карактеристике светала за камповање су потпуно опционалне, али могу бити корисне и удобне.

Тијело кампинг лампи

Главни део светиљки кампа је направљен од:

 • АБС пластика отпорна на ударце;
 • алуминијум;
 • Нерђајући челик.

Пластично кућиште отпорно на ударце може издржати пад с мале висине. Често је то сасвим довољно за бакљу овог типа. Уколико је ЛЕД камп светло намењено за употребу у тешким и екстремним условима, боље је купити моделе са металним кућиштем.


Мултифункционална пуњива лампа за камповање светлећа диода у металном кућишту

\ т

Алуминијумска кутија има много већу снагу и поузданост од пластике. У исто време то није много теже. Такође је пожељно да тело буде што водоотпорније.

Спољна површина металног кућишта је обично изложена декоративном премазу у облику анодизације. Таква шкољка штити метал од оксидације, повећава отпорност на абразију. Али, када ударци на тело фењера на анодизованој површини могу да се формирају повремено.

Предности ЛЕД-а као извора светлости за лампу за камповање

Извори светлости у ЛЕД осветљењу су ЛЕД диоде. Јефтини модели могуопремљени су диодама ниског квалитета, које су не само неефикасне, већ и штетне за поглед (раде углавном у опсегу плавог спектра светлосног зрачења).

Често постоје јефтини модели светиљки за камповање са великим бројем таквих ЛЕД-ова: веома су светли, али дају лоше осветљење. Поред тога, што је више извора светлости у осветљивачу, то је мање времена за напајање батерија.

Квалитативне ЛЕД диоде, у комбинацији са другим компонентама оптичког система објектива, обезбеђују добро осветљење и не представљају опасност за људско здравље. Спектар њиховог зрачења је врло близак природном.

Савет! Ако можете да изаберете температуру боје ЛЕД лампица у лампи за камповање, најбоље је да изворима светлости дате меку топлу жуту или дневну светлост. Они ће природније покрити околни простор.

Светлеће диоде произведене савременом технологијом имају много предности у односу на друге изворе светлости за лампу:

 • ЛЕД диоде су много ефикасније од конвенционалних сијалица са жарном нити. Када радите на идентичним батеријама, ЛЕД-ови ће засјати много дуже.
 • Дизајн ЛЕД диоде је много поузданији, теже га је оштетити.
 • Мала величина извора светлости омогућава вам да смањите величину фењера, задржавајући његову ефикасност.
 • Животни век ЛЕД-а је више од 50 хиљада сати при константном раду.
 • У ЛЕД диодама можете подесити осветљеност у прилично широком опсегуранге
 • Због слабе расподеле топлоте током рада, ЛЕД светла имају знатно ниже захтеве за топлотном снагом кућишта.

У исто време, ЛЕД извори светлости су веома осетљиви на прегревање. Када прекораче максималну дозвољену струју за овај модел, они брзо губе квалитет и не успеју.

Камп ЛЕД лампице

У зависности од модела, фењери могу бити опремљени са једном или више ЛЕД диода. Они су способни да раде одвојено, и сви заједно. Већина модела камперских лампи је у стању да ради у неколико режима који су потребни у првобитним условима.

Најчешћи:

 • Режим пуном снагом - Камповање светлосне диоде које емитује светлост може да ради у минималном броју сати.
 • Просечно
 • ниско
 • Емергенци лигхтинг - Максимално дуго радно време.
 • Стробоскопски режим.

Неки модели фењера имају распршене или усмерене светлосне режиме. У првом случају, уређај за осветљење даје меко осветљење околног простора, у другој варијанти - светло осветљење простора испод лампе.

У неким моделима лампи се као извор светлости користи светлосна диода.

Оптика за светла за камповање

Основни услов за осветљење светала за камповање је способност да се равномерно осветли велика површина. Из тог разлога, они су често опремљени текстурираним рефлекторима, који дају велику и уједначену светлосну тачку, иобичне наочаре. Објективи за овакве моделе фењера се ретко користе, јер потражња за јасним или променљивим фокусирањем светла испред фењера не вреди.

Ако уређај за осветљавање има директну светлост, без рефлектора, често је опремљен мат стаклом ради равномерније расподеле светлосног флукса.

За расвету унутар шатора, трамваји ће одговарати најједноставнијим моделима фењера.

Напајања за фењере за камповање

Најчешће батерије за светла за камповање су конвенционалне ААА или АА батерије или пуњиве батерије. Избор једне или друге опције треба извршити у зависности од учесталости употребе уређаја за осветљење.

Ријетки изласци, употреба лампа за камповање као расвјета у случају нужде у земљи - у овом случају бит ће боље користити једноставне батерије. Ако се извор аутономног осветљења интензивно експлоатише, туристичка путовања имају дуго времена, много је исплативије ставити пуњиве батерије.

Ако је једнократно напајање енергијом нешто мање од акумулатора, батерије се могу пунити више пута.

Батерије у лампама за камповање уграђене су и напуњене без уклањања из уређаја или замјене. Неки модели фењера имају индикатор пражњења батерије, што је веома погодно за праћење времена пре пуњења.

Пуњива ЛЕД светла за камповање могу се пунити од:

  \ т
 • Стационарни220 В мрежа;
 • Упаљач за цигарете у аутомобилу 12 В;
 • Соларни акумулатори;
 • Динамо.

Пуњење батерија у батеријској лампи може се постићи преко уграђених соларних панела. Ово је прилично згодно у пјешачким путовањима гдје се јављају проблеми са наплатом. Поред тога, пуњење батеријске лампе је могуће из спољног напајања (Повер Банк) или рачунара преко УСБ порта.

Специјални мобилни соларни панели су доступни за продају. Могу се прикључити, укључујући ЛЕД свјетла за батерије за кампирање. Још један веома једноставан начин пуњења светала за камповање је специјални уграђени динамо. Међутим, ове врсте енергије су и даље неефикасне.

Одређени модели освјетљавајућих самоуслужних уређаја могу сами пунити мале електронске уређаје: мобилне телефоне, камере, ГПС-навигаторе. Моћнији уређаји, као што су таблети, могу радити од њих, као из мреже.

Међутим, најпогоднији начини пуњења батеријских лампи за камповање су пуњачи који раде преко фиксне мреже или из акумулатора аутомобила.

Методе постављања светиљки за камповање

Да би лампа за камповање ефикасно обављала функцију осветљења, она мора бити постављена на безбедан и погодан начин.

Съдържат на основните видове на закритиа:

.
 • Висећа - на врпци или карабину.
 • У обликуОбујмице за причвршћивање на појасеве, одјећу, одјећу, џепове у шатору или тенди.
 • Магнетни држачи омогућавају фиксирање фењера на металне површине.

Постоје модели снажних фењера који су инсталирани на земљи. Обично имају угао осветљења од 360 степени, што је веома погодно за осветљење територије кампа. Ово је посебно тачно у ситуацијама у којима нема шансе да се отвори пожар.

Главни услови за било који начин постављања лампи за камповање - поузданост и сигурност. Па, ако батеријска лампа има уграђени сигнал који вам омогућава да одредите његову локацију у искљученом стању. У овом случају, лакше ћете пронаћи уређај, теже га је држати или га ударити.

Управљање лантерном за кампирање

Главни захтеви за управљање фењером за камповање су:

 • једноставност- није потребно одабрати "паметне" моделе, који се лако збуњују у управљању. Ово се посебно односи на екстремне ситуације у кампањи.
 • \ т погодност- ово је важно у условима путовања. Ако морате да га уклоните сваки пут, а онда да се повучете да контролишете висећу лампу, онда ће то бити минимално незгодно.
 • поузданост- све контроле треба адекватно заштитити од спољних штетних ефеката. Иначе се могу одгајати у најнеповољнијем тренутку, а од рада фењера често може зависити од људског живота и здравља.

У суштини сва ЛЕД светла за камповањеуправљају:

 • дугмад;
 • полуге;
 • даљински управљач.

Промена различитих начина рада обично се врши наизменично са притиском на дугме.

Лампа за камповање ЛЕД батерија, ако је правилно одабрана, може увелике олакшати туристичко путовање. То ће створити потребну удобност и удобност, повећати сигурност боравка у природи ноћу.

Добар фењер за камповање ефективно осветљава територију и радиће доста дуго. Цена квалитетних ЛЕД производа не може бити ниска, али брзо оправдавају трошкове куповине. За више информација о овој групи уређаја за осветљење погледајте видео у овом чланку.