ЛЕД позадинско осветљење дна аутомобила сопственим рукама

Да бисте привукли пажњу људи око вашег аутомобила на различите начине. Једна од њих је уградња позадинског осветљења дна аутомобила. Са овим знањем, аутомобил лебди изнад земље, излазећи из сивог тока покретних возила.

Већ постоји жеља да се ваш омиљени аутомобил промени на боље? Хајде да смислимо како да направимо позадинско осветљење дна и са којим ће се нијансама морати суочити.

мало теорије

Дно осветљења возила може се применити на два начина. Први подразумева куповину комплетног прибора са свим потребним прибором. Просечна цена сета од четири лампе - 5000 рубаља. Плус цена везе - 1000-2000 рубаља (у зависности од сложености). У исто време, не постоји гаранција да ће кинеске светлосне цеви са ЛЕД диодама радити дуже од годину дана.

Други начин је одвојено бирање свих детаља осветљења, на основу сопствених предности. Као резултат тога, трошкови се смањују неколико пута. У оба случаја мораћете да се позабавите инсталацијом уређаја и да их повежете са уграђеном мрежом. Али други начин је занимљивији и узбудљивији јер укључује познавање пријатеља са четири точка.

типови позадинског осветљења

У овом тренутку, позадинско осветљење дна возила врши се углавном на бази ЛЕД трака. Економичне су и издржљиве, свијетле и не загријавају се. Снага ЛЕД траке је скоро иста као напон на батерији, што поједностављује проблем повезивања. Широк спектар боја ће задовољитиукус сваког власника аутомобила. Најзахтјевнији возачи могу поставити РГБ позадинско освјетљење на дно и контролирати боју сјаја у властитом расположењу.Неонско осветљење дна аутомобила на много начина губи ЛЕД и готово се не имплементира. Међутим, онлине продавнице настављају да користе термин "неонско светло", познато многима у рекламне сврхе, да повећају рејтинг и продају ЛЕД светла.Неонске лампе имају неколико значајних недостатака који не дозвољавају да се користе за осветљавање аутомобила. Под главним недостацима је слаба толеранција вибрација и неопходна додатна заштита кућишта.

Фино за осветљење дна

Када дајете свој аутомобил гламурозном изгледу, немојте се превише дивити и заборавите на норме које су прописане међудржавним стандардом ГОСТ 8769-75. Упркос чињеници да је овај нормативни документ ревидиран у јулу 2016. године, ЛЕД трака није укључена у листу екстерних светлосних уређаја инсталираних испод аутомобила. Дакле, ако је инспектор лоше расположен, можете сигурно рачунати на казну. Да би се смањила пажња особља ДПС-а и да се не изазове несрећа на путу, приликом инсталације осветљења, морају се поштовати нека правила прописана у ГОСТ 8769-75:

 • користити само светлеће диоде које емитују белу или жуту светлост за осветљавање предње стране;
 • да се не користи за позадинско осветљење беле светлеће диоде;
 • да спречи ширење светлосног тока изавозило.

За кршење једне од тачака у члану 12.5 Закона о прекршајима РФ прописује се казна у облику одузимања права управљања возилом (ТЗ) на период од 1-1,5 година одузимањем незаконито уграђених свјетлосних уређаја. Ако се током притвора лојални инспектор појави у возачу, онда се ЛЕД позадинско осветљење дна може објаснити као неовлашћена промена дизајна возила. У овом случају предвиђена је административна казна од 500 рубаља.

Ризик од кажњавања за путовање са укљученом ЛЕД лампицом је веома велик. Стога, да би се лепота ЛЕД светла показала боље у мирним областима далеко од очију ауто инспектора.

Одлазак у праксу

Освјетљавањем дна аутомобила властитим рукама, власник сам одабире материјале, што омогућава да се увјери у његов квалитет. Пре него што купите материјал и почнете нешто да радите, потребно је да одете до контролне јаме, узмете алат, прегледате дно возила и извршите неколико мерења. Ако власник зна свој ауто савршено, онда ће то бити лако.

Прво морате одредити локацију позадинског осветљења. То зависи од дужине траке и шеме њене везе. Тада се траком мјери укупна дужина будућег подручја с освјетљењем, одређује локација за монтажу, као и запамтите значајке дизајна дна, затим одабрати профил конструкције прикладног облика. Сада можете ићи на припреме.

Потребни алати и материјали

 1. ЛЕД трака са степеном заштите не испод ИП65. Треба имати на уму да боја сјаја и врста ЛЕД-а утичу на осветљеност и укупну потрошњу енергије. РГБ трака ће се морати дуже носити, јер ће требати четири ожичења, контролер и даљинско управљање (даљинско управљање).
 2. Перфорирани конструкцијски танкостенски профил у облику слова Т, фар за изравнавање пода или алуминијумског угла.
 3. Најлонски вијци величине 2,5 мм * 100 мм.
 4. Бијели вијци на металу.
 5. Жице од бакарног проводника у дуплом изолационом делу 0,75-1,0 мм2.
 6. ПВЦ ребрасте цеви пречника 16 мм или силиконске цеви.
 7. Цев за стезање.
 8. Алати (лемилица, одвијачи, бушилица).

Превентивне мере

Пре инсталације, вреди дати минут безбедности. Тако да након радова на монтажи ЛЕД позадинског освјетљења рукама остају позитивне емоције, а не озљеде, морате слиједити основна правила:

 • да обезбеди добро осветљење дна машине;
 • док радите испод аутомобила, носите заштитне наочаре;
 • користити добар алат и рукавице.

Прва фаза повезивања

Инсталација позадинског осветљења дна аутомобила почиње и завршава се електричним роботима. У првој фази потребно је сакупити електрични круг за повезивање свих ЛЕД диода и провјерити да ли раде. Најпогоднија монтажа распореда за производњу у гаражи поред аутомобила.

Постоје две опције везе: секвенцијални и паралелни. У првом случају, сви сегменти су повезани један по један и два жице долазе до батерије. Ова опција је оправдана приликом имплементације позадинског осветљења дуж обода дна (из четири одвојена комада). У другом случају, жице са сваког места се комбинују паралелно и на батерији се извлачи додатна жица.

За једнострану храну, укупна дужина траке не смије прелазити 5 метара.

Лед-трака се реже на потребан број делова (дуж линије реза). Са залихом од 20 цм исеченим и куваним за лемљење жица, које ће касније комбиновати све ЛЕД сегменте. У подручју повезивања, трака се отпушта и леми на жицу, приањајући на поларитет. Тада је спреман распоред спојен на напајање + 12В и провјерава поузданост свих прикључака. Након успешног тестирања, сва места за лемљење треба да буду запечаћена са стезном цевчицом.

Не препоручује се употреба готових конектора, јер вибрације и влага драстично смањују отпорност на хабање, што доводи до лошег електричног контакта.

монтажа

Одабиром одговарајућег типа профила, он се реже на сегменте дужине 3-5 цм веће од површине ЛЕД траке. За причвршћивање жице одмах након мјеста лемљења потребна је мала залиха. Дужина спојних жица мора бити довољна. То значи да ако је жица са запечаћеном траком нетакнута, онда вибрације могу довести до квара везе. Онда, ако дозволите прекомерно спуштање лед тракепојављује се неједнакост сјаја.

Једна љепљива база ЛЕД траке у овом случају није довољна. Биће много поузданије причврстити га на профил помоћу најлонских вијака.За то, након сваких 10 цм у профилу, избушите рупе пречника 3-4 мм, повуците завртње и учврстите траку. Резачи одсецају додатне крајеве естриха. Користећи вијке, завршени дио позадинског освјетљења је причвршћен за базу аутомобила тако да су ЛЕД диоде усмјерене окомито према доље.

Код неких марки аутомобила погодно је примијенити различите типове профила: испод браника - грађевински сигнал, а дуж тијела - угао.

Друга фаза повезивања

Када су све ЛЕД траке лемљене унапред са сигурно причвршћеним жицама, потребно их је комбиновати у један електрични круг. Да би се повећала поузданост, свака жица се преноси унутар ребрасте или силиконске цијеви и причвршћује вијцима гдје је то могуће. Сада треба да пронађете место у кабини да бисте подесили дугме за укључивање. Овдје главну улогу играју особне предности и дизајн унутрашњости аутомобила. И на крају, последњи важан део кола је осигурач. Инсталира се на мјесту доступном за дијагностику у размаку плус жице. За РГБ траке, додатно је одређена локација управљачке јединице (РГБ контролер).

Након постављања свих функционалних блокова, остаје да се прикључи на напајање. Најлакше је извући закључке из упаљача за цигарете. Али у зависности од марке аутомобила, постоје и друге опцијеповезивање са батеријом.

Због волатилног (често повишеног!) Напона на акумулатору, ЛЕД трака је присиљена да доживи преоптерећење и смањи радни век. Избегавање ове негативне појаве може се постићи уз помоћ стабилизационих шема, које је лако саставити властитим рукама. Више о томе прочитајте у овом чланку.

тестирање

Логичан закључак напора је тестирање освјетљења доњег краја аутомобила. Неколико првих инклузија је боље урадити у гаражи са укљученим и искљученим осветљењем. Ако користите траку на ЛЕД индикаторима мале снаге, биће потребно неко време да се навикнете на нови формат осветљења око аутомобила током путовања.

У закључку, желим да додам да инсталација осветљења дна аутомобила захтева неко знање у области електротехнике. Ако самопоуздање није довољно, најбоље је користити ауто-електричне сервисе.