ЛЕД лампе (66 слика): како одабрати ЛЕД моделе за печење за дом који су бољи за рефлекторе, спецификације

Пре неколико година ЛЕД лампе су ризиковале коришћењем само једне јединице. Мало је било познато о њиховим карактеристикама, а њихов трошак је био бескрајно висок. Али са развојем технологије, функционалност ових лампи постаје све раширенија, цена је пала, што је довело до чињенице да су до данас ЛЕД сијалице највише купљене од стране различитих ЛЕД модела.

Карактеристике

Које су карактеристике које су посебно важне?

снага

Снага ЛЕД сијалица изражена је у ватима на потпуно исти начин као код сијалица са жарном нити и луминисцентних лампи. Међутим, чак и модели за уштеду енергије или луминисценти су инфериорни у односу на ЛЕД за параметре уштеде енергије и осветљености светлосног флукса. Да бисмо лакше разумели однос снаге сијалица са жарном нити и ЛЕД лампи, ау будућности, како бисмо олакшали избор количине и снаге купљених лампи, дајемо табелу поређења са сијалицама са жарном нити.

сијалице са жарном нити

ЛЕД (ЛЕД)

20В

2-3В

40В

4-5В

60В

6-10В

75В

10-12В

100В

12-15В

150В

18-20В

200В

25-30В

Потрошња енергије се смањује у просеку за 10 пута са ЛЕД осветљењем просторије, док се светлост светлосног флукса одржава и остаје непромењена, поред ЛЕДрасвета има много дужи век трајања, што ће уштедети не само струју, већ и замену лампе.

класа опасности

Још једна предност лежи у предности ЛЕД осветљења: оне су произведене коришћењем најновије технологије и производ који сам по себи не садржи отровне гасове, живу и тешке метале је опасан по људско здравље. У зависности од типа ЛЕД-а који се користи у производњи, такве лампе имају опасност од 4 или 5 степена, што ипак захтева посебне методе рециклирања.

Температура боје

 • Светло које емитује ЛЕД лампа може имати потпуно другу боју. Ако вам је потребна, на пример, црвено светло, онда ниједна друга сијалица неће моћи да се носи са овим захтевом боље од ЛЕД-а. Поред тога, могуће је двобојно позадинско осветљење, као и три боје, можда и више комбинација боја.
 • Поред тога, постоје ЛЕД диоде које мијењају боју. Ова опција је прави проналазак за младе људе који воле проводити своје празничне дискотеке код куће. Дакле, у уобичајеним временима, ЛЕД диоде су стандардна дневна свјетлост, а за вријеме благдана они су обојена свјетла која могу донијети посебну боју соби.
 • Нормална бела и жута светлост такође имају своју боју, јер обезбеђују топлу и хладну боју. Топла нијанса је што је могуће ближа оној која производи стандардну стандардну жаруљу са жарном нити, док хладноћа пружапростор више светлости и ради на проширењу простора на рачун великог процента постељине коју емитује лампа такве температуре боје.


Соцкет
 • Избор базе се одређује према типу лампе у којој ће се користити лампа. Додјељује стандардну базу типа Е различитих величина, тако да сокл има све жаруље са жарном нити, што значи да се већина прибора и даље уклапа тачно са типом кертриџа на који је уграђен стандардни Е-поклопац. Димензије су следеће: Е 14 - најмањи пречник основе, база 14 мм, база 27 мм или стандард Е27. Максимална велика база са базом једнаком 40 мм, која се користи у индустрији, за уградњу у уличну расвету или за осветљење великих просторија. Означен је знак Е40.
 • ЛЕД жаруље су замењене халогеним сијалицама на основи Г и ГУ. Такође могу бити неколико величина, у зависности од тога где ће се лечити. Најчешће се користи Г4, са размаком између контаката - 4 мм, ГУ 5.3, са растојањем од 5,3 мм и ГУ10, са растојањем од 10 мм.
 • Поред тога, постоља типа Г и ГУ се користе у цевастим лампама, најчешће коришћена специјална љуљачка. Најчешће величина базе је Г13. За уградњу прибора у намештај, на пример, у ормарић изнад судопера у купатилу, користите базу ГКС53. У тој бази размак између контаката је 53 мм.

угао

 • У зависности од броја и углаПоложај ЛЕД диода унутар сијалице омогућава постизање потпуно различитог угла расипања светлости. Једна ЛЕД дјелује у строго директном снопу, чије се ломљење не догађа, стога, због различите оријентације локације, произвођач представља различите линије производа с различитим кутом преламања од 30 до 360 ступњева.
 • Избор угла осветљења зависиће првенствено од локације тачке осветљења и величине просторије, која је планирана да буде осветљена помоћу лампи. Дакле, ако треба да изаберете угао расипања за прилично пространу собу, најбоље је да се фокусирате на варијанте са углом расипања већим од 90 степени. Да би се осветлила мала површина, боље је обратити пажњу на мање широки угао дифузије светлосног снопа.

Угао од 360 °, најпогоднији за уградњу у декоративне лампе, које имају различите коврчасте уторе, ће створити занимљив ефекат на зиду када се користи светиљка.индекс преноса боја

Индекс преноса боје се назива изобличење визуелне перцепције боје приликом осветљавања објекта лампом.

Перцепција боја се може разликовати када су лампе упаљене са различитим температурама боја и варирају у складу са индексом преноса боје. Што је виши индекс, то је боља перцепција боја и нијанси.

 • Параметар боје је одговоран за квалитет светла и лежи у опсегу од 0 до 100 Ра. Ра у овом случају је јединица за мерење индекса преноса боје. У зависности од индекса, они су изабранинајпогодније варијанте за просторије различите намјене. На пример, за собе у којима је потребан максимални пренос боја, где је сваки детаљ важан, користи се лампа са индексом од 90-100 Ра. У ову врсту просторија могу бити уметнички салон, продавница тканина и опреме, лабораторије.
 • У дневном боравку за угодан живот довољно је индекс 70 - 90 Ра. Све испод 70 се најчешће користи у складиштима, баровима и другим замраченим просторијама. Да бисте правилно изабрали ЛЕД диоде потребног индекса, морате обратити пажњу на ознаке које произвођач оставља на кутији. Најбољи пренос боја од 90 Ра обезбеђен је лампама означеним са 1А, од 80 до 90 - 1В. Просечни индекси показују моделе означене под 2А и 2Б испод просјека 3 и 4.


Принцип рада

Извор светлости у ЛЕД лампи је светлосна диода, осветљеност зависи од броја диода, а угао нагиба ће зависити од угла нагиба.

Основа рада лежи у феномену емисије светлости, који се јавља на месту судара различитих супстанци, док кроз њих пролази електрична струја. У овом случају, материјали који се користе сами по себи нису проводници електричне струје, што ствара највећи интерес за ову појаву. Прескочите струју могу само у једном смјеру, а затим, под увјетом да се повежу. У ту сврху, у једном од материјала, мора превладати садржај јона, ау другом - електрони. Процес преноса струје у овим материјалима, на сведруго, прати значајно ослобађање топлотне енергије, ау неким случајевима и сјај. То су полуводичи који су способни да емитују сјај у пролазу струје, а то су ЛЕД диоде испод ЛЕД лампице.

Предности и недостаци

У поређењу са конвенционалним сијалицама са жарном нити, ЛЕД-ови имају бројне опипљиве користи, укључујући следеће:

 • Потрошња електричне енергије је 8-10 пута нижа него у традиционалном моделу.
 • Флуктуације напона, које се често јављају у просечним становима, нису проблем за ЛЕД. Они задржавају интензитет сјаја, и пошто су имуни на такве флуктуације које не гори током електричних скокова.
 • Температура грејања, као и специјални радијатори који регулишу грејање, не дозвољавају да се лампа загреје тако да поквари кертриџ или оштети подну лампу. Додатно, укључена лампица при употреби ове врсте лампи не мења температуру просторије која је осветљена.
 • Још једна важна предност је трајност ових елемената осветљења. Дакле, произвођач обећава у просјеку 25-50 тисућа сати непрекидног рада, претварајући ово у године, могуће је рачунати на око 10-15 година непрекидног рада.


Као и сваки други предмет, овај елемент осветљења има своје недостатке:

 • Прилично висока вриједност, међутим, с предностима овог недостатка, можете затворити очи, јер ће доћи до пуне надокнаде.прилично брзо
 • Најважнији недостатак данас је огромна количина кривотворене робе ниског квалитета на тржишту. Такви модели могу изазвати преоптерећење у електричном систему и паљење. Штавише, модели лошег квалитета су једноставно опасни по здравље. Разлог за то је хетерогени спектар ЛЕД диода, као и треперење, што има штетан утицај на људски вид.
 • Посебно се може примијетити да се ЛЕД диоде не могу користити у просторијама с повишеним температурама, у овом случају, рок њихове услуге је значајно смањен.


врсте

Постоји неколико класификација ЛЕД лампи, подела се одвија на најважнијој карактеристици. Разликују се следеће групе класификација:

 • По договору.
 • Према светлосном флуксу и типу дизајна.
 • По врсти ЛЕД-а који се користи.
 • По типу поклопца.Тако се, у зависности од места примене овог светлосног елемента, разликују следећи типови:

  \ т
 • За дом и канцеларију. Често се такве варијанте користе као алтернатива традиционалном осветљењу, било да је у питању жаруља или флуоресцентна сијалица. Користи се за уштеду енергије. Постоје и модели боја за кућну употребу, намењени су за обављање декоративних функција. Неки модели долазе са контролним панелом, помоћу којег можете да промените боју.
 • Улица. Овај тип се користи за осветљавање путева,зграде Посебност овог типа је постојање посебне додатне заштите од прашине и влаге.
 • Пројектори. Један од најновијих типова ЛЕД диода. Исто важи и за прстенасту лампу. То је што је могуће погодније за фотографије и видео записе.
 • ЛЕД светла за аутомобил. Овај тип се користи у аутомобилима као унутрашње осветљење, предња светла и други функционални елементи.


За проток и дизајн светлости:

 • Светиљке опште намене, разводне табле. Ова врста је конструктивно близу уобичајеном класичном облику сијалице са жарном нити. Свјетло у свјетиљкама овог типа је прилично дифузно и квалитативно за употребу у уредским и стамбеним просторијама.
 • Усмерена светлост. Овај тип се користи у рефлекторима, рефлекторима за осветљење појединачних елемената.
 • Линеар. Или двостране ЛЕД цеви у облику цеви. Максимална дистрибуција овог типа добијена је у канцеларијским просторијама и различитим лабораторијама.Класификација по врсти кориштених ЛЕД диода:

 • ЛЕД индикатори. Један од првих развоја у асортиману лампе са ЛЕД диодама. Продаја овог типа се свакодневно смањује, јер су модели са треперењем, што је најопасније за људско здравље.
 • СМД диода. Једна од најквалитетнијих и најједноставнијих опција. Обим примене је што је могуће шири.
 • Светиљке на моћним диодама.Њихова употреба је веома ограничена због високог загревања кућишта.
 • Чип или ЛЕД диода. Развија се тип који обезбеђује најквалитетније осветљење. Загревање структуре је прилично споро, а облик коначног производа може бити што је могуће различитији. Модели отпорни на експлозије, које тренутно активно оглашава произвођач, базирани су на Сов диоду.
 • Навојне диоде или филаменти. Овај тип обезбеђује равномерно осветљење са углом од 360 степени.


По типу поклопца:

Сви постојећи постољи су подијељени у 2 главне групе: нисконапонске и високонапонске.

Међу нисконапонским у основи постоји капа типа Г. То је пин веза са патроном. Овај тип поклопца се не може директно спојити на зидну утичницу и захтијева посебан адаптер. Високим напоном укључују стандардну капу типа Е или капу "Едисон". Стандардна капа са резбаријом, погодна за скоро сваку лампу.

Одвојено треба напоменути посебну групу - пуњиву лампу. У овом случају, ЛЕД диоде се пуне из мреже и раде ван мреже као извор напајања.Величине и облици

Данас постоји огромна разноликост различитих облика ЛЕД лампи, за удобност потрошача, модерни модели имају посебне ознаке на амбалажи које указују на облик. Ознака се изводи латиничним словима која одговарају првом слову ријечиозначава форму. Поред тога, заједно са натписом је присутна и бројка је величина.

Најпопуларније форме:

 • Форма А је облик крушке. Максимална апроксимација стандардне сијалице са жарном нити. Најпопуларније величине овог обрасца су 60 и 65.
 • Форма Б. Мале овалне лампе, величина таквих модела варира од 8 до 10.
 • Облик Ц или облик свеће. Нешто издужени облик налик пламену свеће.
 • СА облик или свијећа на вјетру. Дугачки модели који подсећају на свећу која дрхти на ветру. Један од најлепших декоративних облика.
 • Образац Г. Сијалица округлог облика или облика метка. То могу бити и мини-лопте, и прилично велики волуметријски модели. Чешће, величине од 45 до 95.
 • Форма Р и БР. Рефлектори који се разликују по величини. Максимална одговарајућа форма за објекте за осветљење.
 • Облик МР и ПАР су рефлектори. Они могу, ако је потребно, замијенити Р без губитка својстава. Међутим, ови облици имају равне рефлексионе површине које се разликују од Р.
 • Форме Т - цевастих модела лампи. Због специфичне локације ЛЕД диода, овај тип се назива кукуруз.
 • Посебно вриједи напоменути данас врло популарне квадратне свјетиљке. Овде су ЛЕД диоде фиксиране око периметра квадратног оквира.

Типови рефлектора и расвјетних тијела

ЛЕД рефлектори се разликују по врсти инсталације. Да, истичу се стационарни и преносиви модели. Стационарни рефлектори су фиксиранина одређеном месту уз помоћ чврстих металних држача. Често се овај тип рефлектора користи за освјетљавање улица и зграда.

Преносни рефлектори су монтирани на чврсту привремену конструкцију као што је статив. Ради лакшег ношења и фиксирања, рефлектор овог типа је опремљен посебном ручком. Преносиви модел се користи за осветљавање привремених изложености током грађевинских радова, а такође их активно користе фотографи у фото сесијама.

Рефлектори се могу користити у башти, а можете одабрати моделе са сензорима покрета за уштеду енергије.


Све светиљке са светлећим диодама могу се поделити у две велике групе: плафон и намештај, свака од ових група такође има своју класификацију. Тако се рефлектори за строп могу подијелити у неколико подгрупа на причвршћивању:

  \ т
 • Уграђени модели. Такве лампе су монтиране у зглобним стропним конструкцијама, могу се распоредити у облику различитих узорака, геометријских облика - све ће зависити само од маште власника и стила собе.
 • Стропне расвете. Такве варијанте користе се за униформно осветљење прилично дугачких просторија.
 • Висеће светиљке. Користи се за осветљавање просторија са високим строповима, постаје врхунац стила минимализма или хигх-тецх, између осталог, овај тип прибора се може причврстити на копчу на капицу. За лажне лампе такође спадају тзвЧињеница да су то класични висећи модели, имају и функцију ротације која омогућава подешавање угла расипања и тачке осветљења.
 • На плафонско светло може се узети и сијалице-таблете. Таблете су равне свјетиљке округлог облика, које се такођер монтирају на плафон.
Лампе за намештај су такође подељене у подгрупе према врсти њихове инсталације, а могу бити:

 • уграђен;
 • фактуре.

Поред тога, као резервни извори светлости, често се користе преносиви модели који раде из алтернативних извора енергије. На пример, бежични модел на батеријама је најтраженији међу осталим моделима овог типа.


именовање

По ознаци, сви ЛЕД извори свјетлости су подијељени у варијанте:

  \ т
 • За стан. У овом случају, могу се користити у стандардним стропним или зидним инсталацијама, те у намјештају. Дакле, плафони се могу уградити у конструкцију затезних плафона у соби било које намјене, укључујући и купатило, међутим, овдје се исплати обратити пажњу на моделе са посебном заштитом од влаге. У различитим намештајима, лампе у соби са диодама су једна од најчешћих феномена. Кухињске напе су такође обично опремљене осветљењем овог типа.
 • За индустријске просторе. Такви уређаји обично имају мањи индекс преноса боја и анти-вандалну структуру, тако да се користе у њимаболницама, школама, уредима и индустријским просторијама.
 • За улицу. Најчешће се користе за уличну расвету, тако да имају максималну заштиту од прашине и влаге. Осим тога, такве ЛЕД диоде имају дужи животни вијек. Неке врсте уличних светала, као што су преносиви рефлектори, успешно користе фотографе за фотографисање.Оцена произвођача

Оцењивање ЛЕД лампи данас није лако, јер је превише тешко подијелити их на добре и лоше. Постоји много нијанси, а ако је неко добар у некој карактеристици, то не мора нужно бити једнако добро другој.

Међутим, можемо рећи да су најбољи квалитет, релевантан за готово све захтјеве модерних корисничких модела, испоручен од стране европских произвођача. Њихов једини минус је прилично висока цена. Један од лидера на европском тржишту је компанија Осрам, која је нешто нижа, али са прихватљивим квалитетом, Волта.

Међу руским произвођачима је додељена компанија "СветаЛед". Ова компанија се бави пуним циклусом производње. Поред тога, у Русији постоји неколико компанија које развијају цртеже будућих лампи, а затим их шаљу у Кину, а ту је већ и монтажа. Такве компаније укључују веома популарног Навигатора, Ферона, Гаусса. Међутим, ова роба има много мању вредност од других, а квалитет не испуњава све захтеве и овде, како кажу, како бити срећан. Стога, фокусирајте се само на оцјене ипопуларност модела у овом случају не може бити, морате само покушати пронаћи најпогоднију опцију.


Како одабрати прави ЛЕД за ваш дом?

Након што је све то процијенило и против ЛЕД-а, одлука је донесена у корист ЛЕД диода, како их одабрати?

Прије свега, потребно је одредити потребне капацитете. Важно је запамтити да је снага ЛЕД диода 8-10 пута нижа од снаге свјетиљке са жарном нити, а свјетлосни зрак на свјетлини је идентичан. Због тога је за плафонско осветљење корисно користити моделе снаге 8-10 В, за сцонце и зидне лампе идеалне снаге 6 В.

Затим морате да сконцентришете пажњу на одабир жељене температуре боје и важност максималног преноса боје. Топла бела светлост је савршена за дом. Ова нијанса може створити угодну атмосферу, тако да је одлична за спаваћу собу, дневни боравак или кухињу. Да би осветлили ормариће боље је користити хладну белу боју, она ће стимулирати активност мозга, додати живост и прилагодити се радном стању. Индекс преноса боја у исто време препоручљиво је изабрати не мање од 80.

Све лампе имају касету различитог облика, тако да, бирајући одговарајући модел, вреди обратити пажњу на врсту поклопца. Најчешћи поглед, који је погодан за већину прибора, је подножје у облику вијка. Ознака је означена као база Е. Поред типа поклопца, потребно је правилно покупитињене величине. Означава се цифром једнаком мјерењу промјера базе у милиметрима. Стандардна величина је Е27, али данас све више произвођача користи Е14 за занимљивија дизајнерска рјешења у својим уређајима.

Спот светла обично имају мало другачији уређај за кертриџ и зато морају да изаберу моделе са ГУ-базом. Њихова величина одређена је размаком између основних контаката. Да се ​​не би погрешили са избором базе, препоручује се да се уклони постојећи светлосни елемент и оде у продавницу са њим, тако да је избор био што је могуће згоднији и тачнији.

Провера лампе пре куповине је такође неопходна да би се погрешно купио извор светлости уског фокуса, али, наравно, то није била почетна сврха куповине.


Коришћење осветљења

  \ т
 • ЛЕД сијалице су најсигурнији извор осветљења. Не садрже живу, тешке метале, отровне гасове. Поред тога, ЛЕД-ови обезбеђују малу потрошњу енергије, прилично висок животни век и без посебних захтева за рециклирање.
 • Одлагање истих ЛЕД диода врши се према схеми одлагања кућног отпада. Пластична кутија ће се рециклирати као материјал који се може рециклирати. База ће бити сломљена и даље ће се наставити са производњом грађевинског материјала и производа са стакленим садржајем. Осим тога, приликом одлагања ЛЕД диода не захтијевају посебан транспорт, јер не емитирају токсичне твари. Заштита на располагању такођер нијеморате.

На основу свега горе наведеног, може се са сигурношћу рећи да коришћење ЛЕД диода омогућава не само уштеду буџета за уштеду енергије, већ и значајан допринос очувању животне средине.

За више детаља о ЛЕД лампама научит ћете из сљедећег видеа.