ЛЕД кухињске траке: опције коришћења

ЛЕД траке могу да промене перцепцију околног простора

Ми смо икада видели ЛЕД траке и знамо шта они представљају. Овај расветни уређај се широко користи за декорацију фасада зграда, ентеријера јавних и јавних зграда.

Углавном се истичу растезљиви стропови у дневним собама, како би се створила додатна декоративна расвјета, али се могу користити иу мањим просторијама, инсталирати на различитим мјестима. Данас ћемо причати о томе. Тема чланка - ЛЕД трака за кухињу.

Шта је трака ЛЕД диода

Материјал ће бити тематски подијељен у два дијела. У првом ћемо разговарати о томе како инсталирати ЛЕД траку у кухињи и убацити је у електричну мрежу.

Други део ће бити посвећен дизајну, а ми ћемо приказати слике различитих ентеријера, где је ЛЕД трака постала диван додатак.

Структура ЛЕД траке


Израда ЛЕД траке

\ т

Пре него што почнете да разговарате о повезивању траке, морате да разумете како је уређена и функционише да бисте спречили грешке у инсталацији, што може проузроковати да потпуно одбије да ради.

 • ЛЕД трака је флексибилна штампана плоча на којој су ЛЕД диоде и отпорници умочени на једној страни. На истом мјесту се изводе контакти за лемљење жица за напајање (закључци су означени знаковима + и -, будући да се трака храни само из извораистосмјерне струје).


ЛЕД бар за кухињу: жута - ЛЕД; црни - отпорници; бровн - контакти

 • Између четири рупе за контакте можете видјети црну траку и слику маказа - тако се означава линија на којој можете резати траку да остане радити. Најмањи сегмент траке који се може одвојити је три ЛЕД диоде.
 • На полеђини траке налази се самолепљива трака на коју се врши фиксирање.
 • Снага ЛЕД трака је строго стандардизована. У зависности од снаге, могу се повезати на мрежу од 12 или 24 В - прва опција је најчешћа. Струја струје је ограничена на уграђене отпорнике.


Поставке ЛЕД траке

 • Ширина траке варира од 8 до 20 мм, дебљина заједно са ЛЕД диодама је 2-3 мм. Трака се испоручује у продавнице по секцијама, намотане на шипку, дужине 5 метара.

Објашњење! Чињеница је да се један извор енергије може повезати узастопно са траком веће дужине, јер ће од почетка до краја постепено повећавати отпор у кругу. Као резултат, најдаље ЛЕД диоде ће се спалити тамније, а оне које се умочавају ће се прегријати због "изгубљеног" напона, што ће резултирати брзим отпуштањем траке.

ЛЕД траке су повезане на АЦ конвертор на константу. Снага напајања би требала одговарати потрошњи прикључене траке, у супротном ће ЛЕД-ови издатипотраживана светлост.

Типови ЛЕД трака


ЛЕД трака на кухињи

ЛЕД траке могу бити два типа:

ЛЕД трака типа СМД

 1. Направљен СМД технологијом (Сурфаце Моунтед Девице - монтиран на површини)- овај тип је најчешћи, јер поред добре свјетлости има и компактнију величину. ЛЕД диоде су равне и имају правокутни или квадратни облик.

ЛЕДс ДИП

 1. ДИПсу цилиндричне ЛЕД диоде инсталиране на крајњим тракама. Таква трака се ставља у силиконску љуску, која омогућава да се користи у влажним условима. Кућа се користи изузетно ријетко, осим за освјетљавање стаклених предмета и полица. Једина предност у односу на СМД је способност да се савије добро у свим правцима.

Поред означавања типа, траке имају нумеричке ознаке, као што је СМД3528. Они означавају величину и модел чипа, односно у нашем случају ће бити 3,5 к 2,8 мм - ознака иде у десетинама фракције.

Међу ЛЕД тракама, два типа су најчешћи: 3528 и 5050.

ЛЕД СМД 3528

Прва опција укључује само један ЛЕД, скривен у кућишту, са номиналном струјом од око 6,7 мА. Минимални дио трима траке у три ЛЕД диоде је 20 мА.


ЛЕД СМД 5050

Други има чак три ЛЕД диоде (црвена, зелена, плава, што у комбинацији даје бијело свјетло), од којих свака има исту номиналну струју. У ствари, јестеЛЕД фолдинг.

Одмах је јасно да опција 5050 може емитовати више светла - негде 2.5 пута. Али то не значи да ће ЛЕД трака на њима бити сјајнија, јер су обично мања.

Уопштено, густина локације ЛЕД диода на траци може бити како следи:

Број ЛЕД диода по метру и потрошњи енергије

 1. ЛЕД траке на СМД 3528 могу имати 60, 120 или 240 ЛЕД диода по текућем метру . Треба напоменути да ова друга верзија има већу ширину, што може узроковати неке неугодности током инсталације.
 2. Траке на СМД 5050 долазе у две варијанте - 60 или 120.

Број ЛЕД диода утиче на униформност осветљења. Дакле, трака која садржи само 60 комада биће светла са пругама и променљивом осветљеношћу.

Ако изаберете опцију са 120 ЛЕД диода, онда овај ефекат нестаје. Ова нијанса треба унапријед размотрити, јер то зависи од изгледа ваше кухиње.

ЛЕД траке у боји


ЛЕД трака у кухињи: осветљење радне површине

ЛЕД диоде се разликују по једнобојности и боји. Прва се односи на све ЛЕД траке које емитују у једном спектру: бела, плава, црвена, жута, зелена. Бијеле ЛЕД диоде, као и дневне свјетиљке, имају фиксну температуру боје од 2700К до 10000К.

Траке у боји имају у свом саставу три црвене, плаве и зелене ЛЕД диоде(РГБ), тако да могу да емитују одсјај готово било које нијансе. Цена за овај производ је много већа, али су могућности за то много веће.

Наравно, да би се користила таква трака, потребан вам је посебан контролер, који је пун на полицама продавница које продају ЛЕД траке.


Контролер за РГБ траку са даљинским управљачем

Са овим уређајем можете контролисати не само боју, већ и подесити брзину промене и измене датих нијанси. Контролер има сопствену меморију, у којој је могуће сачувати боје, али да би трака почела да светли са датом светлошћу, довољно је да притиснете једно дугме.

Ако је потребно додатно осветљење, ЛЕД трака се може претворити у дневно светло. Осим тога, можете подесити свјетлину сјаја да бисте створили романтичну атмосферу у соби.


ЛЕД позадинско осветљење са пригушеном траком за затамњење

Постоји много модела контролера, али они се састоје од самог уређаја, инфрацрвеног сензора и даљинског управљача. Модерније и скупље опције имају УСБ улаз за фирмваре, односно можете на Интернет преузети датотеку која садржи одређену секвенцу боја и преносити њен садржај на уређај.

Недавно су постојали модели са уграђеним Ви-Фи-јем, тако да се њима може управљати путем паметног телефона који има посебну апликацију.

Предности и недостаци осветљењаЛЕД траке

\ т

ЛЕД позадинско осветљење кухиње

Као и код било ког другог осветљења, ЛЕД трака има и своје плус и минус.

Почнимо од првог:

 • једноставна инсталација- захваљујући присуству лепљиве траке, инсталација се одвија што је пре могуће, практично на било којој површини;
 • Свјетлосни трошак по 1 В енергије- ЛЕД-ови имају један од најбољих индикатора перформанси;
 • Животни век- ако не дозволите прегревање ЛЕД диода, оне могу трајати много дуже него било који други извор светлости;
 • Неограничена могућност повећања интензитета светлосног тока- овај индикатор у потпуности зависи од дужине траке;
 • Употреба у дизајну- уз помоћ ЛЕД траке, можете креирати многа оригинална решења за унутрашњу декорацију и екстеријер;
 • управљање бојама- РГБ траке могу створити мулти-колорно осветљење.

Иако нема много недостатака, али у одређеним ситуацијама они могу бити одлучујући при избору извора расвете:

 • ЛЕД РГБ траке имају најлошије перформансе у поређењу са конвенционалним белим тракама. То јест, перцепција боја које окружују посматраче објеката је искривљена. То је због чињенице да када се користе ЛЕД диоде са ниским индексом преноса боје - не више од 80, а неки произвођачи уопште не нормализују овај индикатор.
 • Када се упореде ЛЕД траке са истим луминесцентним и сијалицама са жарном нити, њихов трошак ће бити знатно већи при истом интензитету сјаја.
 • Приликом паљења траке барем дио ЛЕД диода (цијела површина одмах нестаје с једне линије на другу), највјеројатније ће морати замијенити цијелу траку, као у свјетлосном току, бит ће "ћелава глава".

Савет! Колико дуго ће радити ваша ЛЕД трака, зависиће искључиво од тога колико добро ћете извршити његову инсталацију. О томе даље.

Повезивање ЛЕД траке


Прорачун ЛЕД траке за напајање

Из овог одељка започињемо са упутством како да подесимо ЛЕД траку у кухињи. Извршење ове процедуре неће захтијевати професионалне вјештине и знања о електричној енергији, тако да све можете радити властитим рукама. За бољу апсорпцију материјала обезбеђујемо фото и видео материјал.

Већ смо писали да извор напајања за ЛЕД траку треба ДЦ извор са одређеним карактеристикама. Напајања се продају одвојено од трака, тако да ћете морати правилно одабрати њихов назив. Обично ова процедура помаже консултантима у продавници, али шта ако купите производ на мрежи, или само желите да се уверите да су прорачуни лични?

Све је врло једноставно! Прво се окрећемо самој врпци и гледамо њену ознаку. Обично је у овом облику: 5м-48в-120к3528смд-1800-2400лм-6000-7000к-цоол-вхите-лигхт-лед-стрип-лигхт-дц12в.

Овде су сва питања која нас интересују одмах назначена:

 • Трака овог типа од пет метара троши 48 вати снаге;
 • Интензитет сјаја је 1800-2400 Лумен;
 • Температура боје се креће од 6000 до 7000 Келвина, тј. Светло ће бити хладно, што је заправо написано на енглеском језику у следећим словима;
 • Траку покреће напон од 12 волти.

формуле калеидоскопа

На основу ових података, можемо израчунати тренутну потрошњу. Подсећамо на школски курс физике - јачина струје је једнака снази подељеној са напоном И =, односно 48:12 = 4 А. То значи да ће нам бити потребна јединица за напајање, израчуната на основу залиха, на 5 А.

Ако треба да израчунате снагу за одређени сегмент, онда једноставно поделите добијени број на делове. На пример, за сегмент од 1 метра поделимо 48 са 5 и добијемо 9.6 вати.

Могуће је израчунати и вратити се назад. Познато је да сегмент и три ЛЕД диоде троше 0,02 А. Према томе, трака која има метар од 120 ЛЕД диода ће трошити: 120: 3 * 0.02 = 0.8 А. Сада налазимо потрошњу енергије: П = И * В = 0,8 * 12 = 9,6 В.

Добијени резултат је сличан претходном, што не изненађује. Тако можемо израчунати параметре напајања за траку било које дужине.

\ т

Савет! Напајања се увек узимају са залихом енергије. Да бисте то урадили, множите добијене параметре за фактор 1.15.

Следеће опције се могу користити као напајање:


ЛЕД напајање

\ т
 1. У металном кућишту са перфорацијом за боље хлађење. Такви блокови имају уграђени прикључни блок, који повезује жице из електричне мреже, укључујући уземљење, и са ЛЕД траке помоћу вијчане стезаљке.


Јединица за напајање у водоотпорном кућишту

 1. У водонепропусном кућишту. Таква одлука може постати оптимална за кухињу, ако се јединица мора поставити у непосредној близини водоводних цијеви или на мјестима гдје улази много водене паре.


Утичница

  \ т
 1. Ова опција, која личи на јединицу са лаптоп рачунара, биће згодна када треба да се напаја из електричне утичнице.


Целлулар повер суппли

 1. Ако требате нахранити мали дио траке, може се добро уклопити у било које старо напајање из мобилног телефона или таблета.


Компактна јединица за напајање

  Одавде можете купити траке са тако компактним напајањем. Не очекујте снажну луминесценцију, али за мале траке за свечану расвету она је сасвим прикладна.

Трака за напајање из УСБ-а

  \ т
 1. Постоје мале ЛЕД траке и нити које се могу напајати путем УСБ утичница. У нашем случају, они се обично не користе, али вреди знати.

Монтажа ЛЕД траке у кухињи, аТакође интересантни налази за осветљење

Еатинг оут, тако да можете ићи директно на инсталацију.

Изаберите траку за кухињу


Заштићена ЛЕД трака

Двије ријечи о томе како одабрати ЛЕД врпцу за кухињу.

Приликом куповине ЛЕД траке за кухињу, потребно је узети у обзир чињеницу да ова просторија има повећан ниво влаге, као и стално загријавање зрака кроз радну плочу. Зато преферирамо варијанте и заштиту.

Заштићене траке су означене:

 1. ИП 65- једносмерна трака са заштитним кућиштем од транспарентних полимера или специјална заптивна маса;
 2. ИП 67 и ИП 68- двосмјерне варијанте, које имају поузданију заштиту, јер су затворене кружне.

Онда је вриједно размишљања о свјетлости која ће зрачити траку. Ако вам је потребно само додатно осветљење за радни простор, онда погледајте страну СМД 3528. Квалитет преноса боје није важан, најважније, одредити температуру боје - кухињска зона се сматра оптималном 2700К (као у лампи са жарном нити), јер је најмање уморна. очи

Остале монохроматске траке или скупље РГБ варијанте бирају се за декоративно, атмосферско осветљење.

инсталација


ЛЕД Кухињски сет

\ т

Дакле, биће нам потребно:

  \ т
 • Сама трака;
 • Јединица за напајање;

Савет! Ако треба да инсталирате траку дужу од 5 метара, ондаПрепоручује се да се подели на сегменте и нахрани из различитих извора енергије. Или, ако снага блока дозвољава, повежите их паралелно.

  \ т
 • Контролер, ако поставимо верзију боје;
 • ЛЕД траке, ако желите да повежете неколико сегмената;


Конектори за ЛЕД траке

\ т
 • Опционално ће можда требати диммер за промјену свјетлине ЛЕД диода, али многи напајања и још више контролера имају ову значајку на плочи.
 • Лемилица и лемљење ако нису пронађени конектори.

Схема повезивања траке са регулатором

ЛЕД трака је повезана у следећем редоследу:

 • Прво, контролер је повезан са две жице са напајањем. Пазите да не збуните поларитет контаката.
 • Затим контролер повезује жице са ЛЕД траком. У случају повезивања СМД 3528 жице ће бити двије, а СМД 5050 - четири (један минус и три плус за сваку боју ЛЕД). У другом случају, за практичност, жице имају различите боје: црна - минус; зелено - Г; ред - Р; плава - Б.
 • Са траком, жице су спојене лемљењем или употребом конектора.

Жица за лемљење на траку

Савет! Ако не знате како да лемите жицу, онда прочитајте чланак о овој теми на нашем сајту да бисте избегли уобичајене грешке.

Јединица за напајање је повезана са две жице са електричном мрежом, али је то само потребнонакон састављања цијелог ланца. Чак и пре монтаже траке, покрећемо покретање система како бисмо проверили његове перформансе. Ако постоје сметње, онда ћемо их елиминисати, ако не - поправити траку.


ЛЕД трака за причвршћивање у кухињи

\ т

Уградите ЛЕД траку обично: багетом, вијенцем, свим врстама оквира, на капуљачи или другим кућним апаратима, дуж обима слушалице или испод ње. У принципу, да би сте изабрали место на којем сте слободни, по вашем нахођењу.

Да бисте причврстили траку, морате уклонити траку заштитног папира из ње, затворити лепак и залијепити траку на одабрано мјесто. Важно је запамтити да се приликом инсталирања дугачких трака са великом снагом, инсталација врши у специјалном профилу хладњака. Ова мјера је потребна како би се ЛЕД-ови прегријали и не би излазили због овог квара.


Како причврстити ЛЕД траку на кухињу у профилу хладњака

Ови профили су другачијег облика - то су крајња лица, углови или равни правци - плус расипач крпа који свет чини блажим и оштрицом за крајеве. Због тога се ЛЕД трака може монтирати на отвореним површинама. Ако се профил не користи, трака је сакривена од очију, јер нема веома атрактиван изглед.

Профили се продају по дугим шинама, од којих је потребно исећи жељену дужину и причврстити на површину, често уз помоћ вијака. Затим се унутар траке залијепи уметнути уметак и распршивач. Инсталација је завршена!

\ тНакон што је трака монтирана, поново покрените систем и проверите да ли је током инсталације било шта прекршено. Ако све ради, сакријемо елементе за увлачење траке испод декора, не заборављајући да обезбедимо довољну вентилацију и уживамо у новом изгледу ваше кухиње.

Досада боја и фантазије

Као што смо обећали, нудимо вам колекцију фотографија са разноврсном кухињом украшеном ЛЕД тракама.

ЛЕД трака и кухиња

Ова унутрашњост савршено комбинира плаво позадинско освјетљење и хладни камен из којег се прави радна површина. Свјетло је усмјерено на коси строп, захваљујући којем се врло добро расипа и на радно подручје.


осветљење подова

\ т

Ако је ваша кухиња прекривена сјајним плочицама на поду, онда можете држати траку на дну слушалице. Светлост ће се одбијати од полиране површине, стварајући занимљив ефекат.


Намештај "клизи у ваздуху"

Ево још једног плана за ову кухињу. Гледајући одавде, стиче се утисак да сав намјештај виси над подом и уздиже се.


Трака на ормарићима са шаркама

На овој фотографији зелене ЛЕД траке налазе се на врху ормара, чинећи собу смарагдном. Обратите пажњу на то како се светлост одбија од затезног сјајног плафона и од челичне површине екстрактора.

ЛЕД ормари

\ т

Овде су траке монтиране на дну и на бочне стране ормарића са шаркама, тако да се чини да су без тежине и висити у ваздуху. Додатно осветљене ручке за подделови намештаја, што додаје неки футуристички дизајн.

Бели свет у кухињи

Ево уобичајеног осветљења радне површине у белој боји. Унаточ томе, унутрашњост кухиње изгледа на посебан начин.


Осветљење плафонског светла и радног простора

И на овој фотографији већ видимо комбиновано осветљење стропа и слушалице. Обратите пажњу на то како су стаклене и сјајне површине, које су довољне у овим интеријерима, комбиноване са ЛЕД тракама.

Ево резимеа. Као што можете видјети, уградња ЛЕД врпце у кухињу не захтијева пуно искуства, а кориштење таквог освјетљења претворит ће вашу кухињу, или било коју другу собу, у непрепознатљивост. Покушајте, експериментишите и сигурно ћете морати да урадите нешто оригинално, нешто што ће вас задовољити и створити атмосферу удобности и топлине у кући.