ЛЕД диоде за биљке

ЛЕД диоде настављају да изазивају догађаје, поуздано измјењују свјетиљке из различитих апликација. Коришћење ЛЕД диода само у улози индикатора остало је далеко иза. Сада се пред ЛЕД-овима појављује нови задатак - постати извор умјетне расвјете №1. Паралелно са развојем моћних белих ЛЕД диода, научници су били у могућности да изаберу спектар зрачења са високом прецизношћу због јединствених особина фосфора. Као резултат тога, фитодигнодиоде, које могу послужити као извор додатног, и главног свјетла за вријеме узгоја биљака.

Утицај на биљке сунчеве светлости

Пре него што говоримо о фито-диоксиду, размотрићемо утицај сунчеве светлости на раст биљака. Спектар који перципирају биљке јасно је приказан на слици. Као што се може видети из графикона, клорофил пигмент апсорбује максимум сунчеве светлости у плавим и црвеним деловима спектра. С друге стране, зелена компонента се скоро у потпуности одражава у биљкама, што није чудно. На крају крајева, боја било ког објекта опаженог људским оком је рефлектовани део сунчеве светлости. Зато је хлорофил зелен.

Извори вештачког осветљења

Широко распрострањене флуоресцентне и гасне сијалице емитују светлост у широком опсегу са врхом у зеленој или жутој зони, што нагло смањује њихову ефикасност. Током нових истраживања научници су успели да побољшају показатеље фитолампа, али нису могли у потпуности да се ослободе паразитских удара у зеленом делу спектра.

Први кораци за побољшањепараметри расветних уређаја за биљке су направљени црвеном и плавом ЛЕД лампицом. Међутим, њихова улога у подстицању раста била је изузетно ниска. Мала ефикасност има неколико узрока одједном:

  • неусклађеност спектра зрачења са спектром, прихватљивије биљке;
  • високи трошкови;
  • излаз слабог осветљења.

Након тога, спектар зрачења црвених ЛЕД диода за биљке је био у могућности да се пресели на инфрацрвену границу, а потрошачко тржиште се појавило фитолампе за кућну употребу разних облика и дизајна. У свом саставу наизменичне црвене (630-660 нм) и плаве (440-470 нм) емитирајуће диоде, чији квантитативни однос може значајно варирати. Такви уређаји показали су се неефикасним у индустријским размјерима, гдје је важна ставка ниска цијена производа.

Било је могуће разбити ситуацију уз помоћ луминофора, који преноси таласе искључиво на црвене и плаве дијелове спектра. Примјеном таквог луминофора на кристал свјетлосне диоде, успјели смо добити потпуно нову врсту фито-свјетлосне диоде са љубичастом бојом зрачења, која је погодна за узгој биљака у стакленику.

Спектар потребан за раст биљака

Експериментално је доказано да се биљке разликују у саставу хлорофила, што значи да максимална апсорпција у црвеној зони спектра може бити различита. Једна врста биљака је довољно озрачена на 660 нм, док друге савршено расту под утицајем зрака инфрацрвеног (ИР) опсега, до 840 нм. Због тога је радно подручје зрачења фито-светлосна диодау црвеном и ИР опсегу је много шири него у плавом. У плавом спектру, за већину култивисаних усева, пик зрачења треба да буде 440-450 нм.У зависности од врсте биљке, потребно је изабрати однос интензитета црвене и плаве светлости. На пример, першун, копар, зелени лук, саднице и друге биљке које захтевају вегетативни раст, расту под доминантним утицајем плаве светлости. Али у периоду цватње и плодоносних биљака треба дати предност тамно црвеној свјетлости.

Али не све биљке за ефективан раст одговарају фитофарној диоди љубичасте боје. За поврће је најповољнија бијела свјетлост са широким спектром зрачења. Због тога су добро развијени под зракама снажних бијелих ЛЕД диода.

предности фито-емитованих диода

На почетку треба напоменути да фито ЛЕД диоде имају све предности обичних ЛЕД диода: дуги вијек трајања, висока учинковитост, спора деградација и тако даље. Поред тога, они раде само у фитоактивном спектру фреквенција, што повећава њихову ефикасност. У поређењу са светлосним изворима, ЛЕД осветљење за биљке је много погодније, јер светлеће диоде практично не емитују топлоту. То вам омогућава да их поставите у непосредној близини лишћа. Чак нижа емисија топлоте успорава процес испаравања, чиме се смањује потреба за заливањем.

Што се тиче расподеле спектралних карактеристика међу фито-светлосним диодама различитих произвођача, то није критично. Чак и унутраУ једној серији, одступање спектра може досећи 10%, што се може назвати и предност. Уосталом, биљке за развој требају друге таласне дужине, мада у много мањем броју. Избјегавајте ширење параметара приликом куповине ЛЕД диода за биљке је мало вјеројатно да ће успјети. Чак и међу еминентним производима компаније Црее дозвољено је одступање од 30 нм.

За разлику од темељно проучених лампе, ЛЕД диоде за биљке су у развоју. Због тога би било добро да се избори у корист фито-светлећих диода за осветљење стакленика. Упркос очигледним предностима, најрационалније решење је изградња свеобухватног система осветљења заснованог на флуоресцентним лампама и ЛЕД диодама. Са таквим системима могуће је уштедјети на утрошеној електричној енергији и гарантирати висок принос.