Ландсцапе десигн. Травњаци: савјети за кориштење и организацију

Добар травњак са свиленкастом површином, без сумње, је једна од главних компоненти елемената уређења и уређења баште, викендице или окућнице. А да се данас упозна крајински дизајн без травњака практично немогуће.

Дизајн цвијећа и травњак

Дизајн травњака и цвјетних гредица, фотографија које се могу видјети у чланку, може се извести на различите начине. На првом месту, лепа лепо уређена биљна превлака савршено се комбинира са разноврсним цветним аранжманима, као што су гредице, полице и ивичњаци. Зелена боја траве увек наглашава цветове светлих боја и украсне листове годишњих и вишегодишњих биљака.

Стубови који се налазе на предњем улазу или улазу, боље је нагласити травњак из ниских уских зељастих култура (партерни травњак високе квалитете): кријес је црвен, на танкој ливади, чичак је танак и метла метла. Премаз ових биљака има деликатну баршунасту површину, али захтева сталну и редовну негу. Осим тога, дјеца или животиње се не смију играти на њему, а није потребно стално ићи у биљне кревете или у гаражу.

Кламбо или рабат са травњака може се одвојити пластичним рубником, поред малих камена или украсне цигле, или једноставно направити уредан и раван руб поклопца, који изгледа атрактивно и лијепо.


За занимљив контраст са зељастим премазом, површина цвјетних гредица или рабатки се може сипати дрвеним пукотинама, обојеним у различитим нијансама.

Да бисте украсили травњак у рано прољеће, често га лови лук и мелколуковицхние биљке, које се растапају с почетком топлине. То могу бити шафрани, нарциси, тулипани и други усјеви. Наравно, то изгледа спектакуларно, али треба запамтити да док ове културе не цветају, не може се направити фризура, која квари општи поглед на травњак. Ако се шишате током цветања, онда следеће године, луковице, највероватније, неће процветати.

Травњак на стазама је занимљив у комбинацији са камењем или другим декоративним премазима. Штавише, ширина трака травњака између камења или плочица може варирати од 1-2 цм до 20-25 цм. Идеално, за такав дизајн уклапају се у ниску траву са уским лишћем. Интересантно је да травњак за одрасле савршено чува траг камења и камења чак и за вријеме најјаче кише и прољетне поплаве.

Травњак на игралиштима и местима за одмор

Травњаци су погодни и за стварање дјечјих игралишта у земљи. Обично се налазе на отвореном простору освијетљеном сунцем. Али можете их ставити и на лагану љуску дрвећа, али у овом случају не би требало да буду плодне, јер се сложеност бриге повећава неколико пута, а деца ће покупити незреле и неопране плодове.

Поред тога, треба имати на уму да је одређени састав травних трава увек одабран за сунце, пенумбру и сенку. Оно што расте на сунцу не развија се увек у хладу или оловци.

Облоге из травњака савршено украшавају просторза одмор у близини рибњака, као декоративни, и намијењен за купање. У овом случају, мешавина семена треба да се састоји од различитих врста тингонга, тимотија, власуље, као и љуља. У таквом травњаку можете ходати, лежати на њему, али се спортским играма не исплати.

Намештај за одмор који се налази на тепиху не би требало да буде тежак. То му омогућава да се лако помера за вријеме фризуре и другог рада за његу или да се у том тренутку потпуно уклони са локације.

Дечја игралишта и места за рекреацију могу се сијати такозваним травњаком за лење који се састоји од беле ружичасте или црвене детелине. Ова култура ствара прилично густ и густ премаз, који током цветања изгледа веома лепо и одржава декоративни изглед током вегетације. Али када је користите, вреди знати неколико тренутака.

Прва ствар коју треба рећи је да се такав травњак сије само у добро освијетљеним подручјима, јер чак и лагано засјењивање узрокује извлачење дјетелине, што драматично смањује декоративни карактер траве и њену густоћу. Такође је вредно знати да овакав травњак захтева фризуру неколико пута у сезони, упркос свим уверама продаваца да није неопходно да га сече. И даље се дјетелина сматра прилично агресивном културом и временом се може проширити по врту или кућици. Такође, травњак из ове културе захтева редовно наводњавање и облачење. Још један минус су пчеле које могу седети на цветовима детелине, тако да ће босоног бити опасан.

Малоо украсном врту

Занимљиво је и практично користити травни покривач приликом стварања украсног града. Када је између цветних гредица висине 25-35 цм направљене трагови направљени од оптерећења отпорног на травњак, изгледају спектакуларно. Да бисте то урадили, користите мешавину љуља, мршавог и тимотског. На таквим стазама никада нема прљавштине након кише, ау топлом времену је лијепо ићи боси.

Како би се нагласила љепота и цјеловитост елемената крајолика као што су алпско брдо, украсни поток, као и композиције дрвећа, жбуња, вишегодишњих биљака и разних малих културних облика, око њих се ствара мали, муљевити травњак с метлом, столисником и стварима.

Места за спорт

Простори за спортске часове у вили најбоље су покривени травњаком отпорним на смеће, који се састоји од ниско-травнатих зељастих усјева са снажним коренима. Типичан састав биљака за спортски травњак је следећи:

  1. Раиграс - око 30%.
  2. Овсаница црвена је око 15%.
  3. Ливада Овсианитса - око 20%.
  4. Тимофиевски рајон - око 20%.
  5. Ливада Тонкониг - око 15%.

Типична цена квадратног метра је од 30 до 60 грама. Припрема земљишта за сјетву спорта и било који други травњак треба бити пажљиво и прецизно уз поштовање читаве технологије. Ово ће по први пут омогућити да се створи дебели и лепи травњак, који ће задовољити много година.

Неке тачке које треба размотрити кадаКреирање травњака

Приликом стварања травњака, водите рачуна о лакоћи и доступности његе. То значи да облик травњака не би требало да има невероватне завоје и оштре углове, јер ће се косилице тешко носити са таквим површинама и морат ће то радити ручно са специјалним маказама.

Ако се башта или кућица налази на падини, онда када се на њој ствара зељаста облога, треба имати на уму да слој добре хранљиве земље треба да буде најмање 20-35 цм и да нагиб не треба да буде већи од 30 степени . Са већим нагибом се прави потпорни зид, или се поставља посебна ојачана мрежа, геоматит или геосетк, која спречава да се травњак замагли и руши падине са обилним падавинама.

За сетву на површинама са великим нагибом користи се мешавина травних трава, која се састоји од пашњачких ливадних ризома, ливада тимофиивка, тусниковаиа (соколарство) и јежа тима. На обронцима усева боље је производити семе хидроспином, што омогућава равномерну расподелу семена дуж парцеле. Поред тога, овом методом сетве на површину након неколико сати појављује се кора која штити семе од напада птица и минирања ветра.

О пролећној бризи о травњаку можете сазнати.