Кутије за пластичне саднице - типови како бирати и радити сами

У узгоју садница, пажњу треба посветити не само квалитету семена и бризи о натеченим клицама, већ и другим стварима које се користе у овом случају, укључујући кутије. Димензије, облик и карактеристике потоњег директно утичу на брзину раста и развој ваших парадајза и краставаца. Поред тога, погодност рада са њима директно зависи од параметара кутија за саднице - како се лако преносе и како се лако врши пресађивање пољопривредних култура у отворено земљиште. Што се тиче материјала, данас се најчешће користе контејнери од полимерних материјала. С обзиром на то, неће бити непотребно упознати се са чињеницом да постоје кутије за пластику и да ли је могуће направити их властитим рукама.

Кутије за пластичне саднице

Захтеви за саднице од пластике

Почнимо са прегледом услова које треба да испуне квалитетне кутије за саднице.

 1. Висина и друге димензије кутије или стакла морају одговарати пољопривредној култури, чији се саднице узгајају. Сувише мали капацитети отежавају развој кореновог система садница и последично ће негативно утицати на стање и принос биљке у будућности. Али превелике кутије и чаше за саднице такође нису добар избор - у њима ће се већина нутријената из мешавине земљишта изгубити. Осим тога, такви капацитети ће бити мање погодни за складиштење и транспорт - са истом количином биљака у односу наса својим компактнијим колегама, заузимају много више простора.

  Пластични контејнери за саднице

 2. Присуство за одводњавање рупа - без обзира на свог облика, величине и других параметара пластичне кутије, траке и пехара за садница треба да имају рупе у дну за одводњавање. Иначе тло у контејнерима ће акумулирати вишак воде, корен ће трунути и садног болести и гљивице изненадио.
 3. високо квалитетних материјала - све посуде за садница треба да буду добре пластике, који није опасан ни за тебе или за биљке - од зидова кутије и шољица земљишта не би требало додељивати никакве штетне супстанце.
 4. нетранспарентност - сунце је то неопходно изданци и парадајз парадајз, могу да представљају претњу за њих. Ако ће он добити у корену садница, почиње да их повредим и инхибира раст биљака. Стога, пожељно је да сви млади контејнери за парадајза, краставаца и осталог поврћа је непрозиран.

  Капацитети не би требало да буду транспарентни

 5. Термичка проводљивост - дебљина пластичне кутије и чаше за садница треба да буде довољна да угладити нагле промене температуре у просторији где су држани саднице. Стога су биљке заштићене од прекомјерног хлађења, што им може значајно нашкодити.
 6. Доступност - кутије и други контејнери за саднице захтевају много, веома много. Стога, ако је могуће, требало би да имају ниску цену и да се продају у било којој великојробна кућа или продавница дацха. А ако су у питању контејнери који се праве сами, онда их треба направити брзо, користећи само најједноставније алате и материјале.

Капацитети за саднице

Важно! Такође је важно напоменути да би добра кутија за саднице требало да буде погодна за преношење и пресађивање садница поврћа у отворено земљиште.

Кутије за саднице пластичне - сорте

Сада, знајући захтјеве, размотрите које се врсте пластичних кутија, чаша и других посуда за саднице могу идентифицирати. Да бисте то урадили, дајте мали сто.

Табела. Сорте пластичних кутија за саднице.

Наслов десцриптион

Генерал пластиц цасе

Прилично велик капацитет, обично квадратни или правоугаони. Пружа дренажне рупе и дренажне посуде. Једноставна је и ниска цена.

цассетте вхоле

Квадратни или правоугаони контејнери, подељени на многе мале ћелије, од којих свака садржи једну сијачицу културе поврћа и опремљене отворима за одводњавање.

цассетте теам

Подврста претходног контејнера, али за разлику од ње, може се демонтирати и монтирати, што је веома погодно за складиштење и транспорт у празном стању. Ако је потребно, имате могућност да подесите величину ћелија, уклањајући део унутрашњих зидова фиоке.

Фабрика чашки

Скуареокругли и полигонални контејнери мале величине, од којих се сваки користи за постављање једног садног материјала биљне културе. Као и саксије за цвијеће и заједничке кутије за сјеме, овај спремник је опремљен дренажним рупама и пладњем за прикупљање воде.

Одвојите чаше за сопствене намене

Исто као и претходна врста амбалаже, само се они креирају независно од импровизованих материјала - пластичних боца, чаша за једнократну употребу, полиетилена, кутија испод сока и тако даље.

Генерал саднице за саднице хомемаде

По самој својој природи и уређају, све је исто као и кутија фабричке производње, али је сељанин креирао независно од паковања хране (као што су кутије са колачима) или занатских материјала.

Самозадужена казета за саднице

Контејнер је подељен на више ћелија, од којих свака садржи један платан. Направљен самостално, најчешће се за то узима пладањ за јаја.

Важно! Висококвалитетну амбалажу за саднице обезбеђује не само палета за сакупљање воде, већ и прозирни пластични поклопац, који се претвара у мини-стакленик, у коме се ваздух јако загрева, што доприноси убрзаном расту и развоју неких усева, посебно у фази сејања.

Сет касета за саднице, опремљен општом палетом и прозирним поклопцем за стварање клице у стакленичким условима. Можете да видите центар сваке појединачне ћелијеотвори који се користе за одводњавање - уклањање вишка воде из тла у којем се налазе саднице

Као што сам могао да видим, пластичне кутије за саднице су подељене у две главне врсте - купљене и домаће. Први су фабрички произведени и продају се у великим трговачким центрима и робним кућама, као иу неким трговинама специјализираним за вртне и вртне производе.

У претходно упакованим контејнерима за саднице, домаћи производи имају бројне предности:

 • привлачан изглед;
 • јасно дефинисан волумен сваког капацитета или засебна ћелија касете;
 • за производњу квалитетне амбалаже за саднице користи се прилично дуготрајна пластика са релативно ниском топлотном проводљивошћу;
 • одсуство потребе да се троши време и труд у потрази за импровизованим материјалима и производњу сопствене амбалаже за саднице.

Кутије за саднице

Ипак, упркос томе, вртлари обично настављају да користе домаће парадајзе, краставце и друго поврће да би направили домаће шоље, сандуке и касете за складиштење и гајење, што је условљено следећим факторима:

 • релативно високе цијене квалитетне амбалаже за саднице;
 • ризик куповине јефтине касете како би се добио незгодан и чврст спремник без дренажних рупа;
 • присуство великог броја импровизираних материјала, који би се иначе морали једноставно бацити.

Поред тога, у неким случајевима, баштовани преферирају самопослужну амбалажу због чињенице да живе у удаљеним подручјима великих градоваНије могуће купити фабричке казете и чаше.

Таква домаћа касета је погодна за саднице јагода глога и цвећа

У почетној фази развоја садница, могуће је користити и генералну амбалажу за цео садни материјал, као и појединачне чаше и касете са појединачним ћелијама. Прва опција је јефтинија и лакша. Али у исто вријеме биљке су мање заштићене од болести, које ће се, након што се појаве на једном садном материјалу, без икаквих проблема преврнути на други дио садница. Поред тога, и даље ћете морати да роните поврће у одвојеним чашама касније. Стога, има смисла да се на почетку проведе сијати парадајз и краставце мало више снаге, стављајући свако зрно у појединачни капацитет.

Картуше за саднице - плусеви и минуси

Посебно размотрите најсавршенију врсту пластичних кутија за саднице - касете. Раније, пре неколико деценија, били су практично непознати за једноставне летње викендице и вршени су искључиво за потребе великих фарми које се баве узгојем повртарских култура. Данас је ситуација другачија и сличне касете су сада доступне свима.

Кертриџи за саднице су веома погодни

Зашто бисте им дали предност? Да бисмо одговорили на ово питање, упознаћемо се са свим предностима пластичних садница.

 1. Изолација садница - биљке се не мешају једна с другом током њеног развоја. Осим тога, ако једна од њих погађа болест, онда има мање шансе да прође кроз остатак садница и уништи га.
 2. Једноставно ношење -Касете имају малу масу и форму којом је угодно и угодно радити. Поред тога, неке од њих су опремљене ручкама за кретање.
 3. Компактност - једна касета, која заузима релативно мало простора, може примити знатан број садница. Користећи такав контејнер, добијате могућност да растете више садница на самом прозору него што је то уобичајено.

  Картриџ за 260 ћелија

 4. Иста запремина сваке појединачне ћелије - саднице ваших парадајза, патлиџана и краставаца развијају се под истим условима, добијајући исту количину хранљивих материја из земље. Као резултат тога, садница узима исти изглед, изгледа и здрава је, доводећи у будуће вртић добру жетву.
 5. Касета омогућава равномерну дистрибуцију светла за све биљке.
 6. Картуша је погодна за уградњу на малу полицу у полицама. Постављањем сличног објекта на прозорску даску значајно ћете проширити могућност узгоја садница.

  Картуша за саднице 64 (фински стандард)

 7. Такво паковање за саднице је погодно за испирање и дезинфекцију.
 8. Ако је касета направљена од висококвалитетног материјала, може се користити неколико сезона, без куповине нових капацитета и без њихове производње.
 9. Куповином казете за саднице, уштедјет ћете пуно времена, које би иначе потрошили на израду властите амбалаже промотивних материјала.
 10. Велики број облика, величина и боја патроне за саднице.

Пластичне касетеза саднице

\ т

Демонтирајте кутију за саднице са одвојеним ћелијама. У трговинама можете се састати под називом "саднице"

Важно! Приликом избора садница касета, упоредите њихову величину са потребама садница. Дакле, за парадајз за бербу и пресађивање у обимнијим контејнерима довољно је 50-75 мл. И након сваког будућег грма рајчице треба ћелију од 200 до 500 мл. Исто се може рећи и за друге културе осим за оне које се одмах узгајају у казетама са великим преградама. То су краставци, тиквице и диње.

Стандардне величине за касету садница

Како одабрати пластичне кутије за саднице

Приликом куповине фабричких кутија, чаша и садница за саднице, веома је важно одабрати квалитетно паковање које ће обављати своју функцију што је могуће боље. Узмите у обзир који од параметара амбалаже за саднице треба посветити посебну пажњу.

Корак 1. Одредите врсту амбалаже коју ћете купити. Да бисте узгајали младе младице у укупном капацитету, наћи ћете обичну пластичну кутију, за узгој већ формиране саднице - шоље. А за ово и друго, касете ће се добро уклопити.

Корак 2. Изаберите величину контејнера. У исто време фокусирајте се на две ствари - капацитет прозора или регала за саднице и количину простора потребног за садњу за раст и развој.

Касета и палета за узгој садница ДП 3/103 - Палета ДП

Корак 3. Ако наставите да говорите о касети - дефинишите формуодвојене ћелије. Може бити конусног, цилиндричног или правоугаоног облика. Извуците се из ваших личних преференција и карактеристика кореновог система биљака са којима радите.

Корак 4. Сада морате обратити пажњу на материјал од којег је направљена амбалажа за постројење. Постоје јефтине варијанте, али се разликују по крхкости и краткотрајности - такве посуде или касете ће бити довољне за једну, у најбољем случају, за двије сезоне одмора. Али постоје и скупље опције са којима можете радити више времена.

ПВЦ касете за саднице

Важно! Такође, обратите пажњу на квалитет пластике, од које се врши паковање садница. Мора бити јака, са зидовима равномерне и прилично велике дебљине. Осим тога, материјал не би требао имати укључивања трећих страна. Није сувишно питати продавца у продавници у којој купујете лонце, чаше или касете, цертификат који потврђује усклађеност производа са стандардима квалитета.

Корак 5. Приликом избора кутија за семе, проверите да ли има отвора за одвод, њихов број и пречник. Такође је пожељно да контејнер има палету у којој вода може да излази из контејнера (или, обратно, кроз које се земља може снабдевати влагом).

Корак 6. Одредите боју паковања за саднице. Обично се користи црна боја. Али ако је из неког разлога неопходно да се земљиште у контејнеру не загреје јако, онда радије радите лонце, кутије и чаше светлих боја.

Величина касете је 540к280 мм

Садни чепови на тоалетни папир

\ тРад са земљом је много смећа и прљавштине. Међутим, постоји начин који ће омогућити да се семе врло брзо засади и истовремено одржи чистоћа стана. Саднице на тоалетном папиру се осећају одлично, а јазавчар уштеди много слободног времена и снаге, расте на такав начин.

Самонаправљене пластичне посуде за саднице

Као што је већ споменуто, умјесто куповине у трговини можете сами направити пластичне посуде за саднице. С једне стране, то ће захтијевати од вас да потрошите вријеме и енергију на потрагу и прикупљање сировина, као и на производњу контејнера за саднице. Али у исто време не морате да га плаћате и, поред тога, по својим карактеристикама биће сасвим задовољавајуће.

Капацитети за саднице из пластичних боца

Замислимо главне варијанте сировина за пластичне саднице, креиране самостално, у облику листе:

 • паковање колача и других кондиторских производа;
 • касете за јаја;
 • пластичне боце средње /велике запремине;
 • пластичне чаше за једнократну употребу;
 • густи полиетиленски филм;
 • паковање испод сока, млека и још много тога.

За више информација о два начина израде контејнера за саднице из најприступачнијег материјала у кући, можете сазнати у сљедећем дијелу чланка.

Видео - Како направити властите резервоаре за узгој садница

Чаше за пластику са сопственим рукама - корак по корак упутства

Коначно, размотримо како то учинитипластичне посуде за саднице. Предмети ће се користити као изворни материјал, који се без потешкоћа може наћи у свакој кући или градском стану. Ово су празне пластичне боце. Размотримо два начина њиховог коришћења, због чега се могу добити две врсте капацитета за саднице:

 • цилиндричне шалице без дна;
 • чаше за правокутне саднице.

Размотрићемо обе методе, свака од њих ће бити представљена као корак по корак. Почнимо са редом израде једноставних пластичних чаша без дна. Да бисте то урадили, потребне су вам саме боце, равнало и палета, чији ће капацитети на крају бити третирани.

Корак 1. Припремите пластичне боце, исперите их и уклоните етикете.

Корак 2. Ножем одрежите врат и дно из боце - они вам не требају.

Боца врата је одрезана од боце

Корак 3. Затим, исећи остатак боце у два цилиндра исте висине.

Остатак боце се реже у два цилиндра

Корак 4. Ако је потребно, благо поравнајте ивицу наочара

Корак 5. Ставите чаше за саднице на пладањ, које се могу користити као обичан пладањ.

Чаше на пладњу

Након тога, готове посуде за саднице могу се напунити земљом и посадити семе. Заливање се врши одоздо - вода се сипа на палету, а суво земљиште упија влагу из ње. Такође треба напоменути да је трансферСаднице из таквог контејнера на отвореном терену су изузетно погодне - стакло благо подиже и уклања, а цилиндар са земље заједно са садницама пада у рупу ископану у кревету.

Пуњење пластичне посуде за саднице

Суво тло, кроз отвор између пластичног стакла и пладња, апсорбује воду

Трансплантација садница из чаше без дна у отвореном тлу разликује удобност и сигурност за коренски систем и стабљику биљке

Други метод је сложенији. Овде, поред ножа и изворног материјала, биће вам потребан и грађевински фен за косу и посебан облик са одвајањем дна, којим ћете окренути боце у квадратне чаше за саднице.

Корак 1. Припремите облик у облику квадрата уписаног у пречник боце. Зидови и дно израђени су од стаклених влакана ојачаних металним коцкама. За повлачење форме обезбеђена је ручка са навојем, чврсто повезана са зидовима. Дно се прави одвојено и не повезује се са њима.

Припрема квадратног облика

Процес израде форме

Овде можете приметити да је сам дно зидова благо удубљено. Ово је неопходно да бисте сузили стакло на дно. Ово је, пак, потребно за погодност ношења капацитета за саднице - једна чаша је уметнута у другу

Корак 2. Укључите фен за косу и подесите температуру на + 440-450 ° Ц. Сачекајте да се загреје.

Корак 3.Изрежите горњу половину боце - овде неће бити потребна. Уметните дно обрасца као што је приказано на слици испод.

Образац је уметнут у обрезану боцу

Још једна фотографија исте етапе

Корак 4. Почните да дувате флашу са феном за градњу. Када се загреје, пластика почиње да се скупља топлотом и формира облик, претварајући се у правоугаоно стакло. Почните да дувате само одозго - иначе, вероватно је да ће компримовани полимер "стиснути" облик у његовом доњем делу.

Флаша се испухује помоћу грађевинског сушила за косу

Пластика се претвара у правоугаоно стакло

Корак 5. Ставите пластичну боцу на дно са феном за косу. Ако је могуће, постићи равну и стабилну дну тако да се стакло за саднице не преврне када се користи заједно са садницама.

Загревање дна боце

Корак 6. Нож одрежите додатним комадом који се издиже изнад горње ивице калупа.

Вишак пресјека одсјечених ножем

Корак 7. Провјерите ручку облика. И окрећући се, нагнуће се са стаклено-телескопске плоче и подићи зидове калупа, извлачећи их из стакла.

Померање ручке облика

Корак 8. Потпуно уклоните зидове калупа и траку стаклене плоче са стакла. Затим направите рупе за одвод у току дана.

Затим поновите сва упутства за упутства са другим пластичним боцама. Израда таквих малих кутија за саднице - процес је сложен и дуг, али на крају видобити капацитете који нису инфериорни у односу на њихове куповине. Истовремено, немојте заборавити ставити их изнутра или извана из нетранспарентног материјала, најбољег полиетиленског филма за заштиту корена садница од ултраљубичастог зрачења.