Купатило са блоком од шљаке

Дрво је традиционални и најпопуларнији материјал за изградњу купатила. Нема разлога за изненађење: дрво је еколошки материјал који има добру пропусност паре и ваздуха. Изгледа да је ова структура веома декоративна и привлачна. Али и други материјали имају право да постоје. Штавише, не може сватко приуштити изградњу сауне из трупаца.

За и против блокова шљаке

Један од најпопуларнијих алтернативних материјала за изградњу купељи властитим рукама је шлокоблок, чија повратна информација о употреби је углавном позитивна. Главне компоненте су вода, шљака, цемент и песак. Као и сваки материјал, схлакоблок има своје плусеве и минусе. Многи не воле свој безначајан изглед, потребу за темељном изолацијом, високе стопе продирања звука и апсорпцију влаге.

Али постоји много предности у јединици шљаке:

 • демократска вриједност;
 • сигурност од пожара (материјал је апсолутно незапаљив);
 • дуг радни век (чак и до 100 година, подложно свим грађевинским правилима);
 • лакоћа градње;
 • добра геометрија производа;
 • одсуство проблема са инсектима, мишевима и другим глодавцима;
 • способност изградње куће у рекордним роковима;
 • отпорност на плијесан и гљивице.

Не-индикативни блок шљаке се у потпуности враћа тако да се може и треба загријати. Само је потребно загријати купку и затворити цијели зид с украсним материјалом. Поред уобичајене јединице сиве шљаке, постоје и другеобојени производи са декоративном подераном структуром. Од тих блокова, лако можете направити лијепе облоге и шавове.

Корисни савети

За изградњу спољних зидова купатила боље је користити блокове шљаке са ваздушним шупљинама (шупље 28-30 процената). Са њима је погодно радити јер имају малу тежину, а присуство ваздушних шупљина служи као гаранција добре топлотне изолације. Пожељно је изградити унутрашње зидове од полублокова мале дебљине, како би се сачувала површина купатила. За купатило се у правилу користе блокови следећих величина: ширина - 19 цм, висина - 18,8 цм, дужина 39 цм

При куповини морате обратити пажњу на квалитет предложених грађевинских материјала. Схлакоблок - чврсти материјал, који не плаши пад са висине метра. Стога, у процесу селекције, можете експериментисати:

 1. Оставите један блок на поду. Ако је напукнут или формиран на њему, онда то значи материјал ниског квалитета.
 2. Покушајте забити дугачак нокат у један од блокова. Ако се то деси, онда је такав материјал боље не купити.

Фазе конструкције купки од блокова шљаке

Важност чврстих темеља

За сауну са блоком од шљаке потребна је чврста подлога, јер блокови много теже. Ако је база крхка, свака њена покретљивост може изазвати појаву великих пукотина и даљње разарање зидова зграде. Стога, прије изградње купатила, потребно је залити монолитну подлогу. Редослед радова изгледа овако:

 1. Копање ровова.
 2. Пилинг јастука од песка ишљунак
 3. Уређај дрвене оплате.
 4. Израда оквира арматуре.
 5. Пуњење бетоном.
 6. Демонтажа оплате.
 7. Изградња хидроизолације.

карактеристике конструкције

Изградња купатила из јединице шљаке је неприхватљива у кишном времену, јер овај материјал има високу хигроскопност. Из истог разлога неопходно је квалитетно водоотпорити зидове и не остављати подигнуте костуре без крова дуго времена. Темељ треба да буде висок (око 0,5-0,6 м изнад нивоа земље). Приликом полагања електричног кабла, водовод и канализација могу бити тешки, јер је материјал јак и рупа у њему није тако једноставна.

Унутрашње уређење купатила, по правилу, врши се дрвеном облогом. Овај материјал је традиционалан за обраду унутрашњих зидова, јер изгледа лепо и еколошки. И унутар зида, потребно је изоловати измјењивач топлине, покрити га парном баријером и обложити облогом.

Фазе декорације унутрашњег купатила

Спољна обрада може бити свако. Зидови могу бити обложени опеком или гипсаним плочицама. Међутим, мора се имати на уму да се малтер лоше држи на зидовима блока шљаке, па је неопходно користити арматурну решетку.

Лепо изгледа облагање споредног колосека. На зидовима постављена је летвица од дрвених греда или металног профила. У формираним ћелијама густо сложени изолати (можете користити и плоче и ролне). Дебљина грејача треба да буде најмање 15-16 цм.Затим је потребно фиксирати пару и заштитни слој отпоран на вјетар. Будући да се такви материјали производе и продају у ролнама, њихове тканине се слажу са фластером од 10 цм и додатно фиксирају посебном љепљивом траком. Након тога морате направити контра решетку и поправити је на њој.

Под такођер мора бити добро изолиран и водонепропусан. Важно је не заборавити на уређај ефективног система вентилације, иначе ће се ваздух у кади спуртед, замрзнути, калуп ће се формирати у угловима, а зидови ће бити покривени кондензацијом.

Изготовление на каде от блока с шлудо вне